Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλη η Συμμετοχή στην Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ 16/05/2024. Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

 ΑΘΗΝΑ 16/5/2024

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2083

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Μεγάλη ήταν σήμερα μια ακόμη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και Πορεία στο Υπουργείο Υγείας. Στο Υπουργείο Υγείας ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και αποδέχθηκε το αίτημά μας.
Στα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, μισθών, κινήτρων κλπ υπήρξαν διαφορετικές θέσεις. Εμείς ζητήσαμε την κατάργηση των νόμων που ιδιωτικοποιούν το σύστημα Υγείας, ο Υπουργός Υγείας θεωρεί ότι ενισχύεται έτσι το ΕΣΥ. Επιμείναμε στη συνάντηση και συζητήσαμε για το μέλλον των Συμβασιούχων εργαζόμενων πάσης φύσεως λέγοντας ότι οι τελευταίες δηλώσεις του έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη ανησυχία στους συμβασιούχους εργαζόμενους.
Δεσμεύτηκε ότι οι συμβάσεις των επικουρικών θα ανανεώνονται συνεχώς και δεν θα απολυθεί κανείς από καμία ειδικότητα.
Ζητήσαμε οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές να περάσουν στο επικουρικό προσωπικό και είπε ότι θα κάνει τις κατάλληλες ενέργειες με το Υπουργείο Εσωτερικών για να ικανοποιήσει το αίτημα.
Για τους ΣΟΧ ζητήσαμε να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες συμβάσεις εργασίας και να δοθούν παρατάσεις στους 6.000 υπηρετούντες. Για την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ΣΟΧ των Νοσοκομείων μας είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα.
Τέλος Ιουνίου μας είπε θα δοθεί νέα παράταση στους υπηρετούντες ΣΟΧ. Μας είπε ότι δεν πιέζει κανένα Διοικητή Νοσοκομείου να προχωράει και να ολοκληρώνει διαγωνισμούς για εργολάβους. Είναι καθοριστικό λοιπόν να αναλάβουν πρωτοβουλίες τα Σωματεία με όλη την επιχειρηματολογία που προβάλουμε προκειμένου να μην ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.
Ζητήσαμε να υπάρξει νέος νόμος για την χορήγηση της αυξημένης μοριοδότησης στο επικουρικό προσωπικό και την επέκταση στους συναδέλφους PHILOS και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Δεσμεύτηκε για την προώθηση της ρύθμισης. Για τους τριμηνίτες συναδέλφους που έφυγαν πριν την λήξη του μέτρου της αναστολής εργασίας λόγω εμβολιασμού, είπε ότι είναι θετικός και θα εξετάσει νομοθετική ρύθμιση επιστροφής στην εργασία.
Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΑΣΕΠ: Ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα οι πίνακες με τους 15 επικρατέστερους Διοικητές ΥΠΕ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το ΑΣΕΠ να ανακοινώσει τους προσωρινούς πίνακες με τους υποψήφιους Διοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) που προέκυψαν από τον διαγωνισμό που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη έχουν «κλειδώσει» οι τελικές 15άδες για τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας με τους επικρατέστερους, τα πτυχία αλλά και τα δικαιολογητικά των οποίων έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του ΑΣΕΠ.

Οι προσωρινοί πίνακες με τους 15 υποψήφιους διοικητές ΥΠΕ για κάθε μία από τις 7 Περιφέρειες, θα παραμείνουν στον αέρα για 5 ημέρες ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να υποβληθούν ενστάσεις από υποψηφίους που μπορεί να έχουν αντιρρήσεις ως προς τη μοριοδότηση τους.

Αμέσως μετά θα γίνει η οριστική μοριοδότηση προκειμένου να εξαχθεί η οριστική 7άδα ανά υγειονομική περιφέρεια. Οι τελικές λίστες με τα στελέχη του εθνικού συστήματος υγείας θα είναι αυτές που θα περάσουν και από προσωπική συνέντευξη από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο υγείας επικεφαλής της οποίας είναι η Γενική Γραμματέας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Οι προσωρινοί πίνακες πάντως με τους υποψηφίους των υγειονομικών περιφερειών θα αφορούν μόνο σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους για να γίνουν διοικητές και όχι για τους υποδιοικητές, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Οι …αμέτρητες αιτήσεις στο ΑΣΕΠ

Πάντως πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι περισσότερες αιτήσεις από υποψηφίους (συνολικά για τις ΥΠΕ υπήρξαν 229 αιτήσεις), κατατέθηκαν στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου υποβλήθηκαν κοντά στις 50.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στην 5η ΥΠΕ υποβλήθηκαν περίπου 30 αιτήσεις ενώ σε αυτήν της Κρήτης 18.

Για την ανάδειξη των νέων 7 Διοικητών των ΥΠΕ γίνεται «μάχη» καθώς «διαγκωνίζονται» και πολλά γαλάζια στελέχη που θέλουν να αναλάβουν καθήκοντα, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα τα τηλεφωνήματα σε υπουργεία αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν και παίρνουν – ενώ με βάση πληροφορίες – από τους σημερινούς Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, δεν αναμένεται να παραμείνουν πάνω από 2.

Άλλωστε πολλοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τον νόμο Κεραμέως και τη διαδικασία με τα πτυχία και τη συνάφεια με το χώρο της Υγείας.

Να υπενθυμιστεί ότι με τον νέο νόμο Κεραμέως για να γίνει κανείς Διοικητής ΥΠΕ θα πρέπει να έχει εμπειρία 10 χρόνων στο χώρο της Υγείας, και τα 5 χρόνια από αυτά να είναι σε θέση ευθύνης.

Πολλοί πάντως που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να …ράβουν κοστούμια για να καθίσουν στις υψηλές θέσεις των ΥΠΕ.

Εξάλλου εάν κανείς μπει στην 7άδα των επικρατέστερων, θεωρείται εύκολο να προκριθεί στην προσωπική συνέντευξη που έχει καθαρά υποκειμενικά κριτήρια, ώστε να βρεθεί και στη shortlist των 3 ατόμων που θα φθάσει στον υπουργό Υγείας για να επιλέξει ένα πρόσωπο



Αναδημοσίευση από: healhtreport.gr 

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΕΣΥ: Στα όρια της συνταξιοδότησης η πλειοψηφία των εργαζομένων – Χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας σε 11 χρόνια

 Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ, αλλά και το Υπουργείο Υγείας από τα χρόνια των Μνημονίων και μέχρι σήμερα με την Δημόσια Υγεία να χωλαίνει. 

Και μπορεί με την πανδημία του κορονοϊού να σήμανε συναγερμός στο ΕΣΥ, αλλά η Δημόσια Υγεία δεν ενισχύθηκε. Μάλιστα όλο και περισσότερο αποδυναμώνεται και παρουσιάζει μεγαλύτερες ελλείψεις.

Ιδιαίτερα το ΕΣΥ χάνει κάθε χρόνο και πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι δεν αντικαθίστανται.

Από τη μία οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ, και από την άλλη η απροθυμία των γιατρών και νοσηλευτών να ενταχθούν στο δυναμικό το Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, από το Δεκέμβριο του 2012 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 το έμψυχο δυναμικό των μονίμων υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας έχει μειωθεί κατά 25,93% μέσα σε 11 χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε 23.582 χαμένες μόνιμες θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές Υγείας.

Οι 14.631 από αυτές τις θέσεις εργασίας μάλιστα χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, ενώ καμία από τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν από τότε και μέχρι σήμερα δεν είχε την πρόθεση να αποκαταστήσει αυτές τις μεγάλες απώλειες.

Αντίθετα, η ψαλίδα ανάμεσα στις απαραίτητες μόνιμες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του τομέα της Δημόσιας Υγείας και των κατειλημμένων μόνιμων θέσεων, χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει.

Ελλείψεις προσωπικού ΕΣΥ: «Με μετακινήσεις δεν καλύπτονται τα κενά»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία το ΕΣΥ βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο, ενώ οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν κινούνται στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσής του.

«Στο ΕΣΥ αντιμετωπίζει λειτουργικό αδιέξοδο, το έχουμε πει πολλές φορές, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. Τα κυβερνητικά στελέχη συνεχώς ”ξύνουν τον πάτο του βαρελιού” για να καλύψουν τα κενά, όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται με διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού», σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος και εξηγεί:

«Αυτό που κάνουν είναι να ‘αδειάζουν’ τη μία υγειονομική μονάδα για να γεμίσουν την άλλη και μετά την άλλη για την άλλη… Με τον τρόπο αυτό, όμως, κλείνουν τη μία τρύπα και ανοίγουν μια άλλη. Είναι πραγματικά μια αδιέξοδη πολιτική», αναφέρει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό και ιδιαίτερα μετά από μια πανδημία είναι καταπονημένο, κακοπληρωμένο και με αναιμική διάθεση προσφοράς. Αυτοί είναι και η βασικότερη αιτία μαζικής αποχώρησης εργαζομένων από το ΕΣΥ.

«Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», σχολιάζει πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται ούτε από τους νοσηλευτές, καθώς όσοι περνούν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ προχωρούν τελικά σε άρνηση διορισμού και στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Στα όρια της συνταξιοδότησης η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΣΥ

Το προσωπικό του ΕΣΥ είναι γηρασμένο και κουρασμένο, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο η παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας του χαμηλού αριθμού προσλήψεων την τελευταία 15ετία, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στο ΕΣΥ είναι μεγάλης ηλικίας και κοντά στην ηλικία της συνταξιοδότησης, ενώ με αφορμή πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, σε πολλές ιατρικές ειδικότητες εργάζονται συνταξιούχοι με καθεστώς παράτασης εργασίας.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι συνταξιοδοτήσεις. Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

«Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους και δεν τους έχουμε αναπληρώσει. Οι προκηρύξεις είτε βγαίνουν άγονες, είτε καθυστερούν 5 χρόνια να τελεσφορήσουν λόγω του ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα, προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Όλες αυτές οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται σήμερα θα πάρουν πολύ καιρό για να ολοκληρωθούν», εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Δεν λείπουν μόνο γιατροί και νοσηλευτές

Τα κενά στην Υγεία αφορούν, όμως, όχι μόνο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και τους λοιπούς εργαζόμενους.

Ελλείψεις εντοπίζονται σε θέσεις διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης, καθαριότητας και φύλαξης των νοσοκομείων. Οι προσλήψεις και σε αυτούς τους κλάδους υπολείπονται σημαντικά των αναγκών τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σε πολλά νοσοκομεία οι κενές θέσεις καλύπτονται με αναθέσεις σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίθετα με το Υπουργείο Υγείας, άλλα Υπουργεία έχουν υποστεί πολύ μικρότερες απώλειες τα τελευταία χρόνια.

Από τα ίδια στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου προκύπτει πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για παράδειγμα, σε αυτά τα 11 χρόνια έχει υποστεί μείωση προσωπικού 4.07%, ενώ στο Υπουργείο Άμυνας, το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί κατά 5,78%.

 Πηγή: Iatropedia.gr

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις εξετάσεις στην ειδικότητα των νέων γιατρών – Ζητούν απόσυρση της απόφασης

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου που αλλάξει τα πάντα στην ειδικότητα των νέων γιατρών και εισάγει τις εξετάσεις μέσω του ΚΕΣΥ, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ειδικότερα η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της με την αιφνιδιαστική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας, με την οποία καταργείται η ανέκαθεν ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και «ανατίθεται η επιλογή των νέων ειδικευόμενων σε συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών, που θα αποφασίζουν ποιοι πτυχιούχοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα» και ποιοι ειδικευμένοι ιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση «κατά προτεραιότητα» σε όλα τα τμήματα του ΕΣΥ και σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, και συμπληρώνει ότι γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων».

«Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες» σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Μάλιστα προειδοποιούν ότι:

«• Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα.

• Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων

γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία

του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία.

Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου.

Απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν.

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας».


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Το Σωματείο μας για την Αυριανή Κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ

 Αριθμ. Πρωτ:70           ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη του Σωματείου μας.

Πάτρα:14/5/2024           KOIN:Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ  16/5/24

Συναδέλφισσες/οι

Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο για το ΕΣΥ και τα Δημόσια Νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας να είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για ενίσχυση των Νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό,κάθε μήνα αποχωρούν από τα ΕΣΥ 300 Υγειονομικοί χωρίς να αναπληρώνονται.

Η προκήρυξη 7/Κ που αφορά 3.720 θέσεις Νοσηλευτών που έχει εξαγγελθεί από το 2019 , μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα μόνιμα αποτελέσματα για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.

Για το Νοσοκομείο μας οι 52 θέσεις που μας αντιστοιχούν, δεν θα είναι νέοι εργαζόμενοι αλλά θα είναι μετατροπή συμβασιούχων σε μόνιμους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αδιανόητη αναλογία  2 Νοσηλεύτριες για 35 και πλέον ασθενείς.

Η υποστελέχωση έχει χτυπήσει κόκκινο σε όλες τις ειδικότητες και κλάδους, όπως Μαίες, Εργαστήρια, Διοικητική υπηρεσία,Τεχνική υπηρεσία, παραιτούνται συνάδελφοι χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την αναπλήρωσή τους.

 

Αντιθέτως βλέπουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες που ακυρώνουν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ, όπως είναι τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία και η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, παρεμβάσεις που το μόνο που προσφέρουν είναι η κατάργηση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στο υπέρτατο αγαθό της υγείας.

 

Μας είχαν υποσχεθεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.

Η κυβέρνηση να αναζητήσει νομοθετικές λύσεις για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται.

Οι συμβασιούχοι ΣΟΧ στην καθαριότητα ,φύλαξη ,εστίαση είναι σε συνεχή εργασιακή ομηρία με 3μηνες παρατάσεις.

Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες και να εκδιωχθούν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία που έχουν εγκατασταθεί, τη στιγμή που σε όλους είναι πασιφανές ότι οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα,και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ.

 

Η ένταξή μας στα ΒΑΕ έμεινε όνειρο… θερινής νυκτός.Θα θυμόμαστε τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Το μέλλον της δημόσιας υγείας είναι ζοφερό,οι Υγειονομικοί δεν είναι αόρατοι, δεν έχουν ανεξάντλητες δυνάμεις!

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

ü  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΣΥ

ü  ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ü  ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ü  EΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ü  ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

ü  ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ

ü  ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

ü  ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


  

Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  «Ο  ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ στηρίζει την Κινητοποίηση που αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 16/05/2024.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η Κινητοποίηση του Σωματείου μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών




 









Την Πέμπτη 16/05/2024 Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ.

ΑΘΗΝΑ 10/05/2024
ΑΡ. ΠΡΩΤ.:2072

 

ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

ΠΕΜΠΤΗ 16/05/2024
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΚΑΒ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ 8.30π.μ
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΒΟΥΛΗ, Γ.Λ.K., ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 8.00 – 15.00
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποθεώθηκε, οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν και με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ. ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.
Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ένας θεσμός που όπως προβλέψαμε απέτυχε αφού γίνονται ελάχιστες, έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες εκτός λίστας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν αντοχές να στηρίξουν το θεσμό λόγω εργασιακής εξάντλησης, παρότι έχουν ανάγκη τα όποια επιπλέον χρήματα και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν που αν και περιμένουν δύο και τρία χρόνια σε λίστα αναμονής, θα πρέπει να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.
Το ταμείο ανάκαμψης που υποτίθεται θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε. Οι εργαζόμενοι τσακισμένοι από τις συνεχείς βάρδιες, εφημερίες, μετακινήσεις εντός και εκτός οργανικών υγειονομικών μονάδων που υπηρετούν, είναι αδύνατον να υποστηρίξουν έναν τέτοιο θεσμό. Η μοναδική λύση είναι η πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το 40% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων με ανάλογη στελέχωση. Έτσι θα εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής.
Χτύπημα στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που θα οδηγήσει σε προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, θα αυξήσει την παραοικονομία και την συναλλαγή.
Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ στήνοντας ιδιωτικά ιατρεία εντός των Νοσοκομείων με ενοικιαζόμενο εξοπλισμό και προσωπικό και μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.
Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται στους ασθενείς.
Κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού επειδή οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται σε άλλες οργανικές υγειονομικές μονάδες.
Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.
Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει συνταγματικές λύσεις για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις.
6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.
Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Από το ΕΣΥ αποχωρεί προσωπικό, λόγω των χαμηλών αμοιβών, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ακόμη και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας υπάρχουν διαχωρισμοί και αδικίες. Στην Πρόνοια, τα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος. Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν θα διχάσουν και θα διαιρέσουν το προσωπικό. Δεν τα θέλουμε.
Και όμως παρότι το προσωπικό μειώνεται, η ζήτηση σε υπηρεσίες αυξάνονται. Πολλά εκ των Νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων προσωπικού και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.
Έχουμε λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια (3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους ) σε σχέση από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους).
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού αφού λειτουργεί ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία. Γι’ αυτό στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο από ασθενείς με μεγάλη ταλαιπωρία. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε αφού μόνο 1.200 ιδιώτες συμμετέχουν στο θεσμό. Η Κυβέρνηση αρνείται να πιέσει τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το θεσμό μέσω της συνταγογράφησης.
Γι’ αυτό επικρατεί το αδιαχώρητο στις παθολογικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων με νοσηλευόμενους παθολογικά ασθενείς σε ράντζα, φορεία και χειρουργικές κλινικές με κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (είμαστε οι πρώτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη).
Αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάργηση, η συγχώνευση, η αλλαγή ρόλου Νοσοκομείων.
Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να κοιτάμε την πληρότητα. Και ένας ασθενής να σώζεται είναι ανεκτίμητο. Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση με προσωπικό των Περιφερειακών Νοσοκομείων, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας, των Προνοιακών Μονάδων για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να αποφεύγονται πολλές εκ των διακομιδών.
Είμαστε για άλλη μια φορά στο δρόμο. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση.
Διεκδικούμε:
• Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν
• Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού,
• Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους,
• Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
• Την ένταξή μας στα ΒΑΕ
• Να φύγουν οι εργολάβοι,
• Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα,
• Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

ΚΙΝΗΤΡΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Όλοι Σήμερα στην Κινητοποίηση του Σωματείου μας στις 10 πμ στην Πύλη του Νοσοκομείου μας, παρουσία του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

 


Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

 



Όλο και λιγότεροι νέοι θέλουν να γίνουν νοσηλευτές – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Υποχωρεί σταθερά το ενδιαφέρον των νέων να ακολουθήσουν σταδιοδρομία νοσηλευτή. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

Όπως φαίνεται, το ενδιαφέρον των 15χρονων μαθητών να γίνουν νοσηλευτές υποχώρησε στις μισές χώρες του ΟΟΣΑ από 2,3% το 2018 σε 2,1% το 2022.

Η μείωση είναι ιδιαίτερα έντονη στις ΗΠΑ και στον Καναδά, στις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία και Δανία), Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στον ΟΟΣΑ στο ενδιαφέρον των νέων να ακολουθήσουν το επάγγελμα του νοσηλευτή.

Ενδιαφέρον 15χρονων παιδιών να γίνουν νοσηλευτές


Ήρωες

Σε πολλές χώρες, η δημόσια εικόνα και αντίληψη των νοσηλευτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ανάμεικτη:

Από τη μία πλευρά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας πρώτης γραμμής παρουσιάστηκαν ως “ήρωες” κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, σε αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και των κινδύνων.

Από την άλλη πλευρά, ο βαρύς φόρτος εργασίας, οι δύσκολες συνθήκες και οι χαμηλές αμοιβές είχαν ως αποτέλεσμα υψηλή εργασιακή δυσαρέσκεια και πρόθεση να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Κορίτσια

Ένας από τους βασικούς λόγους για το σχετικά χαμηλό ενδιαφέρον για το νοσηλευτικό επάγγελμα είναι τι ότι ελκύει κυρίως τα κορίτσια. Αποτελεί πρόκληση για τις χώρες να αντιμετωπίουν το στερεότυπο που βλέπει τη νοσηλευτική ως επάγγελμα κατάλληλο κυρίως για γυναίκες.

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ τονίζουν πως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της αμοιβής των νοσηλευτών είναι το κλειδί για την προσέλκυση περισσότερων νεαρών αγοριών και κοριτσιών στο επάγγελμα και στην παραμονή τους.

Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ιαπωνία ξεχωρίζει όχι μόνο για το ότι διατηρεί υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος για τη νοσηλευτική μεταξύ των 15χρονων πριν και μετά την πανδημία. Τπ 14% των φοιτητών ακολουθούν το συγκεκριμένο επάγγελμα, χάρη στις μακροχρόνιες προσπάθειες των νοσηλευτικών σχολών.

Παρέχεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να αλληλεπιδράσουν με τους φοιτητές, να βιώσουν τη νοσηλευτική εμπειρία και να συζητήσουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας με το προσωπικό των σχολών.

ΠΗΓΗ: iATRONET.GR

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. Για την Αττική Στάση Εργασίας 8πμ-3μμ και για την Περιφέρεια 24ωρη Απεργία

 


Η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει και καλύπτει την παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών- Μαιευτών Αθήνας, την Τρίτη 14/05/2024 και ώρα 9 στο Υπουργείο Υγείας.

 ΑΘΗΝΑ 9/5/2024

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2063

ΠΡΟΣ: Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΜΑΙΩΝ – ΜΑΙΕΥΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει και καλύπτει την παράσταση διαμαρτυρίας, που κήρυξε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, για την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 και ώρα 9.00 στο Υπουργείο Υγείας, με κύριο αίτημα την άμεση στελέχωση των μαιευτικών τμημάτων σε ολόκληρη την χώρα.
Καλούμε τα σωματεία μέλη μας να διευκολύνουν την συμμετοχή των Μαιών – Μαιευτών με στάση εργασία για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

 

Εκτιμούμε, προστατεύουμε, σεβόμαστε και επενδύουμε στους νοσηλευτές μας για ένα βιώσιμο μέλλον για τη νοσηλευτική και την υγειονομική περίθαλψη.

Οι νοσηλευτές παρέχουν φροντίδα και ηγεσία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων υγείας, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Αποτελούν τη ζωτική δύναμη για την υγεία, ωστόσο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως υπολείπονται και απέτυχαν να εκτιμήσουν, να προστατεύσουν, να σεβαστούν και να επενδύσουν σε αυτόν τον πολύτιμο πόρο. Ο κόσμος εσφαλμένα θεωρεί δεδομένους τους νοσηλευτές, αντιμετωπίζοντάς τους ως αόρατο και ανεξάντλητο πόρο. Αυτό πρέπει τώρα να σταματήσει για χάρη των νοσηλευτών και της παγκόσμιας υγείας.

Οι νοσηλευτές αποτελούν το κλειδί για πιο υγιείς κοινότητες, για κοινωνίες που ανταποκρίνονται, για ακμάζουσες οικονομίες και ισχυρά έθνη. Τώρα είναι η ώρα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να κάνουν αποφασιστικά βήματα για τη δημιουργία και τη βελτιστοποίηση ενός διαρκούς, ισχυρού και βιώσιμου νοσηλευτικού εργατικού δυναμικού. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, παρουσιάζει 10 πολιτικές ενέργειες που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που είναι ασφαλή, οικονομικά προσιτά, προσβάσιμα, που ανταποκρίνονται και μετατρέπουν τους νοσηλευτές από αόρατους σε ανεκτίμητους.

Προστατέψτε και επενδύστε στο νοσηλευτικό επάγγελμα για την ανοικοδόμηση συστημάτων υγείας που μπορούν να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Αναγνωρίστε και εκτιμήστε την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη ως επένδυση και όχι ως κόστος. Εξασφαλίστε δεσμεύσεις για επενδύσεις για τη διατήρηση της δίκαιης και ανθρωποκεντρικής φροντίδας.

Αντιμετωπίστε επειγόντως και βελτιώστε την υποστήριξη για την υγεία και την ευημερία των νοσηλευτών διασφαλίζοντας ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους. Θέστε σε εφαρμογή συστήματα για να εξασφαλίσετε ασφαλή επίπεδα στελέχωσης. Εξασφάλιση προστασίας από τη βία και τους κινδύνους στο χώρο εργασίας και εφαρμογή και επιβολή διεθνών προτύπων εργασίας σχετικά με τα δικαιώματα των νοσηλευτών να εργάζονται σε ασφαλή και υγιή υποστηρικτικά περιβάλλοντα που διασφαλίζουν προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Προώθηση στρατηγικών για την πρόσληψη και διατήρηση νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Βελτιώστε τις αποζημιώσεις για τους νοσηλευτές για να εξασφαλίσετε δίκαιες και αξιοπρεπείς αμοιβές και παροχές και να διατηρήσετε περιβάλλοντα θετικής πρακτικής που ακούνε τους νοσηλευτές και τους παρέχουν τους πόρους που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Χρηματοδοτήστε δραστηριότητες επαγγελματικής διακυβέρνησης, αναγνώρισης και ανάπτυξης σε όλη την πορεία της σταδιοδρομίας.

Ανάπτυξη, εφαρμογή και χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων νοσηλευτικού εργατικού δυναμικού με στόχο την αυτάρκεια στην προσφορά μελλοντικών νοσηλευτών. Ευθυγραμμίστε τους πόρους για να υποστηρίξετε ένα ισχυρό εργατικό δυναμικό για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, την αναστροφή της ανεργίας και τη διατήρηση ταλέντων. Όταν πραγματοποιείται η διεθνής μετανάστευση, βεβαιωθείτε ότι είναι ηθική, διαφανής, παρακολουθείται και αποφέρει ίσα αμοιβαία οφέλη για τις χώρες αποστολής και υποδοχής, καθώς και σεβασμό των δικαιωμάτων των μεμονωμένων νοσηλευτών. Αναλάβετε τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση του εργατικού δυναμικού του συστήματος σε όλη τη συνέχεια της περίθαλψης.

Επενδύστε σε υψηλής ποιότητας, διαπιστευμένα νοσηλευτικά προγράμματα εκπαίδευσης για να προετοιμάσετε περισσότερους νέους νοσηλευτές και να προωθήσετε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας για υπάρχοντες νοσηλευτές. Σχεδιάστε προγράμματα σπουδών έτσι ώστε οι νοσηλευτές να αποφοιτούν με τις κατάλληλες δεξιότητες, ικανότητες και αυτοπεποίθηση για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες και εξελισσόμενες ανάγκες υγείας των κοινοτήτων και να υποστηρίζουν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας από γενική σε ειδική και προηγμένη πρακτική.

Δώστε τη δυνατότητα στους νοσηλευτές να εργαστούν στο πλήρες φάσμα της νοσηλευτικής πρακτικής τους, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία και επενδύοντας σε προηγμένη νοσηλευτική πρακτική και μοντέλα φροντίδας υπό τη διεύθυνση νοσηλευτών. Επαναπροσανατολισμός και ενσωμάτωση συστημάτων υγείας στη δημόσια υγεία, στην προαγωγή και πρόληψη της υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στη φροντίδα της κοινότητας, στο σπίτι και στον ασθενή.

Αναγνωρίστε και εκτιμήστε τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τα χαρακτηριστικά και την τεχνογνωσία των νοσηλευτών. Σεβαστείτε και προωθήστε τους ρόλους των νοσηλευτών ως επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτές και ηγέτες. Συμμετοχή των νοσηλευτών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα. Προώθηση και επένδυση σε μια δίκαιη κουλτούρα που σέβεται το νοσηλευτικό επάγγελμα ως κορυφαίους συντελεστές σε συστήματα υγείας υψηλής ποιότητας.

Ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των εθνικών νοσηλευτικών ενώσεων ως κρίσιμους επαγγελματικούς εταίρους σε όλες τις πτυχές της πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, την παροχή και την ηγεσία ως έμπειρη και αξιόπιστη φωνή της νοσηλευτικής. Δημιουργία τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων πολυμερών συνεργασιών.

Προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, προάσπιση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τοποθετήστε και τηρήστε τη νοσηλευτική ηθική στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της παροχής συστημάτων υγείας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που είναι δίκαιη, αμερόληπτη, ανθρωποκεντρική και βασισμένη στα δικαιώματα και χωρίς τον κίνδυνο οικονομικής δυσπραγίας.

Διορίστε ηγέτες νοσηλευτές σε εκτελεστικές θέσεις όλων των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης και χάραξης κυβερνητικής πολιτικής. Ενίσχυση της νοσηλευτικής ηγεσίας σε όλα τα συστήματα υγείας και δημιουργία και διατήρηση ηγετικών ρόλων νοσηλευτικής όπου χρειάζονται περισσότερο.

ΠΟΕΔΗΝ: 12 Μαΐου 2024, Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτριών- Νοσηλευτών

 ΑΘΗΝΑ 10/5/2024

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2066

12 ΜΑΪΟΥ 2024
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού που εορτάζεται κάθε χρόνο, από το 1965, στις 12 Μαΐου, αποτελεί ημερομηνία ορόσημο και σύμβολο για το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού που αγωνίζεται για προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, την καθολική πρόσβαση των πολιτών στις Δημόσιες Δομές Υγείας, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, μέσα σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες. Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες, που στηρίζεται το Σύστημα Υγείας και ο σημαντικός ρόλος φάνηκε ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι Νοσηλευτές με την άρτια επιστημονική κατάρτιση, με ειδικές δεξιότητες, με δύναμη ψυχής και υψηλό αίσθημα ευθύνης, στηρίζουν διαχρονικά το ΕΣΥ, παρά την υποστελέχωση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την επαγγελματική εξουθένωση και τις χαμηλές αμοιβές.
Για τους Νοσηλευτές η προτεραιότητα είναι ο ασθενής και θα συνεχίσουν να εργάζονται για:
• Ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
• Υπεράσπιση των ανθρωπινων δικαιωμάτων
• Στήριξη του ΕΣΥ, με ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα και αυταπάρνηση
Με αφορμή την επέτειο τιμάμε το Νοσηλευτικό Προσωπικό, εκφράζοντας τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας για τον ουσιαστικό έργο που καθημερινά επιτελείται, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει τα προβλήματα του κλάδου ικανοποιώντας τα αιτήματα του, όπως τα έχουμε προσδιορίσει στις ανακοινώσεις μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η αλήθεια για τους μισθούς των νοσηλευτών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι νοσηλευτές αποτελούν για την κυβέρνηση και το συστημικό πολιτικό προσωπικό ένας κλάδος στον οποίο συνεχώς αναφέρονται με κολακευτικά σχόλια. Άλλωστε στην περίοδο της πανδημίας “περίσσεψαν” τα χειροκροτήματα, τα θετικά σχόλια και οι υποσχέσεις τόσο για τους νοσηλευτές όσο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία.

Τα στοιχεία όμως του ΟΟΣΑ για το ύψος των μισθών των Νοσηλευτών στην Ευρώπη το 2021 και η αναγκαστική σύγκριση που γίνεται με τους μισθούς των νοσηλευτών στην Ελλάδα κάθε άλλο μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Τα λέμε αυτά αφού οι ετήσιοι μισθοί των νοσηλευτών σε ευρώ στην Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα.


Όμως ενδιαφέρον έχει και ένας δεύτερος πίνακας που ακολουθεί με στοιχεία του ΟΟΣΑ από τον οποίο προκύπτει ότι από το 2010 έως το 2020 στην πλειονότητα των χωρών υπήρξαν αυξήσεις στους μισθούς των νοσηλευτών ενώ στην ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι μισθοί των νοσηλευτών μειώθηκαν κατά 16%.

Ενώ πλησιάζουμε στην παγκόσμια ήμερα των Νοσηλευτών θα περισσέψουν οι εκδηλώσεις στις οποίες θα ακουστούν μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Εκεί εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη θα εμφανιστούν οι γνωστοί «εκπρόσωποι» των νοσηλευτών που το μόνο που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια είναι να λειτουργούν ως φερέφωνα των κυβερνήσεων και ως μηχανισμός κατευνασμού των νοσηλευτών.

Θα επιχειρήσουν να διαχωρίσουν τους νοσηλευτές από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία τάζοντάς τους ειδικούς μισθούς. Θέλουν ίσως να ξεχάσουμε ότι την περίοδο των μνημονίων που στους μισθούς των νοσηλευτών και των άλλων υγειονομικών έγιναν τεράστιες περικοπές αυτοί αποτελούσαν “αυλή” των μνημονιακών κυβερνήσεων.  Είναι οι ίδιοι μέσω των γνωστών μηχανισμών διαφεντεύουν τις νοσηλευτικές υπηρεσίες ως μέσα υποταγής των νοσηλευτών.

Γι’ αυτά αλλά και για πολλά ακόμη ίσως ήρθε η ώρα οι νοσηλευτές να τους γυρίσουν την πλάτη.


Αναδημοσίευση από: ygeionomikoi.gr 


Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Εκπτωτικά Εισιτήρια για τα μέλη του Σωματείου μας για την Συναυλία ''60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ'' την Τετάρτη 12 Ιουνίου

 


Το Σωματείο μας εξασφάλισε Εκπτωτικά Εισιτήρια στα Μέλη μας για την Συναυλία ΄΄ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ΄΄ στην τιμή των 12 Ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες.



Το Σωματείο μας για την Κινητοποίηση της Δευτέρας 13/5/2024 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Αριθμ. Πρωτ:69  ΠΡΟΣ:Όλους τους Συναδέλφους – Μέλη μας.
Πάτρα: 9/5/24       ΚΟΙΝ:    Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.



12 ΜΑΗ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ/ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

&

5  ΜΑΗ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ

 

 ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΛΑΔΟ!

 

Συναδέλφισσες/οι    

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (12 Μάη) και των Μαιών (5 Μάη) ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ  σ’  όλο  το  Νοσηλευτικό  προσωπικό  του  Νοσοκομείου  μας καθώς επίσης και στο Μαιευτικό. H 12 Μάη 2024 βρίσκει το Νοσηλευτικό προσωπικό να συνεχίζει να είναι αντιμέτωπο με τις μεγάλες  παθογένειες του ΕΣΥ.  Έτσι άλλη μια χρονιά μας βρίσκει σε ακόμα πιο δυσχερή  θέση να δίνουμε τη μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας λόγω των τεράστιων προβλημάτων της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το 40% αντιμετωπίζει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια,  μεγάλος αριθμός συναδέλφων πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα και κακοήθειες και το 52% των Υγειονομικών αναφέρει εργασιακό άγχος, σύμφωνα με μελέτες.

Επίσης, η υποστελέχωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών επιδρά αρνητικά και στην ασφάλεια των ασθενών γεγονός που τεκμαίρεται από πλείστες δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το American Medical Association  και το Lancet όπου αναφέρουν ότι σε νοσοκομεία με αναλογία 1 νοσηλευτής ανά 8 ασθενείς υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αντίθεση με νοσοκομεία όπου η αναλογία είναι 1 νοσηλευτής ανά 4 ασθενείς.        

Και η φετινή ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟ και στο δικό μας Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον χώρο μας δεν είναι δυνατόν να εργάζονται βάρδια 2 νοσηλεύτριες για 35 και πλέον ασθενείς, σε άλλες Κλινικές να είναι στη βάρδια 1 νοσηλεύτρια για 15 και πλέον ασθενείς. Απόρροια της υποστελέχωσης είναι να υπάρχουν ακόμη οφειλόμενες άδειες του 2022 ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του 2024.

Η υποστελέχωση πλήττει και τον κλάδο των Μαιών όπου στη Μ/Γ Κλινική σε σχέση με πέρυσι υπηρετούν μείον 4 Μαίες και επίκεινται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 3 συνταξιοδοτήσεις.

Αλλά και σε άλλα Τμήματα και Ειδικότητες η υποστελέχωση δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και η οποία αναμένεται να οξυνθεί όπως π.χ. στα Εργαστήρια, που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν 4 Συνάδελφοι και επίκεινται 2 ακόμη συνταξιοδοτήσεις χωρίς την έγκαιρη πρόνοια για την αναπλήρωση αυτών.    

Για μια χρονιά ακόμα τα αιτήματα των Νοσηλευτών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών παραμένουν άλυτα.

Συνεχίζουμε και παλεύουμε για:       
ü Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την αρχή του εργασιακού μας βίου, με θεσμικά και οικονομικά οφέλη. Φτάνει πια ο διαχωρισμός με τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς επίσης και οι συνάδελφοι  στα Νοσοκομεία που διορίστηκαν μετά το 2011 και όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί, που επίσης υπάγονται στα ΒΑΕ. 

ü Επαρκή Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.  Λείπουν από το ΕΣΥ 20.000 Νοσηλευτές με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΟΟΣΑ. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η αναλογία είναι 8,4 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,3 Νοσηλευτές  ανά 1.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος αναφορικά με το δείκτη αναλογίας Νοσηλευτών ανά κλίνη ανέρχεται στο 2,3 στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,47 για τους Νοσηλευτές ΠΕ-ΤΕ και 0,83 αν συμπεριληφθούν όλες οι βαθμίδες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ). Η στελέχωση του ΕΣΥ δηλαδή είναι 3 φορές μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

ü Δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ). Μέσω του κλάδου οι Νοσηλευτές θα αναπληρώνονται άμεσα σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεων, θα έχουν δικό τους ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.

ü Μισθολογική αναβάθμιση στο σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού. Αύξηση του ωρομισθίου  για αργίες - νύχτες (δεν νοείται 8 ευρώ αμοιβή για τη νύχτα). Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των 37,5 ωρών εργασίας, που κατήργησε το Μνημόνιο το 2012, διεκδίκηση για 35ωρο/7ωρο πενθήμερο για τους Υγειονομικούς.

ü Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη Νοσηλευτική και σε όλες τις Ειδικότητες  όπως ήδη ισχύει από το 2019, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία συγκεκριμένη διαδικασία που θα παρέχει τη δυνατότητα  αναβάθμισης - ισοτίμησης πτυχίου για τις υπόλοιπες κατηγορίες στην ΠΕ βαθμίδα.

ü Κρίσεις Προϊσταμένων και Διευθυντών.  Έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει κρίσεις. Να μπει τέλος στο φαινόμενο της καρατόμησης των Νοσηλευτικών στελεχών και της αναβίωσης του κομματικού κράτους στα Νοσοκομεία,  που δηλητηριάζουν το νοσηλευτικό κόσμο και δυσχεραίνουν το έργο του.

ü Επέκταση της 10ημερης ειδικής άδειας σε Νοσηλευτικά τμήματα που πληρούν τα κριτήρια όπως οι Παθολογικές Κλινικές κ.α.

ü Νοσηλευτικές ειδικότητες. Στους κατόχους να χορηγείται επιπλέον ένα μισθολογικό κλιμάκιο.

ü Μέριμνα και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των Συναδέλφων μας.

ü Σύσταση Τομέα Μαιευτικής/Περιγεννητικής φροντίδας  στα Νοσοκομεία που    έχουν Μαιευτήρια.

ü Καθηκοντολόγιο και κανονισμός λειτουργίας σε όλα τα Νοσηλευτικά Τμήματα.

ü Σύσταση και λειτουργία της επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. 


Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε   Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Τ Ι Κ Α:  

ü ΑΥΞΗΣΗ του προϋπολογισμού για τη Δημόσια Υγεία.

ü Προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

ü ΟΧΙ στα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ιδιωτικά χειρουργεία (οι Νοσηλευτές δεν θέλουν αύξηση του μισθού τους  από την τσέπη των ασθενών).

ü ΟΧΙ ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ.

ü ΟΧΙ στην επαναφορά των εργολάβων.

ü ΟΧΙ Νοσοκομεία ΝΠΙΔ.

ü ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.                                       

  Για όλα αυτά τα ζητήματα

η  5η  και   η 12η ΜΑΗ, που για εμάς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ, αλλά

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ, σας ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ,

 

στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 τη ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΪΟΥ 

 

στις ώρες 10:00 π.μ. - 12:00 μ.μ.

 

στην ΠΥΛΗ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ

 στις 10:00 π.μ.

 

                                        

 

 

        Δ.Σ.  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»