Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Μιχάλης Γιαννάκος: Η πραγματικότητα για την ένταξη των Υγειονομικών στα ΒΑΕ

ΣΥΜΦΩΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ   ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΑΕ  ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ  ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ  ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΠΟΕΔΗΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
Εμείς οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας δεν επιθυμούμε ένα πανθομολογούμενο δίκαιο αίτημα που είναι η ένταξη μας στα ΒΑΕ να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα προτιμούσαμε να υπάρχει διακομματική συναίνεση για την ένταξη μας στα ΒΑΕ αφού διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα.
Μην ξεχνάμε ότι μεσολάβησε πανδημία με δεκάδες νεκρούς συναδέλφους.
Καταθέσαμε στην επιτροπή Μπεχράκη στην οποία κληθήκαμε, συγκεκριμένες επιδημιολογικές μελέτες.
3.000 συνάδελφοι μας πάσχουν από σοβαρά νοσήματα με αναπηρίες πάνω του 67% διαπιστωμένα από υγειονομικές επιτροπές και δουλεύουν βάρδιες.
Όλοι οι νοσηλευτές με πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα.
30 συνάδελφοι μας χάθηκαν από κορωνοιο.
50 πέρασαν το κατώφλι των ΜΕΘ και ακόμη και σήμερα μαζεύουν τα κομμάτια τους και δουλεύουν με σοβαρά προβλήματα υγείας.
1.000 συνάδελφοι κάθε φορά που συνταξιοδοτούνται πεθαίνουν τα τρία πρώτα χρόνια της σύνταξης. 
Το αίτημα ένταξης στα ΒΑΕ είναι διαχρονικό.  Αφορά μόνο όσους προέρχονται από τον  ασφαλιστικό φορέα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και τους συμφέρει η ένταξη, γιατί πολλούς  συναδέλφους που έχουν ώριμα δικαιώματα συντσξιοδότησης  με τις γενικές διατάξεις δεν τους  συμφέρει.Πριν το έτος 2010 και κυρίως  πριν το έτος 2016 οι υγειονομικοί με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο είχαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με καλύτερες προϋποθέσεις  από τους ενταγμένους στα ΒΑΕ. Με τις γενικές διατάξεις.
Το έτος 2010  αυξήθηκαν τα όρια  ηλικίας  χωρίς να θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το έτος 2016 όμως  υπήρχαν οριζόντιες μεγάλες  αυξήσεις στα όρια ηλικίας συντσξιοδότησης και για όσους είχαν θεμελειωμένα δικαιώματα, με μεταβατικά όρια εως το 2021 τα οποία  πολλοί συνάδελφοι  κυνήγησαν, λίγοι όμως έφθασαν.
Τελικά καταλήξαμε να δικαιούμαστε σύνταξη  67 ετών  με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας από 40 ή με 40 χρόνια υπηρεσίας και 62 ετών.
Το κράτος ενέταξε  τους εργαζόμενους των ΟΤΑ που είχαν ασφάλεια ΔΗΜΟΣΙΟΥ στα ΒΑΕ και εργάζονται σε ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τους υγειονομικούς όχι.
ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ.
Οι  μόνιμοι υγειονομικοί που προσλαμβάνονται μετά το έτος 2011  ακολουθούν τον κανονισμό του ΙΚΑ και είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Φυσικά όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που   ο κανονισμός του ΙΚΑ εντάσσει στα ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
Όλοι οι συμβασιούχοι υγειονομικοί  είναι στα ΒΑΕ καθ ότι ακολουθούν τον κανονισμό του ΙΚΑ. Φυσικά στα επαγγέλματα που ανήκουν με βάσει  το κανονισμό στα ΒΑΕ.
Η ένταξη λοιπόν στα ΒΑΕ  αφορά μόνο τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν πριν το έτος 2011 και μόνο τους  εργαζόμενους που ο κανονισμός του  ΙΚΑ εντάσσει στα  βαρέα και ανθυγιεινά  επαγγέλματα. Δεν αφορά υπαλλήλους της διοικητικής υπηρεσίας. Δεν θα ενταχθούν στα ΒΑΕ   οι υγειονομικοί που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποιαδήποτε ώρα  γιατί διαθέτουν τις προϋποθέσεις στα μεταβατικά όρια που ίσχυαν μέχρι το 2021.  Δεν θα ενταχθούν στα ΒΑΕ η πλειονότητα των υγειονομικών που   θεμελιώνουν δικαίωμα εντός της επόμενης πενταετίας  επειδή θα κρίνουν  ασύμφορο να πληρώσουν  το υπασφάλιστρο 3,6 % επί των συντάξιμων  αποδοχών το μήνα επί 12 χρόνια για να αποκτήσουν  δικαίωμα συντσξιοδότησης.
Φυσικά υπάρχουν και οι 3.000 συνάδελφοι με αναπηρίες πάνω από 67% που μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης  με αναπηρία όποτε θελήσουν και δεν έχουν λόγο ένταξης στα ΒΑΕ.
Ως εκ τούτων λοιπόν δεν θα υπάρξει κανένα κύμα μαζικής φυγής με  την ένταξή μας  στα ΒΑΕ καθ ότι οι συνάδελφοι που θα ενταχθούν  είναι  περί τις 10.000   με  ηλικίες 35  εως 55 ετών  οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την επόμενη  πενταετία με  σταδιακότητα.
Οι υγειονομικοί που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του  που θα αποχωρήσουν  με την ρύθμιση των  ΒΑΕ είναι οι συνάδελφοι που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και τώρα με τις γενικές διατάξεις και δεν έχουν λόγο να πληρώσουν την ένταξη  στα ΒΑΕ. Δεν ασκούν το δικαίωμα  συνταξιοδότησης  επειδή η σύνταξη είναι μικρότερη του μισθού και έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.
Στη κατηγορία αυτοί βρίσκονται  οι γιατροί που αναφέρθηκαν στη Βουλή.
Μάλιστα πολλοί εξ αυτών εργάζονται  πάνω των 67 ετών και  με  συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις φθάνουν  εως 70 ετών.
Στη διαβούλευση υπάρχει νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα και σε άλλες ειδικότητες πλην γιατρών να παραμείνουν στο ΕΣΥ  εως 70 ετών. Από οικονομική ανάγκη θα  μείνουν αρκετοί.
Κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ  περί τους 2.000 υγειονομικούς. Πολλοί  εξ αυτών αποχωρούν χωρίς να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και προτιμούν την εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί έχουν ασφαλιστικό φορέα  το ΙΚΑ  και εντάσσονται  στα ΒΑΕ.  Κίνητρο.
Οι αποχωρήσεις ούτως ή άλλως για οποιονδήποτε λόγο από το ΕΣΥ  θα πρέπει να καλύπτονται με προσλήψεις. Θεωρεί η κυβέρνηση δημοσιονομικό κόστος δυσβάστσχτο για το κράτος τη κάλυψη των αποχωρήσεων σε βάθος ετών με προσλήψεις;
Θα μείνουνε με δημόσιες δαπάνες υγείας  5,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι στο 7,5% του ΑΕΠ.
Έτσι δεν φτιάχνει η υγεία.
Διαπιστωμένα έχουμε ελλείψεις προσωπικού. Πως θα τις  αντιμετωπίσουμε; .Με νέες  αυξήσεις   στα όρια ηλικίας;
Σε ποιό κράτος της Ευρώπης  δύο νοσηλευτές  που κάνουν την ίδια δουλειά, στον.ίδιο χώρο με τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα ο ένας είναι στα ΒΑΕ επειδή προέρχεται από το ΙΚΑ και ο δεύτερος  δεν είναι γιατί προέρχεται από το δημόσιο;
Μόνο στην ΕΛΛΑΔΑ.
Και εν πάση περιπτώση  γιατί φτιάξατε την επιτροπή  ΜΠΕΧΡΑΚΗ στο Υπουργείο Εργασίας για να καταλήξει σε πόρισμα για την ένταξή μας στα ΒΑΕ;
Που βρίσκεται  το πόρισμα 3 χρόνια  τώρα;
Καταθέσαμε  διάταξη νόμου  στη Βουλή για την ένταξη ,μας στα ΒΑΕ.
Εμπεριστατωμένη πέρα για πέρα. Ζητάμε την εφαρμογή της με διακομματική συναίνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: