Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

«Έμφραγμα» σε Νοσοκομεία και ΤΕΠ- Υπερπληρότητα 200% – 250% στις Παθολογικές του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα»

SOS εκπέμπουν τα Νοσοκομεία της Πάτρας λόγω υπερπληρότητας των Παθολογικών Κλινικών, της τάξεως του 200% και 250%, ενώ ο όγκος ασθενών που προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στις εφημερίες αγγίζει τις 500 προσελεύσεις στα ΤΕΠ του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» και του ΠΓΝΠ.

Η ελπίδα αποφόρτισης, τουλάχιστον για τον προσερχόμενο όγκο ασθενών στα ΤΕΠ, εναποτίθεται στην επιτυχή υλοποίηση των νέων αξόνων στρατηγικής του Υπ. Υγείας (βραχιολάκι με QR code και ειδικό κέντρο επιτήρησης της κίνησης των ΤΕΠ).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ασφυκτική κατάσταση των Νοσοκομείων της Πάτρας σε χρόνο παρόντα, η προσοχή είναι στραμμένη στην επικείμενη έλευση του Υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Η ελπίδα εστιάζεται, πέραν της άμεσης επέκτασης του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που θα συντελέσει στην ουσιαστική αποσυμφόρησή του, στην εκτίμηση συνολικά από τον Υπουργό της υπάρχουσας κατάστασης των Νοσοκομείων με εφαρμογή στρατηγικής στήριξης έργων, πολλαπλασιασμού των επεκτάσεων, εκσυγχρονισμού και πολλαπλασιαστικής στήριξης των περιφερειακών Νοσοκομείων.

Για την αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, η «ΓΝΩΜΗ» απευθύνθηκε στις Διευθύντριες των ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, την Επειγοντολόγο Ελένη Παυλίδου και την ομόλογό της Αγλαΐα Σταυροθανασοπούλου

Ε. Παυλίδου: «Η επέκταση θα λύσει το πρόβλημα του ΤΕΠ, όχι όμως το συνολικό»

«Είναι γεγονός ότι στις μεγάλες εφημερίες το ΤΕΠ κατακλύζεται, καθότι η χωροταξία του στην παρούσα φάση με τον υφιστάμενο χώρο, και η δυνατότητα υποδοχής είναι απολύτως δυσανάλογη με τον αριθμό των προσερχομένων που φτάνει τα 450 άτομα. Βεβαίως, είναι γεγονός ότι ο χώρος θα επεκταθεί σε 1100 επιπλέον τ.μ. και ήδη έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός. Στην περίπτωση αυτή, αναμφίβολα θα υπάρξει αποσυμφόρηση του ΤΕΠ». Όσον αφορά για το αν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, η ίδια επισημαίνει: «Με δεδομένη την υπερφόρτωση, καθίσταται δύσκολο, ακόμα και με την καταβολή υπεράνθρωπων προσπαθειών, να καταφέρουμε ευρυθμία. Το γεγονός ότι δεχόμαστε μεγάλο όγκο ασθενών που είναι εισέτι επαυξημένος λόγω της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων και με παράλληλες διακομιδές από τα περισσότερα Περιφερειακά Νοσοκομεία για ολοκλήρωση θεραπειών, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρεθούν άμεσα αντίστοιχες κλίνες στις Κλινικές, και ειδικότερα στην Παθολογική, που μεταφράζεται σε παραμονή ασθενών στα ΤΕΠ για ώρες ή και μέρες. Είναι αλήθεια πως οι γιατροί της Παθολογικής μοιάζουν με περιπλανώμενους μετανάστες, καθότι οι ασθενείς είναι διαμοιρασμένοι σε διάφορες κλινικές και κάνουν χιλιόμετρα από όροφο σε όροφο και από κλινική σε κλινική για να τους παρακολουθήσουν. Θεωρώ ότι το ΠΓΝΠ πρέπει να επεκταθεί και να αυξήσει τις κλίνες του κατά 20%-30%».

Αγλαΐα Σταυροθανασοπούλου: «Το ΤΕΠ κατακλύζεται»

Κοινός τόπος περιγραφής και για το ΓΝΠ από την Δ/ντρια του ΤΕΠ, Αγλαΐα Σταυροθανασοπούλου: «Προσέρχεται αριθμός που αγγίζει τους 500, με αποτέλεσμα να παραμένουν ασθενείς στις εφημερίες, έως ότου απορροφηθούν από τις κλινικές που λειτουργούν με υπερπληρότητα της τάξεως του 180% – 200%.

Για την καταγραφή της συνολικής εικόνας, η «ΓΝΩΜΗ» απευθύνθηκε στον Καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ, Στέλιο Ασημακόπουλο, στον Δ/ντή της Παθολογικής του ΓΝΠ, Χρήστο Μπίκα και στην Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου. Αναλυτικά:

foto

«Υπερπλήροτητα 250% σε Παθολογική και 40 ράντζα στο ΤΕΠ»

Ερωτηθείς σχετικά, ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Στέλιος Ασημακόπουλος, απαντά: «Αναντίρρητα υπάρχει έξαρση αναπνευστικών ιώσεων, πλην όμως δεν θεωρώ ότι ο λόγος υπερπληρότητας κατά 250% οφείλεται σε αυτό. Το γεγονός ότι πραγματικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «υπερχειλίζει» από προσελεύσεις ασθενών στο ΤΕΠ και όχι μόνον, αφορά σε μεγάλο ποσοστό στις διακομιδές από τα Περιφερειακά Νοσοκομεία, από την Άρτα έως την Καλαμάτα και τα Ιόνια νησιά, με τον μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από το Νοσοκομείο του Πύργου, γεγονός που από μόνο του αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό».

Παράλληλα, ο Καθηγητής Ασημακόπουλος υπογραμμίζει την ασφυκτική πίεση που υφίσταται το σύστημα, με τον επιμερισμό των ασθενών σε διάφορες κλινικές: «Έχουμε, για παράδειγμα, 50 ασθενείς στις Παθολογικές Α και Β και 80 ασθενείς διασκορπισμένους σε διάφορες κλινικές, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το όλο σύστημα, δυσχεραίνοντας την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών που φιλοξενούν ασθενείς και βεβαίως την λειτουργία του ΤΕΠ. Εφημέρευα την προηγούμενη μεγάλη εφημερία και είχαμε 40 ράντζα στο ΤΕΠ .Είναι σαφές και προς άμεση επίλυση το θέμα».

«180% – 200% υπερπληρότητα, αναγκαία η περαιτέρω στελέχωση»

Για 180% – 200% υπερπληρότητα του ΓΝΠ μιλά ο Δ/ντής της Παθολογικής Χρήστος Μπίκας, θεωρώντας αναγκαία την περαιτέρω στελέχωση με ιατρικό προσωπικό: «Στην Παθολογική του ΓΝΠ υπηρετούν 10 γιατροί και άμεσα θα γίνουμε 11, με μια ακόμα πρόσληψη. Αν όμως χρειάζονται 12 γιατροί για 68 ασθενείς που πληρούν το 100% των κλινών της Παθολογικής, πόσοι γιατροί χρειάζονται για το 180% και 200% που είναι η κατά μέσο όρο κάλυψη της Κλινικής; Είναι το προφανές ρητορικό ερώτημα».

Ο κ. Μπίκας επισημαίνει ότι υπάρχει έξαρση ιώσεων στην κοινότητα, με προεξάρχουσα την γρίπη τύπου Α, ακολούθως την covid-19 αλλά και άλλες, μη ανιχνεύσιμες με τα συνήθη τεστ ιώσεις, που στις ευπαθείς ομάδες χρήζουν νοσηλείας, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των προσερχομένων στο ΤΕΠ. «Το γεγονός είναι ότι λόγω της υπερπληρότητας παραμένουν στις εφημερίες 30 ασθενείς στο ΤΕΠ. Σημαντικός αριθμός οφείλεται και σε διακομιδές από το Νοσοκομείο του Πύργου και γενικότερα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία, που χρειάζονται – θεωρώ – ενίσχυση».

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «Ενημέρωσα Υπουργείο και 6η ΥΠΕ για το «έμφραγμα» στα Νοσοκομεία»

Με ερώτημα ποια η θέση της για την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα Νοσοκομεία της Πάτρας λόγω υπερπληρότητας και τι προτάσσει για την επίλυση του θέματος, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, δηλώνει: «Πράγματι έχω δεχτεί τηλεφωνήματα από απελπισμένους πλέον συναδέλφους λόγω της υπερφόρτωσης των εφημεριών και της αθρόας προσέλευσης ασθενών και στα δύο Νοσοκομεία της πόλης, που δηλώνουν 200% και 250% υπερπληρότητα. Είναι κάτι που εκφεύγει των λελογισμένων ορίων.

Έχω ήδη προβεί σε ενημέρωση του Υπ. Υγείας και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να βγει ως συμπέρασμα και ως πρακτική είναι ότι, πολίτες, όταν έχουν ένα απλό πρόβλημα υγείας, δεν θα πρέπει να απευθύνονται στο Νοσοκομείο αλλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στην πόλη, κάποια εκ των οποίων έχουν και απογευματινές βάρδιες και είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τον πολίτη σε ήπια περιστατικά, όπως είναι π.χ. οι λοιμώξεις του ανωτέρω αναπνευστικού, που είναι αυτήν την εποχή σε έξαρση. Προφανώς τέτοιες λοιμώξεις στον υγιή πληθυσμό είναι θέματα ρουτίνας και δεν θα πρέπει να απασχολήσουν σε πρώτη φάση το Νοσοκομείο. Εάν ο γιατρός που θα τους εξετάσει στο Κέντρο Υγείας κρίνει ότι θα πρέπει να πάει κάποιος ασθενής στο Νοσοκομείο, τότε και μόνον να προσφύγει. Εκτός από τα Κέντρα Υγείας με πρωινό ωράριο, υπάρχουν και με απογευματινό ωράριο μέχρι τις 10 μ.μ. και είναι τα Κέντρα Υγείας Βόρειου και Νοτίου τομέα. Υπάρχει πολύ μεγάλη φόρτωση, κυρίως λόγω διακομιδών από το Νοσοκομείο Πύργου, αλλά και από όλο το φάσμα της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνον. Αυτός λοιπόν ο μεταφερόμενος όγκος ασθενών δημιουργεί κυριολεκτικά «έμφραγμα» στα ΤΕΠ και τις Κλινικές των Νοσοκομείων μας, καθότι είναι αδύνατον και χωροταξικά να εξυπηρετηθούν 400-470 ανά εφημερία».


Αναδημοσίευση από: gnomip.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: