Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

Δελτίο Ειδήσεων του IONIAN TV για Εξαντλητικές βάρδιες - Παραιτήσεις - Άνιση μεταχείριση στο Νοσοκομείο μας


 

Νοσηλευτές: Ο Άδωνις έδωσε ημερομηνία ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά

 Στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2026 οι νοσηλευτές, όπως ανακοινώθηκε μετά από επίσημη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.



Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού αναφέρει σε ανάρτησή της στα social media, ότι στη συνάντηση της Παρασκευής (27/06) «ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, δεσμευόμενος για την άμεση ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2026».


«Αυτή η εξέλιξη αποτελεί την κορύφωση ενός πολυετούς και δίκαιου αγώνα της νοσηλευτικής κοινότητας. Η ένταξη στα ΒΑΕ αναγνωρίζει έμπρακτα τις ιδιαίτερα απαιτητικές και συχνά επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι νοσηλευτές, εκτιμώντας την καθημερινή τους προσφορά στην περίθαλψη των ασθενών και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και την αναγνώριση του φόρτου εργασίας» αναφέρει η ΠΑΣΟΝΟΠ.



Παράλληλα, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «πέραν της ένταξης στα ΒΑΕ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ισχυρή πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει τη δημιουργία ενός ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση της επαγγελματικής ταυτότητας των νοσηλευτών και τη διασφάλιση μιας δίκαιης και ενιαίας αντιμετώπισης του επαγγέλματος στο σύνολό του. Δημιουργώντας ένα συνεκτικό και ισχυρό νοσηλευτικό σώμα».


«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΟΝΟΠ εκφράζει τη βαθύτατη ικανοποίησή της για αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Οι ανακοινώσεις αυτές θεωρούνται καίριας σημασίας για τη συνολική αναβάθμιση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και, κατ’ επέκταση, την ποιοτική ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της χώρας.

Η Ομοσπονδία δεσμεύεται να συνεχίσει δυναμικά, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, τις ενέργειες προς την πλήρη υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών. Θα παρακολουθεί στενά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το Υπουργείο, ώστε οι δεσμεύσεις αυτές να μετουσιωθούν το συντομότερο δυνατό σε συγκεκριμένες και απτές αλλαγές για το νοσηλευτικό προσωπικό.» καταλήγει.


Αναδημοσίευση από:news247.gr 

Αντικατάσταση Μέλους στο Δ.Σ του Σωματείου μας

Λόγω αποχώρησής της από το Νοσοκομείο μας για εργασία σε άλλο Νοσοκομείο, παραιτήθηκε από το Δ.Σ του Σωματείου μας η ΛΟΥΜΑΝΙ ΙΩΑΝΝΑ  και τη θέση της καταλαμβάνει η ΓΚΑΡΓΚΑΣΟΥΛΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Αξιολογήσεις και μπόνους στα Νοσοκομεία – Ποιους δείκτες μετράει το Υπουργείο Υγείας

Σε μια διαρκή άτυπη αξιολόγηση, που επεκτείνεται με την ένταξη ολοένα και περισσότερων εργαλείων, είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Μέσω του συστήματος DRG, δηλαδή της κωδικοποίησης εδώ και δύο χρόνια όλων των ιατρικών πράξεων, χειρουργείων, στοιχείων νοσηλείας, τακτικών επισκέψεων, τα νοσηλευτικά ιδρύματα λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις αρχές του τρέχοντος έτους ανάλογης του παραγόμενου έργου τους.


Παράλληλα, όμως, υπάρχει ένα ηλεκτρονικό «μάτι» που… βλέπει επαναλαμβανόμενες παθογένειες, όπως μεγάλο αριθμό θανάτων, πολλές επανεισαγωγές, κ.ά, στοιχεία που χτυπούν «καμπανάκι» για τον τρόπο χειρισμού των περιστατικών εντός των νοσοκομείων, δίνοντας στο Υπουργείο Υγείας μια πολύ καλή εικόνα της «δουλειάς» που κάνει το κάθε νοσοκομείο.


Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KETEKNY) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG, ο αρμόδιος φορέας εφαρμογής των DRG’s στα νοσοκομεία πραγματοποίησε χθες συνάντηση εργασίας, με θέμα «Η συμβολή του έργου «Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας» στην περαιτέρω ανάπτυξη & βελτίωση του Ελληνικού Συστήματος DRG». Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια γρήγορη ανασκόπηση για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και αναλύθηκαν όσες παρεμβάσεις ακολουθούν για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Πιο αναλυτικά, από το 2023 όλα τα νοσοκομεία της χώρας κωδικοποιούν και καταχωρούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο το έργο τους και από την 1/1/2025 αποζημιώνονται με βάση το παραγόμενο αυτό έργο. Επόμενο βήμα είναι η ένταξη στο ίδιο σύστημα των ψυχιατρικών δομών, καθώς και δομών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας. Έχει ήδη υποβληθεί πρόταση από το ΚΕΤΕΚΝΥ για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.


Μεγάλο «στοίχημα» για την ολοκληρωμένη εικόνα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας είναι η σωστή κωδικοποίηση. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΤΕΚΝΥ, κ. Παντελής Μεσσαρόπουλος, τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της Αττικής, υπο-καταγράφουν δευτερεύουσες διαγνώσεις. Μπορεί μια διάγνωση να είναι «χολολιθίαση» αλλά να συνυπάρχουν συν-νοσηρότητες και αυτό να μην καταγράφεται, επομένως το σύστημα δε λαμβάνει τα σωστά δεδομένα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, γίνονται διαρκείς εκπαιδεύσεις από το ΚΕΤΕΚΝΥ και συναντήσεις με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επιπλέον, εκκρεμεί η έκδοση μιας Υπουργικής Απόφασης για επιπλέον κίνητρα σε όσα νοσοκομεία κωδικοποιούν σωστά. «Δε φτάνει να κωδικοποιείς, πρέπει να κωδικοποιείς και καλύτερα από τους άλλους», σημείωσε ο κ. Μεσσαρόπουλος.


Μια ακόμη πρόκληση είναι η ενσωμάτωση του ιατρικού φακέλου νοσηλείας σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Μέχρι σήμερα, ο ψηφιακός φάκελος, που περιλαμβάνει συνολικά τα δεδομένα των νοσηλειών, εφαρμόζεται στο 60% των νοσοκομείων. Έως το τέλος του 2025 αναμένεται να χρησιμοποιείται και από το υπόλοιπο 40%, με το ΚΕΤΕΚΝΥ να ζητά να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή του. Και αυτό καθώς ο φάκελος νοσηλείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τα DRG’s καθώς μέσα από αυτόν μπορούν να αντλούνται αυτόματα πληροφορίες νοσηλείας.


Πριμοδότηση της εξειδίκευσης


Σκοπός της όλης προσπάθειας που γίνεται με το σύστημα DRG στα νοσοκομεία είναι η πριμοδότηση της εξειδίκευσης. Αυτό σημαίνει να μην έχουν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα κοινά DRG’s αλλά για όσα υπάρχει μια μεγαλύτερη εξειδίκευση να αποζημιώνονται παραπάνω. Σημειώνεται πως αυτό αφορά στην αποζημίωση των νοσοκομείων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και δεν αφορά σε αμοιβές από τους πολίτες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).


Το σύστημα DRG, πάντως, είναι μια αναλυτική «ακτινογραφία» που γίνεται στα νοσοκομεία και τελειοποιείται όσο περνά ο καιρός. Για πρώτη φορά, υπάρχει η ακριβής εικόνα τι συμβαίνει σε κάθε νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά παρατηρούνται πολλές επανεισαγωγές, σε άλλα και κατά βάση περιφερειακά (πχ σε νοσοκομείο της Κρήτης) έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός θανάτων.


Aναδημοσίευση από:ygeiamou.gr 

Πειθαρχικό φίμωτρο: θέλουν δημόσιους υπαλλήλους υποταγμένους – όχι ελεύθερους πολίτες

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο της κυβέρνησης δεν αποσκοπεί σε τεχνική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, αλλά συνιστά σαφή πολιτική παρέμβαση που αποσκοπεί στη φίμωση της ελευθερίας λόγου, στην καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης και στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού πειθαρχικού ελέγχου που ευνοεί τη διοικητική αυθαιρεσία.

Κάτω από το προσωπείο της «μεταρρύθμισης», ενισχύονται πρακτικές εκφοβισμού, ελέγχου και αποκλεισμού κάθε φωνής που παρεκκλίνει από τη γραμμή της πλήρους υπακοής.

Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει καθεστώς απόλυτης υπακοής στους δημόσιους υπαλλήλους — με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εκπαιδευτικούς, στο χώρο των οποίων έχουμε ήδη αρκετά κρούσματα κρατικού αυταρχισμού


Η συμμετοχή ακόμη και σε νόμιμες απεργιακές κινητοποιήσεις θα επισύρει κυρώσεις, από χρηματικά πρόστιμα έως και απόλυση.


Το νέο πλαίσιο επιδιώκει την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, δημιουργώντας καθεστώς πολιτικού ελέγχου στο οποίο οι φωνές των δημοσίων υπαλλήλων θα στοχοποιούνται ως "αναξιοπρεπείς".

Η μη συμμετοχή στην αυταρχική νεοφιλελεύθερη "αξιολόγηση" – είτε ως αξιολογούμενος είτε ως αξιολογητής – θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.



Σε δύο διαδοχικές περιόδους, προβλέπεται απόλυση. Η μη συμμόρφωση επιφέρει πρόστιμο δύο μηνών μισθού και παραπομπή για απόλυση.


Με βάση το νέο πλαίσιο καταργούνται τα υφιστάμενα πειθαρχικά συμβούλια και στη θέση τους θεσπίζονται νέα, αποκλειστικά από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Καταργείται κάθε έννοια ισότιμης εκπροσώπησης και κοινωνικού ελέγχου.


Η αρχή αυτής της θεσμικής οπισθοδρόμησης είχε ήδη εφαρμοστεί στην εκπαίδευση με την Υπουργική Απόφαση Φ277/91/19483/Ε2.


Η απουσία ανθρώπων με γνώση της πραγματικότητας της εκπαίδευσης ή της διοίκησης οδηγεί σε αποφάσεις ψυχρές, νομικίστικες και τεχνοκρατικές, αποσυνδεδεμένες από το δημόσιο συμφέρον.


Το πειθαρχικό συμβούλιο ενδέχεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός σιωπηρής εκκαθάρισης, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις δικαιοσύνης και διαφάνειας.


Ακόμα και τεκμηριωμένη κριτική, παιδικές ζωγραφιές με μηνύματα ειρήνης ή σιωπηλές διαμαρτυρίες μπορεί να θεωρηθούν πειθαρχικά παραπτώματα.


Ακόμα και συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών ενδέχεται να τιμωρούνται.

Η συνδικαλιστική δράση δεν αναγνωρίζεται θεσμικά ως ισότιμος συνομιλητής. Μορφές αποχής ακόμη και όταν καλύπτονται νομικά, θα επισύρουν πειθαρχικές κυρώσεις.


Οι συνδικαλιστικές ενώσεις αποκλείονται από τα πειθαρχικά όργανα, γεγονός που οδηγεί στη θεσμική τους περιθωριοποίηση.


Πώς μπορεί να θεωρείται δημοκρατική μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις ως πειθαρχικά παραπτώματα;


Όταν εκπαιδευτικοί απειλούνται με ποινές επειδή συμμετέχουν σε απεργία ή αποχή, η απόσταση από καθεστώτα που καταστέλλουν τη δημόσια έκφραση γίνεται επικίνδυνα μικρή.


Αν ακόμη και ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, τότε ποιος εργαζόμενος — δημόσιος ή ιδιωτικός — είναι ασφαλής;


Η ποινικοποίηση της συμμετοχής και της αλληλεγγύης σε απεργιακές κινητοποιήσεις δεν είναι μόνο εργοδοτική επιβολή — είναι πολιτική συσκότιση.


Η υποστήριξη στους δημόσιους λειτουργούς είναι υπεράσπιση της ελευθερίας.


Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο δεν περιορίζει απλώς τον θεσμικό έλεγχο — υπονομεύει τη δυνατότητα των πολιτών να προσφύγουν σε δημοκρατικούς θεσμούς.


Πρόκειται για μια θεσμική εκτροπή που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατίας και καταλύει θεμελιώδη δικαιώματα.


Όταν στοχοποιείται η φωνή ενός εκπαιδευτικού, αύριο θα στοχοποιηθεί η φωνή κάθε εργαζόμενου, κάθε γονιού.


Η αντίσταση είναι καθήκον — προσωπικό και συλλογικό.



Αναδημοσίευση από: efsyn.gr 

Στα «θρανία» 4.250 υγειονομικοί από νοσοκομεία για να εκπαιδευτούν στα DRGs – Πόσοι πιστοποιήθηκαν

Στα «θρανία» έκατσαν 4.250 υγειονομικοί από διάφορα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να εκπαιδευτούν από το ΚΕΤΕΚΝΥ, στον νέο τρόπο κοστολόγησης των νοσηλειών (DRGs) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Πρόκειται για ιατρικό αλλά και για διοικητικό προσωπικό, το οποίο πρέπει πλέον να καταγράφει όλο το κόστος των ασθενών που νοσηλεύονται στις δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες, με το νέο σύστημα των DRGs.

Να υπενθυμιστεί ότι ο νέος τρόπος κοστολόγησης βασίζεται σε μια σύγχρονη κωδικοποίηση που περιλαμβάνει το κόστος όλων των παραγόντων που σχετίζονται με τη νοσηλεία ενός πάσχοντα.


Από τις αρχές του χρόνου άλλωστε σχεδόν το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, χρηματοδοτείται με βάση τα DRGs, γεγονός που σημαίνει ότι οποίο είναι πιο αποδοτικό και παράγει το περισσότερο έργο, λαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων.


Χρηματοδότηση μόνο μέσω DRGs

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΚΕΤΕΚΝΥ, μπορούν να ελέγχουν τις δαπάνες στο ΕΣΥ αλλά και να κατευθύνουν πιο γρήγορα τα κονδύλια προς τις μονάδες υγείας, καθώς πλέον όλα τα ποσά διακινούνται μέσα από τον ΕΟΠΥΥ.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελή Μεσσαρόπουλο, από τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας που εκπαιδεύτηκαν στο νέο σύστημα κοστολόγησης, το 81% αυτών πιστοποιήθηκε για τα DRGs. Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να καταγράφουν όλα τα δεδομένα από τις κλινικές και τις νοσηλείες.

Πάντως φαίνεται πως η νέα διαδικασία προκαλεί και εσωτερικές αντιδράσεις στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς πολλοί γιατροί διαμαρτύρονται για τη νέα γραφειοκρατία που προστέθηκε στις ώρες εργασίας τους λόγω και της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr

Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»: Η πίεση φέρνει παραιτήσεις νοσηλευτών – Οφείλονται 7.500 ρεπό!




Μαρίνα Ριζογιάννη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγ. Ανδρέα» μετά τις παραιτήσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπό το βάρος των άκρως πιεστικών συνθηκών εργασίας τους.

«Δυστυχώς, αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, βρίσκεται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή. Και αναφέρομαι βεβαίως στις παραιτήσεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των δύσκολων και άκρως πιεστικών συνθηκών εργασίας» ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Μιχάλης Στελλάτος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Πλέον η εργασία στα νοσοκομεία δεν είναι ελκυστική, λόγω των τραγικών συνθηκών. Η υποστελέχωση έχει χτυπήσει κόκκινο. Προ ημερών γράφατε για την παραίτηση μιας ακόμα παθολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στο δικό μας νοσηλευτικό ίδρυμα μόνο στη νοσηλευτική υπηρεσία, έχουμε 125 κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα μάλιστα με έναν πεπαλαιωμένο οργανισμό. Αν καταρτιστεί καινούργιος τα κενά θα είναι πολλά περισσότερα».

ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ 7.500 ΡΕΠΟ


Η υποστελέχωση μοιραία έχει άμεσες συνέπειες και στην ποιότητα της φροντίδας των ασθενών. Οπως εξηγεί ο κ. Στελλάτος «αυτή τη στιγμή οφείλονται πάνω από 7.500 χιλιάδες ρεπό μόνο στο προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Οταν μεγάλες κλινικές είναι υποστελεχωμένες με δύο νοσηλεύτριες για 40 ασθενείς ή μία νοσηλεύτρια για 15 ασθενείς. Είναι δείκτες που δείχνουν ότι είμαστε κάτω από τα όρια ασφαλείας. Υπό τις πιεστικές αυτές συνθήκες ο κίνδυνος του λάθους είναι πολύ πιθανός. Δυστυχώς γίνονται λάθη και θα γίνονται δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Υπενθυμίζω το σοβαρότατο που έγινε πρόσφατα στο Τζάνειο. Διεκδικώντας προσλήψεις για την κάλυψη των κενών ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο του λάθους».

Παράλληλα ο πρόεδρος των εργαζομένων ισχυρίζεται ότι πέραν της υποστελέχωσης «στο νοσοκομείο μας αντιμετωπίζουμε και ένα άλλο φαινόμενο που δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία. Υπάρχει διοικητική και υπηρεσιακή πίεση. Πολλές φορές οι επικεφαλής επιφυλάσσουν κάκιστη και αυταρχική συμπεριφορά στους συναδέλφους. Θέλουμε οι διοικητικοί παράγοντες να είναι κοντά στους εργαζομένους. Να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση και να δημιουργείται και ένα τοξικό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων».


ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Στελλάτος, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 52 έτη. «Αντιλαμβάνεστε ότι στις ηλικίες αυτές πέραν της χρόνιας κόπωσης υπάρχουν και ασθένειες. Γι’ αυτούς τους συναδέλφους ζητάμε από τη διοίκηση και τη νοσηλευτική υπηρεσία να υπάρχει κατανόηση και κατάλληλη μεταχείριση. Είτε να μετακινούνται σε ελαφρύτερα τμήματα από απόψεως όγκου εργασίας αλλά και αντικειμένου. Πού είναι η ενσυναίσθηση; Δεν μας περισσεύει κανένας εργαζόμενος, ώστε να τον εξαναγκάζει το σύστημα σε παραίτηση. Ούτε αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να πάρει ένας εργαζόμενος».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος των εργαζομένων σημειώνει: «Ζητάμε λοιπόν με την κατάλληλη οργάνωση και ανακύκλωση του προσωπικού να δίνεται η δυνατότητα της ξεκούρασης, της χρήσης του ρεπό κ.λπ. Σχεδόν καθημερινά οι προϊστάμενες των κλινικών στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας στη διοίκηση με την επισήμανση ότι δεν αρκεί το προσωπικό για την κάλυψη όλων των βαρδιών. Είναι πολύ σοβαρό αυτό που σας ανέφερα για τον κίνδυνο του λάθους. Οφείλει η Πολιτεία να πράξει τα δέοντα για να το προλάβει, ώστε να μην τρέχουμε μετά πίσω από τις συνέπειες».


Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

«Άγιος Ανδρέας»: ‘Άρχισαν να παραιτούνται και οι νοσηλεύτριες- «Υπάρχουν άτομα που ολόκληρη εβδομάδα δεν μπορούν να δουν το σπίτι τους»

Κωσταντίνα Ανδριοπούλου 

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, περιγράφουν την καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα καταγγέλλουν την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και την άνιση μεταχείριση

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, κάνοντας λόγο για τραγική υποστελέχωση, παραιτήσεις, αδικίες στη διαχείριση προσωπικού και αυξανόμενες πιέσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την υγεία των εργαζομένων.

«Φτάσαμε στα όριά μας» λένε οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, περιγράφοντας την καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα καταγγέλλοντας την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και την άνιση μεταχείριση. Κρούουν το καμπανάκι, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος και του λάθους, με την ασφάλεια των ασθενών να είναι προβληματική.

«Η υποστελέχωση του νοσοκομείου μας, έχει «χτυπήσει κόκκινο» και οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει τραγικές και μέρα με τη μέρα οξύνονται. Το γενικότερο φαινόμενο παραιτήσεων γιατρών στα νοσοκομεία, τώρα έχει μετακυλήσει και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Είχαμε παραίτηση νοσηλεύτριας, από το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας. Η υποστελέχωση αυτή, αποδεικνύεται και με νούμερα, καθώς υπάρχουν οφειλόμενα πάνω από 7.500 ρεπό μόνο στο προσωπικό της νοσηλευτικής. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 125, που όμως να επισημάνουμε ότι είναι με έναν οργανισμό με προεδρικό διάταγμα του 1986, που είναι ανεπίκαιρο, προβληματικό και δεν αντικατοπτρίζεται στις σημερινές ανάγκες. Είναι πεπαλαιωμένοι οργανισμοί. Αν το βάλουμε με τα σημερινά δεδομένα, όπως οι διεθνείς οργανισμοί όπως π.χ. ο ΠΟΥ, ο αριθμός των  κενών οργανικών θέσεων θα εκτοξευτεί. Φαίνεται και από το γεγονός, ότι είναι μόνο δυο νοσηλεύτριες για 40 ασθενείς ή μια νοσηλεύτρια για 15 ασθενείς και αυτό γιατί δεν μπορούν να βγουν τα προγράμματα λόγω τις έλλειψης προσωπικού. Αυτό δεν είναι ασφαλές για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Στο νοσοκομείο έχουμε παραιτήσεις για τους λόγους αυτούς και υπάρχουν πληροφορίες ότι έρχονται κι άλλες. Πλέον το νοσοκομείο μας και γενικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι ελκυστικό για εργασία. Όλα αυτά δεν τα λένε μόνο οι εργαζόμενοι ή οι συνδικαλιστές αλλά και οι πολίτες και το είδαμε σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ότι μετά την ακρίβεια, υπάρχει προβληματισμός για την δημόσια υγεία» τονίζει στο thebest.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Μιχάλης Στελλάτος.   

Η υποστελέχωση και η διοίκηση

«Πρέπει να αναφέρουμε, ότι στο νοσοκομείο μας, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα. Προσπαθώντας η διοίκηση να καλύψει όλα αυτά τα κενά που προανέφερα, αντιμετωπίζονται τμήματα και προσωπικό με μια ιδιότυπη αυταρχικότητα. Προσπαθεί να κρύψει την υποστελέχωση κάτω από το «χαλί» και αυτό δημιουργεί μεγάλη τοξικότητα μεταξύ των εργαζομένων. Δεν φτάνει που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξαντλητικές βάρδιες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ιδιότυπη αυταρχικότητα της διοίκησης, που προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα. Δεν υπάρχει εργασιακή ειρήνη ανάμεσα στους εργαζομένους, λόγω αυτού».

Το ζητούμενο

«Αυτό που ζητάμε είναι ενίσχυση του νοσοκομείου με ανθρώπινο δυναμικό και από τη διοίκηση να μην πηγαίνει στην αντίπερα όχθη και να μην βάζει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, που είναι εξαθλιωμένοι ψυχικά και σωματικά. Επίσης, ζητάμε καλύτερη διαχείριση, παρά την δυστοκία στον αριθμό των εργαζομένων στη νοσηλευτική υπηρεσία, δηλαδή να υπάρχει δικαιοσύνη γιατί βλέπουμε εργαζόμενοι ή ομάδες εργαζομένων να αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλους. Υπάρχουν κάποιοι αρεστοί που επιβαρύνονται με βάρδιες πολύ λιγότερες από κάποιους άλλους. Τα προγράμματα εργασίας τους είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλους. Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας εργαζομένων και να μην υπάρχει ίχνος ενσυναίσθησης από τη διοίκηση λόγω της υποστελέχωσης. Δεν μπορούμε να πετάμε στο Καιάδα, κάποιον εργαζόμενο που αρρώστησε. Θα πρέπει η διοίκηση να αφουγκράζεται τα προβλήματα».

Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας

«Από τη στιγμή που δεν έρχεται νέο ανθρώπινο δυναμικό, να πούμε, ότι αυξάνεται και ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, που αυτή τη στιγμή, φτάνει τα 52 έτη. Και είναι λογικό, όταν αυξάνεται η ηλικία, να αυξάνονται και τα προβλήτα υγείας. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί μιλάμε για χειρωνακτική εργασία με εξαντλητικές βάρδιες. Υπάρχουν νοσηλεύτριες που για ολόκληρη εβδομάδα δεν μπορούν να δουν το σπίτι τους. Η ξεκούραση είναι ελάχιστη και ο προσωπικός χρόνος μηδέν. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας και γι’ αυτό λέμε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος και του λάθους, με την ασφάλεια των ασθενών να είναι προβληματική. Να θυμίσω το πρόσφατο σοβαρό συμβάν στο Τζάνειο».   

Αναδημοσίευση από: thebest.gr

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τον Πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τον Πρόεδρο της “ΝΙΚΗΣ” κ. Δημήτρη Νατσιό

 

Συνάντηση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Προέδρο της Κ.Ο. ΝΙΚΗΣ, κ. Δημήτρη Νατσιό.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  ενημέρωσαν για τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι και επεσήμαναν:

Την άρση της μονιμότητας και την πρόθεση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος και ανέπτυξαν τα επιχειρήματα της ΑΔΕΔΥ που είναι αντίθετη σε αυτό.
Το νέο πειθαρχικό Δίκαιο που αφορά τους Δημοσίους Υπαλλήλους, έχει τεθεί σε διαβούλευση, αυξάνει τις ποινές, αφαιρώντας  την εκπροσώπηση των εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτά
Τις διεκδικήσεις για την οικονομική αναβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων (επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, τα χαμένα κλιμάκια 2016/2017, το “μνημονιακό μέτρο” εισφοράς 2% για την Ανεργία που έχει πλέον μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό κτλ).
Ο πρόεδρος της “ΝΙΚΗΣ”, κ. Δημήτρης Νατσιός, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στα αιτήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στηρίζει τις θέσεις της  για την οικονομική ενίσχυση των Δημοσίων υπαλλήλων και για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Είναι κατά της άρσης της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων που οδηγεί σε ομηρία και κομματοκρατία.

Μέσω του κοινοβουλευτικού έργου και των δράσεων του θα σταθεί δίπλα στις διεκδικήσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

Μιχάλης Γιαννάκος: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Τις τελευταίες ημέρες απασχολούν τη κοινή γνώμη εγκληματικές πράξεις που τις διεπράξσν δυο  τρία άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα. Έτσι  άρχισε η  ανθρωποφαγία σε βάρος των ψυχικά ασθενών.
Τους αποκαλούν δημόσια  με απαξιωτικές, μεσαιωνικές εκφράσεις και απαιτούν  τον ισόβιο εγκλεισμό τους σε ψυχιατρικές κλινικές.
Αλίμονο. Βγάλαμε με τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση εξω στη κοινωνία τους ψυχικά ασθενείς και τώρα θα τους ξανακλείσουμε μέσα.
Ξεχνάνε ότι η συντριπτική πλειονότητα των εγκληματικών πράξεων γίνονται  από ....γνωστικούς.....
 πολλοί  εκ των οποίων προσπαθούν  μετά,  με πραγματογνωμοσύνη,   να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν ψυχική νόσο  προκειμένου να τους αποδοθεί το ακαταλόγιστο και να ενταχθούν στο αρθρ. 69 του ποινικού κώδικα. Έτσι  γλυτώνουν τη φυλακή,  εγκλείονται σε ψυχιατρικά νοσοκομεία για   μικρό χρονικό διάστημα και μετά ελεύθεροι.
Στη χώρα μας δαπανήθηκε πακτωλός χρημάτων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Χιλιάδες ψυχικά ασθενείς  ζουν  ανάμεσα μας, ισότιμα, παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, άριστοι οικογενειαρχές.
Λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή και είναι πλήρως λειτουργικοί.
Οι ασθενείς που εισάγονται σε ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών, εκούσια με τη δική του συναίνεση   ή ακούσια  με εισαγγελική εντολή μετά  από ένα μικρό χρονικό διάστημα νοσηλείας, σταθεροποιείται η υγεία τους  και με φαρμακευτική αγωγή γυρνάνε σπίτι τους,  στις δουλειές τους. Τι  ακριβώς  ζητάνε;
Να τους κρατήσουμε μέσα στα νοσοκομεία προληπτικά μήπως κάποιος προβεί σε εγκληματική πράξη,;
Υπάρχουν  κενά  στο  σύστημα ψυχικής υγείας φυσικά ναι..
Δεν αναπτύξαμε  όλα αυτά τα χρόνια τη πρωτοβάθμια περίθαλψη, προκειμένου τα άτομα με ψυχική νόσο να παρακολουυθούνται  στη κοινότητα προλαβαίνοντας τυχόν υποτροπές της νόσου λόγω κυρίως  άρνησης λήψης φαρμάκων κ.λ.π.
Όταν ένα άτομο στη κοινότητα είναι επιθετικό, διεγερτικό ειδοποιούμε την αστυνομία η οποία μπορεί να ζητήσει εισαγγελική εντολή για εξέταση από ψυχιάτρους. Οι ψυχίατροι και μόνο αποφασίζουν την εισαγωγή για νοσηλεία.
Εαν κάναμε όσα λένε  σχολιαστές  θα γυρίζαμε εκατό χρόνια πίσω την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών.

Στα 56 εκατ. τα ανεξόφλητα χρέη των νοσοκομείων – Προβλήματα στους προμηθευτές

Μεγαλύτεροι οφειλέτες προς τους προμηθευτές αναδεικνύονται τα νοσοκομεία της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και αυτά της Πάτρας, με το ύψος της οφειλής τους να φτάνει περίπου τα 56 εκατομμύρια.


Πανελλαδικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ξεπερνούν το 1,5 δις. Το χρέος αυτό αποτέλεσε αιτία καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο όγκος των οφειλών προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα τόσο στην αγορά, με τους προμηθευτές των νοσοκομείων να στερούνται ρευστότητας και κατ’ επέκταση να μην μπορούν να ανταποκρίνονται οι εταιρείες στις παραγγελίες τους, όσο και στα νοσοκομεία που λόγω των χρεών τους ξεμένουν από υλικά.

Η «Π» στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, επικοινώνησε με τους διοικητές των τριών νοσοκομείων που εδρεύουν στην Πάτρα, αναζητώντας στοιχεία σε σχέση με τις οφειλές τους. Δυστυχώς, υπήρξε είτε απροθυμία είτε άρνηση γνωστοποίησης των στοιχείων αυτών από τον διοικητή του ΠΓΝΠ Δημήτρη Μπάκο, τον αναπληρωτή διοικητή του «Αγίου Ανδρέα» Παναγιώτη Δημόπουλο και τη διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου.


Στάση αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι οφείλουν εκ της θέσεώς τους να ενημερώνουν την κοινωνία. Αλλωστε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων δεν είναι ένα πρόβλημα που γεννήθηκε τώρα, αλλά είναι διαχρονικό και διακομματικό με τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να προχωρούν σε έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη αυτών των χρεών.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες της «Π» ανέφεραν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΠΓΝΠ ανέρχονται περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ και του «Αγίου Ανδρέα» στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Σε ότι αφορά το Καραμανδάνειο, λόγω και της δυναμικότητάς του, είναι από τα ελάχιστα νοσκομεία της χώρας που καλύπτουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.


Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή υψηλότατα είναι και τα ανεξόφλητα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία. Κάτι που, επίσης, συμβαίνει διαχρονικά.

Ο νόμος προβλέπει η εξόφληση των προμηθευτών να γίνεται σε διάστημα εντός δύο μηνών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα νοσοκομεία επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας 8%.

ΤΑ ΑΤΙΜΟΛΟΓΗΤΑ

Μία νέα κατηγορία χρεών ιδιαίτερα ανησυχητική και συνεχώς αυξανόμενη είναι αυτή των ατιμολόγητων χρεών. Νοσοκομειακός παράγοντας μάς εξηγούσε ότι αυτά αφορούν σε απευθείας προμήθειες που κάνει ένας γιατρός.

Σύμφωνα με την περιγραφή του ιδίου, «για παράδειγμα καλεί κάποιος μία εταιρεία και του φέρνουν προμήθειες ύψους 200.000 και 300.000 ευρώ, χωρίς προηγουμένως να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Που σημαίνει να έχει καταθέσει αίτημα στο γραφείο προμηθειών, το γραφείο προμηθειών να το έχει μεταβιβάσει στο ΔΣ του νοσοκομείου για έγκριση σκοπιμότητας, δέσμευση των χρημάτων και ακολούθως να γίνει διαγωνισμός με επιτροπή, τα μέλη της οποίας αναδεικνύονται μέσω κλήρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έρχονται οι προμηθευτές στη διοίκηση και να ζητούν την εξόφληση των τιμολογίων. Και εκεί, αντιλαμβάνεστε ότι ξεκινάει το πρόβλημα. Πολλές φορές γίνονται και παρεμβάσεις από υψηλά κλιμάκια για την εξόφληση αυτών».

Τα ατιμολόγητα, τα οποία δεν φαίνονται πουθενά ως χρέη, δίνουν μία εικονική καλή εικόνα των νοσοκομείων χωρίς χρέη και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν και περίσσευμα στον προϋπολογισμό τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μιλώντας ο υπουργός Υγείας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σημείωσε πως όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το 2024, βρήκε ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. «Σήμερα έχουν ήδη πέσει στα 792 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη έως το τέλος του έτους είναι να πάνε στα 640 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε και το claw back, τα ληξιπρόθεσμα θα είναι για πρώτη φορά κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ. Χρωστάμε λιγότερα».

Εγιναν συστάσεις αλλά χωρίς ανταπόκριση
Κατά την προσφυγή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε ότι επανειλημμένως πολλά ελληνικά νοσοκομεία καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές τους και παρά τις παρεμβάσεις της η κατάσταση παρέμεινε ανεπαρκής έως και το 2024.

Μάλιστα, οι οφειλές αυτές εμφάνισαν αύξηση κατά 486 εκατομμύρια ευρώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2025.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μεταξύ πολλών άλλων αποδέχτηκε ότι:
> Από τον Απρίλιο του 2023 έως το Α΄ τρίμηνο του 2024, 12 πολιτικά νοσοκομεία – μεταξύ των οποίων Πρέβεζας, Νάξου, Κρεστένων, κ.ά.) υπερέβαιναν τις νόμιμες προθεσμίες πληρωμής.
> Από τον Απρίλιο του 2023 έως το Β΄τρίμηνο του 2024, δεκάδες άλλα μεγάλα νοσοκομεία και υγειονομικά ιδρύματα σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων τα περισσότερα περιφερειακά είχαν συστηματικά παραβεί τις προθεσμίες πληρωμής καταγράφοντας υψηλότατα ποσά ανεξόφλητων χρεών.
Η απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε από το όγδοο τμήμα, καλεί το ελληνικό Δημόσιο να διασφαλίσει τον προβλεπόμενο χρόνο εξόφλησης των οφειλών που είναι έως 60 ημέρες.

Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

Ανοίγει ξανά το παιχνίδι για το 409 – Προετοιμάζεται νέα απόπειρα εκμίσθωσης

Πυκνώνουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τις οποίες η υπηρεσία αξιοποίησης των ακινήτων ΥΠΑΑΠΕΔ ετοιμάζει νέα απόπειρα μακροχρόνιας εκμίσθωσης του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου Χριστιά, στην Πάτρα.

Το εμβληματικό κτίριο είχε βγει και πάλι σε δημόσιο διαγωνισμό τον Φεβρουάριο του 2023, ο οποίος όμως κατέληξε άγονος, λόγω της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Κατά πληροφορίες, η αντίδραση του Δήμου Πατρέων, που είχε εκδηλωθεί τότε ανοικτά, φέρεται να λειτούργησε αποτρεπτικά, ωστόσο η κατάσταση του κτιρίου δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Οποιος το μισθώσει θα πρέπει να καταβάλλει σημαντικές δαπάνες, για να το επαναφέρει σε λειτουργική κατάσταση και κυρίως σε στατική επάρκεια σε κάποια τμήματά του.

Οι όροι του διαγωνισμού, ωστόσο, παραμένουν ίδιοι: Το ακίνητο προορίζεται μόνο για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού είναι το ποσό των 216.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (18.000 ευρώ μηνιαίως). Η δε χρονική διάρκεια μίσθωσης παραμένει επίσης ίδια, δηλαδή 50 έτη με χορήγηση δυνατότητας παράτασης για άλλα 20 έτη.

Λόγω των σημαντικών δαπανών που θα απαιτηθούν για την ανακατασκευή-αναμόρφωση των κτισμάτων-παραρτημάτων στο μίσθιο ή για την ανέγερση νέων, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει μίσθωμα για το πρώτο έτος της μίσθωσης και να καταβάλει για το δεύτερο έτος το 50% του μισθώματος.

Πάντως, η ΥΠΑΑΠΕΔ δεν έχει ορίσει ακόμα ημερομηνία διαγωνισμού για το «409», που αποτελεί ένα από τα εννέα ακίνητα-φιλέτα, των οποίων η αξιοποίηση μέσω διαγωνισμών προωθείται για να ενισχύσει τον κορβανά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος στελεχών σε παραμεθόριες περιοχές.

Είναι κοινός τόπος ότι το χαρτοφυλάκιο της ΥΠΑΑΠΕΔ καλύπτει ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών ευκαιριών από εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, χώρους γραφείων, καταστήματα, τουριστικά συγκροτήματα, ακίνητα για βιομηχανική και βιοτεχνική χρήση, καθώς και αγροτεμάχια και οικόπεδα για αξιοποίηση σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και είναι αρμόδια για την αξιοποίηση των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, προς όφελος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Απόστολος Κόγκας

Να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προβλέπει τη σύσταση της Εταιρείας Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί του παρόντος η υπηρεσία διαχειρίζεται περίπου 400 ακίνητα που έχουν ήδη μεταβιβαστεί από τα ταμεία. Συνολικά, όμως, τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων φτάνουν τα 2.088, με το μεγαλύτερο μέρος να παραμένει ακόμα εκτός του χαρτοφυλακίου της υπηρεσίας. Το επικείμενο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να ρυθμίσει αυτό ακριβώς το ζήτημα, ώστε ο νέος φορέας να αναλάβει ενιαία τη διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων.

«Πού είναι οι βουλευτές να σταματήσουν τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του 409; Πού είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος;». Είναι το ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικού Προσωπικού ΓΕΣ/ΥΕΘΑ Απόστολος Κόγκας, ο οποίος επαναφέρει την κοινή πρόταση για αξιοποίηση του ακινήτου ως μικτή υγειονομική μονάδα με στρατιωτικό και πολιτικό χαρακτήρα.



Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

Tα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη Αιρετού Εκπροσώπου στο Δ.Σ του Νοσοκομείου μας


Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας στο ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ 94FM

 


Συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με αντιπροσωπεία της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με αντιπροσωπεία της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025, συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Κόκκινος Χαράλαμπος, Μπράτης Δημήτρης, Πετρόπουλος Γεώργιος, Γεωργακόπουλος Γεώργιος, Γρίβας Χρήστος με τον Πρόεδρο, κ. Χαρίτση και αντιπροσωπεία της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (από τις βουλεύτριες κυρίες Αχτσίογλου και Φωτίου και τον βουλευτή κ. Ηλιόπουλου) στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με έμφαση:

Την ανάγκη υπεράσπισης της μονιμότητας ως εργαλείο θεσμικής
εγγύησης της λειτουργίας του Κράτους.
Την αποκατάσταση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων με κυρίαρχο αίτημα την επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού για την αντιμετώπιση της φτωχοποίησης των εργαζομένων στο Δημόσιο
Την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο που θα συντρίψει συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα μέσα από ένα εξαιρετικά αυστηρό διοικητισμό που προωθεί.
Τις μόνιμες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου,
Την υπεράσπιση της συλλογικής αυτονομίας των σωματείων και του απεργιακού δικαιώματος.
Η αντιπροσωπεία της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ εξέφρασε τη στήριξή της στους αγώνες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος κος Χαρίτσης προέβαλε την ανάγκη ανάδειξης των ζητημάτων αυτών και σε κοινωνικό και πολίτικό επίπεδο. Αποδέχτηκε τη θέση της ΑΔΕΔΥ πως ειδικότερα το ζήτημα του 13 ου και 14 ου μισθού αλλά του νέου πειθαρχικού δικαίου δεν αφορά ένα στενά συντεχνιακό ζήτημα αλλά συγκροτεί ένα κορυφαίο διακύβευμα απέναντι στις θεωρήσεις του κοινωνικού αυτοματισμού και την συρρίκνωσης του Δημοσίου που προωθούν οι κυβερνητικές πολιτικές. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αντίδρασης απέναντι σε αυτές τις πολιτικές- που έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ανισοτήτων- σε πεδίο ιδεολογικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό. Τόνισε, επιπρόσθετα, την ανάγκη μιας διαφορετικής ιεράρχησης στη χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και στην ακολουθούμενη φορολογική πολιτική.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επανέλαβε τη δέσμευσή της για διαρκή αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και της κοινωνίας και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από πολιτικές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη Αιρετού Εκπροσώπου στο Δ.Σ του Νοσοκομείου μας


Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ

Στις ώρες 08:00 π.μ – 16:00 μ.μ 

Ψηφίζουμε για την ανάδειξη

του ΑΙΡΕΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΣ

στο Δ.Σ του Νοσοκομείου μας

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν όλοι οι Συνάδελφοι   

Μόνιμοι – Επικουρικοί – ΣΟΧ -ΔΥΠΑ 55-67

 

Οι υποψήφιοι για εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ του Νοσοκομείου μας είναι:

1.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

2.ΑΣΛΑΝΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

3.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η ζοφερή πραγματικότητα που αμείλικτα ανοίγεται μπροστά μας


Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Μιχάλης Γιαννάκος: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΜΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΜΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ....
Σας κοινοποιώ φωτογραφία με  νοσηλεύτρια 58 ετών η οποία  προσέρχεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να παραλάβει απογευματινή βάρδια σε κλινική.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ.
Τέτοιες εικόνες συναντάς παντού.
Να γιατί πρέπει να ενταχθούμε  ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ!!!



Αξιολόγηση δια χειρός ασθενών στα νοσοκομεία από αυτήν την εβδομάδα - Τι πρέπει να κάνουν

Με αξιολόγηση από τους ίδιους τους ασθενείς για τα δημόσια νοσοκομεία θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε βελτιώσεις το επόμενο διάστημα στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το σύστημα της αξιολόγησης από τους ίδιους τους νοσηλευθέντες αναμένεται να ξεκινήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και οι πάσχοντες όταν θα παίρνουν εξιτήριο θα καλούνται να βαθμολογήσουν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα με βάση την εμπειρία που είχαν.
Ειδικότερα έχει δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα η οποία περιλαμβάνει πάνω από 30 ερωτήσεις για τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων και οι ασθενείς θα καλούνται μέσω ενός sms που θα λαμβάνουν στο κινητό τους, να δώσουν τις δικές τους γραπτές απαντήσεις στα ζητήματα που θα τίθενται.Θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να απαντήσουν σε ένα διάστημα 72 ωρών από την ώρα που θα λαμβάνουν το sms το οποίο θα οδηγεί σε ένα link μέσω του οποίου θα γίνονται αποδέκτες του ερωτηματολογίου.Όσοι είχαν νοσηλευθεί και λαμβάνουν εξιτήριο θα μπορούν να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις ή να διατυπώνουν τις δικές τους διαμαρτυρίες για τον τρόπο που έλαβαν υπηρεσίες υγείας στο ΕΣΥ. Το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως εάν είναι ικανοποιημένοι από τη φροντίδα, τη νοσηλεία γενικότερα, τη σίτιση αλλά και την αντιμετώπιση μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από τις απαντήσεις και την επεξεργασία τους θα προκύψουν κρίσιμα συμπεράσματα και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τα αξιοποιήσει προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις. Σε αυτή τη φάση η αξιολόγηση από τους ασθενείς δεν αναμένεται να περιλαμβάνει βαθμολόγηση για το προσωπικό, το οποίο θα αξιολογηθεί σε επόμενη φάση.

Η αξιολόγηση από τον ΟΔΙΠΥ
Ήδη πάντως τα δημόσια νοσοκομεία περνούν αξιολόγηση από τον ΟΔΙΠΥ, τον Οργανισμό για τη διασφάλιση της ποιότητας στην υγεία. Ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού επισκέπτονται σχεδόν σε καθημερινή βάση διάφορα νοσοκομεία, ελέγχοντας εάν τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία τους ενώ προχωρούν σε συστάσεις για τη βελτίωσή τους.

Ήδη πάντως ο ΟΔΙΠΥ έχει καταγράψει τα πρώτα συμπεράσματά του για τον τρόπο λειτουργίας των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας και η σχετική έκθεση θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αυτή έχει ξεκινήσει έμμεσα μέσα από τα DRGs, τον νέο τρόπο κοστολόγησης των νοσηλειών.Με βάση το σύστημα αυτό, κάθε κλινική λαμβάνει χρηματοδότηση σύμφωνα με την απόδοσή της όπου και εξετάζονται πολλές παράμετροι. Πρόκειται όμως ουσιαστικά για μια έμμεση βαθμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς όσο πιο αποδοτική είναι μια κλινική τόσο περισσότερα κονδύλια μπορεί να εισπράξει.


Αναδημοσίευση από:ethnos.gr 

Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

Μ.Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Νομική Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟΥ

Μ.Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 
Νομική Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟΥ
Η απόφαση του Μισθοδικείου συμπλέει προς τη νομολογία που ήδη υφίσταται από την Ολομέλεια του ΣτΕ και τον Άρειο Πάγο αναφορικά με τη συνταγματικότητα της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και άδειας δυνάμει του ν.4093/2012. Η νομική βάση της αγωγής σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης αφορούσε την αντισυνταγματική κατάργηση των επιδομάτων εορτών και άδειας και είχε ως αίτημα την χορήγηση των καταργηθέντων τούτων επιδομάτων για το διάστημα 2021-2023. Το Μισθοδικείο υιοθετώντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και άδειας είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να παρατηρηθεί ότι δεν φαίνεται με την αγωγή να ζητήθηκε η επαναθεσμοθέτηση των επιδομάτων εορτών και άδειας, αίτημα της πρότυπης δίκης της ΑΔΕΔΥ προς την Ολομέλεια του ΣτΕ,  αλλά η κρίση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου 4093/2012, ο οποίος νόμος έχει ήδη κριθεί με δύναμη δεδικασμένου συνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ και από τον Άρειο Πάγο.
Τα δύο επίσης νομικά κρίσιμα σημεία της απόφασης του Μισθοδικείου έναντι των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2019 φαίνονται να είναι:
-Η συσχέτιση της συνταγματικότητας της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας με την από 22.6.2018 Συμφωνία του EUROGROUP και οι δεσμεύσεις οι σχετικές που αφορούν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος καθώς και την επίτευξη ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το έτος 2022 και μέσου ετήσιου πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023-2060. Δηλαδή υπάρχει μια διασύνδεση της διαχρονικής οικονομικής πορείας της Ελλάδας με την υιοθέτηση του καταργητικού μέτρου.
-Η κρίση περί αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των δικαστικών λειτουργών παρά την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών επανήλθαν ως προς το βασικό μισθό και τα επιδόματα του άρθρου 30 περ.Α΄ παρ.3 και 5 του ν.3205/2003 στα επίπεδα προ του ν.4093/2012 και 86 παρ.6 ν.4307/2014. Τούτο δε συντρέχει στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Η απόφαση του Μισθοδικείου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως κριτήριο για να προεξοφληθεί η απόρριψη της αίτησης πρότυπης δίκης της ΑΔΕΔΥ από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Τούτο για τους εξής επιμέρους λόγους:
-Στην δίκη της ΑΔΕΔΥ ζητείται η επαναθεσμοθέτηση των επιδομάτων εορτών και άδειας, λόγω έκλειψης των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών που επέβαλαν το 2012 την κατάργησή τους. Δεν ζητείται η κρίση περί αντισυνταγματικότητας του ν.4093/2012. 
-Βασικός πυρήνας της νομικής βάσης της αίτησης πρότυπης δίκης της ΑΔΕΔΥ, που φαίνεται ότι θα απασχολήσει το ΣτΕ όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, είναι η Οδηγία 2041/22/ΕΕ. 
-Έτερη νομική βάση αποτελεί η επεκτακτική αρχή της ισότητας, υπό την έννοια της εξίσωσης των κατώτατων μισθών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αφού η προβλεπόμενη στον ν.5163/2024 εξίσωση δεν καταλαμβάνει την καταβολή 14 μισθών στο Δημόσιο τομέα όπως ισχύει στον ιδιωτικό.
Αθήνα, 20.6.2025
 Η Νομική Σύμβουλος
Μαργαρίτα Παναγοπούλου

Καταρρέουν οι μισθοί στην Ελλάδα – Δραματικά τα στοιχεία για φτώχεια και ανισότητες

Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική αφήγηση περί οικονομικής προόδου και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών έρχονται τα ευρήματα της ετήσιας Έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η οποία δίνει μια σκληρή εικόνα για τους μισθούς και την κατάσταση των μισθωτών στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των εργαζομένων αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες επιβίωσης, με τους μισθούς να παραμένουν στάσιμοι ή και να μειώνονται σε πραγματικούς όρους, την ώρα που η παραγωγικότητα αυξάνεται και ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Η Έκθεση αναδεικνύει δραματικά την υλική και κοινωνική στέρηση που βιώνει μεγάλος αριθμός εργαζομένων, με την Ελλάδα να κατατάσσεται δεύτερη σε φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την υποκειμενική φτώχεια, που αγγίζει το 57,1% στους μισθωτούς, ποσοστό μακράν το υψηλότερο στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι ενώ η κατανάλωση αυξάνεται συνολικά, τα νοικοκυριά των μισθωτών παραμένουν καθηλωμένα, με τις αυξήσεις εισοδήματος να ευνοούν κυρίως τους εργοδότες και τις ομάδες υψηλού πλούτου. Δείτε εδώ Γιατί οι μισθοί των εκπαιδευτικών θεωρούνται άδικοι – Η Ελλάδα στον «πάτο» της κατάταξης της Ε.Ε. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα της Έκθεσης αποτελούν ηχηρό καμπανάκι για τη χάραξη διαφορετικής πολιτικής. Όπως σημειώνει, απαιτείται άμεση αναδόμηση του εργασιακού πλαισίου, ενίσχυση των μισθών και ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία κοινωνικής αποδιάρθρωσης που ήδη διαγράφεται ανησυχητικά. Έκθεση ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η καταβαράθρωση των εργασιακών σχέσεων προκαλεί φτώχεια και ακραίες ανισότητες ATHENS MUSIC WEEK 00:00 Previous Play Next Mute Fullscreen Copy video url Play / Pause Mute / Unmute Report a problem Language Share Vidverto Player ADVERTISEMENT Αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα περί «ισχυρής ανάπτυξης» και βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών η Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κυρίως διότι από τα στοιχεία της διακρίνεται πως οι άνθρωποι της μισθωτής εργασίας διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και καλπάζουσας ακρίβειας, ότι πληρώνονται λιγότερο αν και παράγουν περισσότερο κι ότι το μερίδιο της οικονομικής ανάπτυξης που λαμβάνουν είναι συντριπτικά μικρότερο από αυτό της (μη εργαζόμενης) ελίτ. Από τα συμπεράσματα της έρευνας γίνεται φανερό ότι η κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων, η συρρίκνωση των αποδοχών και η απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά εργασίας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ντροπιαστική θέση της χώρας ως της δεύτερης πιο φτωχής σε ολόκληρη την Ε.Ε. Κόλαφο, δε, αποτελούν τα στοιχεία για την υλική και κοινωνική αποστέρηση των μισθωτών που αποδεικνύουν ότι με τις σημερινές αποδοχές η μέση οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει. Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας για τους μισθούς Αν και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε περίπου 8,3 δισ. ευρώ, η αντίστοιχη αύξηση του συνόλου των πραγματικών μισθών ήταν μόλις 130 εκατ. ευρώ, όταν το πραγματικό εισόδημα από μη μισθωτή εργασία αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ και το πραγματικό εισόδημα από πλούτο κατά 4,5 δισ. ευρώ! Ταυτόχρονα, η πραγματική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ενώ η κατανάλωση έμεινε στάσιμη για τις οικογένειες των μισθωτών, σχεδόν διπλασιάστηκε για τις οικογένειες που έχουν ως μέλος τους εργοδότη! Τα στοιχεία αυτά αποτελούν καθρέπτη της ακραίας οικονομικής ανισότητας στη χώρα και του πώς «μοιράζεται» ο πλούτος που με κόπο παράγει ο κόσμος της εργασίας. Δεκαπέντε και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι καθηλωμένοι σε επίπεδα που δεν διασφαλίζουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για μεγάλο τμήμα των απασχολουμένων. Την περίοδο 2009-2024 ο μέσος ετήσιος πραγματικός μισθός στη χώρα μας μειώθηκε κατά 32,8%. Ακόμη και την περίοδο 2019-2024 που νομοθετούνται απανωτές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, έχουμε πραγματική μείωση του πραγματικού μισθού κατά 1,1%. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί λόγω μη παραγωγικότητας. Τα στοιχεία τους διαψεύδουν. Την περίοδο 2019-2024 η πραγματική παραγωγικότητα της εργασίας στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,2%, αλλά το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο 5 μειώθηκε κατά 4,7%. Μεταξύ των 11 βασικών κλάδων της οικονομίας η πραγματική παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε σε οκτώ, αλλά το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο αυξήθηκε μόλις σε δύο! Από την αύξηση της παραγωγικότητας το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν επωφελούνται οι εργαζόμενοι, τουναντίον τιμωρούνται γι’ αυτήν! Δείτε επίσης Πόσο αυξάνονται οι μισθοί το 2025  – Που θα πάει ο μέσος μεικτός μισθός Αγοραστική δύναμη και μισθοί Η μειωμένη αγοραστική δύναμη μεγάλου τμήματος των εργαζομένων συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις συνθήκες διαβίωσής τους. Το 2024 το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης των μισθωτών ανήλθε στη χώρα μας στο 8,8%, έναντι 8% το 2023 και 3,8% στο σύνολο της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, με την Ελλάδα να καταγράφει καλύτερη επίδοση μόνο σε σύγκριση με τη Βουλγαρία. Ενδεικτικό των υποβαθμισμένων συνθηκών διαβίωσης των μισθωτών είναι επίσης ότι το ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα ανήλθε το 2024 στη χώρα μας στο 57,1%. Η τιμή αυτή είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στην ΕΕ και υπερβαίνει κατά 28,6 ποσοστιαίες μονάδες τη δεύτερη υψηλότερη, που καταγράφεται στη Βουλγαρία. Εκτός από τα στοιχεία αυτά που δείχνουν την δυσμενέστατη οικονομικά θέση του κόσμου της εργασίας, η έρευνα θέτει σοβαρότατα ζητήματα, όπως τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, την τεχνολογική υστέρηση των εταιρειών και επιχειρήσεων, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, τη μεγάλη μείωση του ενεργού εργασιακά πληθυσμού, την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, τις τεράστιες περιφερειακές ανισότητες, την ανεργία και την καλπάζουσα ακρίβεια. Είναι φανερό ότι για τη χώρα είναι αναγκαία μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση πολιτικής με αναδόμηση των θεσμών της αγοράς εργασίας και άμεση αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και ενίσχυση των αμοιβών, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Λίγες ημέρες πριν ο Πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για τη «γκριζίλα και τη μιζέρια» όσων ασκούν κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στον κόσμο των εργοδοτών, των μη μισθωτών, των εκπροσώπων του παρασιτικού πλούτου γκριζίλα και μιζέρια δεν υπάρχει, καθώς τα εισοδήματά των συγκεκριμένων ομάδων πολιτών αυξάνουν θεαματικά. Ελλάδα, όμως, δεν είναι μόνο το ένα πέμπτο της κοινωνίας. Και καμιά κοινωνία δεν αντέχει, όταν οι ανισότητες διευρύνονται σε τέτοιο βαθμό, όταν η φτώχεια εμμένει και αυξάνεται. Διαβάστε ακόμη Επαγγέλματα του μέλλοντος: Ποιές ειδικότητες θα κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας FAQ: Όσα πρέπει να ξέρετε για την Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τους μισθούς και την αγορά εργασίας 1. Τι εξετάζει η Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ; Η έκθεση αποτυπώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στις συνθήκες εργασίας, τη διανομή του πλούτου, την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. 2. Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της φετινής έκθεσης; Ότι η εργασιακή ανασφάλεια, η μείωση των πραγματικών μισθών και η απουσία συλλογικών συμβάσεων οδηγούν τη χώρα σε συνθήκες φτώχειας και ακραίων ανισοτήτων, παρά τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. 3. Πώς εξελίχθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα; Την περίοδο 2009-2024 οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 32,8%, ενώ μεταξύ 2019-2024, παρά τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 1,1%. 4. Ποια είναι η σχέση μεταξύ παραγωγικότητας και αμοιβών; Ενώ η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 1,2% την περίοδο 2019-2024, το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο μειώθηκε κατά 4,7%. Αυτό δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας δεν συνοδεύεται από αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. 5. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την κατανάλωση και τη διανομή του εισοδήματος; Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε, αλλά αυτή η αύξηση προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τις οικογένειες εργοδοτών. Οι μισθωτοί δεν επωφελήθηκαν, γεγονός που αποκαλύπτει την ένταση των ανισοτήτων. 6. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε.; Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης για τους μισθωτούς στην Ε.Ε. (8,8% το 2024) και το υψηλότερο ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας, με 57,1%. 7. Τι άλλα προβλήματα εντοπίζει η Έκθεση; Η έκθεση αναφέρεται σε σειρά διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως η τεχνολογική υστέρηση των επιχειρήσεων, η μείωση του ενεργού πληθυσμού, η εξάρτηση από εισαγωγές, οι περιφερειακές ανισότητες και η ανεργία.


Αναδημοσίευση από: ipaidia.gr 

Λάρισα: Σε διαθεσιμότητα ο καρδιοχειρουργός για το φακελάκι των 2.500 ευρώ – «Δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ οι λίγοι επίορκοι» λέει υπουργός Υγείας

Ένας γνωστός καρδιοχειρουργός συνελήφθη στη Λάρισα, καθώς «πιάστηκε» να παίρνει φακελάκι 2.500 ευρώ από ασθενή και πλέον τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ ακυρώθηκαν και όλα τα χειρουργεία του.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε εναντίον τους περιλαμβάνεται ακόμη ένας νοσοκομειακός ιατρός, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια σε δωροληψία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο εν λόγω γιατρός καθηγητής Καρδιοχειρουργός του Νοσοκομείου της Λάρισας «τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα και ακυρώσαμε όλα τα χειρουργεία του». Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν έχουν καμία θέση στο ΕΣΥ αυτοί οι λίγοι επίορκοι! Εάν αποδειχθεί αυτή η καταγγελία, πραγματικά Ντροπή του και σε όποιον άλλον το κάνει».

Δείτε παρακάτω την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο Χ
«Χθες συνελήφθη, μετά από καταγγελία ασθενούς, καθηγητής καρδιοχειρουργός στο ΠΓΝ Λαρίσης, διότι ζήτησε 2.500€ από ασθενή για να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα και ακυρώσαμε όλα τα χειρουργεία του.

Λυπούμαι πραγματικά που ενώ έχουμε δώσει ήδη και την δυνατότητα άσκησης παραλλήλου ιδιωτικού έργου και επιπλέον χρήματα με τα απογευματινά χειρουργεία, υπάρχουν ακόμη ασυνείδητοι γιατροί που εκμεταλλεύονται την δύσκολη στιγμή των ασθενών και των οικογενειών τους. Δεν έχουν καμία θέση στο ΕΣΥ αυτοί οι λίγοι επίορκοι! Εάν αποδειχθεί αυτή η καταγγελία, πραγματικά Ντροπή του και σε όποιον άλλον το κάνει».
Λάρισα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη, την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025, νοσοκομειακός ιατρός, κατηγορούμενος για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένας νοσοκομειακός ιατρός, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια σε δωροληψία.

Ειδικότερα, η σύλληψη του ιατρού πραγματοποιήθηκε μετά την παραλαβή του προσημειωμένου χρηματικού ποσού των 2.500 ευρώ, το οποίο είχε απαιτήσει από συγγενή ασθενούς πριν και μετά την πραγματοποίηση ιατρικής πράξης.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε η εμπλοκή του σε ακόμα μία περίπτωση δωροληψίας ύψους 2.500 ευρώ. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του συλληφθέντα, πέραν του προσημειωμένου ποσού, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν 11.250 ευρώ.

Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Μιχάλης Γιαννάκος: ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΔΙΠΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΘΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.
Παραδόθηκε  το πόρισμα του ΟΔΙΠΥ στον Υπουργό Υγείας για τη λάθος μετάγγιση σε ασθενή στο ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
Από ότι μαθαίνουμε αναφέρεται μεταξύ άλλων  σε  παραβίαση του Πρωτοκόλλου και των  δικλείδων  ασφαλείας, αποδεχόμενο όμως την κούραση  του προσωπικού και  την  υποστελέχωση
Για ποιο πρωτόκολλο μιλάμε και για ποιους κανόνες ασφαλείας σε ένα σύστημα  υγείας με τόσες ελλείψεις προσωπικού.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί να αμαυρώσει την  ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε.  Είναι ασφαλείς χάριν της δικής μας προσπάθειας που υπερβάλλουμε εαυτόν σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης, με συνεχείς μετακινήσεις, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες  στο νοσηλευτικό προσωπικό, με  υπερεφημέρευση των γιατρών.
Ναι  ανεξάρτητα του ενός λάθους για το οποίο ζητάμε ταπεινά συγνώμη,  οι μεταγγίσεις σε ασθενείς στα νοσοκομεία είναι ασφαλείς. Το μαρτυρούν τα στοιχεία.
Κάθε χρόνο μεταγγίζονται 500.000 φιάλες αίμα σε ασθενείς στα νοσοκομεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις από ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτές.
Απόγευμα και νύκτα το σύνηθες στα νοσοκομεία είναι να κάνουν βάρδια δύο βοηθοί νοσηλευτές σε κάθε κλινική. Για να μην πούμε ότι νύκτες σε κλινικές  μικρότερης δυναμικότητας σε ασθενείς κάνει βάρδια  ένας ΔΕ βοηθός Νοσηλευτή.
Στις ΜΕΘ και άλλα εξειδικευμένα τμήματα πάρα πολλές βάρδιες καλύπτονται μόνο από  Βοηθούς νοσηλευτές. Και όμως παρέχονται ασφαλείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Σε  περιφερειακά νοσοκομεία απόγευμα και νύκτα συναντάς μόνο βοηθούς νοσηλευτές, που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.
Υπάρχει νησιωτικό  νοσοκομείο αναφοράς για πολλά νησιά  άκρως τουριστικά που απόγευμα και νύκτα  βρίσκονται   μόνο βοηθοί νοσηλευτές. Στην αιμοδοσία διασταύρωση κάνουν πάλι μόνο βοηθοί νοσηλευτές και ο εφημερεύον  που εποπτεύει το νοσοκομείο είναι πάλι βοηθός νοσηλευτή. Υπάρχει ένας γιατρός που εφημερεύει και τρέχει και δεν φθάνει.
Και όμως στο συγκεκριμένο νησιωτικό  νοσοκομείο γίνονται συνεχώς μεταγγίσεις.  Με απόλυτη ασφάλεια.
Εάν σταματήσουν οι βοηθοί νοσηλευτές να κάνουν μεταγγίσεις, που προβληματίζονται μετά όλα αυτά,  δεν μπορείτε να φανταστείται πόσοι ασθενείς θα κινδυνεύουν.
Δεν μπορεί ένα ανθρώπινο λάθος που   γίνεται  από  επαγγελματίες υγείας  σε όλες τις χώρες του κόσμου να μηδενίζει την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών.
Στο γνωστικό πεδίο των βοηθών νοσηλευτών είναι η μετάγγιση.
Συνεχώς  λέμε για το  καθηκοντολόγιο.
Στα καθήκοντα του νοσηλευτή είναι η μετάγγιση.
Στα καθήκοντα του βοηθού νοσηλευτη είναι οι νοσηλευτικές πράξεις που του ανατίθονται από νοσηλευτή.
Στη προκειμένη περίπτωση υπήρχαν δύο βοηθοί νοσηλευτές  και ένας  νοσηλευτής βάρδια. Όταν  σε νοσοκομεία είναι  μόνο δύο βοηθοί νοσηλευτές βάρδια δεν θα γίνονται μεταγγισεις;
Ο γιατρός υπογράφει τη συμβατότητα. Πως μπορεί ένας γιατρός που εφημερεύει ο οποίος  συνεχώς  εξετάζει ασθενείς  να παρακολουθεί  πέντε και  δέκα ασθενείς που  μεταγγίζονται ταυτόχρονα.
Όταν εφημερεύει ένα  νοσοκομείο γίνεται χαμός με νέες εισαγωγές.
Οι δύο ή τρεις νοσηλευτές ή βοηθοί νοσηλευτές βάρδιας προλαβαίνουν να πηγαίνουν δυό... δυό για τη κάθε μετάγγιση;
Αλήθεια εάν ένας ασθενής είναι αλλεργικός σε μία αντιβίωση και κάνει λάθος ο βοηθός νοσηλευτή ή ο νοσηλευτής και του χορηγήσει αντιβίωση που είναι για άλλο ασθενή στην οποία είναι αλλεργικός, πάλι το ίδιο άσχημο αποτέλεσμα για τον ασθενή δεν θα εχουμε;
Ο βοηθός νοσηλευτή δεν είναι αγράμματος ή άσχετος με το επάγγελμα.
Είναι απόφοιτος μέσων επαγγελματικών σχολών και με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Το λιγοστό προσωπικό ιατροί,  νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, παραιατρικό, προσωπικό υπηρεσιών στήριξης  τρέχουν και δεν φθάνουν.
Παρέχουν υπηρεσίες υπό πίεση και εργασιακή εξάντληση. 
Μιλάει το πόρισμα για αυστηροποίηση του Πρωτοκόλλου. Ποιός δεν το θέλει. Με το υπάρχον προσωπικό  όμως είναι ακατόρθωτο. Εαν εφαρμοσθεί περισσότερο θα κινδυνεύουν οι ασθενείς.
Ασφαλώς τα πρωτόκολλα στα νοσοκομεία   πρέπει να αυστηροποιηθούν.
 Στις μεταγγίσεις, στις ΜΕΘ, στις κλινικές, στα επείγοντα  κ.α.λ.
Με τι προσωπικό όμως;
Όταν μεταγγίζονται δέκα ταυτόχρονα  ασθενής σε κλινική με δύο  βοηθούς νοσηλευτές βάρδιας τι κάνεις;
Σταματάς τη μετάγγιση;
 Μετά  πας φυλακή και ας ισχυρίζεσαι ότι δεν είναι στα καθήκοντα σου αυτή η δουλειά.
Όταν έρχονται σε εφημερεύον περιφερειακό  νοσοκομείο   πολυτραυματίες από τροχαίο   που χρήζουν μετάγγισης για  σταθεροποίηση  προκειμένου να διακομισθούν τι κάνεις;
Προβάλεις το πρωτόκολλο ή  κοιτάς να σώσεις τον ασθενή;
Χρειαζόμαστε  προσλήψεις  νοσηλευτικού προσωπικού  και όλων των ειδικοτήτων.
Με τέτοιους μισθούς και τέτοιες συνθήκες εργασίας δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Στις μόνιμες  προσλήψεις έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού.
Επικουρικοί γίνονται μόνιμοι.
Στις 90.000 οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία έχουμε 45.000 μόνιμους υπαλλήλους και 25.000 συμβασιούχους. Δηλαδή 20.000 κενά.
Και μάλιστα σε οργανισμούς του 2013 που δεν προβλέπουν πολλές εκ των ανεπτυγμένων υπηρεσιών των νοσοκομείων.
Προσλήψεις λοιπόν προσωπικού  τώρα, κίνητρα, αύξηση των μισθών, ενταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Με 700 και 800 ευρώ μισθό το μήνα δεν βρίσκεις νοσηλευτικό προσωπικό να προσλάβεις. Εξ ου και το κύμα φυγής υγειονομικών.

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας για τα χρέη των νοσοκομείων – Οι νέες οδηγίες στους Διοικητές μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο υγείας μετά τη γνωστοποίηση των τελευταίων στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα χρέη των νοσοκομείων. Το εθνικό σύστημα υγείας φαίνεται ότι κατακλύζεται και πάλι από ανεξόφλητες οφειλές, κυρίως προς τους προμηθευτές που προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι πολλές προμηθεύτριες εταιρείες έχουν προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου τα νοσοκομεία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους που υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Φαίνεται όμως ότι το τελευταίο διάστημα τα χρέη εκτοξεύονται, αφού καταγράφεται μηνιαία αύξηση κατά 161 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ τα χρέη των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ήταν 1,489 δις ευρώ, πλέον καταγράφεται αύξηση και αγγίζουν το 1,65 δις ευρώ.

Να τονιστεί ότι τα χρέη σημείωσαν αύξηση το τελευταίο διάστημα σε μηνιαία βάση κατά 10,08% και 25,08% σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο.

Το 2019 οι αντίστοιχες οφειλές άγγιζαν συνολικά τα 344 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου υγείας η οποία προχωρά σε νέες οδηγίες προς τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να συγκρατήσουν τις δαπάνες και να κινηθούν με βάση τους προϋπολογισμούς που διαθέτουν.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Νοσοκομεία: Ξεσκονίζονται δαπάνες, προϋπολογισμοί, οφειλές για το 2024 – Το πρώτο crash test για τους νέους Διοικητές»

Οι νέες εντολές από το υπουργείο Υγείας
Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου υγείας έδωσε εντολή σε όλους τους διοικητές των νοσοκομείων να ελέγχουν πλήρως τις δαπάνες τους, κάνοντας διαγωνισμούς ακόμη και για τις μικρότερες προμήθειες που χρειάζονται για τη λειτουργία των μονάδων υγείας.

Παράλληλα με βάση τις εντολές που δόθηκαν, οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε αγορές υλικών εάν δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Απαγορεύεται δηλαδή ρητά στους Διοικητές των νοσοκομείων να προχωρούν σε αγορές εάν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις.

Πρόκειται για τις λεγόμενες ακαταχώρητες δαπάνες, δηλαδή οι προμήθειες που πραγματοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια στον προϋπολογισμό. Ένα φαινόμενο που είχε προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να γίνεται απορρόφηση των προϋπολογισμών που διατίθενται ανά νοσηλευτική μονάδα, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποιοι διοικητές νοσοκομείων να μην τιμολογούν αγορές που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λογιστικά υπόλοιπα κονδύλια.

Γι’ αυτό εξάλλου υπήρξαν περιπτώσεις μεγάλων νοσοκομείων όπου μεταφέρθηκαν ποσά από τη μια μονάδα στην άλλη, επειδή εμφανίζονταν να μην έχουν απορροφηθεί οι προϋπολογισμοί.

Ακόμη οι επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις δαπάνες των προηγούμενων ετών, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να συμμαζέψουν τα οικονομικά των νοσοκομείων τους άμεσα.


Αναδημοσίευση από: healthreport.gr 

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025

Την Τρίτη 24 Ιουνίου οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στο ΔΣ του Νοσοκομείου μας

Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ

 

Tην ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

Στις ώρες 08:00 π.μ – 16:00 μ.μ 

Ψηφίζουμε για την ανάδειξη

του ΑΙΡΕΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΑΣ

στο Δ.Σ του Νοσοκομείου μας

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν όλοι οι Συνάδελφοι

Μόνιμοι – Επικουρικοί – ΣΟΧ


Οι υποψήφιοι για εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ του Νοσοκομείου μας είναι:

1.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

2.ΑΣΛΑΝΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

3.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ