Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΕΘ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε προσλάβει 6.818 γιατρούς και νοσηλευτές. 
    Στην πραγματικότητα προσελήφθησαν από Ιούνιο 2019 έως Ιούλιο 2020, 4.913 επικουρικοί υπάλληλοι και 675 γιατροί. Αντίστοιχα αποχώρησαν το ίδιο διάστημα 1.402 υπάλληλοι.
     Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δημιουργήσαμε πολλές ΜΕΘ. Στην πραγματικότητα οι Γενικές ΜΕΘ είναι 607 με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 28 με στελέχωση από 557 που ήταν πέρυσι και 169 ΜΕΘ κορωνοϊού με δυνατότητα ανάπτυξης άλλων 39 κλινών με την κατάλληλη στελέχωση. Για την κάλυψη των αναγκών απαιτείται η ανάπτυξη και λειτουργία 3.500 κλινών ΜΕΘ. 
      Ο πρωθυπουργός είπε  επιβραβεύσαμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πέραν του οικονομικού βοηθήματος του ½ μισθού καμία άλλη παροχή δεν δόθηκε στους εργαζόμενους. 
    Η ένταξή μας στα ΒΑΕ ακόμη είναι σε επίπεδο Επιτροπής, απλήρωτα τα νυχτερινά και οι αργίες στο προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες αντιμετώπισης περιστατικών κορωνοϊού, καμία αύξηση μισθών, νυχτερινών και αργιών. 
     Ο Πρωθυπουργός είπε για προσλήψεις 4.000 μόνιμων νοσηλευτών κυρίως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
     Η προκήρυξη μόνιμου προσωπικού 2.100 θέσεων ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής αιτήσεων. Η πρόσληψη θα καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο.
      16.000 έκτακτοι υπάλληλοι υπηρετούν στα Νοσοκομεία εκ των οποίων οι 10.000 λήγουν οι συμβάσεις έως τον Μάρτιο 2021. Εάν απολυθούν θα καταρρεύσει το σύστημα. Έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που υπηρετούν στη καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη έως 31/12/2021. Μισά Νοσοκομεία έχουν ακόμη εργολάβους και δεν υπάρχει πλαίσιο διενέργειας νέων διαγωνισμών.
     Σε όσα Νοσοκομεία υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνισμοί, η παράταση είναι έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα απολυθούν γιατί δεν βρίσκονται στους πίνακες επιτυχόντων. Οι εν εξελίξει διαγωνισμοί είναι για ένα έτος με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας αν και ο νόμος προβλέπει για δύο χρόνια. 
Διεκδικούμε την μονιμοποίηση των εκτάκτων.
      Ο Πρωθυπουργός είπε θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Σήμερα ουσιαστικά δεν υφίσταται Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Οι οικογενειακοί γιατροί δεν υφίστανται. Οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες γιατρούς καθότι το βιβλιάριο υγείας είναι μόνο για συνταγογράφηση (με συμμετοχή του ασφαλισμένου).
      Τις ΤΟΜΥ τις θυμίζουν μόνο οι ταμπέλες και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας μετακινήθηκε στα Νοσοκομεία για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
   Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν ασθενοφόρα, Εργαστήρια, Ιατρούς, Νοσηλευτές για να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. 
    Ο Πρωθυπουργός είπε διενεργούμε γρήγορα τεστ για να ελέγξουμε την πανδημία.
     Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά Νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και καθυστερούν τα αποτελέσματα 2 έως 4 ημέρες. 
      Το ΕΚΕΑ, το ΑΧΕΠΑ δεν διαθέτουν αντιδραστήρια με αποτέλεσμα να μειωθούν τα τεστ με κίνδυνο διασποράς του ιού.
    Τα Νοσοκομεία που δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή στέλνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας 40 – 60 ευρώ το δείγμα. Δεν αποζημιώνονται το τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και σε πολλές περιπτώσεις (χειρουργεία, έναρξη εργασίας κλπ) το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.
      Το Υγειονομικό προσωπικό δεν κάνει προληπτικά τεστ παρά μόνο όσοι επιστρέφουν από άδεια και αφού πρώτα ξεκινήσουν να εργάζονται.
      Σε πολλά μέρη της χώρας δεν υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) να διεξάγουν προληπτικούς ελέγχους. 
Ο Πρωθυπουργός είπε για ισχυρό Σύστημα Υγείας.
     Στη πραγματικότητα μετέτρεψε το Νοσοκομείο της Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ, σύστησε Ανώνυμη Εταιρεία για την αξιολόγηση των υπηρεσιών (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) ενεργοποιεί από 1/1/2021 την Ανώνυμη Εταιρεία κοστολόγησης των Νοσοκομειακών υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ ΑΕ).
                     Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: