Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Πάτρα: Αγροτικά ιατρεία χωρίς τρόπο εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Α
πίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν χιλιάδες πολίτες των Δημοτικών Διαμερισμάτων όπου υπήρχαν αγροτικά ιατρεία, καθώς τα ιατρεία παραμένουν χωρίς γραμμές για τηλέφωνο και ίντερνετ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι γιατροί να προβούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ιατρείο στα Δεμένικα, που εξυπηρετεί 8.000 ασφαλισμένους, και οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλα ιατρεία πολύ πιο μακριά, για να μπορέσουν να γράψουν τα φάρμακά τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο patrastimes.gr ο κ. Γκόλφης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεμενίκων, εδώ και δύο μήνες προσπαθούν να «βγάλουν άκρη», αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, αφού ο ένας ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλον, και το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρεά», η 6η Υπε και ο Δήμος, ο καθένας από τη μεριά του δηλώνει αναρμόδιος. Το αποτέλεσμα είναι το ιατρείο της περιοχής να μην έχει ακόμα γραμμή τηλεφώνου και ίντερνετ ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να συνδέσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συνταγογραφήσουν.
Και ο παραλογισμός συνεχίζεται, αφού έχουν φροντίσει να εξοπλίσουν ιατρεία σε δημοτικά διαμερίσματα σε περιοχές με μικρότερο πληθυσμό, ενώ έχουν αφήσει αυτά που εξυπηρετούν περισσότερους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτό του Σαραβαλίου, που εξυπηρετεί περίπου 2.000 άτομα και έχει εξοπλιστεί, ενώ των Δεμενίκων που εξυπηρετεί 8.000 το έχουν αφήσει χωρίς εξοπλισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ιατρεία του Πλατανίου και του Ρίου, με το πρώτο να λειτουργεί κανονικά, ενώ το δεύτερο να μην έχει ακόμα τις απαραίτητες γραμμές για ίντερνετ.
Και ενώ οι κάτοικοι ζητούν να επιτρέπεται στους γιατρούς, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και να περαστούν οι απαραίτητες γραμμές, να επιτρέπεται στους γιατρούς να συνταγογραφούν χειρόγραφα, αυτό το απαγορεύει ο νόμος που ισχύει από 1η Ιουλίου, με τον οποίο για κάθε χειρόγραφη συνταγή που γράφει ο γιατρός θα πληρώνει ένα ευρώ πρόστιμο!
Όλα αυτά, δείχνουν την προχειρότητα -για άλλη μια φορά- που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα πράγματα από την κεντρική εξουσία, αφού αποφάσισαν να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση χωρίς να έχουν προηγουμένως φροντίσει για τον εξοπλισμό όλων των αγροτικών ιατρείων ώστε να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες ασφαλισμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: