Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Πάτρα: Σήμα κινδύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο

      «Η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο. Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας έχουν αδειάσει από γιατρούς. Διεκδικούμε την άμεση λήψη μέτρων διότι διαφορετικά θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις».
      Δήλωσε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου με αφορμή την χθεσινοβραδινή συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου. Η συζήτηση έγινε με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα της «Π» μέσω των οποίων παρουσιάστηκε η διάσταση του προβλήματος.
      Το θέμα έθεσε αρχικά, μέσω του ρεπορτάζ, ο διευθυντής χειρουργικής του «Αγίου Ανδρέα» και μέλος του ΔΣ Της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Φώτης Καρβελάς. Ο ίδιος έδωσε μία σειρά από στοιχεία τα οποία έδειξαν την οριακή λειτουργία κλινικών λόγω υποστελέχωσης.
     «Είμαστε σε επικοινωνία με τον υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρη Κωστακιώτη, από τον οποία ζητάμε να υπάρξει σχεδιασμός αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι συνθήκες που επικρατούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι πάρα πολύ άσχημες. Εχουμε πολλές συνταξιοδοτήσεις και κενά τα οποία δεν καλύφτηκαν διαχρονικά. Πάρα πολλές θέσεις ειδικευομένων κενές και οι επικουρικοί που καλούνται να καλύψουν τα κενά μέσω μιας σύμβασης που έχει ημερομηνία λήξεως, είναι αντιμέτωποι με την μη πληρωμή τους» μας είπε η κ. Μαστοράκου λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στο ΔΣ του Συλλόγου.
      Η υποστελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχει διογκωθεί διότι οι προσλήψεις έχουν παγώσει για πάρα πολλά χρονιά. Η καθιέρωση, τα τελευταία χρόνια, του θεσμού του επικουρικού γιατρού όχι μόνον δεν επιλύει προβλήματα αλλά δημιουργεί. Το ίδιο προκαλούν και οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο επίσης ανέδειξε η «Π» προ ημερών, ήταν η μετακίνηση της μοναδικής ψυχιάτρου από το ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του «Αγίου Ανδρέα». Η δημοσιοποίηση του θέματος και η λίστα αναμονής των 750 ραντεβού, είχε ως αποτέλεσμα η Υγειονομική περιφέρεια να επανεξετάσει την απόφασή της και να καθορίσει δύο ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη) η συγκεκριμένη ψυχίατρος να παρέχει τις υπηρεσίες στο ΠΕΔΥ.  
     ότι οι επικουρικοί γιατροί εργάζονται με ημερομηνία λήξεως και καλύπτουν πάγιες ανάγκες στο σύστημα, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.
     Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα συγκεντρώνονται στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑ εξακολουθεί να είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1.200 από τους 2.100 συνολικά επικουρικούς γιατρούς.
     «Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα για το οποίο φέρει στο ακέραιο την ευθύνη και να μπει τέλος στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την ομηρία των συναδέλφων» σημειώνει η ΕΙΝΑ με αφορμή τη σημερινή συνέλευση
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Από την Έντυπη Έκδοση Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: