Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πως ρυθμίζονται τα δάνεια των νοικοκυριών.

Οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, αναφέρει ότι οι τράπεζες τον τελευταίο χρόνο προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις των δανείων. Στόχος είναι να μειωθούν οι δόσεις, ώστε τα νοικοκυριά να μπορούν να είναι συνεπή στην αποπληρωμή τους. Και αυτό γίνεται κυρίως με την επιμήκυνση της διάρκειας στα στεγαστικά, και με τη μεταφορά οφειλών (από καταναλωτικά, κάρτες στην ίδια τράπεζα) στο στεγαστικό δάνειο, ώστε η συνολική οφειλή να έχει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Επίσης οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει και ειδικά προγράμματα για ανέργους με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο χάριτος.
         Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμα ότι: «σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι' αυτό τα διακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας. Και η ίδια η τράπεζα έχει συμφέρον να μην υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό της».

Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. «Παρακολουθούμε, σημείωσε, στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ' αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: