Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Καταγγέλλουν «πλάγιες» αυξήσεις έως και 40% σε φάρμακα.

         «Πλάγιες» αυξήσεις σε Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) - δηλαδή, σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία - καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί. Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), είναι ότι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν έως και 40% περισσότερα χρήματα.
         Ειδικότερα και σύμφωνα με τις καταγγελίες, «μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αύξησε την τιμή κατά 32% σε πασίγνωστο αναλγητικό». Ετσι, ενώ η τιμή ήταν 4,99 ευρώ έχει πλέον ανέβει στα 6,61 ευρώ, για ένα προϊόν που πέρυσι πούλησε 874.700 κουτιά.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε και σε ευρέως διαδεδομένο αποσυμφορητικό: από 3,38 ευρώ αυξήθηκε στα 4,96 ευρώ.
         «Οι φόβοι και οι επιφυλάξεις των φαρμακοποιών, οι οποίοι κατά το υπουργείο Ανάπτυξης σκέφτονται "συντεχνιακά", για την αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ μετά την απελευθέρωση του καναλιού πώλησής τους επιβεβαιώνονται πλήρως. Φαίνεται ότι το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Οχι όμως αυτά που υποσχόταν το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά ακριβώς το αντίθετα. Οι καταναλωτές αρχίζουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα αυτά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνο από τα φαρμακεία» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί.
         Πάντως στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι αποτελεί πάγια τακτική η αλλαγή της συσκευασίας ή ακόμη και της δοσολογίας ενός φαρμάκου προκειμένου να ανανεώνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Μάλιστα προσθέτουν ότι η πρακτική αυτή συνήθως συνοδεύεται και από αύξηση της τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: