Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Η ΕΙΝΑ για την απαράδεκτη διάταξη περί πανελλαδικών εξετάσεων για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας

 Για την απαράδεκτη διάταξη περί πανελλαδικών εξετάσεων για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας

     Η ενεργοποίηση και εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας του άρθρου 166 του νόμου 4600/2019, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετατρέπει τις τελικές εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας σε πανελλήνιες, που θα διεξάγονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέσσερις φορές τον χρόνο. Με την παγκόσμια μάλιστα πρωτοτυπία της τελικής βαθμολογίας με «καλώς, λίαν καλώς και άριστα». Οι εξετάσεις από εξετάσεις επιστημονικής επάρκειας μετατρέπονται σε ανταγωνισμό ανάδειξης «αρίστων», συγκεντροποιώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή στα χέρια λίγων «σοφών»-  καθηγητών.

      Αντί να θεσπίσουν κίνητρα για να ανακοπεί το ρεύμα μετανάστευσης χιλιάδων νέων επιστημόνων,  τους αναγκάζουν να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Αντί να προκηρύξουν μαζικά τις χιλιάδες κενές θέσεις που έφερε στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο η πανδημία, τροχοδρομούν για άλλες πολιτείες την αυριανή βάρδια που θα μπορούσε να ανανεώσει και να στελεχώσει το γερασμένο ΕΣΥ, που έχει ανάγκη ο λαός. Για όσους μένουν στη χώρα, πέραν της κακοπληρωμένης εργασίας και της μηδαμινής εκπαίδευσης, προστίθεται και ο εξευτελισμός των εξετάσεων με «καλώς, λίαν καλώς και άριστα», με την καλύτερη προοπτική να παραμένει η ομηρία του επικουρικού-συμβασιούχου και το αέναο κυνήγι τίτλων, συνεδρίων και προϋπηρεσίας.

      Αντί να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις εκπαίδευσης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, ώστε η νέοι γιατροί να μην είναι πολύ-εργαλεία που καλύπτουν όλες τις τρύπες του συστήματος,  τους αναγκάζουν σε ένα διαρκές τρέξιμο, υπό το φόβητρο της κακής επίδοσης στις εξετάσεις, που θα τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους, με το βαθμό να αποτελεί κριτήριο πρόσληψης και εργασιακών δικαιωμάτων.

     Αντί να πάρουν συγκεκριμένα άμεσα μέτρα στήριξης των νέων γιατρών (όπως πχ κατάργηση αγροτικού ως  προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας και τη συμμετοχή σε προκήρυξη για θέση στο ΕΣΥ ) που εδώ και ενάμιση χρόνο κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ εις βάρος της εκπαίδευσής τους και της προσωπικής τους ζωής, δημιουργούν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην εργασία και την εκπαίδευσή τους.

     Αντί να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία της επαρχίας, τα Γενικά Νοσοκομεία και τις κλινικές του ΕΣΥ, που επωμίστηκαν όλο το βάρος της πανδημίας, τα αποψιλώνουν από ειδικευόμενους, στρέφοντάς τους σε μετρημένες στα δάκτυλα πανεπιστημιακές κλινικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έδρες των προέδρων των εξεταστικών επιτροπών.

    Οι αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση δεν προωθούνται τυχαία τώρα και με τέτοια επιμονή.  Αποτελούν μέρος των στρατηγικών σχεδίων της κυβέρνησης για κλεισίματα νοσοκομείων, εφαρμογή ΣΔΙΤ, προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Θέλουν ένα συρρικνωμένο ΕΣΥ, με νοσοκομεία δύο ταχυτήτων, υποστελεχωμένο, με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, με εργαζόμενους πολυδιασπασμένους,  χωρίς δικαιώματα. Απ’ την άλλη στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο της υγείας, που με τη στήριξη του κράτους  αυξάνει τα κέρδη του, προσφέρεται στο πιάτο φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό.

     Ζητάμε την άμεση κατάργησή του νόμου και των προωθούμενων αλλαγών. Καλούμε τους νέους συναδέλφους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν το μέλλον που τους αξίζει.  Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να νικήσουμε.

   Όλοι στη Γενική Συνέλευση της Ε.Ι.Ν.Α την Πέμπτη  22.7 στη 1:00μμ στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ-Στάση εργασίας 12μμ έως 3:00μμ

    Στηρίζουμε τις δράσεις της ΟΕΝΓΕ και συντονιζόμαστε με το σύλλογο φοιτητών Ιατρικής

                                   Από  το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: