Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ: 10 ΑΤΟΜΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Θέλω να συγχαρώ τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας  Καλαμπάκας και του Νοσοκομείου Τρικάλων που σήμερα περιέθαλψαν με ασφάλεια  πολλά άτομα ενήλικα και ανήλικα,  οικογένειες από  τη φωτιά που ξέσπασε στο ξενοδοχείο της Καλαμπάκας.

Τέθηκε  σε ετοιμότητα το  Κέντρο Υγείας  Καλαμπάκας και το Νοσοκομείο Τρικάλων. Σε ετοιμότητα και η ΜΕΘ του νοσοκομείου ευτυχώς δεν  χρειάσθηκε.

Διέκοψαν συνάδελφοι τις άδειες και προσήλθαν οικειοθελώς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Μπράβο σε όλους.

Το πρωί  συναγερμός  στις υγειονομικές μονάδες  των Τρικάλων μετά τη φωτιά  που ξέσπασε στο ξενοδοχείο της  Καλαμπάκας.

Στο κέντρο υγείας Καλαμπάκας μεταφέρθηκαν 16 άτομα και ο ένας νεκρός.

Τα 16 άτομα παιδιά και ενήλικες αντιμετώπιζαν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.

Διακομίσθηκαν  οι 14 εξ αυτών στο Νοσοκομείο  Τρικάλων.

4 παιδιά και 10 ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα. Τώρα  νοσηλεύονται 4 παιδιά  στη παιδιατρική κλινική και 6 ενήλικες στη παθολογική κλινική.

Όλοι εκτός κινδύνου και αναμένεται να πάρουν σύντομα εξιτήριο.

ΑΔΕΔΥ: Επιστολή – Για την πρόωρη συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικο τέκνο

Προς:

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

κα. Νίκη Κεραμέως


Θέμα: Για την πρόωρη συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικο τέκνο


Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Δημόσιο είχε προσβάλει την 790/2016 απόφασης του ΙΙ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αίτηση αναίρεσης, η οποία εκδικάστηκε την 1/3/2017. Η Ολομέλεια έκρινε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Για τους παραπάνω λόγους, προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και δη για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, καθόσον από 1.1.2011 και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν με το άρθ. 6 παρ. 1-9 του ν. 3865/2010, κρίθηκε ότι πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.

Έτσι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικύρωσε την αναιρεσιβαλλόμενη υπ’ αριθ. 790/2016 απόφαση του ΙΙ Τμήματος, η οποία ορθώς ερμήνευσε τις επίμαχες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων υπό το φως της αρχής της ισότητας των δύο φύλων, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και στο ενωσιακό δίκαιο.

Με την έκδοση της εν λόγω απόφασης που αφορά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος άνοιξε ο δρόμος προς τη σύνταξη για πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο, δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν (για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετράται χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων με αναγνώριση).

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει συμμορφωθεί με νομοθετική ρύθμιση με την ανωτέρω τελεσίδικη απόφαση και απαιτεί από τους δικαιούχους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους να προσφύγουν ατομικά στο ίδιο δικαστήριο, ώστε να εκδοθεί διαπιστωτική ονομαστική πράξη για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Αυτό όμως προϋποθέτει την παραίτηση του υπαλλήλου και την επιβίωσή του χωρίς απολαβές για περίπου δυο χρόνια, μέχρι την έκδοση απόφασης. Αποκαλύπτεται έτσι ένα εχθρικό κράτος που αντί να σεβαστεί την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, υποχρεώνει κάθε δικαιούχο να διεκδικήσει την αναγνώριση ενός δικαιώματος που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω είναι προφανές ότι θεωρούμε επιβεβλημένη την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης επέκταση της ρύθμισης που ισχύει για όσους έχουν ανήλικο το 2011 και μετά και 25ετία και για το 2010, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Το ΕΣΥ των συνταξιούχων και των «εντέλλεσθε»: Με δυσκολίες καλύπτονται Τμήματα και Κλινικές

Με τη βαλίτσα στο χέρι βρίσκει η νέα χρονιά γιατρούς νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Αχαΐας οι οποίοι επιστρατεύονται για να καλύψουν τα κενά σε δομές υγείας της ευρύτερης περιφέρειας και των νησιών.
Η τακτική του «εντέλλεσθε» έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αφήσει στα χέρια των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών τη διαχείριση των δεκάδων κενών που ταλανίζουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Ετσι για πέμπτη χρονιά θα συνεχιστεί το «προσωρινό» μέτρο της μετακίνησης γιατρών της Αχαΐας στα Νοσοκομεία του Πύργου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι από την παραμονή των Χριστουγέννων η διευθύντρια παθολογίας του «Αγίου Ανδρέα» Βιβή Λουκοπούλου έλαβε «εντέλλεσθε» μετακίνησης στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η μετακίνησή της μοιραία άφησε πίσω κενό καθώς πρόσφατα είχαμε αναδείξει τις ελλείψεις της Παθολογικής Κλινικής στην οποία υπηρετεί και την αδυναμία που υπήρχε στην κάλυψη των εφημεριών από το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας είχε αναδείξει με δημόσια παρέμβασή της τις 141 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων στα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας (ΠΓΝΠ και «Αγ. Ανδρέα»). Ειδικότερα στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τους 19 παθολόγους, έχουν μείνει 11.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί με την παραμονή γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους να δώσει λύση στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2027 και όπως εξήγησε ο υπουργός σκοπός της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης είναι να μην υπάρξει σε αυτήν τη φάση νέο κύμα φυγής γιατρών από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο και με μία άλλη απειλή. Αυτή της απώλειας του πανεπιστημιακού του χαρακτήρα και κατ’ επέκταση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του. Παρότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αδειάζει από πανεπιστημιακούς γιατρούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες καλούσε τους τοπικούς φορείς σε συστράτευση για τη διεκδίκηση θέσεων για το Ιατρικό Τμήμα της Πάτρας. Συντονισμένη αντίδραση δεν υπήρξε από τους παράγοντες της περιφέρειάς μας, εκτός από δύο τρεις μεμονωμένες φωνές. Το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και συνεχίζει να πνίγει το τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αμεσα πρέπει να δοθούν 40 θέσεις δεδομένου ότι σε προηγούμενη κατανομή ο τότε υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, είχε δώσει μόλις 15 θέσεις.

Άννα Μαστοράκου: Σήμα κινδύνου για το ΕΣΥ
Το σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με τα δεκάδες ιατρικά κενά. Το εργασιακό φορτίο για τους συναδέλφους οι οποίοι υπηρετούν το ΕΣΥ είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ειδικά κάποιες ειδικότητες αιχμής, όπως οι παθολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.ά., εκπέμπουν σήμα κινδύνου. και τα κενά αυτά διευρύνονται καθώς έχουμε συνεχώς συνταξιοδοτήσεις. Βέβαια μία προσωρινή λύση και ανάσα δίνεται μέσω της δυνατότητας παραμονής και μετά τα  67 έτη όσων το επιθυμούν. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση. Το ΕΣΥ χρειάζεται επείγουσα ενίσχυση με νέα άτομα. Οι νέοι γιατροί, βλέποντας αυτή την κατάσταση δεν δείχνουν προθυμία να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις για μόνιμες προσλήψεις που κάνει το υπουργείο. Δυστυχώς, αυτό το σύστημα οδηγείται σε αδιέξοδο. Αν δεν ληφθεί απόφαση μία γερή δόση μαζικών μόνιμων προσλήψεων ώστε ο νέος γιατρός να αισθανθεί ότι εντάσσεται σε ένα αξιοπρεπές, σοβαρό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον δεν θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Κι αυτό αφορά φυσικά και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Με τα «εντέλλεσθε» που λαμβάνουν συνεχώς συνάδελφοι οι οποίοι υπηρετούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για να μετακινηθούν και να καλύψουν κενά όπου υπάρχουν, δεν λύνεται το πρόβλημα».


Χρήστος Δαβούλος: Προκηρύξεις με το σταγονόμετρο
Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τα 141 επείγοντα κενά ιατρικού προσωπικού τα οποία έχουμε αναδείξει ως Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας. Εχουν προκηρυχτεί μόλις οι 12 θέσεις και αναμένεται η έγκριση άλλων οκτώ. Μεταξύ αυτών είναι ενός ογκολόγου και ενός παθολόγου για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ενός παθολόγου για τον «Αγιο Ανδρέα». Ενδεικτικά, σημειώνω ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουμε οκτώ κενές θέσεις παθολόγων και προκηρύχτηκε η μία. Πώς λοιπόν θα καλυφθούν όλα αυτά τα κενά; Η κατάσταση στα ογκολογικά τμήματα είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την οριστική λύση του προβλήματος.

Η υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων συνεχίζεται με αποτέλεσμα τα δύο Νοσοκομεία της Πάτρας να δέχονται σε κάθε εφημερίδα 5-8 περιστατικά τα οποία μεταφέρονται κυρίως από το Νοσοκομείο του Πύργου. Μέχρι πότε συνάδελφοι θα μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύψουν κενά και να κάνουν εφημερίες; Γίνεται ένας περιφερόμενος γιατρός να έχει άποψη για τον ασθενή που καλείται να δει περιστασιακά;

Τάσος Γιακουμής: Περιφερόμενοι από δομή σε δομή
Οι γιατροί μας βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους, πηγαίνοντας από δομή σε δομή να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, δημιουργώντας πίσω τους νέα κενά καθώς κανείς δεν περισσεύει.

Υπάρχουν γιατροί από το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα φτάνουν μέχρι την Κεφαλονιά. Από το Κέντρο Υγείας Ακράτας οι συνάδελφοι μετακινούνται στο Νοσοκομείο Αιγίου και στον «Αγιο Ανδρέα». Από το Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας κ.ά.

Εμείς καλύπτουμε τα κενά της ΤΟΜΥ Ανω πόλης και της ΤΟΜΥ Ρίου.

Αυτό σημαίνει όπως ανέφερα ότι δημιουργούνται πίσω κενά. Πώς λοιπόν θα οργανωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με περιφερόμενους γιατρούς; Πώς ένας γιατρός ο οποίος σήμερα βρίσκεται εδώ, αύριο στη Κεφαλονιά, μεθαύριο στον Πύργο θα αφιερωθεί στη φροντίδα του πληθυσμού αναφοράς του;

Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην κοινότητα. Στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στην κοινότητα, εμβολιασμούς, προγράμματα πρόληψης και πολλά άλλα τα οποία προβλέπονται από τον ρόλο μας. Πώς όμως θα γίνουν χωρίς γιατρούς;

Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

Υπουργείο Υγείας: Προ των πυλών οι μετακινήσεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία – Τι σχεδιάζεται

Ποδαρικό με μετακινήσεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να κάνει ο νέος χρόνος βάση σχεδιασμού από το υπουργείο Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου σχεδιάζει μέσα στο 2025 να προχωρήσει σε σύμπτυξη πολλών κλινικών, ώστε να μην καταγράφονται ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου μαζικές προσλήψεις προσωπικού δεν προτίθεται να γίνουν ούτε το νέος έτος, ανεξάρτητα εάν συχνά πυκνά προαναγγέλλονται προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στο μεταξύ πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε κατέδειξε ότι πολλές κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες στο ίδιο αντικείμενο, παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού ενώ θα μπορούσαν να συγχωνευθούν και να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες στους πολίτες.

Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την συγχώνευση τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός βέβαια που θα καλύψει και το μεγάλο κενό σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Υπουργείο Υγείας: Τι σχεδιάζεται να αλλάξει

Έγκυρες πληροφορίες του πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν πως η αρχή αναμένεται να γίνει σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπου υπάρχουν πολλές κλινικές με την ίδια ειδικότητα. Οι αλλαγές και οι συμπτύξεις θα γίνουν με προσεκτικές κινήσεις και εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον νέο υγειονομικό χάρτη που θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις στους εργαζομένους του ΕΣΥ.

Ήδη έχουν προαναγγελθεί οι σχετικές συγχωνεύσεις από την ηγεσία του υπουργείου υγείας, ενώ πριν από τις όποιες αλλαγές αναμένεται να υπάρξει και συνεννόηση με τις νέες Διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να επικοινωνηθεί η αλλαγή και στους εργαζομένους στις κλινικές.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πάντως ότι και στο παρελθόν σε αντίστοιχες αλλαγές που επιχειρήθηκαν, οι αντιδράσεις ήταν έντονες γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει και προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/ypoyrgeio-ygeias-pro-ton-pylon-oi-metakiniseis-prosopikoy-sta-dimosia-nosokomeia-ti-schediazetai/

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται 4 αλλαγές εξπρές στα Επείγοντα των νοσοκομείων από το 2025

Μια νέα αρχή στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας τη νέα χρονιά.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δεσμευτεί ότι σύντομα οι πολίτες θα απολαμβάνουν καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση στα επείγοντα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, περιορίζοντας σημαντικά τις πολύωρες αναμονές που φτάνουν και τις δέκα ώρες αναμονής στα μεγάλα νοσοκομεία. Και όπως είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τον απολογισμό του μεταρρυθμιστικού έργου στην Υγεία, «ο στόχος μου είναι από το Πάσχα και μετά περίπου να μπορεί ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής μου να λέει “ναι, περιμένουμε πια στα νοσοκομεία λιγότερο από ό,τι περιμέναμε”. Δεν θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για μηδέν αναμονή, το ξεκαθαρίζω. Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 5-6 ώρες μέση αναμονή θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά».

Ωστόσο, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, όπως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και η προβληματική οργάνωση που χαρακτηρίζει σήμερα πολλά νοσοκομεία. Για αυτόν τον λόγο, αρκετοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εκφράζουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο το εγχείρημα του υπουργού θα έχει την αναμενόμενη επιτυχία.

Έρχεται το ηλεκτρονικό βραχιολάκι

Από τις αρχές του νέου έτους, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να δοκιμάσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο θα χορηγείται σε όλους τους ασθενείς που επισκέπτονται τα νοσοκομεία.

Το συγκεκριμένο βραχιολάκι θα καταγράφει ψηφιακά την ώρα εισόδου των ασθενών καθώς και τον χρόνο αναμονής τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο το πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη, καθώς πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν ακόμη ούτε τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ούτε τα κατάλληλα ψηφιακά συστήματα, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το νέο λογισμικό.

Πάντως ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στοχεύει με αυτή την πρωτοβουλία στη μείωση των χρόνων αναμονής στα επείγοντα κατά τουλάχιστον δύο ώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η συνολική εικόνα του ΕΣΥ δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά.

Υπουργείο Υγείας: Διαγνώσεις εξ αποστάσεως

Το δεύτερο μέτρο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη μείωση των χρόνων αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Στα μεγάλα νοσοκομεία, οι πολύωρες καθυστερήσεις συνδέονται συχνά με τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν και να αξιολογηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις. Η έλλειψη ακτινοδιαγνωστών σε πανελλαδικό επίπεδο επιδεινώνει την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς – ακόμη και εκείνοι με σοβαρά περιστατικά – να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πώς επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εξ αποστάσεως διάγνωση, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα κάνουν συμβάσεις με ακτινολόγους στους οποίους θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις απεικονιστικές εξετάσεις για γνωμάτευση.

Μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, θα λειτουργήσει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ στην οποία θα «ανεβαίνουν» οι ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις και θα μπορεί ένας γιατρός να κάνει πρόσκληση σε γιατρούς ακτινολόγους ανά την επικράτεια ή σε συγκεκριμένο γιατρό να κάνει γνωμάτευση.

Προσλήψεις τραυματιοφορέων

Ένα μεγάλο αγκάθι για τις αναμονές στα τμήματα επειγόντων είναι και και η έλλειψη τραυματιοφορέων

Όπως εξάλλου παραδέχθηκε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός,  έλλειψη τραυματιοφορέων σε μία εφημερία μπορεί να καθυστερήσει κάποιον και δύο και τρεις ώρες, να περιμένει δηλαδή για να τον πάνε στον παθολόγο, για να τον πάνε για μαγνητική, για να τον πάνε στο δωμάτιο. Στο πλαίσιο αυτό αρχές του 2025 θα προσληφθούν 500 τραυματιοφορείς για τα μεγάλα νοσοκομεία

Στη μάχη και ο Ερυθρός Σταυρός

Και επειδή το βασικό πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού και φαίνεται ότι προς ώρας η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να αντικαταστήσει όσους υγειονομικούς αποχωρούν, θα αξιοποιηθεί ακόμη και ο ερυθρός σταυρός.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας θα γίνει ειδική σύμβαση με επιχορήγηση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ώστε οι εθελοντές του να συμβάλουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Πάτρα: Αγωνία καρκινοπαθών, μετά την εκτός λειτουργίας μηχανήματος λόγω φωτιάς

Με την αγωνία εάν θα μπορέσουν να υποβληθούν στην απαιτούμενη ακτινοθεραπεία ζουν δεκάδες καρκινοπαθείς της ευρύτερης Περιφέρειάς μας, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας» και έθεσε εκτός λειτουργίας το μηχάνημα του Γραμμικού Επιταχυντή.

Ηδη ένας αριθμός πασχόντων έχει δρομολογηθεί και αντιμετωπίζεται στο αντίστοιχο μηχάνημα, το οποίο λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Ωστόσο και για το μηχάνημα αυτό υπήρχε λίστα αναμονής δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που είχε και έχει.

«Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με καρκίνο μένουν μετέωροι. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους. Αλλωστε γνωρίζουμε ότι το μηχάνημά του είχε προβλήματα» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής» Αχαΐας Αγγελική Στεφανάκη.

Η ίδια προσθέτει: «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή μετά το απρόβλεπτο αυτό γεγονός έχει διαμορφωθεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τους καρκινοπαθείς. Στην περιοχή μας δεν έχουμε άλλο μηχάνημα διαθέσιμο. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι ασθενείς δεν μπορέσουν να αντιμετωπιστούν στο ΠΓΝΠ θα πρέπει να μετακινηθούν στα Ιωάννινα ή στην Αθήνα. Αυτό είναι άκρως εξουθενωτικό για τον ασθενή. Πέραν του οικονομικού κόστους πόσοι είναι σε θέση σωματικά και ψυχολογικά λόγω της ασθένειάς τους να σηκώσουν την ταλαιπωρία των μετακινήσεων;».

Η κ. Στεφανάκη, καταλήγοντας σημειώνει: «Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι τι μπορεί να γίνει και τι πρέπει να γίνει το συντομότερο, διότι ο καρκινοπαθείς δεν μπορεί να σταματήσει τη θεραπεία του ή να μην την ξεκινήσει τον χρόνο που έχει προγραμματιστεί. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Είναι μία έκτακτη κατάσταση αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι η θεραπεία δεν μπορεί να περιμένει».

Από την πλευρά του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος μας είπε: «Είμαστε σε συνεργασία με την 6η ΥΠε και τον ”Αγιο Ανδρέα” και προσπαθούμε από την πλευρά μας να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Ευτυχώς η διοίκηση του ”Αγίου Ανδρέα” είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες προμήθειας νέου μηχανήματος οπότε θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χαθεί πολύς χρόνος. Το προσωπικό μας, το οποίο ευχαριστώ δημοσίως για τη συνδρομή του, έχει εκτελέσει ήδη τις πρώτες δέκα θεραπείες και προχωράμε».


Αναδημοσίευση από: pelop.gr




Προσφυγή δημόσιου υπαλλήλου και ΑΔΕΔΥ υπέρ της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού

Στα Διοικητικά Δικαστήρια προσέφυγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και ζητούν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που κόπηκαν με το νόμο 4093/2012. Παράλληλα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατάθεσαν αίτηση με την οποία ζητούν η αγωγή τους να εισαχθεί και να δικαστεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπη δίκη.

Αναλυτικότερα, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατέθεσε αγωγή υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας και παράλληλα κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του η ΑΔΕΔΥ. Με την αγωγή ζητούν την επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας, αλλά και να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό της διετίας 2023 και 2024.

Σύμφωνα με την αγωγή η μη επαναφορά των δώρων και του επιδόματος θερινών διακοπών είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022) και στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτάσσει ίση μεταχείριση εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκούς και δίκαιου κατωτάτου μισθού ο οποίος εγγυάται το αξιοπρεπές της διαβίωσής τους.

Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ και ο δημόσιος υπάλληλος, μέσω της δικηγόρου τους Μαργαρίτας Παναγοπούλου, ζητούν να επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός στο ύψος που ορίζει το άρθρο 9 του νόμου 3205/2023 και να καταργηθεί η ρύθμιση του νόμου 4093/2012 δώδεκα χρόνια μετά την ψήφισή του.

Αναφέρεται, επίσης ότι είναι αναγκαία η εξίσωση των κατώτατων μισθών των εργαζομένων στα κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2022/2041/ΕΕ, αδιακρίτως αν ανήκουν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και παράλληλα ότι πρέπει οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων να ισχύουν και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ακόμη, αναφέρεται στην αγωγή ότι η παράλειψη του νομοθέτη να προβεί στην επαναφορά των επιδομάτων, είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και στην υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι η παράλειψη επαναφοράς του 13ου και 14ου αντίκειται στη συνταγματική δέσμευση για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και στην ισότιμη εκπλήρωση του χρέους στην κοινωνική και εθνική αλληλεγγύη, καταλήγουν στην αίτηση ακύρωσης.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Χρηματοδότηση με βάση την απόδοση στα δημόσια νοσοκομεία – Πώς επηρεάζει τους εργαζόμενους

Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία από τη νέα χρονιά ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας μέσω του συστήματος DRG.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα δημόσια νοσοκομεία από την 1/1/2025 θα χρηματοδοτούνται πλέον με βάση το έργο που παράγουν, το οποίο θα μετράται προκειμένου στη συνέχεια να λαμβάνονται αποφάσεις. Σκοπός μας είναι στις αρχές του 2025 να γενικευτεί η χρήση των DRG’s για τον υπολογισμό της δαπάνης όλων των νοσοκομείων της χώρας σημείωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην Βουλή για την αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας. Και συνέχισε:

Τα DRG’s είναι φανταστικό σύστημα επειδή δίνει στο κάθε νοσοκομείο χρήματα με βάση την πραγματική του απόδοση. Έχει όμως και ένα μειονέκτημα. Αυτό είναι ο τρόπος θεώρησης λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων. Ναι μεν θα μπούμε με μεγάλη ταχύτητα στα DRG’s το 2025 σε γενική εφαρμογή στο ΕΣΥ αλλά με έναν μηχανισμό που θα μας επιτρέπει πάντα να εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα εκείνων των νοσοκομείων που εξ ορισμού θα έχουν μικρότερη παραγωγική λειτουργία αλλά που καλύπτουν υγειονομικές ανάγκες σε μια περιοχή που τη χρειαζόμαστε». 

Πάντως το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί πώς με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να περιορίσει τις δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να ελέγξει και την αποδοτικότητα του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μέσω του νέου συστήματος άλλωστε θα κατευθύνονται και τα κονδύλια στο ΕΣΥ. Όσο πιο αποδοτικό είναι ένα νοσοκομείο και οι κλινικές του, τόσο περισσότερα κονδύλια θα εισπράττει. Πράγμα το οποίο σημαίνει πώς θα επηρεαστούν άμεσα και οι εργαζόμενοι καθώς θα πρέπει να αποδίδουν τα μέγιστα, ώστε η κλινική ή το τμήμα στο οποίο απασχολούνται να λαμβάνει και τα απαραίτητα κονδύλια.

Πώς θα πληρώνονται τα δημόσια νοσοκομεία

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πώς τα νοσοκομεία πλέον από το 2025 θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν. Σήμερα τα νοσοκομεία λειτουργούσαν με το «σύστημα: Ζητάνε και δίνουμε». Από το 2025, αυτό δεν θα γίνεται και αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη αλλάξει το σύστημα. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται διαφορετικά. Π.χ. ο Ευαγγελισμός, θα λάβει χρηματοδότηση ανάλογα με το πόσα χειρουργεία έχει κάνει, τη βαρύτητα των χειρουργείων, πόσες μέρες νοσηλεύτηκε το περιστατικό κ.οκ.».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ακόμη ότι στην πρώτη φάση θα γίνουν αλλαγές για να βελτιωθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

«Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε αν πάει κάτι στραβά σε ένα νοσοκομείο. Γιατί για να πληρωθούν θα πρέπει να συμπληρωθούν φάκελοι, θα πρέπει να έχουμε την εξέλιξη του περιστατικού. Θα έχουμε την δυνατότητα να καταλαβαίνουμε αν σε ένα νοσοκομείο δεν δίνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που θα πρέπει να λαμβάνει ο πολίτης. Και έχουν στηθεί και όλοι οι μηχανισμοί έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται αυτό».

Πάντως το ΚΕΤΕΚΝΥ το Ινστιτούτο για τα DRG, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα οικονομικά δεδομένα από τις νοσηλείες μέχρι και επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν τη θνητότητα.

Ταυτόχρονα όμως με τα DRGs στα νοσοκομεία μπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Μιχάλης Γιαννάκος: Γιορτινές μέρες η σκέψη μας στα 500 άτομα που βρίσκονται νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία και αρνούνται να πάρουν εξιτήριο

ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΑ 500 ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ  ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΞΙΤΗΡΙΟ. 

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ  ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ.

Σε έρευνά μας περίπου 500 άτομα θα κάνουν γιορτές  στα νοσοκομεία ως ασθενείς παρ ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Γιορτινές ημέρες και η σκέψη μας  βρίσκεται στα ανθρώπους αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από βασικά κοινωνικά αγαθά όπως  είναι η ζέστη, το ηλεκτρικό ρεύμα, η   στέγη,  η διατροφή  κ.αλ. Νοσηλεύονται κυρίως στις παθολογικές κλινικές. Ολοκληρώθηκε η νοσηλεία τους έγιναν καλά και αρνούνται να πάρουν εξιτήριο.

Λαμβάνουν συντάξεις 400 ευρώ  το προνοιακό επίδομα που δεν φθάνει  για το νοίκι, ακόμη και εαν έχουν σπίτι  δεν φθάνει  για  τη διατροφή και τη  συντήρηση του σπιτιού. Σε πολλούς έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα   και δεν έχουν θέρμανση, ξεστό νερό. Που να πάνε;

Οι γιατροί πολύ σωστά κάνουν σε συνεννόηση με το νοσηλευτικό προσωπικό και δεν βγάζουν εξιτήρια.

Προσπαθούν οι αποδεκατισμένες από προσωπικό κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να τους εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά και συναντούν τείχος.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αρνούνται να συνδέσουν το ηλεκτρικό ρεύμα  το οποίο έχουν κόψει από τα απίτια τους. Αρνούνται να τους κάνουν δόσεις. Οι ιδιοκτήτες νοικιασμένων σπιτιών τους έκαναν έξωση και αρνούνται να τους ξαναδεχθούν, φαγητό δεν είναι σε θέση να αγοράζουν.

Ψάχνουν  οι κοινωνικές υπηρεσίες προνοιακές μονάδες να τους φιλοξενήσουν.

 Οι  δημόσιες έχουν λίστα αναμονής πάνω από ένα χρόνο, στη κυριολεξία πρέπει να πεθάνει κάποιος για να φιλοξενήσουν έναν άλλον.

Οι  ιδιωτικές ακόμη και όσες ανήκουν στην εκκλησία εχουν κόστος φιλοξενίας πάνω από 700 ευρώ το μήνα. Η σύνταξη δεν φθάνει.

Συγγενικό  στενό περιβάλλον δεν υπάρχει ή αδιαφορεί.

Παραμένουν λοιπόν στα νοσοκομεία και τουλάχιστον έχουν τα βασικά  ζεστό κρεβάτι  και φαγητό.

Φυσικά  προσφέρουμε  τη  ζεστή αγκαλιά μας.

Το μεγάλο κρίμα επίσης είναι τα  δεκάδες κακοποιημένα παιδιά που βρίσκονται τις γιορτές στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή παρκαρισμένα λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.

Όνειδος για το κράτος πρόνοιας.

Αξιοθαύμαστοι οι συνάδελφοι. Παρ ότι τρέχουν και δεν φθάνουν, προσφέρουν την αγκαλιά τους, δώρα   τραγουδάνε τα κάλαντα   στα παιδιά. Κάνουν  ότι μπορούν.

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 


Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν στους ασθενείς και συνοδούς των Παθολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου μας το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλλαν στους ασθενείς και συνοδούς των Παθολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου μας το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Μία ξεχωριστή πρωτοβουλία που έλαβε χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά με εμπνευστή τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Κ. ΜΠΙΚΑ ΧΡΗΣΤΟ.

Τι καταπληκτικό, μέσα στους νοσηλευτικούς θαλάμους που κυριαρχούν ο ανθρώπινος πόνος και η θλίψη, έστω για λίγα λεπτά, τα χαρούμενα πρόσωπα του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού να προσδίδουν στους ασθενείς μηνύματα Αγάπης, Ελπίδας  και Αισιοδοξίας πάνω στο κρεβάτι του πόνου.

Τα δάκρυα συγκίνησης, από τους ασθενείς , συνοδούς και προσωπικό ήταν το αποτύπωμα αυτής της καταπληκτικής πρωτοβουλίας!

Συμβολικό ήταν στη φετινή εκδήλωση το κάλεσμα του Σωματείου μας από τον κ. Μπίκα και τις  Προϊστάμενες των Κλινικών, τους οποίους και ευχαριστούμε!

Πολλά συγχαρητήρια γι' αυτή την πρωτοβουλία και καλή ανάρρωση σε όλους τους ασθενείς!