Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Αφορολόγητο: Από το 2019 η μείωση στα 5.700 ευρώ ελέω δ’ αξιολόγησης

        Μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τον Μάιο το ΔΝΤ στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης. Το εκρηκτικό κοκτέιλ επιβαρύνσεων, εφόσον εφαρμοστεί από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, θα αφαιρέσει από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης ενδεχόμενων εκλογικών αντανακλαστικών μέσα στο 2018.
        Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι το 2018 δεν είναι εκλογικό έτος. Πολιτικοί αναλυτές δεν βάζουν το χέρι τους στο «ευαγγέλιο». Αν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο εφαρμοστούν ως πακέτο από τις πρώτες μέρες του 2019, οι εκλογές έχουν ουσιαστικές πιθανότητες να έρθουν νωρίτερα εκτιμούν, σημειώνοντας βεβαίως και την παράμετρο του υβριδικού Μνημονίου που καραδοκεί, όσο κι αν  η κυβέρνηση το ξορκίζει.
        Κυβερνητικά στελέχη είχαν βολιδοσκοπήσει, κατά πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα τους δανειστές για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων εν αναμονή μέτρων αν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των απαιτούμενων. Τα νούμερα βγαίνουν, αλλά η απάντηση των δανειστών ήταν κατηγορηματικά αρνητική. «Οι συμφωνίες δεν πρέπει να ξηλώνονται» διεμήνυσαν αρμοδίως παρά την αναγνώριση υπέρβασης των στόχων για τα πλεονάσματα.
        Με υπερσυγκράτηση των δημοσίων δαπανών (μείον 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο όπως αναθεωρήθηκε μόλις τον Νοέμβριο) και ψαλίδι ακόμα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε καθεστώς εξαντλητικής φορολόγησης, πέρυσι το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως υπερέβη τον αναθεωρημένο στόχο για 2,4% του ΑΕΠ ακόμα και μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την εξόφληση ενός μπαράζ παροχών.
        Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, τα οποία μαρτυρούν επίσης ματωμένο πλεόνασμα 1,976 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός ζητούσε πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ.
        Για φέτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, πάνω από τη μνημονιακή απαίτηση του 3,5%, αλλά οι δανειστές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μαχαίρια σε αφορολόγητο και συντάξεις. Το αντίθετο μάλιστα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, φέρεται αποφασισμένο να απαιτήσει την καθήλωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 1ης Ιανουαρίου 2019, από 8.636 έως 9.545 σήμερα, βάζοντας στο κάδρο των φόρων εισοδήματος ακόμα και όσους κερδίζουν 500 ευρώ τον μήνα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο.
        Η αιτία της επιμονής στην πρόωρη εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», όπως θεωρείται το κόψιμο του αφορολογήτου από το Ταμείο, δεν είναι δημοσιονομική. Οι δανειστές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές,  θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση στην εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων ιδίως μετά τη ρητορική για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και την καταγεγραμμένη πλέον ροπή προς παροχές. Όπως αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, «οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν πως όσα ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν και όσα ισχύουν ήδη δεν θα ξηλωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: