«Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη διάρκεια ανανέωσης των συμβασιούχων θα δημιουργήσει τσουνάμι αποχωρήσεων υγειονομικών από τα νοσοκομεία και είναι νερό στο μύλο των εργολάβων», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχ. Γιαννάκος, και περιγράφει για άλλη μία φορά την κατάσταση αποδόμησης στην οποία έχει επέλθει το ΕΣΥ:
- Τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
- Υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό και υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση τους.
- Έχουμε τσουνάμι παραιτήσεων υγειονομικών.
- Φέτος, υπηρετούν 3.000 λιγότεροι υγειονομικοί από πέρυσι στα νοσοκομεία.
- Έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ.
- Η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει τα τρία και πλέον χρόνια,
- Ράντζα εμφανίζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων,
- ταλαιπωρία υπάρχει στα επείγοντα,
- τα νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν μετατραπεί σε Κέντρα Υγείας και διακομίζουν όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας.
«Αντί λοιπόν, να προωθήσει η κυβέρνηση -σε συμφωνία με όλα τα κόμματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται- την απ’ ευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθά και το ΕΣΥ, αφού αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μονίμων, έχουμε τον εμπαιγμό, για άλλη μια φορά, που θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων υγειονομικών και την οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία, αφού πολλά νοσοκομεία τέλος του χρόνου ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και ήδη ειδοποίησαν τους συμβασιούχους ότι απολύονται.
Η κυβέρνηση, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομικών κ. Πετραλιά, δια μέσου όλων των υπουργών και υφυπουργών Υγείας, μας ανακοίνωσε την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων που λήγουν τέλος του χρόνου για ένα έτος, την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παύση των διαγωνισμών.
Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο από ό,τι η πρόσληψη ή η διατήρηση των συμβασιούχων εργαζόμενων και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν. Κλέβουν εργαζόμενους και δημόσιο με την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που είναι στη διαβούλευση συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που μας εμπαίζουν σε σχέση με την τύχη των συμβασιούχων και θα οδηγήσουν σε κύμα μαζικών παραιτήσεων λόγω ανασφάλειας», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Τι προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο
- Οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων ανανεώνονται για 6 μήνες,
- Οι συμβάσεις των εργαζόμενων που ήρθαν σε αντικατάσταση ανεμβολίαστων ανανεώνονται για 3 μήνες,
- Οι συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών ανανεώνονται για 2 μήνες και δεν περνάνε στο επικουρικό προσωπικό,
- Οι συμβάσεις των 6.000 συμβασιούχων στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση ανανεώνονται για 3 μήνες και όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί των εργολάβων ακόμη και με ενεργείς συμβάσεις απολύονται.
Δίνει, επίσης, κάποια παραδείγματα ο κ. Γιαννάκος για τις συνέπειες της εγκατάστασης των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία:
- στο νοσοκομείο Νίκαιας οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.000 ευρώ το μήνα ο καθένας,
- στο νοσοκομείο Κοζάνης οι εργολαβικές καθαρίστριες 2.500 ευρώ το μήνα η κάθε μία
- σε όλα τα νοσοκομεία, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί ή ετοιμάζονται από αρχή του νέου έτους να εγκατασταθούν οι εργολάβοι στοιχίζουν περισσότερα από τον γιατρό (για το νοσηλευτή ούτε συζήτηση…)
- και θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επειδή νοθεύουν τα υλικά.
Τι δεσμεύτηκε κυβέρνηση ότι θα κάνει
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση ανανέωσης των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων για ένα έτος. Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα, φύλαξη εστίαση, οι συμβάσεις των οποίων έχουν κριθεί συνταγματικές από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν άθλια κτιριακή κατάσταση, έχουν, όμως, χρήματα να σκορπάνε στους εργολάβους.
Εάν δεν διορθωθεί η ‘ρύθμιση – εμπαιγμός’ των ολιγόμηνων παραστάσεων των συμβασιούχων υγειονομικών, θα παραιτηθούν σταδιακά όλοι πριν προλάβουν να απορροφηθούν από μόνιμες προκηρύξεις που και αυτό είναι κακό για το σύστημα υγείας αφού ανακυκλώνεται το ίδιο προσωπικό (δηλαδή δεν προσλαμβάνονται επιπλέον υγειονομικοί). Δεν είναι πια το ΕΣΥ ελκυστικός χώρος εργασίας. Διορθώστε το σχέδιο νόμου εάν δεν θέλετε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Αναδημοσίευση από: libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου