Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Εργαζόμενοι Αγίου Ανδρέα: «Άστοχη η δήλωση Θεοδωρίδου» περί «αμέλειας» εμβολιασμού

      Την αντίδραση των εργαζομένων του ΓΝ «Άγιος Ανδρέας» προκάλεσε η σημερινή τοποθέτηση της κ. Θεοδωρίδου. Όπως λέει στο iEidiseis ο πρόεδρος του σωματείου στο ίδρυμα, μεταξύ όσων νόσησαν περιλαμβάνονται υγειονομικοί που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Την ίδια ώρα, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να τους χορηγηθεί το εμβόλιο, όσοι θέλησαν να εμβολιαστούν μετά την πρώτη προθεσμία που δόθηκε.
     Την αντίδραση του προέδρου των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», Κώστα Πετρόπουλου, προκάλεσε η δήλωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία συνέδεσε τη διασπορά του κορονοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα με το ότι το προσωπικό ενδεχομένως «αμέλησε» να εμβολιαστεί.
    Όπως όμως λέει στο iEidiseis ο κ. Πετρόπουλος η ευθύνη για τον εμβολιασμό των υγειονομικών βαραίνει «εξολοκλήρου την κυβέρνηση», και τον τρόπο με τον οποίο εκείνη χειρίστηκε την έναρξη της εκστρατείας στα νοσοκομεία.
   «Αν θυμάστε, το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει εντός μίας ημέρας, και μέχρι τις 5 μ.μ., δηλώσεις συμμετοχής από τους υγειονομικούς, με τον τρόπο αυτό να αποτρέπει πολλούς συναδέλφους από το να λάβουν μέρος. Μάλιστα η δήλωση αυτή είχε ζητηθεί προ της έγκρισης του πρώτου εμβολίου που θα έφτανε στην Ελλάδα, γεγονός που επίσης προβλημάτισε».
   Από τη στιγμή εκείνη και μετά «υπήρξαν ανακοινώσεις πολλών σωματείων, όπως και της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίες ζητούσαν να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία προκειμένου οι υγειονομικοί να δηλώσουν συμμετοχή. Αυτή η παράταση δε δόθηκε ποτέ. Υπήρξε μόνο η δυνατότητα να κληθεί να εμβολιαστεί κάποιος εργαζόμενος που είχε εκφράσει τη σχετική επιθυμία, σε περίπτωση κινδύνου απώλειας δόσης, λόγω μη εμφάνισης υποψηφίου για εμβολιασμού σε ραντεβού. Προσδιορίστηκε λοιπόν το ποιοι θα λάβουν το εμβόλιο σε εκείνη την αρχική δήλωση».
Έπειτα ο πρόεδρος των εργαζομένων θυμίζει πως «οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία έγιναν αρχές Γενάρη, ενώ το πρώτο εμβόλιο που γινόταν τότε έδινε αντισώματα, όχι ανοσία, 15 μέρες μετά. Για τους εμβολιασμούς 4 - 6 Ιανουαρίου, άρα, από τις 20 του μηνός θα είχε κανείς αντισώματα». Ωστόσο, «οι συνάδελφοι έχουν νοσήσει πριν από τις 18 Ιανουαρίου, κάποιοι στις 16 κλπ.», προτού αρχίσει να τους καλύπτει το εμβόλιο, υποστηρίζει.
      Είναι χαρακτηριστικό πως «δύο από τους γιατρούς και μία νοσηλεύτρια, εξ αυτών που νόσησαν με κορονοϊό, είχαν κάνει το πρώτο εμβόλιο. Να επισημάνω ότι ο εμβολιασμός για τη 2η δόση ξεκίναγε στις 25 Ιανουαρίου, οπότε είχαμε ήδη καταγράψει αρκετά κρούσματα».
   Άρα, «η όλη αναφορά της κ. Θεοδωρίδου είναι άστοχη», εκτός «κι αν θέλουν να καλύψουν τις αστοχίες των διοικούντων», ανέφερε.

«Κατηγορώ» κατά της Διοίκησης του Νοσοκομείου
    Επί τη ευκαιρία ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε πως το σωματείο κατέθεσε πρόταση, δημόσια και σε συναντήσεις με τους αρμόδιους, για τη λήψη μέτρων που, όπως εκτιμά, θα είχαν περιορίσει τη διασπορά, αν υιοθετούνταν εγκαίρως.
   «Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα στο νοσοκομείο, κι επειδή φοβόμασταν πως η διασπορά θα λάβει διαστάσεις, ζητήσαμε το κλείσιμο της Α' Παθολογικής Κλινικής (σ.σ. εργαζόμενοι στην οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη σχετική συρροή), την απολύμανση της, τη μεταφορά της εφημερίας στο Ρίο, τεστ σε όλους και απομάκρυνση των επαφών όσων μολύνθηκαν. Δεν έγινε τίποτα από αυτά».
    Σχολιάζει, μάλιστα, πως «είναι προκλητικό να βλέπεις σε άλλες υπηρεσίες να απομακρύνονται όλοι επί εντοπισμού κρούσματος, όπως συνέβη πρόσφατα στην 6η ΥΠΕ, κι αυτό να μη συμβαίνει σε Παθολογική Κλινική, όπου έχεις αρρώστους. Η Α και Β Παθολογικές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να λειτουργούν, αν και αποδεκατισμένες», με τη διοίκηση να απαντά στο αίτημα για το κλείσιμο της πως κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει επειδή στο νοσοκομείο του Ρίου οι εκεί κλινικές είναι «γεμάτες», γεγονός που κατά τον κ. Πετρόπουλο εξακολουθεί να συνεπάγεται κίνδυνο να συνεχιστεί η μετάδοση του ιού σε προσωπικό και ασθενείς.
Αναδημοσίευση από το ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: