Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Εκθεση ζωγραφική και φωτογραφίας στην γυναικολογική κλινική στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας"

       Άλλη μία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα συνελεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» στην οποία παρευρέθηκαν χορηγοί, εθελοντές, ασθενείς, προσωπικό και φορείς της τοπικής κοινωνίας με αφορμή την ολοκλήρωση δράσεων εικαστικής παρέμβασης στο χώρο του νοσοκομείου τον τελευταίο χρόνο. Η τελευταία δράση αποτελείτο από έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στην μαιευτική και γυναικολογική κλινική του ΓΝΠ.   
       Σκοπός της δράσης σύμφωνα με την προϊσταμένη της κλινικής, κα.Καγκελάρη Ιωάννα, ήταν να «ανατραπεί η έννοια της λέξης νοσοκομείο που προκαλεί συναισθήματα φόβου, αγωνίας και πόνου και να αναδειχθεί η λέξη φιλοξενία διότι το νεογέννητο και η λεχωϊδα είναι υγιείς άτομα. Άλλωστε, τα μηνήματα του φυσικού τοκετού και του μητρικού θηλασμού είναι δύο φυσικές ενέργειες!».
        Προσκεκλημένη ήταν η καθηγήτρια ψυχολογίας ασθενών του ΑΤΕΙ Ηπείρου κα.Μαίρη Γκούβα η οποία επισήμανε πως οι δράσεις μέσω της τέχνης που λαμβάνουν χώρα στο ΓΝΠ αναμφίβολα είναι μοναδικές στην Ελλάδα, αλλά βρίσκονται και στην πρωτοπορία της Ευρώπης, καθώς ελάχιστα νοσοκομεία αξιοποιούν την Τέχνη, ώστε να αλλάξουν την εικόνα τους ως θεραπευτήρια. Έχοντας αυτό ως αφετηρία και μέσα από μια ψυχαναλυτικού τύπου προσέγγιση ανέδειξε τη σημασία των «συμβολισμών» που κρύβουν τόσο οι λέξεις όσο και η Τέχνη γενικότερα. «Η Τέχνη διαμέσου όλων των μέσων έκφρασης (π.χ. μουσική, ζωγραφική, ποίηση κλπ.) και η υιοθέτηση της στρατηγικής της «ανοικτότητας» των νοσοκομείων, όπως ακριβώς πράττει η Διοίκηση του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας, μπορούν  να συμβάλλουν,  ώστε οι επόμενες γενιές να «φιλοξενούνται» στα νοσοκομεία (όρος που ειπώθηκε από την προϊσταμένη της γυναικολογικής κλινικής κα.Καγκελάρη) όχι με την ταμπέλα του ασθενή που αποπροσωποποιεί το άτομο, αλλά με την αξιοπρέπεια που πηγάζει από το ψυχολογικό (μικρό) και κοινωνικό (επίθετο) τους όνομα" τόνισε η κα.Γκούβα.
      Η καινοτόμος αυτή πρωτοβουλία που αποτελείται από μία αλληλουχία δράσεων φέρνει σε επαφή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εθελοντής φωτογράφος και κατ’επάγγελμα επιχειρηματίας κος. Βασίλης Ασημακόπουλος τη μητέρα, το νεογνό, τον πατέρα με τους επαγγελματίες υγείας καθώς και τον θεατή που επισκέπτεται την κλινική. Η αρωγή του προσωπικού στη δημιουργία των πινάκων ζωγραφικής αλλά και οικογενειών, εθελοντών φορέων της Πάτρας (Παιδικών χωριών ΣΟΣ, χαμόγελου του παιδιού, αγέννητου παιδιού και μητρικού θηλασμού) είναι καινοτομία που στοχεύει σε περαιτέρω ενδυνάμωση των ασθενών και στο μέλλον σε ένα «πιο δημοκρατικό» σύστημα υγείας όπου η φωνή του ασθενή θα μπορεί να εισακουσθεί απευθείας στο Δ.Σ. του εκάστοτε νοσηλευτικού φορέα.
      Η διοίκηση του ΓΝΠ ευχαρίστησε θερμά την κα. Κοντονή, υπεύθυνη του γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και τους εθελοντές της δράσης αναφερόμενη στην αναγκαιότητα ανάπτυξης νέας κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ κοινότητας και νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: