Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Μιχ. Γιαννάκος: ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΟΣΕΩΝ ΣΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑ. Η ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

       Όταν η Κιβωτός του κόσμου κατηγορείται για τόσα ποινικά αδικήματα που θεωρούνταν υπεράνω πάσης υποψίας και συγκέντρωνε εκατομμύρια ευρώ από δωρεές, δεν θα πρέπει  καμία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ να θεωρείται από το κράτος υπεράνω υποψίας. Και εμείς αυτό το ξέρουμε καλά  από τη Προνοια και τη Ψυχική Υγεία όπου δραστηριοποιούνται πολλές ΜΚΟ.
      Αλήθεια ο επικεφαλής της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τέθηκε σε αργία   από την Αρχιεπισκοπή. Όμως ως  δημόσιος υπάλληλος λαμβάνει το 50% του μισθού του.
        Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να ζήσει με τα χρήματα  αυτά προσωρινά και πρέπει να γίνεται θέμα ότι θα αφήσει ένα σπίτι που ανήκει στα φιλοξενούμενα  παιδιά και όχι δικό του. Εξ άλλου ο μισός μισθός ενός Ιερέα είναι όλος ο μισθός ενός τραυματιοφορέα.
       Είπε η αρμόδια Υφυπουργός εργασίας, ότι οι ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ δεν προωθούν τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας των παιδιών. Το 60%, είπε η Υπουργός, των αναδοχών και των υιοθεσιών είναι από τον κουτσουρεμένο δημόσιο τομέα πρόνοιας.  Γιατί απλούστατα   οι ΜΚΟ δεν προωθούν αναδοχές και υιοθεσίες γιατί θέλουν να φιλοξενούν μεγάλο αριθμό παιδιών, γιατί έτσι αυξάνονται οι δωρεές, οι επιχορήγησεις από το κράτος και τα  κοινοτικά κονδύλια. 
         Ποιος ασχολήθηκε που πολλά παιδιά ενηλικιώνονται στις δομές των ΜΚΟ.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις των παιδιών που μένουν χρόνια στις ΜΚΟ  και δεν έχουν βρεί ανάδοχη οικογένεια είναι κατακριτέες.  Ποιός ελέγχει τις συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών καθημερινά στις ΜΚΟ;
              Όχι  επιδερμικά και προγραμνατισμένα  μιά φορά στα πέντε χρόνια και εαν;
Ποιος παρακολουθεί  από το κράτος την εξέλιξη των παιδιών, την πορεία των υιοθεσιών και αναδοχής;
                               ΚΑΝΕΝΑΣ.......................
                                     Ασχολούνται όλοι με μία ΜΚΟ και σωστα;
Δεν έπρεπε να κτυπήσει καμπανάκι για τις άλλες  ΜΚΟ  που δραστηριοποιούνται  σε κοινωνικές υπηρεσίες;
        Λέει  η Υπουργός όταν  της θέτουν την  αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα πρόνοιας. Δεν μας χρειάζονται νέα ιδρύματα.
                            Και όμως;
Στα ανάπηρα άτομα  οι δημόσιες προνοιακές δομές έχουν πολύ καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα  παρά τις  τεράστιες ελλείψεις.
       Απεδείχθη αυτό  την περίοδο του  κορωνοϊού,  που οι δημόσιες μονάδες κράτησαν έξω απο τη πόρτα τον κορωνοϊό, ενώ στις ιδιωτικές σάρωσε.
      Οι δημόσιες προνοικές δομές, που τις αποκαλεί ιδρύματα το Υπουργείο Εργασίας, είναι αυτές που φιλοξενούν ανάπηρα άτομα,  μικρούς μαζί με ενήλικες, λόγω έλλειψης δομών. Οι ΜΚΟ δεν αγγίζουν τέτοια άτομα. 
      Στα υγιή παιδιά είναι ασύγκριτες οι υπηρεσίες των δημοσιων μονάδων πρόνοιας με τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, μόρφωσης,  με τον γρήγορο ρυθμό που τρέχουν οι διαδικασίες αναδοχής, υιοθεσίας,  οι  συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν  στο οικογενειακό περιβάλλον.
                                       ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΚΟ.
Όχι μόνο στη ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Έτσι θα  προστατεύονται όλα τα ανήμπορα παιδιά που έχουν ανάγκη κρατικής μέριμνας.
                                Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: