Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025

Μιχάλης Γιαννάκος: ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΕ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ...
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΕ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ.
ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΑΙΑ
Στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας μας έχουν 15 χρόνια να γίνουν επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
Ο κάθε Διοικητής τοποθετεί με ανάθεση όποιον θέλει από τα υπηρεσιακά στελέχη χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να λαμβάνουν υπόψιν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Έχουμε καθαιρέσεις προϊσταμένων που προσέφυγαν στα Δικαστήρια ακύρωσαν τις αποφάσεις των Διοικητών και ξέρετε τι έγινε μετά;Θα περίμενε κανείς να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις. Αμ δε …….. Έβγαλαν πράξη επανατοποθέτησης για να είναι εντάξει με τη δικαιοσύνη και αμέσως την ίδια ημέρα με νέα πράξη τους ξανά ξύλωσαν.
Καμία ευαισθησία για την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια των στελεχών. Για τη προσπάθεια να αποκτήσουν προσόντα. Για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Αγωνίζονται μια ζωή να αποκτήσουν προσόντα και όταν έρχεται η ώρα τους να εξελιχθούν βλέπουν να τους προσπερνούν οι αρεστοί με σαφώς κατώτερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Η πρακτική αυτή ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και δεν λέει να σταματήσει.
Όμως κάποια πράγματα ακόμη και έτσι αδυνατούμε να τα πιστέψουμε.
Όπως αυτό που συνέβει στο νοσοκομείο ΒΕΡΟΙΑΣ.
Τοποθετήθηκε προϊσταμένη του Μαιευτικού τμήματος Νοσηλεύτρια που από την υφιστάμενη νομοθεσία( προεδρικό διάταγμα υπ αριθμ 87/86, οργανισμοί νοσοκομείων και το νομικό πλαίσιο που παραθέτουμε επισυναπτόμενο)
Το σκεπτικό της απόφασης ότι το τμήμα είναι μικτό γυναικολογικό και μαιευτικό δεν στέκει.
Έχουμε στη χώρα μας δύο νοσοκομεία το Αλεξάνδρας και το Ελενας Βενιζέλου που θα ήταν χρήσιμο να δούμε τη πρακτική των τοποθετήσεων σε αντίστοιχα τμήματα.
Προΐστανται Μαίες.
Η δικαιολογία ότι οι τοκετοί είναι λίγοι πάλι δεν στέκει.
Έστω ότι γίνονται ελάχιστοι τοκετοί.
Η Νοσηλεύτρια πως μπορεί να προΐσταται, να συντονίζει, να εποπτεύει το επιστημονικό έργο της κλινικής χωρίς γνώση του αντικειμένου;
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει.
Δικαιολογημένα ξεσηκώθηκαν οι σύλλογοι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί των Μαιών.
Νομικό Πλαίσιο
1. Για τις Μαίες/Μαιευτές:
• Π.Δ. 351/1989 και
• Ν. 3204/2003, άρθρο 11,
ορίζουν ότι οι μαίες είναι οι αποκλειστικά αρμόδιοι επαγγελματίες για τη φροντίδα της γυναίκας στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και τη φροντίδα του νεογνού.
👉 Επομένως, τα μαιευτικά και γυναικολογικά τμήματα αποτελούν κατεξοχήν πεδίο άσκησης του επαγγέλματος της μαίας.
2. Για τις Νοσηλεύτριες/Νοσηλευτές
Η επαγγελματική τους δραστηριότητα καθορίζεται από:
• Π.Δ. 351/1989 (άρθρο 2 παρ. 2)
• Ν. 1579/1985 και
• Π.Δ. 210/2001 (ΦΕΚ Α’ 165) — «Καθορισμός καθηκόντων και δικαιωμάτων Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών»
Σύμφωνα με το Π.Δ. 210/2001, οι νοσηλευτές:
«Ασκούν το έργο τους σε όλους τους τομείς της νοσηλευτικής φροντίδας του ανθρώπου, υπό την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο εμπίπτει στο πεδίο της νοσηλευτικής επιστήμης και δεν ανήκει σε άλλο αναγνωρισμένο επάγγελμα υγείας.»
🔹 Δηλαδή, οι νοσηλευτές μπορούν να εργάζονται σε μαιευτικά–γυναικολογικά τμήματα μόνο επικουρικά και όχι σε καθήκοντα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των μαιών (όπως: διενέργεια τοκετού, παρακολούθηση λοχείας, φροντίδα νεογνού κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: