Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ την 24/10/2019

       Μετά τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ στα πλαίσια της ΔΕΘ και την απεργία – κινητοποίηση στις 23/10/2019 θεωρούμε ότι αναδείξαμε τα μείζονα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας και ΕΚΑΒ.
     Οι παθογένειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας συνεχίζονται, δεν μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης με τη διαχείριση του σημερινού μίζερου ύψους των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία που διαμορφώθηκε τα χρόνια των Μνημονίων.
      Οι Δημόσιες Δαπάνες έχουν «κολλήσει» στο 5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαχειρίζονται δημόσιες δαπάνες υγείας κατά μέσο όρο 7,5%.
     Με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 η Δημόσια Υγεία καθηλώνεται στα επίπεδα του έτους 2019. Τα Νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 1δις ευρώ. Με το σχέδιο του προϋπολογισμού Νοσοκομεία και ΥΠΕ θα ξοδέψουν το έτος 2020 1.726δις ευρώ έναντι 1.696δις ευρώ που είναι τα έξοδα κατ’ εκτίμηση για εφέτος.
      Τα Νοσοκομεία θα εμφανίσουν και του χρόνου σημαντικές ελλείψεις σε βασικά υλικά και φάρμακα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται ότι οι παροχές στους εργαζόμενους θα διαμορφωθούν το έτος 2020 στα 2383δις ευρώ, από 2.339δις ευρώ που είναι εφέτος (εκτίμηση). Με 44εκ.ευρώ παραπάνω που απαιτούνται για την μισθολογική ωρίμανση και μόνο δεν θα αυξηθεί ούτε το προσωπικό, ούτε θα βελτιωθούν οι μισθοί μας.
      Διαφωνούμε και με τη σημερινή κατάσταση που πλουτίζουν οι ιδιώτες από τη πίσω πόρτα. Το σύστημα χρειάζεται επενδύσεις σε εξοπλισμό προκειμένου να παρέχονται δωρεάν και έγκαιρα οι υπηρεσίες υγείας, χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού και όχι ιδιώτες γιατρούς και ιατρικά μηχανήματα ιδιωτών στα Νοσοκομεία. Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων με όποια μορφή μέσα στα Νοσοκομεία.
     Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 2.000 μόνιμων υπαλλήλων στα Νοσοκομεία. Με τις πολυδαίδαλες διαδικασίες του ΑΣΕΠ ακόμη και αυτές οι λιγοστές 2.000 προσλήψεις που φθάνουν μόνο για την αναπλήρωση όσων θα αποχωρήσουν εφέτος, δεν θα ολοκληρωθούν πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση Υπουργείου Υγείας και ΑΣΕΠ για επιτάχυνση των διαδικασιών.
      Θεωρούμε απαράδεκτες τις προτάσεις του ΠΙΣ. Τα Νοσοκομεία και οι οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να είναι και να παραμείνουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αιτία πολέμου είναι η μετατροπή της Νομικής τους μορφής. Ζητάμε την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αλλάζει τον τρόπο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ και ζητάμε την μετατροπή των δύο μεγαλύτερων οργανισμών καταπολέμησης των ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με κοινωνικό έλεγχο και πλειοψηφία.
   Απαιτείται η μονιμοποίηση των υπαλλήλων που υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υπάρχουν πολλοί συνταγματικοί τρόποι που μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανείς από το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί πέντε χρόνια στα Νοσοκομεία. Η ανανέωση των συμβάσεων των 4000 υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
     Θα πρέπει άμεσα να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία. Επιβεβλημένη είναι η σύναψη συμβάσεων εργασίας, η αυξημένη μοριοδότηση, οι ενιαίοι διαγωνισμοί, η σύσταση οργανικών θέσεων, η μονιμοποίηση των υπηρετούντων.
      Παρατηρούνται τραγικές ελλείψεις προσωπικού και δεν υπάρχουν οργανισμοί στις προνοιακές μονάδες. Η λίστα αναμονής για φιλοξενία είναι ένας χρόνος. Διαφωνούμε με το κλείσιμο της προνοιακής μονάδας της Γλυφάδας.
      Απαιτείται ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ καθώς και πρόσληψη διασωστών.
    Παρότι υπάρχει ενιαίος φορέας ασφάλειας (ΕΦΚΑ) οι ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου αντιμετωπίζονται με δυσμενέστερο ασφαλιστικό τρόπο σε σχέση με δημοσίους υπαλλήλους ίδιας ειδικότητας που προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του ΙΚΑ. Ζητάμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ χωρίς υπασφάλιστρο για τα ασφαλιστικά χρόνια που έχουν ήδη διανυθεί. Επίσης ζητάμε την μόνιμη χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με επέκταση και σε άλλες ειδικότητες.
    Ζητάμε να σταματήσουν οι διώξεις πειθαρχικές, ποινικές σε βάρος των συνδικαλιστικών στελεχών που ενορχήστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν προσκύνησαν τα συνδικαλιστικά στελέχη και αναδείκνυαν τα προβλήματα.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Πέμπτη 7/11/2019 Πανελλαδική Στάση Εργασίας 11-3 στις Προνοιακές Μονάδες της χώρας. 12μμ. Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
Τετάρτη 13/11/2019 Συγκέντρωση Συμβασιούχων πρώην Εργολαβικού Προσωπικού και Εργολαβικού ώρα 9πμ. έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Τετάρτη 27/11/2019, Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση.Στάση Εργασίας στην Αττική 7-3μμ. 24ωρη στην Περιφέρεια. Πανελλαδική Συγκέντρωση 8.30πμ απέναντι από το HILTON επί της Β. Σοφίας με πορεία στα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:  
•  Δωρεάν Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση 
   και χρηματοδότηση.
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Μόνιμη χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και 
   Ανθυγιεινής Εργασίας
• Κατάργηση αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων 
• Αύξηση μισθών 
• Μονιμοποίηση εκτάκτων
                                                             Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: