Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. «Ασυλοποίηση των υπηρεσιών»

Ο Υπουργός Υγείας ανήμερα των Χριστουγέννων επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Κατά την επίσκεψή του προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζει το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας.
            Οι εισαγωγές ασθενών υπερτριπλασιάστηκαν τα χρόνια της κρίσης. Οι Ψυχιατρικοί τομείς των Γενικών Νοσοκομείων αναπτύσσουν διπλάσια ράντζα από τα κρεβάτια που διαθέτουν. Τα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ, Δρομοκαίτειο, ΨΝ Θεσσαλονίκης) που είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες του Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας στη χώρα μας βρίσκονται σε κακή κατάσταση επειδή τα κονδύλια για υποδομές είναι ελάχιστα.
            Εισάγουν 10.000 ασθενείς κατ’ έτος εκ των οποίων οι 7.000 είναι με εισαγγελική εντολή για εγκλεισμό. Οι εισαγωγές στα τρία Ψυχιατρικά Νοσοκομεία το έτος 2010ήταν 3.000.
            Εισάγονται ασθενείς που έχουν διαπράξει εγκλήματα επειδή το δικαστήριο τους αποδίδει το ακαταλόγιστο (άρθρο 69 ΠΚ). Εισάγονται με την διαδικασία της εισαγγελικής εντολής περιστατικά που δεν διατίθεται υποδομή περίθαλψης (αυτιστικά, νοητική υστέρηση κ.α.). αυτό συμβαίνει επειδή δεν επαρκούν οι προνοιακές μονάδες περίθαλψης.
            Άστεγοι προκαλούν οι ίδιοι την εισαγγελική παρέμβαση για να εισαχθούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή. Λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα hot spot έχουν ξαναεφμανιστεί σε νοσηλευτικά τμήματα λοιμώδη νοσήματα, ψώρα, κοριοί κλπ.
            Το προσωπικό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Στο ΨΝΑ σε 1921 οργανικές θέσεις υπηρετούν 979 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, στο Δρομοκαϊτειο σε 1450 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Στο Ψ.Ν.Θεσσαλονίκης στις 932 οργανικές θέσεις υπηρετούν 497 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Και όμως τα Νοσοκομεία εφημερεύουν 2 φορές την εβδομάδα και εισάγουν κατά μέσο όρο 3.000 ασθενείς κατ’ έτος το καθένα.
            Δύο νοσηλευτές -τριες αντιστοιχούν σε κάθε κλινική των 40 ασθενών που πολλοί εξ αυτών είναι επικίνδυνοι διεγερτικοί, χρήζουν ατομικής περιποίησης.
            Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί.
            3.000 χρόνιοι ασθενείς παραμένουν στις μονάδες ψυχικής υγείας έλλειψη εξωνοσοκομειακών δομών. Οι κοινοτικές δομές αποασυλοποίησης που λειτουργούν οι ΜΚΟ προσφέρουν αναντίστοιχο έργο από το πακτωλό χρημάτων που έλαβαν και λαμβάνουν από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
            Στη πρώτη υποτροπή προκαλούν εισαγγελική εντολή και εγκλείουν τους περιθαλπόμενους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.  Έτσι βρέθηκαν τα αυτιστικά παιδιά στα ΨΝΑ, στο Δρομοκαϊτειο και ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες περίθαλψης.
            Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο ΨΝΑ θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή βελτίωση της κατάστασης στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, την λειτουργία νέων εξωνοσοκομειακών δομών από τις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, την άμεση μεταφορά των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό σε κατάλληλες μονάδες φιλοξενίας και όχι νομιμοποίησης της τωρινής απαράδεκτης κατάστασης που «ασυλοποιεί» τις υπηρεσίες.
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: