Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ μας στον Υπουργό Υγείας Κον Μάκη Βορίδη.

Κύριε Υπουργέ
         Το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, το Νοσοκομείο της Πάτρας ο ¨ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ¨, είναι ένα Νοσοκομείο κτισμένο μέσα στην πόλη των Πατρών, στην πύλη εισόδου της Ευρώπης και μάλιστα πάνω στον άξονα πού οδηγεί προς το κέντρο- την Αθήνα, τον άξονα με το πάρα πολύ κακό οδικό δίκτυο και κατ΄ επέκταση τις πάρα πολλές ανθρωποθυσίες. Είναι το αρχαιότερο Νοσοκομείο της περιοχής μας, με μακρόχρονη πλούσια και μάλιστα σημαντική δραστηριότητα και προσφορά. Είναι ένα Νοσοκομείο που επί πέντε και πλέον χρόνια δοκιμάζεται από την συνεχιζόμενη σεισμόπληκτη κατάστασή του.
      Αυτό λοιπόν το Νοσοκομείο πού λειτουργεί σε τρία διαφορετικά κτίρια, είναι ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει μέρα παρά μέρα, 15 ημέρες τον μήνα, εναλλάξ δηλ με το ΠΠΝΡΙΟΥ, καλύπτοντας έτσι, με ΑΝΙΣΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΡΟΥΣ, τις ανάγκες της Αχαΐας-της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνον, μιας περιοχής που τους πιο πολλούς μήνες του χρόνου, λόγω και της τουριστικής ανάπτυξης πού έχει, ξεπερνά τα 3,0 εκατ. Κατοίκους.
      Αυτό το Νοσοκομείο, όπως και όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων. Πέρα απ΄ αυτά, τα κοινά σε όλα τα Νοσοκομεία προβλήματα, αντιμετωπίζει και επιπρόσθετα προβλήματα, προβλήματα που κληρονομήσαμε από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008 και πού δυστυχώς πολλά απ΄ αυτά συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι και σήμερα.
       Τα προβλήματα για τα οποία ζητάμε την αντιμετώπισή τους, την άμεση παρέμβασή σας, πέρα απ΄ αυτά της ποσοστιαίας αξιολόγησης που μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και που θα πρέπει να αποσυρθεί, είναι τα εξής:
Α. ΚΤΙΡΙΑΚΑ.
Για την ΟΜΑΛΗ και ΠΛΗΡΗ λειτουργία του Νοσοκομείου επιβάλλεται:
  • Κατ΄ αρχήν η ΤΗΡΗΣΗ και ΕΦΑΡΜΟΓΗ των ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ και των ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, σε ότι αφορά την ολοκλήρωση και παράδοση της τελευταίας Εργολαβίας του 7ορόφου σεισμόπληκτου κτιρίου μας, για να επανέλθει επιτέλους η ΟΜΑΛΗ και ΠΛΗΡΗΣ λειτουργία του τόσο απαραίτητου για την περιοχή μας, Νοσοκομείου.
  • Άμεσα πλήρη ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ήδη έτοιμου διωρόφου κτιρίου. Μια πλήρη επαναλειτουργία που εκκρεμεί για πάνω από έναν χρόνο, λόγω της μη χρηματοδότησής μας, με το σχετικό-το απαραίτητο ποσό, παρά τις πάμπολλες και επίμονες παρεμβάσεις μας και εκκλήσεις μας προς την 6η Υ.ΠΕ και όχι μόνον.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ των δρομολογημένων αλλά δυστυχώς βαλτωμένων και ίσως χαμένων κτιρίων που αφορούσαν την στέγαση του Φαρμακείου μας και ιδιαιτέρως του ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ που ήδη έχουμε.
Β. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
      Οι σημερινές ανάγκες της περιοχής μας που είναι συνεχώς αυξανόμενες -γιατί λόγω της κρίσης ολοένα και πιο πολλοί πολίτες προτιμούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και μάλιστα το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, για την εύκολη προσβασιμότητα του και όχι μόνον-αλλά και η εναλλάξ εφημερία μας με το ΠΠΝΡΙΟΥ, επιβάλλουν ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Επιβάλλουν την επαναφορά του οργανισμού μας στην προ του σεισμού κατάσταση, στις αναγκαίες και απαραίτητες 550 κλίνες και σε καμία περίπτωση, λόγω των αναγκών και της εμβέλειάς μας, κάτω από τις 450 κλίνες.
        Σ΄ αυτόν τον νέο Οργανισμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν, όπως είχαν δεσμευτεί και οι προκάτοχοι σας, όλα εκείνα τα τμήματα πού θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν ¨ξεχαστεί¨, ή εκ παραδρομής δεν έχουν συμπεριληφθεί, τμήματα που ΟΜΟΦΩΝΑ έχει ζητήσει και το Δ.Σ του Νοσοκομείου, όπως:
  • Η Νεφρολογική Κλινική, το Παθολογοανατομικό και Κυτταρολογικό
    Εργαστήριο, που σήμερα λειτουργούν με πάρα πολύ μεγάλη προσφορά και που δυστυχώς καταργούνται.
  • Το Νευρολογικό τμήμα, η Μονάδα Χημειοθεραπείας και η ΜΑΦ που
    ενσωματώνονται σε άλλους τομείς και στα οποία επιβάλλεται η αυτόνομη λειτουργία τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακοπεί.
  • Πρέπει επίσης υποχρεωτικά να λειτουργήσει ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ
    τμήμα και τμήμα κακώσεων Θώρακος-ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, γιατίοι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται στο ΠΠΝΡΙΟΥ, ούτε στις ημέρες εφημερίας του, όπως το γνωρίζεται εξάλλου πολύ καλά και από το πρόσφατο αγγειοχειρουργικό περιστατικό που δυστυχώς κατέληξε.
  • αλλά και η ανάπτυξη της ΜΕΘ στις 10 τουλάχιστον Κλίνες από τις 6 που
    έχουμε σήμερα, λόγω των αυξημένων αναγκών της περιοχής μας. Ανάγκες που αναζητάμε την κάλυψή τους ανά την Ελλάδα, με τη συνήθη διαδικασία των επικίνδυνων και αναποτελεσματικών πολλές φορές διακομιδών, που ταλαιπωρούν Ασθενείς και Συνοδούς.
  • Και βεβαίως η στήριξη και ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας ευθύνης μας
    που μαραζώνουν εγκαταλελειμμένα στη τύχη τους. Στήριξη των μονάδων Υγείας που προσφέρουν ήδη πολλά και μπορούν και πρέπει να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στο λαό της υπαίθρου, στις περιοχές ευθύνης τους.
       Δοθείσης της ευκαιρίας, θα θέλαμε την απάντησή σας ΑΜΕΣΑ, εάν ισχύει και εάν πρέπει να εφαρμοστεί αυτός ο δημοσιευμένος στο ΦΕΚ Οργανισμός του Νοσοκομείου, αυτός που σήμερα υπάρχει, με τα λάθη και τις παραλήψεις και που οι Διοικούντες τον εφαρμόζουν κατά το δοκούν, με αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως είναι οι πρόσφατες αναθέσεις τόσο του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και του Διευθυντή της Παθολογικής, οι αλλαγές στην Νοσηλευτική όπου τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης μόνον ΠΕ Νοσηλεύτριες, ο οργανισμός εν πάση περιπτώσει που επίκειται απ΄ ότι γνωρίζουμε η αντικατάστασή του, η αν το θέλετε η επίσημη έκδοση του ενοποιημένου με το ΝΝΘώρακος, ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.
Γ. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
        Τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν, χωρίς να αντικατασταθούν 277 Εργαζόμενοι, ( 96 το 2010, 110 το 2011 και 71 το 2012). Συνταξιοδοτήσεις που δυστυχώς συνεχίζονται επικίνδυνα, αφήνοντας τεράστια κενά σε πάρα πολλά τμήματα του Νοσοκομείου μας και στα Κέντρα Υγείας ευθύνης μας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο αλλά και τα Κ.Υ σήμερα λειτουργούν από την φιλοτιμία του Προσωπικού, με υπεράνθρωπες προσπάθειες που μέρα με την ημέρα εξαντλούνται.
       Ζητάμε λοιπόν την κάλυψη αυτών των κενών οργανικών θέσεων που σήμερα ανέρχονται στις 263, με μόνιμο Προσωπικό. Προσλήψεις σε Νοσηλευτικό (95 κενά) και βοηθητικό Νοσηλευτικό Προσωπικό (43 κενά), σε Διοικητικό (23 κενά) και βοηθητικό προσωπικό (30 κενά), σε Παραϊατρικό (41 κενά)-τεχνικό και προσωπικό Φαρμακείου, στην εστίαση (20 κενά) και τα πλυντήρια.
        Ζητάμε επίσης την ολοκλήρωση άμεσα όλων των εκκρεμών διαδικασιών μετάταξης στο Νοσοκομείο μας, του Προσωπικού που είναι μετακινημένο από άλλα Νοσοκομεία. Μετατάξεις που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία μας και που λύνουν Κοινωνικά και Οικογενειακά Προβλήματα.
        Πρέπει να τονίσουμε και να επισημάνουμε ότι οι ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, μας έχουν φθάσει ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων τμημάτων και υπηρεσιών, που αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους, όπως είναι το ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ, τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, οι ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ, οι ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΙ, οι ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ κλπ άλλοι άκρως απαραίτητοι, που λειτουργούν χάριν της φιλοτιμίας και υπερπροσπάθειας των Συναδέλφων μας. Αυτή μας η προσπάθεια αντί να εκτιμηθεί και να ενισχυθούμε, βλέπουμε πλήρη αδιαφορία από την Υ.Πε, η οποία δυστυχώς μας διαχωρίζει προκλητικά και στις σχετικές δυνατότητες που αυτή έχει. Αδιάφορα και προκλητικά μας αντιμετώπισε και στο μεγάλο πρόβλημα με τούς Οδηγούς, όπου η κινητικότητα αυτού του κλάδου μας άφησε στο έλεος του θεού. Σ΄ αυτόν ειδικά τον τομέα ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ μας, δεδομένου ότι είμαστε ένα Νοσοκομείο με διάσπαρτα κτίρια, εκτός των κεντρικών μας χώρων και με κέντρα υγείας και όπως αντιλαμβάνεστε οι κάλυψη αυτών των πολλών και μεγάλων αναγκών, θέλει γενναία και άμεση στήριξη.
       Μεγάλο είναι και το πρόβλημα με τις ελλείψεις Ιατρών, ελλείψεις που ιδιαιτέρως στην χειρουργική σηματοδοτούν άσχημες εξελίξεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Άσχημες εξελίξεις βεβαίως έχουν δημιουργήσει και οι πρόσφατες παρεμβάσεις ανάθεσης τόσο του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, όσο και ιδιαιτέρως του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής από τον αναρμόδιο γι΄ αυτά τα ζητήματα Υποδιοικητή, αποφάσεις και παρεμβάσεις που έχουν φέρει αναταραχή και προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου και που θα πρέπει και εσείς ΑΜΕΣΑ να δείτε και να παρέμβετε για την ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ της λειτουργίας μας.
Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
       Κατ΄ αρχήν είμαστε ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ με την ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του συστήματος, των Δημόσιων Νοσοκομείων, που ειδικά αυτήν την περίοδο θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη-καλύτερη και πλήρη στήριξη από την Κυβέρνηση, ειδικά στην κάλυψη των ανέργων και των ανασφάλιστων και όχι μόνον.
         Το ¨κούρεμα¨ των αποθεματικών μας που έγινε τον Μάρτιο του 2012, ύψους 3,7 εκ ευρώ, τα οποία ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, οι περικοπές στον Προϋπολογισμό μας, που από τα 53.293.650,00 ευρώ του 2009 έχει φθάσει στα 22.053.686,00, περικοπές που τα τρία τελευταία χρόνια κινούνται στα επίπεδα του 15-20 %, αλλά και οι περικοπές στις πιστώσεις για τις αργίες και τα νυκτερινά του προσωπικού, κατά 8-10 % μηνιαίως στις ήδη περικομμένες και ελλιπείς σχετικές πιστώσεις, δημιουργούν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο.
        Οι οικονομικές μας ανάγκες, που κακώς υπολογίζονται με βάσει την λειτουργία μας κατά τα τελευταία χρόνια, που σαφώς αυτή είναι περιορισμένη λόγω της σεισμόπληκτης κατάστασής μας και που δεν λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους πολυκερματισμένους χώρους μας-την διάσπαρτη κτιριακή μας υποδομή απαιτούν ΑΜΕΣΑ γενναία ΕΝΙΣΧΥΣΗ για να σταθούμε στα πόδια μας.
          Σε ότι αφορά τις Αργίες και τα Νυκτερινά μας, ζητάμε κατ΄ αρχήν χρηματοδότηση βάσει των αναγκών που καλύπτουμε, πλήρη δηλ κάλυψη των υπηρεσιών που προσφέρουμε και βεβαίως την άμεση επιτέλους καταβολή των οφειλόμενων:
- Τόσο του Δεκέμβρη του 2011, όπου οφείλονται 18.750,99 Ευρώ στο  
Επιστημονικό Προσωπικό,77.621,81 στο Μόνιμο και 1.544,23 Ιδ. Δικαίου.
- Όσο και του Μάρτη του 2012, όπου οφείλονται 15.056,25 Ευρώ στο
Επιστημονικό Προσωπικό, 12.322,05 στο Παραϊατρικό και Προσωπικό
Κ.Υ και 1.163,43 στο Ιδιωτικού Δικαίου.
Κύριε Υπουργέ
        Με βάση ότι η Υγεία είναι το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται με την ΠΛΗΡΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη του κράτους, έξω και πέρα από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, σας υπενθυμίζουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ είναι ένα Νοσοκομείο με μεγάλη προσφορά και βεβαίως άκρως απαραίτητο για την περιοχή μας, δεδομένου ότι καλύπτει Υγειονομικές ανάγκες όχι μόνον της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής, των Ιονίων Νήσων και όχι μόνον. Είναι το Νοσοκομείο που αγαπούν, που θέλουν και προτιμούν όλοι οι Αχαιοί και όχι μόνον και γι΄ αυτό χρειάζεται και πρέπει να έχει καλύτερη τύχη, όπως καλύτερη τύχη επιβάλλεται και πρέπει να έχουν και οι πολίτες- οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, πού επί πέντε και πλέον ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρούνται αφάνταστα από την σεισμόπληκτη κατάσταση του Νοσοκομείου, μια κατάσταση που θα πρέπει επιτέλους να πάρει τέλος.
        Γι΄ αυτό λοιπόν επιβάλλεται και πρέπει η στήριξη αυτού του Νοσοκομείου, η ΑΜΕΣΗ και μάλιστα ΠΛΗΡΗΣ επαναλειτουργία του σε ενιαίες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και η στήριξη των αναγκαίων και απαραίτητων Κέντρων Υγείας ευθύνης μας (Κ. ΑΧΑΪΑΣ-ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ), των Κ.Υ που δυστυχώς το ξανατονίζουμε μαραζώνουν εγκαταλελειμμένα στα χειρότερα επίπεδα, πολύ κάτω και από τότε που πρωτολειτούργησαν.
       Το τελευταίο διάστημα οι εκκρεμότητες στο Διοικητικό κομμάτι, οι αλλαγές στους Διοικητές και η ανυπαρξία επί πολύ Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ που και πάλι απειλείται η λειτουργία του εάν δεν αντικατασταθεί άμεσα το κενό που δημιουργήθηκε μετά την χωρίς λόγο παύση της Υποδιοικήτριας του ΝΝΘώρακος, σε συνάρτηση με την ανυπαρξία της Υ.Πε, η οποία περί άλλα τυρβάζει και βεβαίως η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, μας έχουν οδηγήσει στο τέλμα, στο έλεος του θεού.
        Απευθυνόμαστε λοιπόν σε εσάς, ζητώντας σας ΣΤΗΡΙΞΗ και ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ αυτών των προαναφερόμενων προβλημάτων, που δυστυχώς δεν είναι και τα μόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: