Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Περικοπές 2,3 δισ. ευρώ φέρνει το νέο Ασφαλιστικό έως το 2019 (διαβάστε όλη την οικονομική μελέτη).

         Ποσό 2,3 δις ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι και θα κερδίσουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία έως το 2019 από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
       Σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος "η συνταξοδιοτική δαπάνη για κύριες και επικουρικές συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις της μεταρρύθμισης και στις δύο κατηγορίες συντάξεων (κύριες και επικουρικές), παρουσιάζει μείωση το έτος 2019 σε ύψος της τάξης των 1.300 εκ ευρώ ή αντιστοίχως 0,66% του ΑΕΠ".  
         Αντιστοίχως, " οι επιπτώσεις της μεταρρύθμισης στο έλλειμμα των φορέων κύριας ασφάλισης, το 2019εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το οικονομικό αποτέλεσμα των φορέων κύριας ασφάλισης κατά 1.000 εκ. ευρώ περίπου, ή 0,53% του ΑΕΠ". 
Οπως αναφέρει η «Η»:
        Πέρα από τις αυξήσεις των εισφορών (+42,8% για τους αγρότες, +1 ποσοστιαία μονάδα για την επικουρική ασφάλιση από φέτος και έως 200% από την 1/1/2017 και μετά για τους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ), το νομοσχέδιο «ανοίγει» τον δρόμο για άμεσες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις ως εξής:
  • Στις επικουρικές που ξεπερνούν, μαζί με την κύρια σύνταξη, τα 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ κατά μέσο όρο «καθαρά» τον μήνα, προβλέπεται μέση μείωση της τάξης του 20% - 25%.
  • Στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά και τα 1.800 ευρώ «καθαρά» και τις πολλαπλές άνω των 3.000 ευρώ θα γίνει άμεσο «κούρεμα».
  • Στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα επιβληθούν αναδρομικές μειώσεις έως 35%.
  • Στα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 12% - 15%.
  • Χωρίς ΕΚΑΣ (που καταργείται σταδιακά έως τα τέλη του 2019) θα μείνουν, από φέτος, 120.000 συνταξιούχοι.
      Να σημειωθεί ότι χαμηλότερα ποσά συντάξεων σε σχέση με τα ισχύοντα, θα λαμβάνουν όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, πλην των χαμηλόμισθων και εκείνων που είχαν διαδοχική ασφάλιση από το 2002 και μετά.
Μειώσεις
       Περικοπές σε όλες τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις δεν αποκλείονται, ωστόσο, μετά τον επανυπολογισμό τους με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης.
Χαμηλότερα ποσά
       Να σημειωθεί ότι χαμηλότερα ποσά συντάξεων σε σχέση με τα ισχύοντα, θα λαμβάνουν όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, πλην των χαμηλόμισθων και εκείνων που είχαν διαδοχική ασφάλιση από το 2002 και μετά.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της μελέτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: