Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ της ΑΘΗΝΑΣ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
       Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπροστά στις απαιτήσεις και τις πιέσεις των Ευρωπαίων για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων. Τα μέτρα που προωθούν σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από την πολιτική των προηγούμενων μνημονίων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το 4ο κατά σειρά Μνημόνιο με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχονται, σημαίνει νέα κέρδη για τους πλούσιους, βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς.
       Οι δηλώσεις της νέας υπουργού εργασίας και τα πρόσφατα δημοσιεύματα είναι απολύτως αποκαλυπτικά του οδοστρωτήρα που ετοιμάζουν: «Υποκατώτατος μισθός» των 200 και 300 ευρώ σε ακόμα περισσότερους από τους 500.000 απασχολούμενους που σήμερα έχουν εισόδημα κάτω και από τον κατώτερο μισθό και σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην εργασία. Κατάργηση των τριετιών και όλων των μισθολογικών ωριμάνσεων. Γενική κατάργηση των ΣΣΕ. Ομαδικές απολύσεις και “short time work” (δηλ. «δουλειά» έως και μιας ώρας ημερησίως με αντίτιμο ένα «κουπόνι κοινωνικής στήριξης»). Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους …. εργοδότες για να προσλαμβάνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό. Νέος συνδικαλιστικός νόμος που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση ενώ νομιμοποιεί την ανταπεργία και την εργοδοτική αντεκδίκηση επαναφέροντας ως φάντασμα από το παρελθόν της δεκαετίας του ’70 το lock out του Λάσκαρη.
      Προβάλλουν το ύπουλο επιχείρημα ότι χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων προκειμένου να κηρυχθεί απεργία, παλιά επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας και του κεφαλαίου που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία.
      Στις επιδιώξεις αυτές των δανειστών το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει για να κλείσει την αξιολόγηση.
      Αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ακόμα πιο φτηνή, ελεγχόμενη και κατακερματισμένη εργατική δύναμη. Για την παραπέρα αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, ώστε να έρθουν «επενδυτές» σε μια χώρα όπου θα υπάρχουν μισθοί πείνας, ανύπαρκτα δικαιώματα, με ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα δικαιούται κάποια τετράωρη στάση κι αυτή με το ζόρι.
       Τα μέτρα αυτά έρχονται και στο δημόσιο: Το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι το δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις!!! Ζητούν να φύγουν με συνοπτικές διαδικασίες οι επίορκοι υπάλληλοι, να απομακρύνονται από την υπηρεσία τους όσοι αξιολογούνται αρνητικά για τρεις συνεχόμενες φορές, να μην υπάρξει η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις και να μπει άμεσα λουκέτο σε «φορείς – φαντάσματα».
      Οι δανειστές απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης. Η φοροληστεία δεν έχει τελειωμό αφού ανάμεσα στα άλλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο όριο στα 5000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το 2017προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ, δηλαδή ληστρικό ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων φιλέτων, ύψους 2δισ ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην τσέπη των πιστωτών.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ!
      Η κυβέρνηση σε συμφωνία με το κουαρτέτο, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες εδώ, βιάζεται να νομοθετήσει τα μέτρα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη.
      Τώρα χρειάζεται ενιαία πανεργατική κλιμάκωση με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, σε κοινό αγώνα με τη νεολαία και τα πληττόμενα μικρομεσαία στρώματα. Για να σταματήσει η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δε συμβιβαζόμαστε με τη συνεχή φτωχοποίηση. Για να μην έρθει στη Βουλή η νέα αντεργατική λαίλαπα, για τη σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή του ευρώ και των δημοσιονομικών Ευρωσυμφώνων, τον απεγκλωβισμό από την θηλιά του χρέους και τη διαγραφή του, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
      Τρόικα, τράπεζες και κυβέρνηση έχουν πανικοβληθεί από το γεγονός ότι το κίνημα κατά των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία της χώρας, το οποίο συνεχώς εξαπλώνεται και διευρύνεται έχει μπλοκάρει απολύτως του πλειστηριασμούς σπιτιών και λαϊκής περιουσίας.
Τρόικα, τράπεζες και κυβέρνηση έχουν ως πρώτη προτεραιότητα να προχωρήσουν σε δεκάδες χιλιάδες, τουλάχιστον, πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση μέσα στο 2016 και στη συνέχεια το 2017 και γι’ αυτό κινούνται πυρετωδώς να παρακάμψουν το κίνημα. Σχεδιάζουν να διαμορφώσουν ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανάλογη με αυτήν του ΤΑΙΠΕΔ για τη δημοπράτηση ακινήτων ή του Τειρεσία, για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
      Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ ευθυγραμμίζονται στην εφαρμογή του συνόλου των αντιδραστικών μέτρων. Αποδέχονται πλήρως το πλαίσιο ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ. Οι αντιπολιτευτικές κορώνες αφορούν από τη μια στο ποιος θα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά αυτή την πολιτική και από την άλλη να πείσουν το λαό πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
      Η σημερινή μας ΑΠΕΡΓΊΑ πρέπει να αποτελέσει βήμα στην αναγκαία αγωνιστική πανεργατική κλιμάκωση ως απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους άνεργους και τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την πολιτική των μνημονίων παλιών και νέων.
Μπορούμε να ανατρέψουμε τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Κανείς δεν είναι δυνατότερος από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό!
Όλοι στον αγώνα!
Με τη σημερινή μας απεργία και τα απεργιακά μας συλλαλητήρια διεκδικούμε:
1.    Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό σημαίνει: Την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, στην Αυτοδιοίκηση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και σ’ όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.
2.    Το σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις, πριμοδοτούν υπέρμετρα το επιτελικό προσωπικό του Δημοσίου, δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες (outsourcing) κι ανοίγουν τον δρόμο των απολύσεων και της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
3.    Την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών, με προσωπικό μόνιμης, σταθερούς και πλήρους εργασίας. Την κατάργηση των εργολαβιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες σ’ όλο το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Νοσοκομεία και τους Ο.Τ.Α.
4.    Γενναία αύξηση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και για Δημόσιες επενδύσεις.
5.    Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Όχι στη σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας.
6.    Να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός μας από τη φορολογική επιδρομή. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους χαμολοσυνταξιούχους.
7.    Όχι στη ληστεία του τραπεζικού κεφαλαίου και στις Δημόσιες χρηματοδοτήσεις στον τραπεζικό τομέα. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να αναπροσαρμοστούν τα στεγαστικά δάνεια με βάση τα σημερινά εισοδήματα των εργαζόμενων, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων. Να μηδενιστούν τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 6% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
8.    Δωρεάν, Δημόσια και υψηλής ποιότητας Παιδεία, Υγεία, Περίθαλψη, Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια και Πολιτισμό για όλους. Δημόσιες Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες με χαμηλό κόστος. Να ανήκουν στο Δημόσιο όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, μέσα μεταφοράς, φάρμακο, υγεία). Να επανέλθουν στο Δημόσιο όλες οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με ακύρωση των σχετικών συμβάσεων.
9.    Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: