Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΠΟΕΔΗΝ: Η κανονικότητα για να συνεχισθεί εκτός της ατομικής ευθύνης χρειάζεται η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

      Η επιτυχής αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορωνοϊού οφείλεται στην έγκαιρη εφαρμογή του μέτρου της απομόνωσης των πολιτών, στο ΕΣΥ που παρά τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες προέρχονται από την μικρή χρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού από τις πολιτικές που ασκήθηκαν την τελευταία δεκαετία (περίοδος Μνημονίων) ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και στους εργαζομένους που με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.
      Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει και από τον έλεγχο των αντισωμάτων για κορωνοϊό στον οποίο υποβλήθηκαν οι υγειονομικοί και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν διαθέτουμε.
     Η αποκατάσταση της κανονικότητας είναι επιβεβλημένη στη Δημόσια Υγεία καθότι με την προσαρμογή των υγειονομικών μονάδων και των Νοσοκομείων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αυξήθηκε η νοσηρότητα του πληθυσμού, ανεστάλησαν χειρουργεία, διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να εκτιναχθούν στα ύψη.
      Με το άνοιγμα των συνόρων άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορωνοϊού. Εξάλλου θεωρείται σχεδόν βέβαιο με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το χειμώνα θα έχουμε δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού μαζί με την εποχική γρίπη. Το εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό που τώρα ξεκίνησε να λαμβάνει ολιγοήμερες κανονικές άδειες δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο κύκλο επιφυλακής με αναστολή repo και αδειών εντός τα καλοκαιριού.
      Όμως για να μην φθάσουμε σε μία τέτοια δυσμενή εξέλιξη, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα με δεδομένο πια παγκοσμίως δεν επεξεργάζεται κανείς σχέδια νέας απομόνωσης των πολιτών λόγω οικονομικής κρίσης.
        Πέραν λοιπόν των μέτρων ατομικής προστασίας θα πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει και να απομονώνει έγκαιρα περιστατικά κορωνοϊού. Χρειάζονται περισσότερα εργαστήρια για να διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι για τον περιορισμό της νόσου.
        Επίσης χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των κινητών μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που συστήθηκαν για την διενέργεια προληπτικού ελέγχου. Έχει προσληφθεί το προσωπικό από τον ΕΟΔΥ, αγοράστηκαν αυτοκίνητα, ο εξοπλισμός και μένουν αναξιοποίητα γιατί ο ΕΟΔΥ από την Αθήνα δεν είναι σε θέση να τους καθοδηγήσει.
        Τα Νοσοκομεία που είναι στο επίκεντρο της διασποράς (π.χ. Ξάνθη) δεν διαθέτουν μηχάνημα για εργαστηριακό έλεγχο του ιού με αποτέλεσμα τα test να καθυστερούν δύο και τρείς ημέρες, ως εκ τούτω δεν ιχνηλατούνται οι επαφές των ύποπτων κρουσμάτων έως ότου θετικοποιηθούν.
      Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα καθότι φαίνεται ότι στα Βαλκάνια υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού και πολλοί διασχίζουν τις εν’ λόγω χώρες φθάνοντας στην Ελλάδα από χώρες υψηλού κινδύνου (Γερμανία, Αγγλία, κλπ.).
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: