Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Χάος με τον οικογενειακό γιατρό και στην Πάτρα - Ανενημέρωτοι οι πολίτες, ψάχνουν και οι συνταξιούχοι

        Τι γίνεται με τους οικογενειακούς γιατρούς; Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας είναι κατηγορηματική μιλώντας στον Max Fm: "Χάος επικρατεί»!
       Με... μεγάλες ελλείψεις και με «βαθύ νυστέρι» ξεκίνησε την Τετάρτη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην Πάτρα, καθώς οι 70 μέχρι πρόσφατα  συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ γίνονται μόλις 16!
      Οι τέσσερις γενικοί γιατροί έχουν ήδη υπογράψει τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και άλλοι δώδεκα που έχουν ενταχθεί στα ΤΟΜΥ, θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Αριθμός που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, όπως τόνισε στον Max Fm  η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, υποστηρίζοντας πως γιατροί αλλά και ασφαλισμένοι βρίσκονται σε ...αναβρασμό.
      Το νέο σύστημα που τέθηκε  σε εφαρμογή για την περιοχή μας προβλέπει μόλις 16 οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού όπως επισημαίνει η κυρία Μαστοράκου.
Υπογραμμίζει πως από χθες καταργήθηκαν πανελλαδικά 2.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ, στην περιοχή μας αντιστοιχούν 70, ενώ το ενδιαφέρον στην προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς ήταν πάρα πολύ μικρό, καθώς οι αμοιβές ήταν απαξιωτικές.
Στην πράξη πιο μεγάλες δυσκολίες
      Ουσιαστικά για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής θα απαιτούνταν τουλάχιστον 60 γιατροί. Όμως ο «Γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους είναι πολύ μεγάλος αν αναλογισθεί κάποιος πως για την πιο γρήγορη πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό απαιτείται διαδίκτυο. Αρα οι περισσότεροι ηλικιωμένοι… δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Θα πρέπει να μεταβαίνουν σε κάποια Τοπική Μονάδα Υγείας, να ενημερώνονται και στη συνέχεια να προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού. Αν φυσικά βρουν ραντεβού αφού οι γιατροί είναι ελάχιστοι. Μπορούν επίσης να απευθυνθούν σε κάποιο υποκατάστημα του ΙΚΑ αλλά και πάλι… τα ίδια θα συναντήσουν! Μάλιστα πολλοί είναι και οι γιατροί που δηλώνουν πως… δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν!
Η απόφαση!
       Θα πρέπει να τονισθεί πως με βάση την υπουργική απόφαση, εντός του 2018,  όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, τις εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, καθώς και προηγούμενες νοσηλείες.
       Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του. Τα προσωπικά δεδομένα θα τηρούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ πρόσβαση στο φάκελο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.
Όπως αναφέρεται επίσης στην εν λόγω απόφαση, τα ιατρεία της γειτονιάς θα είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, την αντιμετώπιση οξέων και επειγόντων προβλημάτων υγείας και την παραπομπή αυτών στα Κέντρα Υγείας ή στα δημόσια νοσοκομεία, την προγραμματισμένη φροντίδα υγείας ενηλίκων και παιδιών, την κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον αιμοληψία σε μη δυνάμενους να μεταβούν στις οικείες μονάδες, την υγειονομική φροντίδα της τρίτης ηλικίας και την παρακολούθηση της πολυνοσηρότητας και των χρόνιων νοσημάτων.
Αναδημοσίευση από Tempo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: