Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ψάχνουν πόρο για τις συντάξεις από λαχεία και ιδιωτικοποιήσεις.

         Ανοιχτό αφήνει το υπουργείο Εργασίας το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο Ασφαλιστικό το 2012 ενώ αναζητά παράλληλα νέες πηγές χρηματοδότησης του συστήματος. Το υπουργείο σχεδιάζει να ξεκινήσει συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και για τον σκοπό αυτό υπάρχει επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να εξεταστεί η εφαρμογή μοντέλων που εφαρμόζονται σε άλλα συστήματα εδώ και χρόνια.
         Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι, μεταξύ των μέτρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, εξετάζεται η επιβολή μικρού ποσοστού φόρου επί των εσόδων των τυχερών παιχνιδιών ή των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
         Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι για τις κύριες συντάξεις επισήμανε ότι «με βάση τις σημερινές συνθήκες θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις συντάξεις στο επίπεδο που είναι σήμερα». «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη χρειαστεί παραπέρα μείωση».
         Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα Ταµεία κύριας ασφάλισης απώλεσαν το 2011 λόγω της κρίσης - ανεργία και µείωση µισθών - έσοδα που ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ και χρειάστηκαν επιπλέον κρατική χρηµατοδότηση για να καταβάλουν τις συντάξεις. Αντίστοιχη κατάσταση αναµένεται να επικρατήσει και το 2012, ενώ ο υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει κρίσιµα τα επόµενα χρόνια για το µέλλον του ασφαλιστικού συστήµατος.
          Τι βλέπει το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ. Από την πλευρά του, ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σ. Ροµπόλης εκτιµά ότι είναι εξαιρετικά πιθανή εντός του 2012 η επί τα χείρω τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήµατος. Εκτιμά ότι µε τις νέες αλλαγές θα δοθεί έµφαση στην αναλογικότητα των συντάξεων και των καταβαλλόµενων εισφορών. Δηλαδή, το ποσό της σύνταξης που θα λαµβάνει ο συνταξιούχος στη διάρκεια του βίου του θα είναι µικρότερο από το ποσό των εισφορών που θα έχει καταβάλει στο σύνολο του εργασιακού βίου του.
          Οπως παρατηρεί το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, η ένταση της ύφεσης το 2012 θα αυξήσει την πραγματική ανεργία στο 26% και τη στατιστική ανεργία στο 21% (1.050.000) περιορίζοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 6,5 δισ. (έναντι 4,5 - 5 δισ. φέτος). Σημειώνει δε ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και την εντολή της τρόικας για μείωση των κοινωνικών δαπανών, θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.
          Η φαρμακευτική δαπάνη. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης κατά τη χτεσινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την πορεία του Ενιαίου Οργανισμού Πιστοποίησης Παροχών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2012 η δαπάνη για το φάρμακο και άλλες παροχές υγείας να μην ξεπεράσει τα 7 δισ. από τα 10,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 33% και ανακοίνωσε την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου συνταγολογίου από 1/1/12 σε όλα τα Ταμεία, διασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και την άμεση πρόσβαση στο προφίλ του κάθε παρόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: