Ένα από τα θέματα , μεταξύ πολλών άλλων , που έχει αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και εργαζόμενους , είναι αυτό που αφορά σε όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα.
Όπως είναι γνωστό , πολλοί συνταξιούχοι όχι μόνο του ΟΓΑ ,αλλά και όλων των Ταμείων , έχουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα .
Ειδικά για τους συνταξιούχους αγρότες , μετά τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , έστω και με καθυστέρηση, τα πράγματα «ξεκαθάρισαν» .
Οι συνταξιούχοι λοιπόν του ΟΓΑ μέχρι και το 2024 μπορούν να συνεχίσουν και μετά τη συνταξιοδότησή τους την αγροτική τους δραστηριότητα , χωρίς να πληρώνουν εισφορές αλλά και χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους κατά 60% , όπως συμβαίνει με άλλους συνταξιούχους που συνεχίζουν δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.
Είναι απολύτως λογικό όταν οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι 450 ευρώ κατά μέσο όρο , να δίνεται η δυνατότητα συνέχισης μιας δραστηριότητας , από την οποία για τη συντριπτική πλειοψηφία τα εισοδήματα είναι πενιχρά.
Και δεν είναι μόνο οικονομικό ή βιοποριστικό το θέμα για τους ίδιους .
Δεν είναι μόνο η συνέχιση μιας δραστηριότητας που αποτελεί πρότυπο ενεργούς γήρανσης
Είναι και οι συνέπειες που θα είχε η εγκατάλειψη εκτάσεων οι οποίες σήμερα καλλιεργούνται και παράγουν προϊόντα προς όφελος του συνόλου της οικονομίας.
Ωστόσο , εάν υπήρξε αυτή η ρύθμιση για μια μεταβατική έστω περίοδο μέχρι 31/12/2024 , η οποία θα πρέπει να γίνει πάγια , δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άλλους συνταξιούχους εκτός ΟΓΑ.
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από το Δημόσιο , το ΙΚΑ , τον ΟΑΕΕ κ.λ.π. οι οποίοι έχουν ένα μικρό ,οι περισσότεροι, εισόδημα από αγροτική περιουσία που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Υπάρχουν και άλλοι που διεύρυναν τις καλλιέργειές τους και παράγουν διάφορα προϊόντα.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται με όλους αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και πολλοί τρέχουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στο νόμο 4387 του 2016 , αναφέρεται ότι για τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα πριν από τις 13/5/2016 δεν ισχύουν οι νέες περικοπές κατά 60% στις συντάξεις που εφαρμόζονται στους νέους συνταξιούχους. Είναι όμως έτσι τελικά ή υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν και αυτοί περικοπές στις συντάξεις τους; Γιατί δεν βγαίνει μια εγκύκλιος να ξεκαθαρίσει τα πράγματα;
Και τι γίνεται με τις εισφορές;
Σαφής απάντηση μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στο παραπάνω ερώτημα , αλλά η πρόθεση , όπως εκφράζεται από στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , είναι να καταβάλουν και όλοι αυτοί εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ.
Μπορεί όμως να καταβάλει κάποιος εισφορές όταν δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στον πρώην ΟΓΑ;
Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι σε οποιοδήποτε και από οποιοδήποτε Ταμείο , δεν καταβάλουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, όταν ασκούν μια δραστηριότητα για την οποία δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε κάποιο Ταμείο , με βάση το προϊσχύον του 4387/2016 καθεστώς. Για παράδειγμα ο ελεύθερος επαγγελματίας ενεργός ή συνταξιούχος , ο οποίος είναι μέτοχος σε μια ανώνυμη εταιρεία ή σε μια ΙΚΕ δεν πληρώνει εισφορές για τα εισοδήματα που προέρχονται από αυτή τη δραστηριότητα. Ούτε έχει περικοπή της σύνταξης ο συνταξιούχος κατά 60% στην ίδια περίπτωση.
Με την ίδια λογική , αλλά και με βάση το γράμμα του νόμου, πώς είναι δυνατόν όταν, ο ίδιος επαγγελματίας ή ένας μισθωτός, έχει αγροτικό εισόδημα να πληρώσει εισφορές για το συγκεκριμένο εισόδημα;
Πολύ περισσότερο ένας συνταξιούχος από την ίδια κατηγορία είναι δυνατόν να χάσει το 60% της σύνταξής του επειδή συμβαίνει να παίρνει 500 ευρώ επιδότηση από τις ελιές του ή να έχει 1.000-2.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα από τις όποιες καλλιέργειες ;
Θέλουμε όλοι να περνάμε από τα χωριά σε κάθε γωνιά της χώρας και να βλέπουμε καλλιεργημένα κτήματα και όχι εγκαταλελειμμένα , όπως συμβαίνει δυστυχώς όλο και περισσότερο σε πολλές περιοχές.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί , όταν τελεί υπό διωγμό , όποιος αξιοποιεί τη γη , όποιος παράγει και όποιος δεν έχει επιλέξει ως τρόπο ζωής του την αδράνεια. Φυσικά δεν μιλάμε για τους φόρους ή για τις όποιες άλλες υποχρεώσεις στις οποίες όλοι οφείλουν να ανταποκρίνονται. Ούτε μιλάμε για επιχειρηματίες στον αγροτικό τομέα οι οποίοι οφείλουν και αυτοί να συνεισφέρουν στα Ταμεία.
Μιλάμε για όλους αυτούς και ευτυχώς είναι πολλοί οι οποίοι από κέφι , από μεράκι , από παράδοση, θέλουν να έχουν μια ενασχόληση στον γεωργικό τομέα και τις περισσότερες φορές στην πραγματικότητα βάζουν από την τσέπη τους για να συντηρήσουν μια αγροτική περιουσία ή έχουν στην καλύτερη περίπτωση και ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα.
Ας «ξεκαθαρίσουν» λοιπόν τα πράγματα με το σωστό τρόπο, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε και όχι να αποτρέψουμε όλους αυτούς , που ουσιαστικά παράγουν και προσφέρουν.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου