Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Μιχ. Γιαννάκος: ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ, αλλά της κάθε ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Ο ΕΟΔΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ. ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΎΡΙΑΚΟ.

   Πολλά Νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή ανίχνευσης του κορονοϊού. Τα δείγματα που λαμβάνουν από  τους ασθενείς τα στέλνουν στο ΠΑΣΤΕΡ και στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 
     Από το Σάββατο το μεσημέρι εως τη Δευτέρα το πρωί είναι κλειστά τα εν λόγω εργαστήρια. Τα Νοσοκομεία λαμβάνουν τα δείγματα Σαββατοκύριακο  και τα φυλάσσουν στο ψυγείο και τα  στέλνουν  Δευτέρα το πρωί.  
     Αναγκάζονται να έχουν μαζί θετικά και ύποπτα κρούσματα, ασθενείς με κορονοϊό,  που είναι επικύνδυνο για τη διασπορά.
     Ακόμη και Νοσοκομεία που διαθέτουν μοριακό αναλυτή στέλνουν δείγματα στο ΠΑΣΤΕΡ  και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από ασθενείς λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων ή λόγω μικρής δυναμικότητας που έχουν οι μοριακοί αναλυτές τους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Γι αυτό και το προσωπικό που επιστρέφει από άδεια κλείνει ραντεβού για τεστ σε μια εβδομάδα και εργάζεται κανονικά.
ΕΟΔΥ
     Όλα τα δείγματα που λαμβάνουν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ δειγματοληπτικά   στα σύνορα, τη κοινότητα  ή απο ιχνηλάτηση επαφών θετικών κρουσμάτων στέλνονται στο ΠΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που είναι κλειστά το Σαββατοκύριακο. Νοσοκομεία λόγω έλλειψης μοριακών αναλυτών στέλνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα που Κυριακές είναι κλειστά.
     Γι΄αυτό λοιπόν κάθε Δευτέρα  ανακοινώνονται λιγότερα κρούσματα.   Η έλλειψη μοριακών αναλυτών και η αργοπορία έκδοσης των  αποτελέσμάτων είναι παθογένειες του συστήματος.
                                          Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: