Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Αγωνία για γάζες και σύριγγες.

Τ
α νοσοκομεία του ΕΣΥ άγγιξαν το «κόκκινο», η αγωνία ασθενών και συγγενών βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ οι γιατροί μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις ακόμα και στον χώρο της δημόσιας υγείας.
Η αρχή του ντόμινο βρίσκεται στα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, με συνέπεια οι παραδόσεις νοσηλευτικών υλικών να γίνονται με το σταγονόμετρο και το υγειονομικό προσωπικό σε καθημερινή βάση να βιώνει ένα ιδιότυπο «κυνήγι υλικών πρώτης ανάγκης», αναζητώντας γάντια, σύριγγες, ακόμα και βαμβάκι.
Αυτό είναι το «δείγμα» εκκρεμοτήτων ενώπιον των οποίων θα βρεθεί αντιμέτωπη η επόμενη κυβέρνηση στην Υγεία.
         Στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, η παντελής έλλειψη σε χειρουργικά γάντια, γάζες και σύριγγες από τα χειρουργεία, αλλά και οι ελλείψεις σε φίλτρα αναισθησιολογικών μηχανημάτων παρ' ολίγον να οδηγήσουν σε ακύρωση των τακτικών επεμβάσεων. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η διοίκηση, εκπέμποντας SOS, συνεννοήθηκε με προμηθευτή και κατάφερε να αποτρέψει τη δραματική εξέλιξη.
         Στο νοσοκομείο Αττικόν, η ίδια εικόνα: στην εφημερία της Τρίτης, αντί για 20άρες σύριγγες υπήρχαν 5άρες. Στο ίδιο νοσοκομείο υπήρξαν στιγμές που αποστειρωμένα γάντια χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά δειγμάτων αίματος στα εργαστήρια, λόγω έλλειψης ειδικών φιαλιδίων!
         Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το προσωπικό έψαχνε από τμήμα σε τμήμα για πεταλούδες αιμοληψίας. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένα εκ των έξι (Ευαγγελισμός, Αττικόν, Σωτηρία, Ρόδου και Αλεξανδρούπολης τα υπόλοιπα) στα οποία οι προμηθευτές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού επέλεξαν να κάνουν «εμπάργκο» λόγω των συσσωρευμένων χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: