Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Σιγή ιχθύος από το Υπουργείο Υγείας για το θάνατο του Θεόδωρου Νεμουτιάνου

   Πέρασαν τέσσερις και πλέον μήνες από το μοιραίο βράδυ της 13ης Ιουλίου, οπότε ο 49χρονος Θεόδωρος Νεμουτιάνος απεβίωσε μετά την επίσκεψή του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγίου Ανδρέα» και την παραπομπή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που εφημέρευε, και απαντήσεις στην κοινωνία δεν δόθηκαν, όπως είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
   Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης παρέδωσε το πόρισμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στη δικαιοσύνη.
    Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου δεν έδωσε, όπως είχε υποσχεθεί τις απαντήσεις που όφειλε στην κοινωνία για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το μοιραίο.
    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε κάνει λόγο για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Βεβιασμένα δε και χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη κατηγορία, οδήγησε σε παραίτηση τον διοικητή του νοσοκομείου Ηλία Θεοδωρόπουλο, την οποία και στη συνέχεια ανακάλεσε. Επίσης, το δεύτερο πρόσωπο που είχε θιγεί άμεσα από την υπόθεση αυτή ήταν η εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια Ελένη Χούσου, η οποία ήταν παρούσα το μοιραίο βράδυ που έφτασε στο ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» ο άτυχος 49χρονος Θεόδωρος Νεμουτιάνος και την οποία ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου είχε σπεύσει να την απολύσει. Η ίδια προσέφυγε δικαστικά και δικαιωμένη επέστρεψε στον εργασιακό της χώρο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς.
    Το ουσιαστικότερο όλων είναι ότι μετά από τόσους μήνες δεν ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί αντίστοιχο συμβάν. Που σημαίνει ιατρική στελέχωση των ΤΕΠ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ακόμα και τις ημέρες μη εφημερίας. Αντίθετα, το λανθασμένο μήνυμα που είχε εκπέμψει το υπουργείο προς τους πολίτες «να πηγαίνετε και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία» είχε προκαλέσει έντονα προβλήματα με την προσέλευση περιστατικών στις κλειστές νοσηλευτικές μονάδες.
    Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αγίου Ανδρέα», Μιχάλης Στελλάτος, ανέφερε στην «Π»: «Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για το πού βρίσκεται η υπόθεση. Ζητάμε απαντήσεις και απαντήσεις δεν μας δίνονται. Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για την ενίσχυση του ΤΕΠ. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην αντιμετώπιση των περιστατικών». Και πρόσθεσε:
    «Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από τη διοίκηση του νοσοκομείου να επαναφέρει στις θέσεις τους όλες τις προϊσταμένες που άλλαξε και οι οποίες αποδεδειγμένα δεν είχαν καμία εμπλοκή στο συμβάν».
ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
    Η Τριμελής Επιτροπή Νοσοκομειακών Ιατρών «Αγίου Ανδρέα» είχε καλέσει τους αρμοδίους να δώσουν το πόρισμα στη δημοσιότητα. «Το πόρισμα να δοθεί στη δημοσιότητα για δούμε και να ενημερωθούμε σχετικά με ποιες παραλείψεις της διοίκησης προσδιορίζει, διότι από τις 13 Ιουλίου που συνέβη το τραγικό γεγονός με τον 49χρονο Νεμουτιάνο, ακόμη και σήμερα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν έχει οριστεί γιατρός εφημερεύων στις μικρές εφημερίες του νοσοκομείου μας».
Αναδημοσίευση από https://achaianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: