Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

«Από μια κλωστή» το Αιματολογικό του «Αγ. Ανδρέα» - Αν πάρει άδεια ο διευθυντής, κλείνει

      Με έναν γιατρό, που είναι και ο διευθυντής του, έχει ξεμείνει το Αιματολογικό Τμήμα του «Αγίου Ανδρέα». Καθημερινά αντιμετωπίζει 50 ασθενείς και σε εβδομαδιαία βάση 250. Συνολικά από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει 8.000 περιστατικά εκ των οποία η πλειοψηφία αφορά σοβαρές αιματολογικές ασθένειες.
      Η δυσλειτουργία, από απόψεως στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος δεν προέκυψε τώρα. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Η «Π» είχε αναδείξει το θέμα και τον Δεκέμβριο του 2018 χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αντιμετωπιστεί.
     Αντίθετα οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα μία γιατρός η οποία μετακινούνταν στο αντίστοιχο Τμήμα του ΠΓΝΠ προ μηνών μετατέθηκε οριστικά με ταυτόχρονη μάλιστα μεταφορά της οργανικής της θέση. Αυτό σημαίνει ότι το Τμήμα του «Αγίου Ανδρέα» δεν μπορεί να την επαναπροκηρύξει.
    Το Τμήμα διαθέτει και μία τρίτη θέση, αλλά η γιατρός που την κάλυπτε, από τον Νοέμβριο του 2013 έχει πάρει εκπαιδευτική άδεια και ακολούθως μετατέθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών.
      Η απώλεια των δύο γιατρών έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ιατρικό δυναμικό του Τμήματος να έχει περιοριστεί σ' έναν, που είναι ο διευθυντής του, ο Παναγιώτης Ζήκος.
     Οι παραπάνω αριθμοί των ασθενών δείχνουν όμως ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από έναν γιατρό. Κι αν αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα οφείλεται καθαρά στην υπερπροσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Ζήκος. Οταν δε χρειάστηκε να πάρει μερικές ημέρες άδεια το καλοκαίρι με απόφαση του υποδιοικητή της 6ης ΥΠε Δημήτρη Κωστακιώτη το κενό καλύφθηκε με τη μετακίνηση γιατρού από το αντίστοιχο Τμήμα του ΠΓΝΠ.
      Το ίδιο συμβαίνει και τις ημέρες αυτές που ο κ. Ζήκος έπρεπε να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα. Με εντολή του διοικητή της 6ης ΥΠε Γιάννη Καρβέλη μετακινήθηκε γιατρός από το ΠΓΝΠ.
      «Εχω υπόλοιπο κανονικής άδειας 125 μέρες. Προχθές, μας ήρθε εντολή μέχρι τέλος του 2019 να πάρουμε το υπόλοιπο της άδειάς μας. Εάν αυτό το κάνω εγώ τότε το τμήμα θα κλείσει» μας είπε ο κ. Ζήκος φανερά προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί.
      Ο ίδιος ελπίζει βέβαια ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα και ήδη γίνονται κάποιες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. «Ευτυχώς ο κ. Καρβέλης αντιλήφθηκε το θέμα και ήδη προχωράει με επείγουσα διαδικασία την πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού. Εάν η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, θα υπάρξει μία ανακούφιση. Από κει και πέρα, βέβαια, πρέπει να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για τις οργανικές θέσεις» προσθέτει ο κ. Ζήκος.
     Σε επικοινωνία που είχε η «Π» με τον κ. Καρβέλη μάς απάντησε ότι: «Εχει προκηρυχτεί η θέση του επικουρικού γιατρού και επομένως σε πρώτη φάση ξεπερνάμε το επείγον της κατάστασης. Από κει και πέρα έχει ήδη προκηρυχθεί μία θέση παθολόγου την οποία μπορούμε να μεταφέρουμε στο Αιματολογικό Τμήμα. Γνωρίζουμε τις μεγάλες ανάγκες του Τμήματος και τη μάχη που δίνεται για την κάλυψη των ασθενών. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Της  Μαρίνας Ριζογιάννη - Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: