Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Ποιοι πρέπει να σπεύσουν για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης

 Την ευκαιρία λήψης σύνταξης με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης, από 6 μήνες έως και 7 χρόνια έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι
     Tην ευκαιρία λήψης σύνταξης με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης, από έξι μήνες έως και 7 χρόνια έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.
     Πιο συγκεκριμένα, για την εξαγορά πλασματικών ετών, όσοι ασφαλισμένοι έως 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.
     Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.
     Δικαιούχοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι σε πρώην Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Σωρευτικά θα πρέπει για τους δικαιούχους να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις
  • - Να έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022.
  • - Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους π. Φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ
  • - Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
  • - Να μην έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • - Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • - Να μην δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.
  • - Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
     Η αναγνώριση γίνεται με εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, που αντιστοιχούν στον αναγνωριζόμενο χρόνο ασφάλισης, με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.
    Το αίτημα αναγνώρισης υποβάλλεται στο Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών της Τοπικής Διεύθυνσης του τόπου κατοικίας, εκτός από την περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών (π. ΟΑΕΕ), που το αίτημα υποβάλλεται στην Τοπική Διεύθυνση της έδρας της επαγγελματικής δραστηριότητας. Ακολουθεί έλεγχος προϋποθέσεων και έκδοση σχετικής Απόφασης.
Και πλασματικά με 13 τρόπους
    Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης, για 13 περιπτώσειςπροκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη ή να αυξήσουν τις συντάξιμες αποδοχές τους.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), οι περιπτώσεις που επιτρέπουν εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης είναι οι ακόλουθες:
  1. - Στρατιωτική θητεία
  2. - Γονική άδεια ανατροφής παιδιών
  3. - Επιδοτούμενη ασθένεια (χωρίς προσαύξηση στην σύνταξη)
  4. - Επιδοτούμενη ανεργία (χωρίς προσαύξηση στην σύνταξη)
  5. - Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών
  6. - Χρόνος σπουδών
  7. - Κενά ασφάλισης
  8. - Χρόνος κύησης και λοχείας (χωρίς προσαύξηση στην σύνταξη)
  9. - Χρόνος απεργίας
  10. - Χρόνος γέννησης παιδιού
  11. - Χρόνος μαθητείας
  12. - Χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης
  13. - Χρόνος σύνταξης αναπηρίας.
     Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα με διαδικασία εξαγοράς, καταβάλλεται εισφορά ίση με το ύψος του συνολικού ασφαλίστρου κύριας σύνταξης (ασφαλισμένου και εργοδότη).
    Το ασφάλιστρο θα προκύπτει σε σχέση με τις ασφαλιστέες αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης.
Η εξόφληση των έξτρα ασφάλιστρων, γίνεται με δύο τρόπους:
  • - Με την καταβολή εφάπαξ ολόκληρου του ποσού, με έκπτωση 2% και εντός τριμήνου, από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης.
  • - Σε δόσεις, ο μέγιστος αριθμός των οποίων είναι όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης αναγνώρισης.
    Επίσης, στις περιπτώσεις που ο αναγνωριζόμενος χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση της οφειλής ποσό ίσο με το 1/4 της σύνταξης.
Τα ανώτατα όρια
   - Η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης δεν είναι απεριόριστη, αλλά, προβλέπονται ανώτατα όρια αναγνώρισης, ανάλογα με την κατηγορία, ως εξής:
  •   - Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2011, το ανώτατο όριο είναι μέχρι 4 έτη.
  • - Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2012, το όριο που τίθεται είναι μέχρι 5 έτη.
  • - Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2013, το όριο είναι μέχρι 6 έτη.
  •  - Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται για το έτος 2014 και εφεξής, μέχρι 7 έτη.
  •     Αναδημοσίευση από https://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: