Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Δυτική Ελλάδα: Γυρίζουν την πλάτη οι νέοι γιατροί στο υπουργείο

Μία ακόμα προσπάθεια υπέγραψε προχθές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να εφαρμοστεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Το εφάπαξ οικονομικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ σε δύο δόσεις από τη νέα χρονιά που θα λάβουν οι νέοι ιατροί που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση αν κρίνουμε από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας και τις μέχρι τώρα αιτήσεις.



Συγκεκριμένα κάθε νέος γιατρός, που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας σε νοσοκομεία με κενές θέσεις και χωρίς λίστα αναμονής, θα λαμβάνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε δύο φάσεις: τα ⅔ κατά την έναρξη της εκπαίδευσης και το ⅓ με την ολοκλήρωση της ειδικότητας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα προσελκύει νέους γιατρούς σε τομείς που είναι κρίσιμοι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και παρουσιάζουν ελλείψεις στη χώρα μας.

Επιπλέον, όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής θα παρέχουν υποχρεωτικά, κατά το πέμπτο έτος της ειδικότητάς τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού στα Κέντρα Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των ειδικευόμενων γιατρών θα λαμβάνει πολύτιμη πρακτική εμπειρία τονίζει το αρμόδιο υπουργείο, ενισχύοντας τις κλινικές του γνώσεις και δεξιότητες στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης.

«Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ειδικά στις περιφερειακές δομές Υγείας του ΕΣΥ. Απαντούμε λοιπόν με πράξεις και όχι με λόγια στο υπαρκτό πρόβλημα ελλείψεως ανθρώπινου δυναμικού. Οσο και αν κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν το ΕΣΥ, το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται καλύτερο και θα συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες Υγείας που αξίζουν οι συμπολίτες μας» δήλωσε σχετικά υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Ερωτηθείσα από την «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου διευκρινίζει: «Η πρωτοβουλία του υπουργείου δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα, αλλά σε ορίζοντα 5ετίας» τι σημαίνει αυτό;

Η κ. Μαστοράκου εξηγεί: «Οι συγκεκριμένοι ειδικευόμενοι κατά το 5ο έτος της ειδικότητάς τους θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού στα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορούν να καλύψουν τον πληθυσμό ευθύνης τους που σημαίνει 2.000 άτομα».

Πέραν αυτού η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει ότι με την απόφαση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να ενισχύσει με ειδικευόμενους τις παθολογικές κλινικές, όπου θα ενταχθούν όσοι ακολουθήσουν την ειδικότητα της εσωτερικής παθολογίας αλλά και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όπου απασχολούνται κυρίως οι ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής».

Πάντως τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Μαστοράκου σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδα (βλέπε σχετικό πίνακα) δείχνουν ότι μόνο σε ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα» υπάρχουν υποψήφιοι για τις θέσεις ειδικευομένων στην παθολογία. Από τις 22 συνολικά προσφερόμενες θέσεις προς το παρόν μόνο για τις 16 υπάρχει αίτηση. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Συνολικά στη Δυτική Ελλάδα οι προσφερόμενες θέσεις είναι 37 και δεν έχει γίνει καμία αίτηση. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι το κίνητρο του Υπουργείου δεν είναι αρκετό.

Υπενθυμίζουμε ότι η αντίστοιχη προσπάθεια με άλλα κίνητρα της ίδιας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που είχε γίνει πέρυσι τέτοια περίοδο μέχρι σήμερα δεν βρήκε ανταπόκριση.

«Ο αριθμός των γιατρών οι οποίοι εντάχτηκαν στον θεσμό δεν ξεπερνάει τους 100 στον Νομό μας. Δυστυχώς, δεν τον έχουν αγκαλιάσει ούτε οι γιατροί ούτε οι πολίτες. Ακόμα και αυτοί που δήλωσαν προσωπικό γιατρό ένα χρόνο μετά δεν έχουν κάνει ούτε το πρώτο ραντεβού» σημειώνει η κ. Μαστοράκου.


Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Εκδόθηκε προκήρυξη της ΔΥΠΑ για 500 θέσεις τραυματιοφορέων

Εκδόθηκε η προκήρυξη της ΔΥΠΑ για 500 θέσεις τραυματιοφορέων.
Αναμένεται το επόμενο διάστημα η πρόσληψη τους, με βάση τις κατανομές που είχαν ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν αποκλειστικά στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων.
Διάρκεια απασχόλησης 12 μήνες.

Πατήστε εδώ 

Παρέμβαση στον Υπουργό Υγείας για παράταση κανονικών αδειών παρελθόντων ετών

ΑΘΗΝΑ 2/1/2025
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2608

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κο. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ

 

Κύριε Υπουργέ,

Με Νομοθετική ρύθμιση παρατάθηκαν οι κανονικές άδειες παρελθόντων ετών που δεν δόθηκαν λόγω πανδημίας έως τέλος του έτους 2024. Όμως λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού δεν κατέστη δυνατόν να χορηγηθούν στους δικαιούχους υγειονομικούς.
Έτσι υπάρχουν υπόλοιπα κανονικών αδειών από το έτος 2020, οι οποίες παρατάθηκαν με συνεχείς Νομοθετικές ρυθμίσεις έως τέλος του έτους 2024.
Ζητάμε την ψήφιση νέας Νομοθετικής ρύθμισης παράτασης έως 31/12/2026 για τη χορήγηση των υπολοίπων ημερών των κανονικών αδειών των ετών 2020 – 2024.
Είναι αδικία να χαθεί έστω μία ημέρα κανονικής άδειας του προσωπικού που δεν έλαβε με υπαιτιότητα της υπηρεσίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ιδιώτες γιατροί παντού στο ΕΣΥ το 2025 – Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Η απόλυτη «μετάλλαξη» του ΕΣΥ θα καταγραφεί το 2025, καθώς οι ιδιώτες γιατροί θα εισχωρήσουν επισήμως στα δημόσια νοσοκομεία με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

Γι’ αυτό το νέο έτος οι ασθενείς αναμένεται να δούνε τελείως διαφορετικά νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση με ρυθμίσεις που έχει προωθήσει δίνει το πράσινο φως να εργάζονται γιατροί του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να καλύψει τα κενά που υπάρχουν σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια αποφεύγει και τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών, για τις οποίες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια οι συνδικαλιστές του ιατρικού σώματος.

Που θα υπάρχουν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη διευκολύνουν πλήρως την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κάτι που θα αλλάξει πλήρως τα χαρακτηριστικά του αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων.
Ειδικότερα:

-Ήδη από τους πρώτους μήνες του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η συνεργασία δημοσίων νοσοκομείων, ιδιαίτερα των μεγάλων που βρίσκονται στην Αθήνα, με ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες και εργαστηριακούς γιατρούς.

Με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου υγείας τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να κάνουν σύμβαση με ιδιώτες, ώστε εξ αποστάσεως να κάνουν διαγνώσεις στις απεικονιστικές αλλά και τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Το επιχείρημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό τα αποτελέσματα θα εξάγονται πολύ νωρίτερα, συνεπώς θα μειωθεί και ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ. Μάλιστα από τους πρώτους μήνες του νέου έτους αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο που θα αμείβονται οι ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες.

Μάλιστα σε εξέλιξη είναι και έρευνα που κάνουν στελέχη του υπουργείου υγείας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διαπιστώσουν τις τιμές που επικρατούν στην ελεύθερη αγορά.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η αμοιβή των ιδιωτών γιατρών θα γίνεται ανά εξέταση και διάγνωση.

-Οι ιδιώτες γιατροί θα μπουν όμως τους πρώτους μήνες του νέου έτους και στα χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων. Ήδη υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ενώ αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας καθώς ο προβληματισμός εστιάζεται κυρίως για το πώς θα πληρώνονται οι νοσηλευτές αλλά και το υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό που θα συμμετέχει στις επεμβάσεις, αλλά και οι υπόλοιπες ειδικότητες των γιατρών που μπορεί να χρειάζεται να συμβάλλουν στη διαδικασία ενός χειρουργείου.

-Γιατροί του ιδιωτικού τομέα όμως θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν και ιατρικές υπηρεσίες μέσα στο ΕΣΥ όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός νόμος. Θα μπορούν να εργάζονται στα τακτικά ιατρεία ή να πραγματοποιούν και ιατρικές πράξεις. Αντίστοιχη υπουργική απόφαση αναμένεται επίσης να καθορίζει τον τρόπο που θα αμείβονται.

Με την είσοδο όμως των ιδιωτών γιατρών μέσο στο δημόσιο σύστημα θεωρείται βέβαιον ότι θα υπάρχει επιβάρυνση για τους ασθενείς που θα επιθυμούν να εξυπηρετούνται νωρίτερα είτε στα χειρουργεία είτε στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων από συγκεκριμένους γιατρούς. Επιβαρύνσεις που άλλωστε ήρθαν ήδη από το 2024 μέσω των απογευματινών χειρουργείων όπου για να πραγματοποιήσει κανείς μια επέμβαση θα πρέπει να καταβάλει χρήματα από την τσέπη του.

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr