Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

H Guardian και η KHN καταγράφουν τους θανάτους υγειονομικών στις ΗΠΑ από Covid-19

         Σύμφωνα με την GUARDIAN και το Kaiser Health News (ΚΗΝ)  1319 εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον covid-19. Η Guardian μαζί με το KHN διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί οι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, καταγράφουν τα στοιχεία τους και θέτουν το ερώτημα «αν μπορούσε να αποφευχθεί ο θάνατός τους»
        Μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει στοιχεία και έχουν διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους από covid-19 για 244 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ.
        Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε μια διαδραστική βάση δεδομένων Lost on the Frontline που έχει σαν στόχο όχι μόνο να καταγράψει αλλά και να τιμήσει κάθε υγειονομικό στις ΗΠΑ που έχασε τη ζωή τους αφού εξαιτίας της εργασίας του εκτέθηκε στον κορονοϊό.
       Είναι η πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των θανάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ στη χώρα.
       Στην βάση δεδομένων καταγράφονται στοιχεία όπως η φυλή και η εθνικότητα, η ηλικία, το επάγγελμα, η τοποθεσία και εάν οι εργαζόμενοι είχαν επαρκή πρόσβαση σε μέσα προστασίας, ελπίζουμε ότι αυτή η βάση δεδομένων θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία – και τις αποτυχίες – του αμερικανικού συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
        Μερικοί από αυτούς τους θανάτους πιθανώς να είχαν αποφευχθεί. Στις ΗΠΑ, η έλλειψη προετοιμότητας για την κρίση, τα λάθη της κυβέρνησης και το ανεπαρκές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αύξησαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Η ανεπαρκής πρόσβαση στα διαγνωστικά τεστ για τον covid-19, η εθνική έλλειψη μέσων προστασίας και η μη τήρηση των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας είναι μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν περισσότερους ασθενείς σε υπερφορτωμένα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων.
       Τα στοιχεία που δίνονται από την Κυβέρνηση είναι ελλειπή γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για καταγραφή από ανεξάρτητους φορείς. Από τις 13 Οκτωβρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν 754 θανάτους μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας – αλλά ο οργανισμός δεν παραθέτει συγκεκριμένα ονόματα ή δημογραφικά δεδομένα και παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό υποτιμημένα.
       Οι δημοσιογράφοι του Lost on the Frontline επιβεβαιώνουν ανεξάρτητα κάθε θάνατο προτού δημοσιευτούν ονόματα, δεδομένα και νεκρολογίες στους ιστότοπούς μας.
Λόγω της έκτασης του έργου και των κατηγοριών εργαζομένων που περιλαμβάνονται, αυτή η βάση δεδομένων ενδέχεται να μην είναι ποτέ ολοκληρωμένη. Θα λειτουργεί ως ατελές έργο σε εξέλιξη – και θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: