Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Προσωρινή τοποθέτηση προϊσταμένων στο Δημόσιο [Εγκύκλιος]

         Με εγκύκλιο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δίνει λύση στην πλήρωση των θέσεων προϊσταμένων στο Δημόσιο, μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων ευθύνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, που δημοσιεύει και αναλύει το epoli.gr «επανατοποθετούνται προϊστάμενοι στις οργανικές μονάδες που προβλέπονται από τις οικείες οργανικές διατάξεις, υπάλληλοι, οι οποίοι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου του ιδίου επιπέδου κατά το χρόνο έναρξης ισχύος των οικείων Οργανισμών ύστερα από επιλογή ή/και τοποθέτηση, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να υπηρετούν στον οικείο φορέα και ανήκουν στον κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐστανται στη συγκεκριμένη θέση».
Οι προϋποθέσεις
Προβλέπεται η επανατοποθέτηση προϊσταμένων υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου στις αντίστοιχες δομές, εφόσον για τις θέσεις αυτές είχαν επιλεγεί ή και τοποθετηθεί βάσει ειδικών διατάξεων,
2. Υπηρετούν στον οικείο φορέα κατά το χρόνο έναρξης ισχύος των οικείων οργανικών διατάξεων και
3. Ανήκουν σε κλάδο, του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται από τις οικείες οργανικές διατάξεις να προΐστανται στη συγκεκριμένη θέση.
Επανατοποθέτηση
      Για τους δε υπαλλήλους, που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου κατόπιν επιλογής ή/και τοποθέτησης σε φορέα, στον οποίον ωστόσο δεν ανήκουν οργανικά, συμπεριλαμβάνονται και αυτοί στους προϊσταμένους που επανατοποθετούνται.
       Για παράδειγμα, προϊστάμενος Διεύθυνσης, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα αυτά κατόπιν επιλογής ή/και τοποθέτησης βάσει ειδικών διατάξεων (π.χ. άρθρο 5 του ν. 4275/2014) και στον οποίον έχουν ανατεθεί νομίμως καθήκοντα αναπλήρωσης προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, βάσει των ως άνω διατάξεων επανατοποθετείται κατ’ αρχήν προϊστάμενος Διεύθυνσης κατά την έναρξη ισχύος των νέων οργανικών διατάξεων, καθώς για τη θέση αυτή είχε επιλεγεί ή/και τοποθετηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται και οι λοιπές προαναφερόμενες 2 και 3 προϋποθέσεις.
Οι αρχαιότεροι
         Στις νέες οργανικές μονάδες, εφ’ όσον οι υπάλληλοι σε επίπεδο θέσης ευθύνης είναι περισσότεροι, τότε τοποθετούνται αυτοί που διαθέτουν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων στο επίπεδο αυτό.
      Στην περίπτωση, που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι υπάλληλοι για τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης του εκάστοτε επιπέδου, ως προϊστάμενοι τοποθετούνται υπό τους όρους των νέων οργανικών διατάξεων, υπάλληλοι του οικείου φορέα που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα επιλογής που τίθενται ανά επίπεδο ευθύνης από το κατά περίπτωση εφαρμοστέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
Τυπικά προσόντα
      Για την τοποθέτηση των υπαλλήλων, σύμφωνα με την περίπτωση αυτή, συνεκτιμώνται τα ουσιαστικά προσόντα, η ποιότητα της υπηρεσιακής δραστηριότητάς τους, η γνώση του αντικειμένου του φορέα και οι  εν γένει διοικητικές τους ικανότητες.
      Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «υπό τους ίδιους αυτούς όρους, για την πλήρωση των κενών θέσεων ευθύνης της παρούσας περίπτωσης, επιτρέπεται η τοποθέτηση σε θέση ευθύνης ανώτερου επιπέδου υπαλλήλων που δύνανται να τοποθετηθούν ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων».
Επίδομα θέσης
      Επίδομα θέσης δικαιούται ο αναπληρωτής προϊσταμένου οργανικής μονάδας στην περίπτωση που κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδος, έως την επιλογή και τοποθέτηση νέου προϊσταμένου.
      Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο «αν κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου, η θέση προκηρύσσεται το αργότερο εντός 15 ημερών και η διαδικασία τοποθέτησης προϊσταμένου ολοκληρώνεται το αργότερο εντός δύο 2 μηνών από την προκήρυξη της θέσης».
Θητείες
      Ο προϊστάμενος επιλέγεται για πλήρη θητεία. Έως την τοποθέτηση νέου προϊσταμένου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα περί αναπλήρωσης προϊσταμένων. Ειδικά, στην περίπτωση που κενωθεί θέση προϊσταμένου κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας, στην κενωθείσα θέση τοποθετείται για το υπόλοιπο της θητείας ο επόμενος στον οικείο πίνακα κατάταξης, εφόσον δεν έχει τοποθετηθεί σε άλλη θέση ευθύνης του ίδιου επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: