Μια νέα αρχή στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας τη νέα χρονιά.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δεσμευτεί ότι σύντομα οι πολίτες θα απολαμβάνουν καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση στα επείγοντα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, περιορίζοντας σημαντικά τις πολύωρες αναμονές που φτάνουν και τις δέκα ώρες αναμονής στα μεγάλα νοσοκομεία. Και όπως είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τον απολογισμό του μεταρρυθμιστικού έργου στην Υγεία, «ο στόχος μου είναι από το Πάσχα και μετά περίπου να μπορεί ακόμα και ο πιο σφοδρός επικριτής μου να λέει “ναι, περιμένουμε πια στα νοσοκομεία λιγότερο από ό,τι περιμέναμε”. Δεν θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για μηδέν αναμονή, το ξεκαθαρίζω. Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι τέσσερις ώρες, εάν φτάσουμε στις 5-6 ώρες μέση αναμονή θα είμαστε πραγματικά πάρα πολύ καλά».
Ωστόσο, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, όπως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και η προβληματική οργάνωση που χαρακτηρίζει σήμερα πολλά νοσοκομεία. Για αυτόν τον λόγο, αρκετοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εκφράζουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο το εγχείρημα του υπουργού θα έχει την αναμενόμενη επιτυχία.
Έρχεται το ηλεκτρονικό βραχιολάκι
Από τις αρχές του νέου έτους, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να δοκιμάσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο θα χορηγείται σε όλους τους ασθενείς που επισκέπτονται τα νοσοκομεία.
Το συγκεκριμένο βραχιολάκι θα καταγράφει ψηφιακά την ώρα εισόδου των ασθενών καθώς και τον χρόνο αναμονής τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο το πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη, καθώς πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν ακόμη ούτε τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ούτε τα κατάλληλα ψηφιακά συστήματα, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το νέο λογισμικό.
Πάντως ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στοχεύει με αυτή την πρωτοβουλία στη μείωση των χρόνων αναμονής στα επείγοντα κατά τουλάχιστον δύο ώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, ακόμη κι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η συνολική εικόνα του ΕΣΥ δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά.
Υπουργείο Υγείας: Διαγνώσεις εξ αποστάσεως
Το δεύτερο μέτρο που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη μείωση των χρόνων αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Στα μεγάλα νοσοκομεία, οι πολύωρες καθυστερήσεις συνδέονται συχνά με τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν και να αξιολογηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις. Η έλλειψη ακτινοδιαγνωστών σε πανελλαδικό επίπεδο επιδεινώνει την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς – ακόμη και εκείνοι με σοβαρά περιστατικά – να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πώς επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εξ αποστάσεως διάγνωση, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα κάνουν συμβάσεις με ακτινολόγους στους οποίους θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις απεικονιστικές εξετάσεις για γνωμάτευση.
Μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, θα λειτουργήσει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ στην οποία θα «ανεβαίνουν» οι ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις και θα μπορεί ένας γιατρός να κάνει πρόσκληση σε γιατρούς ακτινολόγους ανά την επικράτεια ή σε συγκεκριμένο γιατρό να κάνει γνωμάτευση.
Προσλήψεις τραυματιοφορέων
Ένα μεγάλο αγκάθι για τις αναμονές στα τμήματα επειγόντων είναι και και η έλλειψη τραυματιοφορέων
Όπως εξάλλου παραδέχθηκε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, έλλειψη τραυματιοφορέων σε μία εφημερία μπορεί να καθυστερήσει κάποιον και δύο και τρεις ώρες, να περιμένει δηλαδή για να τον πάνε στον παθολόγο, για να τον πάνε για μαγνητική, για να τον πάνε στο δωμάτιο. Στο πλαίσιο αυτό αρχές του 2025 θα προσληφθούν 500 τραυματιοφορείς για τα μεγάλα νοσοκομεία
Στη μάχη και ο Ερυθρός Σταυρός
Και επειδή το βασικό πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η έλλειψη προσωπικού και φαίνεται ότι προς ώρας η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να αντικαταστήσει όσους υγειονομικούς αποχωρούν, θα αξιοποιηθεί ακόμη και ο ερυθρός σταυρός.
Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας θα γίνει ειδική σύμβαση με επιχορήγηση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ώστε οι εθελοντές του να συμβάλουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών
Αναδημοσίευση από: healthreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου