Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Περικοπές 5 δισ. σε συντάξεις, εφάπαξ - επιδόματα.

           Με έναν φάκελο που προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών παρακρατήσεων στις συντάξεις από τα 800 ευρώ, τα 900 ευρώ ή τα 1.000 ευρώ -ακόμη και από το πρώτο ευρώ αν δεν «βγαίνει» ο λογαριασμός- περιορισμό των διπλών συντάξεων και περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και τα εφάπαξ, προσέρχεται αύριο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στη συνάντηση - «κλειδί» που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.
           Ο συμφωνημένος (σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο) στόχος που επαναβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση είναι να βρεθούν τα 5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 11,5 δισ. ευρώ, μέσα από «δίκαια κατανεμημένες» περικοπές...
           Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να αποφευχθούν η αύξηση (κατά 2 έτη) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (δεδομένου ότι τα όρια ήδη αυξάνονται αυτόματα έως το 2015-2016), η μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ και η επιβολή νέων (μειωμένων) πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (για τις πρώτες προκρίνονται οι διασταυρώσεις και για τις δεύτερες τίθεται νομικό ζήτημα καθώς το κράτος δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση).
Στο τραπέζιΟπως δήλωναν χθες στην «ΗτΣ» κορυφαία στελέχη του υπουργείου, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μπουν, εκ νέου, όλα τα μέτρα και τα εναλλακτικά σενάρια των περικοπών που προβλέπουν:
1. Διεύρυνση των παρακρατήσεων στις συντάξεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι νέες μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και θα επιβληθούν στα ποσά των κύριων συντάξεων που απομένουν μετά τις ήδη παρακρατούμενες (και διατηρούμενες) εισφορές σε ποσοστά από 3% έως 10%. Το πιο ακραίο σενάριο προβλέπει επιβολή εισφορά από τα 700 ευρώ, αλλά, εκτιμάται ότι το όριο μπορεί να είναι τα 800 ευρώ - τα 1.000 ευρώ (αντί των 1.400 ευρώ που αρχικά είχε συζητηθεί).
2. Περικοπή κατά 35% της μιας από τις δύο καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους διπλοσυνταξιούχους σε πρώτη φάση και επανεξέταση των πλαφόν αφού πρώτα δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων και γίνουν διασταυρώσεις,
3. Κατάργηση των δώρων στις επικουρικές, ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης και ηλικίας του συνταξιούχου.
4. Καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και περιορισμός των παροχών με στόχο να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ στη διετία.
5. Αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Τα σενάρια για τις μειώσεις
  • Βέβαιες οι κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις, ο περιορισμός των διπλών συντάξεων, η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές και το «ψαλίδι» σε επιδόματα και εφάπαξ
  • «Αν βγει ο λογαριασμός» δεν θα περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα η αύξηση (κατά 2 έτη) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ και η επιβολή νέων (μειωμένων) πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: