Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Υπουργείο Υγείας: Στα σκαριά τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού – Πώς θα γίνονται οι γέννες

Φρένο στην εκτίναξη των καισαρικών τομών που γίνονται στην χώρα μας επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας με τη δημιουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.

Μετά τη δημοσίευση προ διμήνου της κοινής υπουργικής απόφασης στην εφημερίδα της κυβερνήσεως που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των κεντρων Φυσκού Τοκετού ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, όρισε την ομάδα εργασίας,  με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αικατερίνη Λυκερίδου η οποία θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα.

Έργο της 11 μελής Ομάδας βάση της απόφασης του αρμόδιου υπουργού είναι η παροχή γνωμοδοτήσεων – απόψεων σχετικά με τις υπηρεσίες φυσικού τοκετού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

Η Ομάδα Εργασίας δύναται να έχει συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Φυσικού Τοκετού (Κ.Φ.Τ.), τόσο προς τον Υπουργό Υγείας, όσο και προς την αρμόδια Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.).

Η θητεία της Ομάδας Εργασίας λήγει με την ολοκλήρωση του έργου της.

Στην ομάδα συμμετέχουν, επίσης, οι:

Ειρήνη Πλάτσα, μαία, MSc, επικεφαλής Διασφάλισης Ποιότητας και Ασφάλειας στην Υγεία (CQO), HBMA board Member, 15y GSTT-London.

Αργυρώ Μαντζουράνη, μαία MSc, με προϋπηρεσία ως Coordinator midwife of Rosie Birth Centre in Cambridge University Hospital.

Ελένη Ασημάκη, μαία, MSc, PhD.

Φαίη Αλεβίζου, μαία, MSc, Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Θεώνη Τρουβά, μαία, MSc, PhD, ΣΕΜΜ Λάρισας, ΠΦΥ.

Παρασκευή Πέτρου, μαία, MSc, North Middlesex University Hospital – 14y London.

Ελένη Ξανθοπούλου, μαιευτήρας – γυναικολόγος.

Δημήτριος Μπιλάλης, μαιευτήρας – γυναικολόγος.

Αναστασία Βαρβαρήγου, αφ. καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Άννα Δασκαλάκη, διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΝΝ, Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.

Υπουργείο Υγείας: Εισαγωγή στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού με όρους

Οι γυναίκες όπως προβλέπει η σχετική απόφαση γίνονται δεκτές για εισαγωγή σε Κέντρο Φυσικού Τοκετού κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους και αξιολόγησης της φυσικής και σωματικής τους κατάστασης από μαιευτική ομάδα και από μαιευτήρα-γυναικολόγο.

Αναλόγως των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες κινδύνου: χαμηλό, πιθανό και υψηλό.

Όσες εισάγονται σε Κέντρο Φυσικού Τοκετού ενημερώνονται εγγράφως για την πιθανότητα παραπομπής ή μεταφοράς τους σε νοσοκομείο, στις περιπτώσεις που αυτό κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο, καθώς και για τη μη παροχή επισκληριδίου ή άλλου είδους αναισθησίας.

Στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες όπου το Κέντρο Φυσικού Τοκετού ενδείκνυνται και αποτελεί ασφαλή επιλογή για τη φροντίδα τους.

Ως υψηλού πιθανού κινδύνου αξιολογούνται οι έγκυες όπου κρίνεται απαραίτητη, πριν από την εισαγωγή τους σε Κέντρο Φυσικού Τοκετού, η αξιολόγησή τους.

Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες όπου, για λόγους υγείας, αντενδείκνυται η εισαγωγή ή παραμονή στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού και ο τοκετός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός αίθουσας τοκετών οργανωμένου νοσοκομείου ή κλινικής.

Στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού μπορούν καταρχήν να εισαχθούν υγιείς έγκυες χαμηλού και πιθανού κινδύνου. Οι ενδείξεις αυτές θα πρέπει να υφίστανται τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όσο και κατά τη λοχεία. Εάν η κατηγορία κινδύνου της εγκύου/ επιτόκου/λεχωίδας ή του νεογνού μεταβληθεί σε οποιαδήποτε στιγμή, θα πρέπει να ακολουθήσει καταγραφή του συμβάντος και να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο μεταφοράς.

Οι υπηρεσίες

Τα Κέντρα οργανώνονται και λειτουργούν με βάση το «Μαιοκεντρικό Μοντέλο Φροντίδας». Ο Μαιευτής ή η Μαία αποτελεί τον κύριο επαγγελματία υγείας, που έχει την ευθύνη, με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και διεθνείς προδιαγραφές επί των ζητημάτων φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού, για τον προγραμματισμό της εισαγωγής, την οργάνωση και την παροχή προς την έγκυο προγεννητικής ενημέρωσης, φροντίδας και παρακολούθησης, από την πρώτη επίσκεψή της στο Κέντρο έως τον τοκετό, αλλά και τη μεταγεννητική παρακολούθηση αυτής και του νεογνού.

Στα Κέντρα εφαρμόζονται αποκλειστικά πρακτικές που προσήκουν στον ανεπίπλεκτο τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών της επισιοτομής και συρραφής περινέου, ενώ δεν παρέχεται επισκληρίδιος ή άλλου είδους αναισθησία στις επιτόκους.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: