Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της DePuy: Στο σκαμνί 24 κατηγορούμενοι και τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όπου τα ...δώρα ξεπέρασαν τα 340.102 και τα 209.667 ευρώ αντίστοιχα.

       Χθές  κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση  του σκανδάλου της DePuyδηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων που φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών και του ελληνικού Δημοσίου. Η δίκη διεκόπη προκειμένου να συνεχιστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας λόγω του μεγάλου όγκου παραγόντων της δίκης.
       Στη δίκη συμμετέχουν και εκπρόσωποι των δυο μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας, του ΠΓΝΠ και του Αγίου Ανδρέα.
       Σύμφωνα με τη δικογραφία μόνο στο ΠΠΝΠ και το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» τα δώρα ξεπέρασαν τα 340.102 και τα 209.667 ευρώ αντίστοιχα.
        Συνολικά στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί 24 κατηγορούμενοι, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών» , επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, από το 2000 μέχρι και το 2006, η εταιρία φέρεται να δωροδόκησε σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια,γιατρούς με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της τα οποία ωστόσο πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%. Από την υπερκοστολόγηση οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.
      Συνολικά, η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται από τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης, στο ποσό των 11.593.452,80 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και γτου ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας (διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς) εντοπίστηκε περίπτωση ιατρού ο οποίος εκτός από τις ‘’αμοιβές’’ του φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη ύψους, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο και διαμονή σε μονόκλινο, φυσικά,δωμάτιο!
     Μόλις λίγες εβδομάδες πριν την αυλαία της μεγάλης δίκης για το σκάνδαλο της DEPUY ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν σε ποινές πολυετούς κάθειρξης από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.Ειδικότερα,το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς σε ποινές- πολυετούς- κάθειρξης από 11 έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
      Με την απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο οι γιατροί δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους σε δεύτερο βαθμό καθώς έγινε δεκτό το αίτημα τους, η έφεση τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που τους έστειλε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: