Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Σύνταξη μέσω λογιστών και δικηγόρων: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

     Η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας για την εμπλοκή λογιστών και δικηγόρων στην εκκαθάριση των συντάξεων έχει δημιουργήσει θόρυβο στους κύκλους των συνταξιούχων οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία να πάρουν επιτέλους την πολυπόθητη σύνταξη. Το «αγκάθι» σε όλο αυτό το σχέδιο είναι πώς θα πληρώνονται οι ιδιώτες που θα αναλαμβάνουν τον φάκελο του συνταξιούχου.
    Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας αυτήν την στιγμή υπάρχουν πολλά σενάρια για το πώς θα γίνει τελικά η εμπλοκή των λογιστών και των  δικηγόρων στην διαδικασία καθώς γίνονται και θα γίνουν επαφές με τους αρμόδιους συλλόγους αλλά προσπαθούν να βρουν και τη φόρμουλα εκείνη ώστε να μην επιβαρύνεται τουλάχιστον όλο το κόστος ο συνταξιούχος ακόμη και εάν η διαδικασία θα είναι προαιρετική.
     Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας δεν διαψεύδει κατηγορηματικά πάντως πως δεν θα υπάρχει καθόλου συμμετοχή των ασφαλισμένων. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας «Είναι πρόωρα τα δημοσιεύματα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους. Αλλά εκτός αυτού, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης. Οι επιμέρους παράμετροι είναι νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν»
    Ένα πρώτο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας είναι πως το κόστος για όλα τα συνταξιοδοτικά αιτήματα που εκκρεμούν εδώ και πέντε χρόνια θα το αναλάβει εξολοκλήρου ο ΕΦΚΑ. Υπάρχουν σκέψεις βέβαια στις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μια fast-track διαδικασία μέσω των λογιστών και των δικηγόρων με το μεγαλύτερο κόστος να το επωμίζεται ο ίδιος. Διαφορετικά εάν δεν το επιθυμεί θα μπορεί να περιμένει στην ουρά των συντάξεων.
   Βέβαια τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη καθώς το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο. Υπάρχει ακόμη στο τραπέζι να επιμεριστεί το κόστος της διαδικασίας για όλα τα συνταξιοδοτικά αιτήματα παλιά και νέα ανάμεσα στο κράτος και τον ασφαλισμένο πάλι όμως σε προαιρετικό επίπεδο. Μάλιστα υπάρχει και η σκέψη το κόστος που θα επωμίζεται ο συνταξιούχος να του επιστρέφεται τελικά ως παροχή. Όλο αυτό το σχέδιο δεν είναι καθόλου απλό καθώς δημιουργούνται πολλά θέματα.
     Το πρώτο είναι εάν θα υπάρχει πλαφόν στις αμοιβές των δικηγόρων και των λογιστών που αναλαμβάνουν τον φάκελο συνταξιοδότησης ή ο συνταξιούχος θα πρέπει να βγαίνει στο «κυνήγι» για τον καλύτερο αλλά και τον φθηνότερο λογιστή και δικηγόρο που θα του αναλάβει τον βάκελο. Από την άλλη οι ιδιώτες που θα εμπλακούν στην διαδικασία μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα θα πληρώνονται και με ποιο τρόπο από τον ΕΦΚΑ καθώς θα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.
    Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σχέδιο που θα μπορούσε να φέρει γρήγορα λύση στο μεγάλο θέμα των συντάξεων παρόλα αυτά θα υπάρξουν πολλοί παράμετροι που θα πρέπει να μελετηθούν και να μετρηθούν σωστά από το υπουργείο Εργασίας.
Αναδημοσίευση από moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: