Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΕΝΤΟΣ 2013 ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ** ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΦΑΠΑΞ: Κούρεμα χωρίς πλαφόν

          ΝΕΕΣ οριζόντιες περικοπές 5-10% σε συντάξεις, στα νέα εφάπαξ βοηθήματα από 25-60%, αλλά και στη βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ (30-50%) σχεδιάζει εντός του έτους η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από υποδείξεις της τρόικας.
          Οι έλεγχοι που διενήργησαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έδειξαν δύο σημαντικές επιβαρύνσεις: α) ότι η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται πλέον στα 23 δισ. ευρώ και β) ότι όσες εισφορές «μαζεύουν» τα Ταμεία δεν είναι αρκετές προκειμένου να καλύψουν το κόστος των συντάξεων.
          Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ έλαβε απόφαση πριν από 10 μέρες για «εσωτερικό δανεισμό» από το επικουρικό του ΕΤΕΑ (πρώην ΕΤΕΑΜ), ύψους 500 εκατ. ευρώ, αλλά το επικουρικό αρνήθηκε, με το πρόσχημα ότι δεν έχει αποδώσει από υπόλοιπα δανεισμού 50 εκατ. ευρώ. Ετσι την περασμένη Τρίτη η διοίκηση του Ιδρύματος «κατέβασε» τον πήχη στα 390 εκατ. ευρώ και απέστειλε εκ νέου το αίτημα.
         Χαρακτηριστικό της κατάστασης στο ΙΚΑ είναι ότι τα ταμειακά του διαθέσιμα ανέρχονται στο ποσό των 225.260.326,91, ενώ «το συνολικό καθυστέρημα» από εισφορές φτάνει στα 8 δισ., σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν έως την 29.3.2013.
         Ο επικεφαλής των ελέγχων, κ. Καρόνε, ζήτησε τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί το «κραχ» στις συντάξεις. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για νέες οριζόντιες περικοπές στις κύριες συντάξεις, που θα κινούνται γύρω στο 10% και δεν θα περιλαμβάνουν «πλαφόν» από ένα ποσό και πάνω.
         Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμαινε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ.Ε.», ότι είναι «απροσδιόριστο το δημοσιονομικό κενό» και πρέπει «τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο να ληφθούν νέα μέτρα», τα οποία θα έχουν τις εξής παραμέτρους:
    1 Νέες περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας, μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στα 600 εκατ. και θα ανέλθει στο τέλος του έτους στα 1,1 δισ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη η απόφαση του κ. Σαλμά για κατάργηση 5 νοσοκομείων, ενώ βρίσκονται εκ νέου σε τεταμένο κλίμα οι σχέσεις Σαλμά με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Λ. Παπαγεωργόπουλο, τον οποίο κατηγορεί ότι «δεν πήρε έγκαιρα μέτρα».
      2 Στον ΟΑΕΕ μεταφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή του ειδικού πόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων (1 τοις χιλίοις), που ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το πρώτο Μνημόνιο και ουδέποτε εφαρμόστηκε, από την 1.1.2014. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η περικοπή 30-50% στη βασική σύνταξη του ΤΕΒΕ (220 ευρώ), καθώς οι συντάξεις που αποδίδει το συγκεκριμένο Ταμείο σε περίπου 300.000 συνταξιούχους είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ασφαλιστικά ταμεία (ΤΑΕ και ΤΣΑ) που έχουν ενσωματωθεί στο συγκεκριμένο φορέα. Η κατάσταση στον ΟΑΕΕ είναι πολύ πιο δραματική, καθώς θα κλείσει με έλλειμμα 1,1 δισ., καθώς μόλις 4 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και χρειάζεται 35 εκατ. το μήνα περισσότερα από τις εισπράξεις προκειμένου να χορηγήσει συντάξεις σε 600.000 δικαιούχους.
      3 Με βάση τις εκτιμήσεις, η απόκλιση είναι περίπου 600 εκατομμύρια, και τώρα το βάρος πέφτει στη ρύθμιση χρεών, αλλά και στην ενιαία αρχή είσπραξης που θα λειτουργήσει στο ΙΚΑ (ώστε να μη χρειαστεί να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις).
     4 Από το φθινόπωρο θα προωθεί σχέδιο νόμου που θα αφορά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, καθώς και στη μείωση -στα επίπεδα του ΙΚΑ- των υψηλότερων εισφορών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
     5 Νέο πλήγμα στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα αποτελέσει και το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων-κοινωνικών πόρων.
      6 Από τον Ιανουάριο του 2014, και όχι από το 2015 που αρχικά είχε υπολογιστεί, θα προχωρήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-τράπεζες). Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό, τα εφάπαξ που θα καταβάλλονται θα περιοριστούν έως 5.500 ευρώ κατ' άτομο, αν τα ποσά υπολογίζονται με βάση τις εισφορές μόνο των εν ενεργεία υπαλλήλων. Σύμφωνα με το σχέδιο, το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες θα μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που μπαίνουν για το νέο εφάπαξ ζητείται να υπολογιστεί η αξία των αποθεματικών των Ταμείων με ημερομηνία 31.12.2012, δηλαδή μετά το «κούρεμα» κατά 53%, που σημαίνει ότι οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι πολύ πάνω από 10% και 20%.

Aναδημοσίευση από Dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: