Ο μαγνητικός τομογράφος 1,5 εκατ. ευρώ παραμένει ανενεργός – Μόλις μία ακτινολόγος στο Τμήμα
Ένας υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος, αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, παραμένει αναξιοποίητος στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας, παρά το γεγονός ότι εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη του Υπουργείου, το μηχάνημα παραμένει ανενεργό τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Κατά το ίδιο διάστημα, περίπου 65 παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ή στο Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας», προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο Καραμανδάνειο.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Το Ακτινολογικό Τμήμα του Καραμανδανείου στηρίζεται σήμερα ουσιαστικά σε μία Διευθύντρια Ακτινοδιαγνωστικής, η οποία καλείται να καλύψει σχεδόν μόνη της τις ανάγκες του μηνιαίου προγράμματος.
Οι γιατροί του παιδιατρικού νοσοκομείου ζητούν την άμεση προκήρυξη και κάλυψη μόνιμων θέσεων ακτινολόγων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με εξειδίκευση στην παιδιατρική απεικόνιση. Όπως επισημαίνουν, μόνο με σταθερή στελέχωση μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Τμήματος και να αξιοποιηθεί ένας εξοπλισμός ιδιαίτερα σημαντικός για τη διάγνωση παιδιατρικών περιστατικών.
Η υποστελέχωση έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα και στην εφημεριακή λειτουργία. Σε προηγούμενο περιστατικό, το Καραμανδάνειο είχε μείνει χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο για τρεις ημέρες, με τους παιδοχειρουργούς να προσφεύγουν στην Εισαγγελία, καταγράφοντας τους κινδύνους και την ταλαιπωρία που προκαλούν οι συνεχείς διακομιδές μικρών ασθενών.
Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, υποστηρίζει ότι δεν τέθηκε ζήτημα συνολικής αναστολής λειτουργίας του Ακτινολογικού Τμήματος. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να εξασφαλίζεται η κάλυψη των επειγόντων περιστατικών σε 24ωρη βάση.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, αναφέρει ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2024 οι τρεις οργανικές θέσεις ιατρών Ακτινοδιαγνωστικής ήταν καλυμμένες. Αργότερα οι θέσεις αυξήθηκαν σε τέσσερις, όμως δύο διαδοχικές αποχωρήσεις επιδείνωσαν σημαντικά την κατάσταση.
Τον Ιούνιο του 2025 παραιτήθηκε η Επιμελήτρια Β΄, προκειμένου να αναλάβει θέση Επίκουρης Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2026, υπέβαλε την παραίτησή του και ο Διευθυντής ΕΣΥ, ο οποίος βρίσκεται σε κανονική άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τυπικής διαγραφής του.
Έτσι, από τις τέσσερις οργανικές θέσεις του Τμήματος, ενεργά υπηρετεί πλέον μόνο μία Διευθύντρια ΕΣΥ.
Το Υπουργείο παραδέχεται επίσης ότι οι προκηρύξεις για την πρόσληψη ακτινολόγων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2024 και το 2025, απέβησαν άγονες, καθώς δεν υπήρξαν υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων.
Και το αδιέξοδο συνεχίζεται.
Αναδημοσίευση από: thebest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου