Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

ΠΟΕΔΗΝ: Νέες βιαιοπραγίες σε βάρος Υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

 ΑΘΗΝΑ 22/7/2025

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 134

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΕΣ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο νοσοκομείο Καλαμάτας στη διάρκεια δύο εβδομάδων συνέβησαν δύο περιστατικά βιαιοπραγίας από Ρομά σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου.

Χειροδίκησαν, τραυμάτισαν συναδέλφους, έβριζαν, απειλούσαν το προσωπικό, συνεπλάκησαν με την αστυνομία, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Παρά την αυστηροποίηση του νόμου τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ. Χρειάζονται να ληφθούν μέτρα πριν θρηνήσουμε θύματα.

Κτυπάνε και τραυματίζουν σοβαρά συναδέλφους, σπάνε, καταστρέφουν δημόσια περιουσία, κλέβουν ότι βρουν μπροστά τους, απειλούν τις οικογένειες των συναδέλφων.

Συλλαμβάνονται, αφού οι Αστυνομία τους γνωρίζει με τα μικρά τους ονόματα. Οδηγούνται στη φυλακή και σαν να μην συμβαίνει τίποτα όταν αποφυλακίζονται πάλι τα ίδια. Απαιτείται η προστασία των Υγειονομικών Μονάδων

Επανασύσταση και διάθεση άμεσα του Ειδικού Σώματος από την Ελληνική Αστυνομία του ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας που προσλαμβάνεται και εκπαιδεύεται στην Ελληνική Αστυνομία, έχει άδεια οπλοφορίας και σύλληψης των παραβατών.

Οι υπηρετούντες Φύλακες- Προσωπικό Ασφαλείας οποιασδήποτε σχέσης εργασίας με ειδική εκπαίδευση στην Αστυνομία να καταταγούν στο νέο σώμα.

Ταυτόχρονα οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Μονάδων θα πρέπει να καταθέτουν μηνυτήριες αναφορές στα άτομα που προκαλούν βιαιοπραγίες για να μην στοχοποιούνται οι οικογένειες των συναδέλφων με κατάθεση μηνύσεων οι οποίες στοιχίζουν και οικονομικά

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Εισαγγελέας για υπερωρίες στο ΠΓΝΠ: Η μοιρασιά γινόταν σε λίγους και εκλεκτούς; Εκτός πακέτου φέρονται οι πραγματικοί δικαιούχοι

 Στον εισαγγελέα έχει παραπεμφθεί φάκελος που αφορά σε πλασματικές υπερωρίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Οι πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αναφέρουν ότι το κονδύλι των υπερωριών μοιράζονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ακόμα και επικεφαλής τμημάτων, οι οποίοι φέρονται να εισέπρατταν έναν δεύτερο και πλέον μισθό χωρίς να παρέχουν έργο, και να μένουν εκτός οι πραγματικοί δικαιούχοι.



Το κουβάρι της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε από μία ανώνυμη καταγγελία που έγινε στον εισαγγελέα. Η καταγγελία αυτή, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, περιείχε κατάλογο με συγκεκριμένα ονόματα υπαλλήλων, οι οποίοι φέρονται να είναι ανάμεσα σε αυτούς που εισπράττουν χρήματα όπως και κατάλογο με ονόματα μαρτύρων.


Η ΕΡΕΥΝΑ


Μέχρι σήμερα έχουν κληθεί από τον πταισματοδίκη κι έχουν καταθέσει αρκετοί. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Μαζαράκης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των υπερωριών. Προ ημερών ο φάκελος με το ανακριτικό υλικό και όλα τα άλλα στοιχεία που συνόδευαν τη σχετική καταγγελία.



ΤΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ


Από την έρευνα της «Π» προέκυψε ότι το θέμα αυτό είναι γνωστό και συζητείται ευρέως στον χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Στα πηγαδάκια μιλούν για την «παρέα» που μοιράζεται το κονδύλι των υπερωριών. Κυκλοφορούν δε διάφορες φωτοτυπίες με καταστάσεις που δείχνουν ποιος εισπράττει και τι ποσά εισπράττει.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ


Η «Π» επικοινώνησε με τον κ. Μαζαράκη, ο οποίος επιβεβαίωσε την διεξαγωγή της έρευνας, όπως και ότι κλήθηκε και ο ίδιος να καταθέσει.


Εισαγγελέας για υπερωρίες στο ΠΓΝΠ: Η μοιρασιά γινόταν σε λίγους και εκλεκτούς; Εκτός πακέτου φέρονται οι πραγματικοί δικαιούχοι

Ανδρέας Μαζαράκης


Αλλωστε ο ίδιος, επί δύο χρόνια, φέρεται να ζητούσε από την αρμόδια υπηρεσία τις σχετικές καταστάσεις και αναλυτική ενημέρωση, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Την ευθύνη της κατανομής και του ελέγχου έχει ο επικεφαλής κάθε τμήματος, ο οποίος είναι σε θέση να ελέγξει εάν ο υφιστάμενός του έχει κάνει υπερωρίες ή όχι. Σύμφωνα με τον νόμο, οι υπερωρίες πρέπει να προεγκρίνονται από το ΔΣ. Στο ΠΓΝΠ, όμως, φέρεται ότι οι καταστάσεις έφταναν στο ΔΣ αφού είχαν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.


Ωστόσο μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις και τα έγγραφα αιτήματα του κ. Μαζαράκη, κάποια στιγμή άρχισαν να στέλνονται οι καταστάσεις για προέγκριση. Από τη μελέτη αυτών διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένα ονόματα χρεώνονταν για παράδειγμα οκτώ έως δέκα ώρες υπερωρίες, Κυριακές κ.ά., σε επικεφαλής τμημάτων εργασία η οποία φέρεται να μην εκτελούνταν ποτέ. Ανάμεσα στις διαπιστώσεις δε, φέρεται να είναι και η περίπτωση συνδικαλιστικού παράγοντα ο οποίος φέρεται την ημέρα που έχει συνδικαλιστική άδεια να κάνει και υπερωρίες.


ΚΩΔΙΚΟΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΕΡΙΑ


Την ίδια στιγμή υπήρξαν διαμαρτυρίες από εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς ότι δεν τους έβαζαν υπερωρίες παρ’ ότι αποδεδειγμένα εκτελούσαν συγκεκριμένο έργο. Από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι τις υπερωρίες του τμήματος τις εισέπραττε επικεφαλής του στον οποίο είχαν δοθεί παρανόμως οι κωδικοί πρόσβασης στη σχετική πλατφόρμα όπου έμπαινε και συμπλήρωνε ό,τι ήθελε.


Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, εκτός του πακέτου είχε μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο νοσηλευτικός κλάδος, ο οποίος επίσης αποδεδειγμένα προσφέρει υπερωριακό έργο.


Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος που θα διενεργηθεί από τις αρμόδιες Αρχές θα αποδείξει τι και σε ποια έκταση, από τα όσα έχουν καταγγελθεί, έχει βάση αλήθειας.


Πάντως οι πλασματικές υπερωρίες αποτελούν μία παλαιά αμαρτία του δημόσιου τομέα της χώρας μας και δεν αφορούν μόνο τον υγειονομικό χώρο.


Παρ’ ότι πρόκειται για ένα κονδύλι το οποίο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για την ανταμοιβή και την επιβράβευση όσων αποδεδειγμένα παρέχουν έργο πέραν του ωραρίου τους -και είναι αρκετοί και υπαρκτοί αυτοί- ο τρόπος διαχείρισής του αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα διανομής κατά βούληση από τον έχοντα την αρμοδιότητα.



Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

ΑΔΕΔΥ: Στήριξη στην εκπαιδευτικό και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ζακύνθου, Έφη Λάζου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στήριξη στην εκπαιδευτικό και πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ζακύνθου, Έφη Λάζου


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την συμπαράστασή της στην εκπαιδευτικό, Έφη Λάζου, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ζακύνθου, η οποία έχει κληθεί  σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Η Άννα Φρανκ συνομιλεί με τα παιδιά της Παλαιστίνης», που εκπόνησε με παιδιά δημοτικού στο θεατρικό εργαστήρι που διατηρεί, με την απαραίτητη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Μια δίωξη σε μια περίοδο που επιχειρείται μια ξεκάθαρη προσπάθεια φίμωσης και καταστολής όλων όσων καταγγέλλουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και των υπαίτιων αυτής ή ευαισθητοποιούν τα παιδιά και την κοινωνία για τον παραλογισμό του πολέμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην κλήση της για απολογία, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο κατηγορείται.


Η ενέργεια αυτή αναδεικνύει πως ήδη αξιοποιείται το πειθαρχικό δίκαιο που ισχύει για δίωξη της κοινωνικής, συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων και πού θα οδηγήσει το «νέο».


Καταδικάζουμε την απόπειρα λογοκρισίας και φίμωσης του εκπαιδευτικού έργου και της ελευθερίας της έκφρασης και σκέψης που επιχειρεί το Υπουργείο και η Κυβέρνηση με το νέο πειθαρχικό δίκαιο που προωθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους.


Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, στην παιδαγωγική ελευθερία και μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού, στην αλληλεγγύη των λαών και στην ειρήνη.


Ζητάμε την άμεση ανάκληση της ΕΔΕ και την πλήρη προστασία της συναδέλφου, που τιμά με τη δράση της τον ρόλο των εκπαιδευτικών, από κάθε μορφή στοχοποίησης.



Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Εκπτωτικά εισιτήρια για τα μέλη του Σωματείου μας για τη θεατρική παράσταση '' Η μητέρα του σκύλου'' στις 5 Αυγούστου

 



Μιχάλης Γιαννάκος: ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ  ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΡΕΦΟΣ 9 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙ ΤΑ 60 ΠΑΙΔΙΑ  ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ  ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

ΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ  ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ  ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΞΕΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ 80.

Θέλουμε να συγχαρούμε το προσωπικό   των παιδιατρικών νοσοκομείων και των παιδιατρικών κλινικών των νοσοκομείων για τις αποκαλύψεις και καταγγελίες στις διωκτικές αρχές συμβάντων κακοποίησης παιδιών.

Παρά την αγανάκτηση των γιατρών της Πάτρας με τις καταγγελίες που έκαναν για κακοποιημένα παιδιά που δεν επιβεβαιώθηκαν από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και βρίσκονται  κατηγορούμενοι     στα δικαστήρια, συνεχίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές των επειγόντων σε όλες τις υγειονομικές μονάδες  να καταγγέλουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών.

Πολλά μπράβο και στις διοικήσεις των νοσοκομείων που προστατεύουν και ενθαρρύνουν  το προσωπικό των επειγόντων να καταγγέλουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών.

Το Σάββατο το μεσημέρι 9 μηνών βρέφος συνοδεία των γονέων επισκέφθηκε τα επείγοντα του παιδιατρικού νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Οι γονείς ανέφεραν εμετούς 

από το βρέφος.

Η γιατρός  των επειγόντων όμως διαπίστωσε  κατά  την εξέταση μώλωπες από πιθανή κακοποίηση.

Ειδοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές και η ιατροδικαστική της Αττικής λειτούργησε υποδειγματικά.

Ιατροδικαστής χθες πήγε στο νοσοκομείο και εξέτασε το βρέφος και επιβεβαίωσε τη κακοποίησή του.

Το βρέφος τώρα με εισαγγελική εντολή βρίσκεται στο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.

Μαζί με άλλα 23 παιδιά που βρίσκονται παρκαρισμένα στο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ με εισαγγελική εντολή  ελλείψει προνοιακών μονάδων.

Τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία  της Αττικής φιλοξενούν σήμερα περί τα 60   παιδιά με εισαγγελική εντολή. 

Αυξητικός και ανησυχητικός αριθμός κακοποιήσεων παιδιών.

Συνολικά σήμερα πάνω από 80 παιδιά βρίσκονται παρκαρισμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία της χώρας.

Πάνε  με εντολή εισαγγελέα για εξέταση και παραμένουν στα νοσοκομεία μήνες λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.

Πολλά εξ αυτών που έχουν κακοποιηθεί αποκαλύφθηκαν από το προσωπικό των επειγόντων των νοσοκομείων.

Δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων να φιλοξενούν παιδιά με εισαγγελική εντολή, όπως τα δύο αδελφάκια που είναι παιδιά  του 43 χρόνου καθηγητή θύματος από τη Πολωνία με κατηγορούμενη τη μητέρα τους.

Ξαφνικά βρίσκονται κλεισμένα σε ένα θάλαμο νοσοκομείου.

Για αυτή τη δουλειά είναι οι προνοιακές μονάδες που δεν διαθέτουν  κενές θέσεις φιλοξενίας,επειδή δεκάδες είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χαμένος χρόνος για τα παιδιά αυτά η παραμονή τους σε νοσοκομεία.

ΑΔΕΔΥ: Μέτρα προστασίας υπαλλήλων για λόγους υγείας – Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών λόγω του καύσωνα

Για να διαβάσετε την εγκύκλιο κάνετε κλικ παρακάτω:

6ΝΔΓ46ΜΤΛ6-ΨΒΓ_11873_2025_ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ_ΙΟΥΛΙΟΣ

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025

Δημόσιο: Ποιοι «κλειδώνουν» σύνταξη το 2025! Οι «χρυσές» κατηγορίες

Ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης και τα έτη ασφάλισης, συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την εργασία και να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2025.

Ποιοι φεύγουν με 35 και 37 χρόνια


Ασφαλισμένοι γεννημένοι το 1962 και 1963 με 25ετία έως 31/12/2010 και συνολικά 35 έτη ασφάλισης το 2020 ή 2021:


Συνταξιοδότηση στα 61 ή 61,6 έτη αντίστοιχα.

Ασφαλισμένοι με 25ετία έως 31/12/2011 και συνολικά 36 έτη μέχρι το 2021:

Αποχώρηση επίσης στα 61 ή 61,6 έτη.

Βγαίνουν στα 59,5 και 60,3 έτη

Προσοχή: Στα 37 έτη μετρά και ο χρόνος πριν τον διορισμό στο Δημόσιο.


Ειδικές περιπτώσεις – Μητέρες και πατέρες με ανήλικα ή ΑμεΑ


Για γονείς δημοσίους υπαλλήλους με ανήλικα ή ανάπηρα τέκνα ισχύουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις:


Μητέρες με ανάπηρο τέκνο (67% αναπηρία και άνω): Σύνταξη στα 50, με 25ετία οποτεδήποτε.

Μητέρα ανηλίκου με 25ετία το 2010 (γεννημένη 02/1967):

Συμπλήρωσε τα 50 το 2017 – αποχωρεί στα 58 και 5 μηνών το 2025.

Πατέρας ανηλίκου με 25ετία το 2011 (γεννημένος 04/1965):


Συμπλήρωσε τα 52 το 2017 – αποχωρεί στα 58 και 5 μηνών το 2025.

Τρίτεκνοι – Χωρίς όριο ηλικίας

Οι τίτεκνες μητέρες:


Αν συμπλήρωσαν 20ετία το 2010, αποχωρούν εντός του 2025 ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αυτό ισχύει τόσο για δημοσίους υπαλλήλους όσο και για υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Επιτρέπεται και εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα για θεμελίωση.

Τι να προσέξετε:


Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα με βάση τις μεταβατικές διατάξεις πριν το 2022.

Όσοι θεμελιώνουν μετά το 2022, ακολουθούν το γενικό όριο των 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης ή 67 με 15 έτη.

Αναδημοσίευση από: workenter.gr 

Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

Πάτρα: «Όχι» από Άδωνι σε ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση του 409

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ


Σε φάση «κινητικότητας» -αλλά μάλλον μάταιης- βρίσκεται το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Πάτρας, με αφορμή την εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Η προκήρυξη, που προβλέπει μίσθωση 50+20 ετών και ετήσιο μίσθωμα εκκίνησης τα 216.000 ευρώ, επαναφέρει δυνητικά στη δημόσια συζήτηση τη δυνατότητα να αποκτήσει η πόλη μία νέα χρήσιμη και λειτουργική δομή, με έμφαση σε υπηρεσίες υγείας. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τοπικούς παράγοντες, ξεχωρίζει εκείνη που προβλέπει τη δημιουργία μονάδας φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου – «μιας δομής που λείπει από την περιοχή και για την οποία εκτιμάται ότι υπάρχει κοινωνική ανάγκη και ιατρικό έρεισμα».


Μόνο υγειονομική δομή

Το στοιχείο που διαφοροποιεί την περίπτωση του 409 είναι ότι το ακίνητο έχει παραχωρηθεί βάσει ευεργεσίας, με τον ρητό όρο ότι η χρήση του θα παραμείνει υγειονομική. Αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να παρακαμφθεί νομικά. Με άλλα λόγια, η εκμετάλλευση του χώρου για οποιαδήποτε άλλη χρήση -επαγγελματική, ξενοδοχειακή, εμπορική ή πολιτιστική- είναι εκτός των θεσμικών ορίων που έχει θέσει η ίδια η πράξη της δωρεάς. Συνεπώς, κάθε πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου οφείλει να κινείται αποκλειστικά εντός του πεδίου της υγείας.


Ζητούσαν την εμπλοκή του Υπουργείο Υγείας

Το σημείο «κλειδί» στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η προσπάθεια να εμπλακεί, με τον κατάλληλο θεσμικό τρόπο, το Υπουργείο Υγείας. Αυτό προτείνει η πλειοψηφία των τοπικών παραγόντων και ο Σύλλογος Πολιτικού Προσωπικού ΓΕΣ του ΚΕΤχ Πατρών, «μετά από συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Υγείας». Όχι μέσω ιδιοκτησίας ή άμεσης διαχείρισης του ακινήτου, κάτι που δεν είναι θεσμικά εφικτό, αλλά μέσω ενός σχήματος Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με το σκεπτικό των εισηγητών της πρότασης, ο ιδιώτης που θα αναλάβει την επένδυση στο ακίνητο -αναγκαία και υψηλού κόστους, αφού μεταξύ άλλων προϋποθέτει κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου και κατασκευή νέου- θα μπορούσε να έχει σοβαρό επενδυτικό κίνητρο, εφόσον γνώριζε ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι συνεργαζόμενος φορέας. Μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να διαμορφωθεί μέσα από τη σύναψη συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών υγείας, πιθανώς μέσω του ΕΟΠΥΥ, ώστε η λειτουργία της μονάδας να έχει σταθερό δημόσιο χαρακτήρα και προοπτική απόσβεσης της επένδυσης.


«Δεν μπορεί να γίνει αυτό»

Ο Νεολόγος απευθύνθηκε στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μεταφέροντάς του αυτή την προσέγγιση, που δεν προϋποθέτει κρατική ιδιοκτησία ή απευθείας εμπλοκή στη διαχείριση του χώρου, αλλά ενδεχόμενη συμμετοχή σε ένα συνεργατικό σχήμα. Ο Υπουργός, ωστόσο, απέκλεισε με σαφήνεια κάθε τέτοια εκδοχή. «Δεν μπορεί να γίνει αυτό, άλλωστε δεν έχουμε αρμοδιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Νεολόγο, ξεκαθαρίζοντας πως το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να εμπλακεί ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα στη διαχείριση ή υποστήριξη τέτοιου τύπου πρωτοβουλίας, ακόμη και υπό τη μορφή ΣΔΙΤ.


Δυσβάσταχτες οι απαιτήσεις

Η δήλωση αυτή αποτυπώνει και τη σημερινή πραγματικότητα. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει διοικητική δικαιοδοσία επί ακινήτων που ανήκουν στο Υπουργείο Άμυνας και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε προγράμματα για τα οποία δεν έχει δοθεί θεσμική αρμοδιότητα ή χρήση. Επιπλέον, σε μια περίοδο με συγκεκριμένους πόρους και δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη ή σχεδιασμός για δημιουργία νέων υποδομών σε τέτοια κλίμακα, πουθενά πανελλαδικά.

Πέραν αυτών, οι τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις είναι δυσβάστακτες. Η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου και η ανέγερση σύγχρονου υγειονομικού συγκροτήματος υπολογίζεται σε άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο απαραίτητος εξοπλισμός αγγίζει τα 2 με 3 εκατομμύρια επιπλέον. Το λειτουργικό κόστος μίας τέτοιας μονάδας δεν υπολογίζεται σε λιγότερο από 800.000 ευρώ ετησίως. Οποιοσδήποτε ιδιώτης θα κληθεί να σηκώσει ένα βαρύ επενδυτικό φορτίο, χωρίς σαφές περιβάλλον απόσβεσης, εκτός εάν υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου σε κάποιο βαθμό.


Ο ρεαλισμός ορίζει τα όρια

Γι’ αυτό και το ΣΔΙΤ θεωρείται, από όσους γνωρίζουν το θέμα, «ως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική». Μια καλά οργανωμένη σύμπραξη, με καθορισμένους ρόλους και σταθερές υποχρεώσεις, «θα μπορούσε να καταστήσει τη μονάδα βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη». Όμως, αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται αυτή τη στιγμή να μένει εκτός πεδίου δράσης. Δεν μπορεί, φυσικά, να αξιοποιείται κάθε δημόσια εγκατάσταση στη χώρα με κρατική εμπλοκή. Ούτε υπάρχουν διαθέσιμα τόσα χρήματα, ώστε να στηρίζονται όλες οι προτάσεις, ακόμη κι αν είναι αξιόλογες. Ο ρεαλισμός ορίζει τα όρια και αυτά προς το παρόν δείχνουν στενά.

Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του 409 βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να δείξει αν θα υπάρξει επενδυτής (εξαιρετικά δύσκολο) που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία τέτοια επένδυση. Αν προκύψει ουσιαστικό ενδιαφέρον, με σεβασμό στη θεσμικά κατοχυρωμένη χρήση, τότε το ακίνητο μπορεί να αποκτήσει και πάλι ζωή. Αν όχι, η συζήτηση θα συνεχιστεί, με τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια ερωτήματα.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

ΕΕ- Δημοσκόπηση / Όχι των πολιτών στην αύξηση δαπανών για εξοπλισμούς –Ζητούν λεφτά για υγεία, παιδεία

Με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, λιγότεροι από ένας στους τέσσερις πολίτες θέλουν η ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά της για στρατιωτικούς σκοπούς. Απεναντίας,οι πολίτες στην ΕΕ ζητούν περισσότερες δαπάνες για υγεία, παιδεία και στέγαση.


Κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη είναι πως η υποστήριξη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες είναι υψηλότερη μεταξύ των στενών γειτόνων της Ρωσίας: 50% στην Εσθονία και 46% στη Φινλανδία και τη Λιθουανία.


Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη είναι πολύ χαμηλότερη σε χώρες όπως η Ιταλία (12%), η Βουλγαρία (13%), η Ισπανία (17%), η Ιρλανδία (15%), η Σλοβενία και η Ουγγαρία (14%).


Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, οι πολίτες ζητούν να γίνουν δαπάνες σε υποδομές υγείας και παιδείας (49%).


Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για την κλιματική κρίση και ζητούν να υπάρξουν δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος και για τα αποθέματα νερού (38%).


Επίσης, το 31% ζητά δαπάνες για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ενώ το 27% θέλει να υπάρχει στεγαστική και ενεργειακή επάρκεια. Το 27% ζητά δαπάνες για έρευνα και καινοτομία, ενώ το 25% ζητά να βελτιωθούν οι μεταφορές (σιδηρόδρομος, δρόμοι ή αεροδρόμια).




Aναδημοσίευση από: ygeianet.gr 

Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Στα «κάγκελα» οι νοσοκομειακοί γιατροί για την αξιολόγηση του ΕΣΥ με sms – Τι υποστηρίζουν

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο μέτρο αξιολόγησης των δημόσιων νοσοκομείων μέσω SMS από τους ασθενείς, χαρακτηρίζοντάς το ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».


Σύμφωνα με την Ένωση, το μέτρο αυτό δεν στοχεύει στη βελτίωση της δημόσιας περίθαλψης, αλλά επιχειρεί να αποκρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει το ΕΣΥ, λόγω χρόνιων προβλημάτων όπως η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης. «Δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα των νοσοκομείων», τονίζει χαρακτηριστικά.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αποδιοπομπαίους τράγους, την ώρα που η πολιτική ηγεσία αποποιείται ευθύνες. Θέτουν επίσης το ερώτημα: «Πώς μπορούν οι ασθενείς να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες χωρίς επαρκή πληροφόρηση;».


Παραδείγματα που παραθέτουν:


Πόσοι γνωρίζουν ότι περιμένουν 20 ώρες για αξονική, επειδή από τρία μηχανήματα λειτουργεί μόνο ένα λόγω έλλειψης ακτινολόγων;


Πόσοι ξέρουν ότι σχεδόν το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Αττική είναι κλειστές;


Πόσοι γνωρίζουν ότι για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνεται η δραματική αναλογία ενός νοσηλευτή για 30 έως 60 ασθενείς;


Νοσοκομειακοί γιατροί: Όχημα για συγχωνεύσεις τμημάτων ή νοσοκομείων

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί ότι το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, μπορεί να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων ή νοσοκομείων, αλλά και σε διώξεις εργαζομένων, με πρόσχημα τις χαμηλές αξιολογήσεις.


«Η πραγματική αξιολόγηση γίνεται καθημερινά, όταν οι γιατροί δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες για δημόσια και δωρεάν Υγεία», σημειώνει η Ένωση, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακές κινήσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις:


Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών θέσεων.


Λειτουργία των κλειστών ΜΕΘ, ΜΑΦ και χειρουργικών αιθουσών.


Καμία μετακύλιση ευθυνών στους εργαζόμενους.


«Δεν σώζεται το ΕΣΥ με SMS, αλλά με επενδύσεις, προσωπικό και πολιτική βούληση να παραμείνει δημόσιο», καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Ανοίγει ο δρόμος για οριστική μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων - Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι το προσωπικό ΙΔΑΧ που υπηρετεί με απόσπαση σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων) μπορεί, με αίτησή του, να μεταταχθεί στον φορέα υποδοχής, εντός 60 ημερών από την έναρξη ισχύος της διάταξης.


Το ίδιο δικαίωμα παρέχεται και στο μόνιμο προσωπικό, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, εκτός των ΝΠΙΔ.


Η μετάταξη γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ, σε κενές ή προσωποπαγείς θέσεις.


Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 3 μηνών, με αυτόματη παράταση των αποσπάσεων αν λήξουν στο μεταξύ.


Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται δεσμεύονται να υπηρετήσουν 5 έτη, ενώ οι μετατάξεις συνυπολογίζονται στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2026.


Ακολουθεί η προτεινόμενη διάταξη

Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στους ανωτέρω φορείς, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, καθώς και περί διατήρησης τυχόν προσωπικής διαφοράς, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος. Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες έχουν τα τυπικά προσόντα ή σε προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται για τον σκοπό αυτό με την απόφαση της μετάταξης, με παράλληλη δέσμευση ισάριθμων οργανικών θέσεων. Οι μετατάξεις της παρούσας ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης ή, κατ’ ελάχιστον, οφείλουν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσιεύματος από το Εθνικό Τυπογραφείο. Σε περίπτωση λήξης των σχετικών αποσπάσεων μετά την υποβολή αίτησης μετάταξης, αυτές παρατείνονται αυτοδίκαια μέχρι την ολοκλήρωση αυτής ή την άπρακτη πάροδο του τριμήνου. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.

 


          2.Το προσωπικό που μετατάσσεται σύμφωνα με την παρ. 1 δεσμεύεται να υπηρετήσει                     στον φορέα όπου μετατάσσεται, επί μία τουλάχιστον πενταετία από τη μετάταξη.


          3. Οι μετατάξεις που διενεργούνται σύμφωνα με την παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη κατά τη               διαμόρφωση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2026, σύμφωνα με             το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου                     δυναμικού του δημόσιου τομέα.


Αναδημοσίευση από: alfavita.gr 

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

ΑΔΕΔΥ: Δημοσιεύματα του Τύπου για τη χθεσινή κινητοποίηση σχετικά με το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των ΔΥ





Μιχάλης Γιαννάκος για Νοσοκομείο Σύρου

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
ΥΠΕΡΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
ΕΑΝ ΟΙ ΔΕ ΒΟΗΘΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.
Επισκέφθηκα σήμερα το νοσοκομείο Σύρου.
Το Νοσοκομείο της Σύρου είναι νοσοκομείο αναφοράς για τα νησιά των Κυκλάδων, από τα οποία διακομίζονται  και νοσηλεύονται συνεχώς  ασθενείς.
Γίνονται συνεχώς προκηρύξεις  προσωπικού οι οποίες καθίστανται άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό  τεράστια.
Μετά το τραγικό συμβάν στο Νοσοκομείο του Τζανείου με τον άδικο θάνατο της 62χρονης ασθενούς από λάθος μετάγγιση, ζητείται  από την  διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας τα νοσοκομεία να αυστηροποιήσουν το πρωτοκόλλο για τη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών.
Θελουμε να προσγειώσουμε όλους στη πραγματικότητα,επισημαίνοντας ότι εάν οι ΔΕ ΒΟΗΘΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ  ζητήσουν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα βάλει λουκέτο το νοσοκομείο της Σύρου ( όπως και όλα τα άλλα περιφερειακά)
Στα νοσηλευτικά τμήματα, στη ΜΑΦ, στη μονάδα εμφραγμάτων απόγευμα και νύκτα κάνουν μόνο ΔΕ ΒΟΗΘΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ.
Υπεύθυνος νοσηλευτής  για το νοσοκομείο απόγευμα και νύκτα είναι μόνο 
ΔΕ ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ.
Εάν αρνηθούν οι βοηθοί νοσηλευτές να κάνουν μεταγγίσεις, εξειδικευμένες νοσηλευτικές πράξεις που δεν είναι στα καθήκοντά τους όπως λέει το πρωτόκολλο θα κλείσει το νοσοκομείο. Θα κινδυνέψουν ασθενείς.
Όταν διεκομίζονται  στο νοσοκομείο Σύρου πολυτραυματίες από τροχαία ατυχήματα  και χρειάζονται μετάγγιση για να σταθεροποιηθούν και να διακομιστούν  με ασφάλεια προς άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία τι θα πούνε  οι βοηθοί  νοσηλευτές;
Δεν το κάνω, δεν είναι στα καθήκοντά μου;
Οι ΔΕ βοηθοί νοσηλευτές κάνουν τα πάντα στο Νοσοκομείο Σύρου και με απόλυτη ασφάλεια.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ.
Χειρουργός υπηρετεί  ένας και μετακινήθηκε για ένα μήνα   άλλος ένας από το νοσοκομείο Νίκαιας.
Αναισθησιολόγοι υπηρετούν δύο.
Γυναικολόγος υπηρετεί ένας.
Νεφρολόγοι υπηρετούν δύο.
Στα επείγοντα  στις τέσσερις οργανικές θεσεις γιατρών επειγόντων δεν υπηρετεί κανείς.
Παθολόγοι υπηρετούν τρεις στις 6 οργανικές θέσεις.
Καρδιολόγοι υπηρετούν δύο με καρδιολογική κλινική και ανεπτυγμένη καρδιολογική μονάδα.
Στη ΜΑΦ υπηρετούν μόνο δύο γιατροί.
Αιματολόγος δεν υπηρετεί κανένας,
Ψυχίατρο  ενηλίκων. δεν διαθέτει κανέναν στη Σύρο το δίκτυο.
Στο ακτινολογικό  που είναι πλήρως ανεπτυγμένο  έχουμε μεγάλη έλλειψη τεχνοχνολογων.
Στο νοσοκομείο  υπηρετεί  μία ογκολόγος και σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται χημειοθεραπείες στο νησί σε ανακαινισμένο χώρο.
Χρειάζεται  και δεύτερος  ογκολόγος.
Σοβαρες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ.  Με τις μετακινήσεις διασωστών που έγιναν. στη ΣΥΡΟ επιχειρούν δύο ασθενοφόρα το πρωί και μόνο ένα απόγευμα και νύκτα. Σε δεύτερο έκτακτο περιστατικό νύκτα τι γίνεται;
Επίσης κάθε απόγευμα   επιχειρεί και μια μηχανή για τις πρώτες βοήθειες.
Χρειαζόμαστε κίνητρα, αυξήσεις των μισθών, ένταξη στα  ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων εάν θέλουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα της μη συμμετοχής σε προκηρύξεις.
Δεν γίνεται να προσελκύσεις γιατρούς με λιγότερο από 2.000 ευρώ το μήνα, ούτε νοσηλευτές ή διασώστες με 800 ευρώ το μήνα.
Γιατί να  μην πάνε λίγο πιο πέρα  να δουλέψουν στη Κύπρο με πολλαπλάσιους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Γιατροί και Εργαζόμενοι αξιολογούν τα SMS



Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εσωτερικών

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Εσωτερικών

Σήμερα Τετάρτη 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εσωτερικών κ.Λιβάνιο και την υφυπουργό κ.Χαραλαμπογιάννη.


Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις της ΑΔΕΔΥ για μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν από τις ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο

(ποινικοποίηση συνδικαλιστικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης με την εξομοίωσή τους με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κατάργηση του Β΄βάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και του δικαιώματος ένστασης, αλλαγή της σύνθεσης των Πειθαρχικών Συμβουλίων με την αφαίρεση των εκπροσώπων των εργαζομένων και των δικαστών, τα εξαιρετικά μεγάλα πρόστιμα κλπ).


Ο υπουργός διαμήνυσε ότι εμμένει σε όλες τις ρυθμίσεις, εκτός από κάποιες μικρές αλλαγές στις νομοθετικές ρυθμίσεις στα άρθρα 7 και 8, που θα εξετάσει τις επόμενες μέρες.


Μετά από αυτά η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επαναλαμβάνει την απόφασή της για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων για την οργάνωσή της.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο με αφορμή τη ΔΕΘ

Προς:

1. Ομοσπονδίες μέλη ΑΔΕΔΥ

2. Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ

3. Γενικούς Συμβούλους ΑΔΕΔΥ


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 89ης ΔΕΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σάββατο, 6 του Σεπτέμβρη του 2025,

ώρα 18:00, Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη.


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, με αφορμή τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ, την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ο.Θ. και μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα το Σάββατο, 6 του Σεπτέμβρη του 2025, ώρα 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των αιτημάτων μας -με κυρίαρχο αίτημα «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Αυξήσεις στις αποδοχές μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια»- και την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.

Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ έρχονται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την προηγούμενη χρονιά με πρώτο αίτημα την επαναφορά του 13ου–14ου μισθού.

Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο, γεγονός που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Παράλληλα, η ακρίβεια στη στέγη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι (κυρίως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και νεοδιόριστοι), ειδικότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να βρουν σπίτι, κυρίως, λόγω επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 13ωρης εργασίας, την ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους και την υποβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 15 χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά ουσιαστική αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35-40€ το 2024 και 20€ από 1η Απριλίου του 2025.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί. Όχι μόνο δε δεσμεύεται για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αλλά ομολογεί και η ίδια δια του Υπουργού Οικονομικών πως «και να είχαμε χρήματα, δε θα τους επαναφέραμε». Ταυτόχρονα, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού εισηγείται την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, λειτουργώντας για μια ακόμη φορά στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ψηφίζει μέσα στο καλοκαίρι Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, το οποίο προβλέπει εξοντωτικές ποινές, ενώ καταργεί μετά από 100 χρόνια παρουσίας τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

Η σημερινή Κυβέρνηση, τα έξι τελευταία χρόνια περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τους Νόμους 4808/21 (ν. Χατζηδάκη) και 5053/23 (ν. Γεωργιάδη) ποινικοποίησαν το δικαίωμα στην απεργία και κατάργησαν έναν εμβληματικό νόμο, τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά όλες οι απεργίες, από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά.

Γι’ αυτό η κατάργηση των Νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της κατεδαφίζει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.

 Στον τομέα της Υγείας οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι κάθε χρόνο όλο και λιγότερες, οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές τεράστιες, συρρικνώνονται διαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Είναι πρωτοφανής η διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας τα τελευταία χρόνια.

 Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η είσοδος ιδιωτών για τις θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών με αμοιβές

8.000ευρώ τον μήνα (τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια) στοχεύουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ.

 Στην Παιδεία, συνεχίζονται οι πολιτικές που εντείνουν τη διαμόρφωση ενός γραφειοκρατικού σχολείου, συρρίκνωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η φετινή μας συγκέντρωση στη ΔΕΘ έχει ως κεντρικό της αίτημα: «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού ΤΩΡΑ. Αυξήσεις στις αποδοχές μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στη στέγη, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.

Η συγκέντρωση στη ΔΕΘ, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!


Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

• Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού – Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και όχι αυξήσεις κοροϊδία

• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

• Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

• Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

• Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

• Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

• Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

• Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.


Επιπλέον σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1. Στο επόμενο διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ενημερώσουν όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα της χώρας για τις εξελίξεις στα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ξεκινώντας από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Αν. Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία), με αφορμή τη ΔΕΘ. Η ενημέρωση θα γίνει σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τα Νομαρχιακά Τμήματα.

2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, που γίνεται την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 8:30πμ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

3. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα καλύψει τα έξοδα των λεωφορείων για την οργανωμένη μετακίνηση εργαζομένων της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας – Ηπείρου – Θεσσαλίας) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων από τα Νομαρχιακά Τμήματα. Για τον σκοπό αυτό τα Νομαρχιακά Τμήματα της Βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις ενέργειες και τον σχεδιασμό τους.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Το Σωματείο μας για τη λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο μας

 


Μιχάλης Γιαννάκος: Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Του Μιχάλη Γιαννάκου 
Προεδρευοντα ΠΟΕΔΗΝ 
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ.
ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ η αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους ασθενείς γιατί
θα αναδειχθεί η υπερπροσπάθεια των υγειονομικών να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες σε αντίξοες συνθήκες με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Θα αναδειχθεί επίσης  η ταλαιπωρία των ασθενών από τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας.
Είναι βέβαιον ότι θα εκφρασθούν δικαιολογημένα παράπονα των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση ασθενών  για τις συνθήκες που επικρατούν στα επείγοντα, για τις συνθήκες νοσηλείας( ράντζα), για τις λίστες αναμονής.
Η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων  σχετίζεται με τις ελλείψεις προσωπικού και την ανεπαρκή πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Υπάρχουν σοβαρές  ελλείψεις προσωπικού στις   πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, αλλά και  διαχρονική αποτυχία του θεσμού του προσωπικού - οικογενειακού γιατρού. Τουλάχιστον πριν καιρό  οι πολίτες με το βιβλιάριο υγείας επισκέπτονταν ιδιώτες γιατρούς δωρεάν για εξέταση. Μετά τα μνημόνια πληρώνουν  τις επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό για  εξέταση και συνταγογράφηση.
Γνωρίζουμε ότι  η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να αποτρέψει τη  νοσηλεία σε νοσοκομείο . Αυτό μπορεί να το πετύχει  μόνο  οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Η  κατάσταση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθιστά μονόδρομο την επίσκεψη των ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Για να διαπιστώσει κανείς τη σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αρκεί να αναφέρουμε ότι τα μεγάλα νοσοκομείο της ΑΤΤΙΚΗΣ, της Θεσσαλονίκης  στην 24ωρη εφημερία τα επισκέπτονται και εξετάζονται 1.000 ασθενείς και εισάγονται λιγότεροι των 200 ασθενών.
Το 80% των ασθενών που εξετάζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων δεν χρειάζονται νοσηλεία και μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Φυσικά άλλος σημαντικός παράγοντας της ταλαιπωρίας των ασθενών είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα ΤΕΠ. Πολλά  νοσοκομεία παρ ότι διαθέτουν αυτόνομα ΤΕΠ  δεν διαθέτουν  γιατρούς
επειγόντων και καλύπτονται από τους γιατρούς των κλινικών.
Οι προσλήψεις τραυματιοφορέων  που έγιναν μέσω ΔΥΠΑ, η ανανέωση των συμβάσεων για δύο έτη των 1.300  του προγράμματος ηλικίας 55 έως 67 ετών  από τον τότε υπουργό εργασίας κ. Γεωργιάδη, βοηθάει  στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.  Απαιτούνται  όμως προσλήψεις περισσότερων  τραυματιοφορέων. καθώς επίσης νοσηλευτικού και παραϊατρικού   προσωπικού.
Επίσης βοηθάει  το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ως επικουρικό μέτρο καταγραφής και διευκόλυνσης της πορείας του ασθενούς στα επείγοντα.
Άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει τη κρίση των ασθενών στην αξιολόγηση είναι η νοσηλεία ασθενών σε ράντζα, φορεία ή στη διασπορά δηλαδή παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε χειρουργικές κλινικές ελλείψει κρεβατιών στις παθολογικές με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, πολύ μεγαλύτερο  από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουν ευθύνες τα νοσοκομεία που αναπτύσσουν ράντζα ή νοσηλεύουν ασθενείς στη διασπορά;Ασφαλώς όχι.
Σε στατιστική έρευνα στο ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που αναπτύσσει τα περισσότερα ράντζα το 55% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι από τη περιφέρεια. Ίδια κατάσταση και στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά και μεσαία νοσοκομεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους ασθενείς που τα επισκέπτονται.
Παρ ότι διαθέτουμε μικρότερο αριθμό νοσοκομειακών κρεβατιών ( 3,5 νοσοκομειακές κλινες ανά 1.000 κατοίκους) από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης( 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους), δεν είμαστε σε θέση να τις στελεχώσουμε με ασφάλεια.
Οι αιτίες: χαμηλοί μισθοί, έλλειψη κινήτρων, άρνηση μονιμοποίησης συμβασιούχων, μη ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, συνθήκες εργασίας κ.λ.π.
Γίνονται προκηρύξεις οι οποίες καθίστανται άγονες.
Οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, για διαγνωστικές εξετάσεις θα επηρεάσουν τη κρίση των ασθενών στην αξιολόγηση.
Ανάσα για τους ασθενείς τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Λύση όμως είναι οι προσλήψεις νοσηλευτών και αναισθησιολόγων για να ανοίξουν οι 400 χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές προκειμένου να χειρουργηθούν οι ασθενείς στα πρωινά χειρουργεία.
Όμως παρ ότι το προσωπικό έχει ανάγκη τα χρήματα δεν μπορεί να σηκώσει το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων  λόγω εργασιακής εξάντλησης.
Ασθενείς που  έχουν επιλέξει νοσοκομείο, γιατρό να χειρουργηθούν  περιμένοντας δύο χρόνια σε λίστα αναμονής, ερωτώνται  από το νοσοκομείο εάν επιθυμούν  να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα δωρεάν μέσω του ταμείου ανάκαμψης. Εάν αρνηθούν σβήνονται  από τη λίστα αναμονής και γράφονται ξανά ως νέοι ασθενείς. Τι θα απαντήσει στην αξιολόγηση ένας τέτοιος ασθενής;
Πολίτης  ζητάει ραντεβού για διαγνωστική εξέταση σε νοσοκομείο και το λαμβάνει μετά έξι μήνες τι θα απαντήσει στην αξιολόγηση;
Τα προβλήματα είναι γνωστά  και όλοι γνωρίζουν τη συνταγή επίλυσης.
Προοδευτική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία.
Με 5,5% δημόσιες δαπάνες υγείας δεν φτιάχνει το σύστημα.
Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δημόσιες δαπάνες για  Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ τους.
Ασφαλώς εάν  μέσα από την αξιολόγηση καταγγελθούν αστοχίες, παραλήψεις του υγειονομικού προσωπικού θα πρέπει να διερευνηθούν.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

ΠΟΕΔΗΝ: Τετάρτη 16/7/2025 και ώρα 14:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο Πειθαρχικό δίκαιο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΘΗΝΑ 14/7/2025
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 109
 

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 14:00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου και ώρα 14:00 η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, για το θέμα του νέου Πειθαρχικού Δικαίου.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14:00 στο Υπουργείο Εσωτερικών (Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 15).
Για την συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση κηρύσσουμε Παναττική Στάση Εργασίας, από τις 13:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025

Ασφαλισμένοι Δημοσίου: Ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης όσοι βγουν φέτος στη σύνταξη

Με ευνοϊκές διατάξεις μπορούν να συνταξιοδοτηθούν το 2025 οι ασφαλισμένοι φτάνοντας τα όρια ηλικίας από 56 ετών για μειωμένη σύνταξη και από 58,5 ως 61,6 ετών για πλήρη σύνταξη. Αυτά ισχύουν για 12 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που διορίστηκαν μεταξύ 1983-1992.

Ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης, οι ασφαλισμέαΝΑνοι από το Δημόσιο που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη είναι οι εξής:

- Άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί το 1962 και 1963 με 25ετία έως και 31-12-2010 και 35 έτη συνολικά το 2020 ή το 2021. Αποχωρούν με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 ετών και 61,6 μηνών αντίστοιχα.

- Ανδρες και γυναίκες που έχουν το 1962 και το 1963 με 25ετία έως και 31-12-2011 και 36 έτη συνολικά µέχρι το 2021. Αποχωρούν με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 και 61 ετών και 6 μηνών αντίστοιχα.

- Άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί το 1964 και το 1965 με 25ετία έως και 31-12-2010 και με 37 έτη συνολικά µέχρι και την 31-12-2020. Αποχωρούν με όριο ηλικίας 59,5 ετών και 60,3 ετών αντίστοιχα. Στην 37ετία συνυπολογίζεται και τυχόν χρόνος ασφάλισης πριν από τον διορισμό στο Δημόσιο.

Για ειδικές κατηγορίες, όπως οι μητέρες με ανάπηρο ή ανίκανο τέκνο προς εργασία, προβλέπεται η συνταξιοδότηση στα 50 με 25ετία οποτεδήποτε.

Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

- Μητέρες ασφαλισμένες στο Δημόσιο με 25ετία ως το 2010 και ανήλικο τέκνο είτε κατά το 2010 είτε και μεταγενέστερα.

- Γονείς ασφαλισμένοι στο Δημόσιο οι οποίοι συμπλήρωσαν την 25ετία το 2011 με ανήλικο τέκνο είτε το 2011 είτε μεταγενέστερα και κλεισμένο το 52ο έτος της ηλικίας τους ως το 2017.

- Γονείς ασφαλισμένοι στο Δημόσιο οι οποίοι συμπλήρωσαν την 25ετία το 2012 με ανήλικο τέκνο το 2012 ή μεταγενέστερα και κλεισμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους ως το 2018.

- Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι με 20ετία ως το 2010, με 21 έτη το 2011 και με 23 έτη το 2012.

- Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με 25ετία ως το 2010 και συμπληρωμένες τις ηλικίες των 55 ετών οι γυναίκες και των 60 ετών οι άνδρες ως το 2022 για μειωμένη σύνταξη.

- Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και συμπληρωμένη την ηλικία των 56 ετών ως το 2022 για μειωμένη σύνταξη.

- Ασφαλισμένοι στο Δημόσιο άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2012 και συμπληρωμένη την ηλικία των 58 ετών ως το 2022 για μειωμένη σύνταξη.

- Δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 ή και στα 62, χωρίς να χρειαστεί να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης, εφόσον έκλεισαν το 58ο έτος με 35ετία ως το 2021.

- Δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 και ως το 2021 είχαν 36 έτη ασφάλισης και κλεισμένο το 58ο έτος.

- Δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 και 37 έτη συνολικά ως το 2021 (μαζί με εξαγορές πλασματικού χρόνου) με συμπληρωμένο το 59ο έτος της ηλικίας τους ως το 2021.

- Δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι διορίστηκαν μετά το 1983 και συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 μαζί με ένσημα και από τον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983 και έφτασαν να έχουν 37 έτη συνολικά ως το 2021. Σε αυτήν την περίπτωση αποχωρούν φέτος με όριο ηλικίας 60,5 ετών, εφόσον συμπλήρωσαν το 55ο έτος το 202.

- Ασφαλισμένοι στους ΟΤΑ (οδηγοί, οδοκαθαριστές κ.ά.) με 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα μέχρι τις 31/12/2012, οι οποίοι αποχωρούν με πλήρη σύνταξη στο 58ο έτος. Οσοι έχουν τα 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα ΟΤΑ μετά την 1η/1/2013, αποχωρούν με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ό έτος.



Aναδημοσίευση από: dnews.gr 

Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Τρέχουν και δεν φθάνουν στο υπουργείο Υγείας για τα χρέη των νοσοκομείων – Οι τρεις παρεμβάσεις

Πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν τα χρέη των νοσοκομείων στο υπουργείο υγείας αλλά και σε ολόκληρη την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει μεταφερθεί και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις προμηθεύτριες εταιρείες του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν επιφέρει πλήθος προσφυγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, γεγονός βέβαια που μπορεί να επιφέρει και επιπτώσεις στο ελληνικό δημόσιο.

Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει προειδοποιήσει πολλάκις για το θέμα, ενώ πρόσφατα παρουσίασε στοιχεία για τη ραγδαία αύξηση των χρεών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, γεγονός που έχει θέσει σε νέο συναγερμό το υπουργείο Υγείας.

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας να υποστηρίζει ότι σιγά σιγά αρχίζει να ελέγχει τις ανεξόφλητες οφειλές, στην πράξη όμως τα χρέη πνίγουν τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι κατακλύζεται και πάλι από ανεξόφλητες οφειλές, κυρίως προς τους προμηθευτές που προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα τα χρέη εκτοξεύονται, αφού καταγράφεται μηνιαία αύξηση κατά 161 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ τα χρέη των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ήταν 1,489 δις ευρώ, πλέον καταγράφεται αύξηση και αγγίζουν το 1,65 δις ευρώ.

Να τονιστεί ότι τα χρέη σημείωσαν αύξηση το τελευταίο διάστημα σε μηνιαία βάση κατά 10,08% και 25,08% σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο.
Το 2019 οι αντίστοιχες οφειλές άγγιζαν συνολικά τα 344 εκατ. ευρώ.

Τρεις παρεμβάσεις για τα χρέη των νοσοκομείων
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου υγείας η οποία προχωρά σε τρεις παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το συνολικό ποσό.
Συγκεκριμένα:

-Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να περικόψει με κάθε τρόπο τις δαπάνες των νοσοκομείων, θέτοντας όρια στις αγορές και τις προμήθειες. Κάτι που θα επιτευχθεί με ελέγχους στους Διοικητές Νοσοκομείων.

-Παράλληλα απαγορεύει ουσιαστικά τις απ’ ευθείας αναθέσεις στις οποίες προχωρούσαν σωρηδόν οι Διοικητές Νοσοκομείων, ενίοτε με πολλά ερωτηματικά. Οι αναθέσεις αυτές αύξαναν κατά πολύ τη προϋπολογισθείσα δαπάνη σε κάθε μονάδα υγείας.

-Τέλος μία άλλη παρέμβαση που κατά το υπουργείο Υγείας θα συμμαζέψει τα οικονομικά των νοσοκομείων σχετίζεται με τα DRGs. Ο νέος τρόπος κοστολόγησης των νοσηλειών θα ορίσει την απόδοση της κάθε κλινικής ξεχωριστά, από την οποία και θα προκύπτει και η χρηματοδότησή της. Με τον τρόπο αυτό μακροπρόθεσμα θα περιοριστούν οι δαπάνες και η επιχορήγηση των νοσοκομείων θα σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr

Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Δημόσιο: Πειθαρχικό–"φονιάς" με απολύσεις και πρόστιμα έως 100.000€ – Αντιδράσεις

Σε κλίμα οξύτατης ανησυχίας τελεί το Δημόσιο, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου που εισάγει το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.


Οι προβλέψεις του θεωρούνται ιδιαιτέρως αυστηρές, με ποινές που φτάνουν έως και την απόλυση, αφαίρεση μισθολογικών κλιμακίων, στέρηση μισθού αλλά και πρόστιμα τα οποία δύναται να αγγίξουν ακόμη και τις 100.000 ευρώ.


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) σε επίσημη ανακοίνωσή της μιλά για νομοθέτηση «φόβου, εξάρτησης και υποταγής».


Όπως καταγγέλλεται, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον αυταρχισμό στη διοίκηση, μετατρέποντας την αξιολόγηση σε "ιδιώνυμο" πειθαρχικό αδίκημα και εντάσσοντας στα πειθαρχικά παραπτώματα δράσεις που αφορούν την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων.


Καταργούνται αιρετοί από τα Πειθαρχικά – Ηλεκτρονικές επιδόσεις αντί για διαφάνεια

Αίσθηση προκαλεί και η πρόβλεψη του σχεδίου για κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη διασφάλιση της δίκαιης κρίσης και την απουσία ελέγχου από την πλευρά των ίδιων των εργαζομένων.


Παράλληλα, αλλάζει η διαδικασία κοινοποίησης πειθαρχικών ενεργειών, αφού η κλήση σε απολογία, το παραπεμπτήριο και οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω email. Η ΟΣΥΑΠΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και για αυτή τη διάταξη, που θεωρεί ότι αποδυναμώνει τα δικαιώματα υπεράσπισης.


«Δεν στοχεύουν στους επίορκους – Τιμωρούν τη διεκδίκηση»

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι το νέο πλαίσιο δεν στρέφεται κατά των επίορκων υπαλλήλων, αλλά αποσκοπεί στη θωράκιση ενός κατασταλτικού μηχανισμού, που θα λειτουργεί ως εργαλείο φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης ή διεκδίκησης.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΣΥΑΠΕ

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημόσιων υπαλλήλων, κάνει ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια επιβολής στους εργαζόμενους του φόβου, της εξάρτησης και της υποταγής.


Βαφτίζει πειθαρχικά παραπτώματα ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας στο ίδιο καζάνι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των πειθαρχικών ποινών, τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, με στόχο την ανεμπόδιστη εφαρμογή της γνωστής πολιτικής της, της στήριξης δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, των απευθείας αναθέσεων με την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίηση τομέων του δημοσίου, της διάλυσης ή υποβάθμιση δημόσιων δομών κλπ.


Η κυβέρνηση με τις διαμορφωμένες πολιτικές συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές επίπεδο, αλλά και την κάλυψη που έχει από τα μέσα ενημέρωσης, αντιλαμβάνεται ότι η χειραγώγηση των υπαλλήλων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά της, προκειμένου να συνεχίσει να υπηρετεί ανεμπόδιστα και ακόμα πιο εντατικά την κερδοφορία του κεφαλαίου και την προσαρμογή των επιλογών του στην πολεμική οικονομία.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διευρύνονται τα πειθαρχικά παραπτώματα και πλέον εντάσσονται στην κατηγορία αυτή δράσεις ή ενέργειες που έχουν σχέση με την κοινωνική, πολιτική, συνδικαλιστική δραστηριότητα των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο με την συμπεριφορά τους, στο χώρο εργασίας. Εξισώνει τα πειθαρχικά υπηρεσιακά παραπτώματα, με τα παραπτώματα του ποινικού δικαίου και μια απλή καταδίκη έξι μηνών με αναστολή, που μπορεί να προέκυψε από προσωπικές διαφορές ή από μια συμμετοχή σε ένα συλλαλητήριο, οδηγεί αυτόματα σε αργία του υπαλλήλου. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια των καθημερινών πειθαρχικών διώξεων κατά συναδέλφων, καθώς και των εκφρασμένων κυβερνητικών προθέσεων για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.


Αναλυτικότερα, με το νέο νομοσχέδιο:

Η «αδικαιολόγητα μη έγκαιρη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης», είχε ενταχθεί και διατηρηθεί στον υπαλληλικό κώδικα, ως πειθαρχικό αδίκημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.


Ωστόσο, η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να επιβάλει καθολικά την αντιδραστική αξιολόγηση το μετατρέπει σε ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα, αυστηροποιεί τις ποινές στην αρχή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 2 μηνών αποδοχών και στη συνέχεια με την ποινή της οριστικής παύσης – απόλυσης στην περίπτωση αποχής από την αξιολόγηση για δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους.


Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εξισώνει με την ίδια πειθαρχική ποινή τον συνάδελφο που σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις και απέχει από την αξιολόγηση, με αυτούς που π.χ.: διαπράττουν κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Η αποχή από την αξιολόγηση σε εφαρμογή των αποφάσεων των συνδικαλιστικών μας οργάνων δεν είναι παράβαση καθήκοντος – δεν είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Αποτελεί άσκηση του συνδικαλιστικού και συνταγματικού δικαιώματος στην απεργία.


Παράλληλα, διευρύνεται και αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών:


— Εισάγονται νέες ποινές, ( πχ. η αφαίρεση έως 4 μισθολογικών κλιμακίων και η στέρηση μισθολογικής εξέλιξης έως και 5 έτη.)


— Αυξάνονται τα πρόστιμα αποδοχών που μπορούν να επιβάλουν οι πειθαρχικά προϊστάμενοι (π.χ. αύξηση του προστίμου του υπουργού από αποδοχές 3 μηνών σε 5 μήνες, κλπ.).


— Προστίθενται νέα αδικήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης – απόλυσης (π.χ. άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας!). Ταυτόχρονα, διατηρείται η «ανάξια» ή «αναξιοπρεπής» συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η «παράβαση υποχρέωσης εχεμύθειας», ως λόγοι οριστικής παύσης – απόλυσης, παραπτώματα που έχουν αξιοποιηθεί κατά κόρον για να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση.


— Ενισχύονται σημαντικά οι περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να επιβληθούν εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και 30.000 ευρώ ή ακόμη και 100.000 ευρώ.


— Διευρύνονται οι περιπτώσεις για θέση υπάλληλου σε αυτοδίκαιη αργία από τη Διοίκηση χωρίς τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (π.χ. σύλληψη, επιβολή περιοριστικών όρων αντί προσωρινής κράτησης, κλπ.). Είναι γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης! Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια τέτοια διαδικασία σε συνάδελφο που διώκεται ποινικά για πολιτική – συνδικαλιστική δράση!


Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια, απομακρύνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί από αυτά και προβλέπεται, αποκλειστική σύνθεσή τους με μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλαδή διορισμένους συμβούλους του Δημοσίου, σαν ένα άλλο σώμα πραιτοριανών που θα κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά τη δουλειά.


Οι Νομικοί Σύμβουλοι, δηλ. οι δικηγόροι του κράτους που έχουν ως αποστολή να υπερασπίζονται το Δημόσιο ως εργοδότη, θα έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζουν τις πειθαρχικές διώξεις του Δημοσίου εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων. «Γιάννης κερνάει … Γιάννης πίνει» Το μόνο που απομένει στο νομοσχέδιο ως εκπροσώπηση των εργαζομένων είναι η δυνατότητα να παραστεί, χωρίς


δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος τριτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, προκειμένου να τοποθετηθεί ενώπιον τον Πειθαρχικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτηση του διωκόμενου υπαλλήλου.


Καταργείται η δυνατότητα άσκησης ένστασης κατά των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, δηλαδή ένα θεμελιώδες δικαίωμα νομικής προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, οι συνάδελφοι θα αναγκάζονται να στρέφονται στη δαπανηρή, ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία της δικαστικής προσφυγής. Παράλληλα, προβλέπονται περιπτώσεις που ο υπάλληλος δεν έχει ούτε δικαίωμα δικαστικής προσφυγής (επιβολή ποινής αποδοχών έως 1 μήνα), δηλαδή καταργείται κάθε δικαίωμα δικαστικής προστασίας.


Εισάγεται ο θεσμός της πειθαρχικής συνδιαλλαγής. Στη διαδικασία αυτή, ο διωκόμενος υπάλληλος καλείται να ομολογήσει την ενοχή του, με αντάλλαγμα την επιβολή μικρότερης ποινής. Σε αυτόν τον ανέντιμο εκβιασμό θα υποκύψουν πολλοί συνάδελφοι που άδικα θα παραπεμφθούν, και δικαιολογημένα δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στη διαδικασία της πειθαρχικής διαδικασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο


Αλλάζει ο τρόπος κοινοποιήσεων στο διωκόμενο, που αφορά τον τρόπο αποστολής της κλήσης σε απολογία, του παραπεμπτηρίου, ειδοποιήσεων κλπ καθώς οι επιδόσεις θα γίνεται με email και θα θεωρείται ότι ο διωκόμενος υπάλληλος το έλαβε 3 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του, ανεξάρτητα από το εάν έχει απαντήσει ο ίδιος ότι έλαβε γνώση ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο εισάγεται μία αδιανόητη υποχρέωση των υπαλλήλων να έχουν συνεχή πρόσβαση στα e-mail τους, εκτός της εργασίας τους και κατά τη διάρκεια της άδειας τους, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος εργάσιμου χρόνου.


Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει και επιταχύνει την πειθαρχική δικαιοσύνη για τους δημοσίους υπαλλήλους για να επέλθει η κάθαρση από τα γνωστά φαινόμενα διαφθοράς, να «τιμωρηθούν οι επίορκοι», κλπ.


Η πραγματικότητα όμως, όπως διαμορφώνεται από τα γεγονότα, είναι διαφορετική. Σε κάθε σκάνδαλο που αποκαλύπτεται, η δομή των εμπλεκόμενων είναι ίδια. Πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοστελέχη φορέων και οργανισμών, υπηρεσιακά στελέχη πολλαπλών αποχρώσεων.


Σε κάθε περίπτωση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αντιμετωπίζει ήδη με σκληρές ποινές, όπως είναι η οριστική απόλυση, τα πραγματικά σοβαρά αδικήματα όπως: πλαστογραφίες, διαφθορά, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας κ.ά.. Προφανώς δεν χρειαζόταν νέος νόμος για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς, που επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης έχουν πολλαπλασιασθεί. Επομένως το νομοσχέδιο αυτό, δεν στοχεύει στους επίορκους.


Θωρακίζει έναν πειθαρχικό μηχανισμό που θα λειτουργεί ως φόβητρο για όσους τολμούν να σηκώνουν κεφάλι, να διεκδικούν, να αντιστέκονται, να μη σιωπούν. Είναι αποκαλυπτικές οι ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις πειθαρχικών διώξεων συναδέλφων, που αποδεικνύουν πως ο στόχος δεν είναι οι «επίορκοι», αλλά όσοι αντιστέκονται. Όπως η πειθαρχική δίωξη του προέδρου και της γραμματέα του Συλλόγου της Π.Ε. Έβρου για


ανακοίνωση του Σωματείου, όπου εκφράστηκε η διαφωνία σε ιδιωτικοποίηση αρμοδιότητας, καθώς και πολλές άλλες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στους χώρους της παιδείας και της υγείας.


Με την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημόσιων υπαλλήλων, η κυβέρνηση δίνει πλήρη ελευθερία στην αυθαιρεσία της διοίκησης.


Δεν δεχόμαστε ένα πειθαρχικό δίκαιο που αντιμετωπίζει τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα, το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να ασκεί κριτική κλπ. ως εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.


Καλούμε τους Συλλόγους και όλους τους συναδέλφους σε ετοιμότητα, για να μην καταθέσει η Κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το απαράδεκτο σχέδιο νόμου.»

ΑΔΕΔΥ: Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο

την Τετάρτη 16 Ιουλίου και ώρα 14.00

στο Υπουργείο Εσωτερικών


Με αφορμή τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, την Τετάρτη 16 Ιουλίου και ώρα 14.00, για το θέμα του νέου Πειθαρχικού δικαίου, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα στις 14.00 στο Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15).


Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση κηρύσσουμε Παναττική στάση εργασίας, την ίδια μέρα, από τις 13.00 ως την λήξη του ωραρίου.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

ΠΟΕΔΗΝ: Καταδικάζουμε την ποινική δίωξη του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ, ενάντια στον νόμο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

ΑΘΗΝΑ 10/7/2025

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 108


Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ επτά (7) μήνες μετά την 24ωρη απεργία (10/10/2024) των εργαζομένων του ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ ενάντια στο νόμο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση απαγγέλοντας κατηγορίες στον Πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Θωμά Δημουλά για «….διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας» και για «…. άρνηση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των αστυνομικών».

Η απεργία τότε που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική και πραγματοποιήθηκε μετά από προκήρυξη της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα διώκονται ποινικά οι τότε Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και Γεν. Γραμματέας Χρήστος Παπαναστάσης για την μη έκδοση προσωπικού ασφαλείας.

Δεν θα επιτρέψουμε να στήνονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνα των υγειονομικών και ζητάμε να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ και στους τότε Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ.


Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ