Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΗΜΕΡΑ στις 7 το απόγευμα, στην Πλ. Γεωργίου, το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-Να είμαστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.

               ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
                                     Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!
                                              ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ

  ΣΤΙΣ 27 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε για τη ζωή μας!Διανύουμε μία εβδομάδα μεγάλων κινητοποιήσεων για το ΚΛΙΜΑ που κορυφώνονται αυτή την Παρασκευή 27 του Σεπτέμβρη.
Ποια είναι η δεδομένη κατάσταση:
      Η κλιματική κρίση δεν είναι εφεύρημα κάποιων επιστημόνων ούτε σήμα κινδύνου για ένα απώτερο μέλλον.
Απλά ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!
      Μόλις τις προηγούμενες μέρες είχαμε τροπικές καταιγίδες στο Τέξας, φονικές πυρκαγιές στην Ινδονησία, καταστρεπτικές πλημμύρες στην Καμπότζη και ο κατάλογος διευρύνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Ανεκτίμητες οι απώλειες όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αλλά και στο φυτικό-ζωικό κεφάλαιο του πλανήτη…
Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, εφιαλτικές.
      Ακόμα και αν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας  στο +1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050 (ευοίωνο σενάριο), θα έχουμε: Αύξηση 40% των πυρκαγιών στη Μεσόγειο, δεκάδες εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, μισό δισεκατομμύριο επιπλέον πολιτών να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας.
       Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, όπως εκφράστηκαν στη Διακυβερνητική για το Κλίμα, είναι σαφείς: Αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες πολιτικές θα έχουμε αύξηση θερμοκρασίας πάνω από 3,5% που σημαίνει, κατ’ ουσίαν, μη βιώσιμο πλανήτη στο μεγαλύτερο μέρος του. Ποιος είναι ο παραλογισμός; Ότι πολλά κράτη, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ, ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για αλλαγή των πολιτικών τους, για την αντιστροφή του εφιαλτικού αυτού σεναρίου.
       Δε μιλάμε για ανευθυνότητα ή κοντόφθαλμες λογικές. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά του μέλλοντος των επόμενων γενιών!
Θα τους το επιτρέψουμε;
         Η ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που έγινε πριν 2 μέρες στη Νέα Υόρκη με φόντο τις μαζικές κινητοποιήσεις για την κλιματική κρίση, κατέληξε σε κάποιες θετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπως για παράδειγμα ότι 66 χώρες προσχωρούν στο στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
        Προκύπτει όμως το ερώτημα αν είναι επαρκείς για να αντιστρέψουν πραγματικά αυτή την αδιέξοδη πορεία, όταν μάλιστα δεν είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη, ορισμένα εκ των οποίων είναι και οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη,
        Από την άλλη χαιρετίζουμε, βεβαίως, ως θετική την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.
         Να επισημάνουμε όμως ότι οι διακηρύξεις αυτές δε συμβαδίζουν απόλυτα με την παραχώρηση τεράστιων εκτάσεων σε Ιόνιο και Κρήτη για εξόρυξη υδρογονανθράκων, που εντείνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εγκυμονούν μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
        Πρέπει να επιβάλλουμε στους κρατούντες τη δική μας βούληση που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Αλλάξτε πολιτική - Όχι το Κλίμα».
Είναι δύσκολος ο αγώνας και πανίσχυροι οι αντίπαλοι.
           Γι’ αυτό ακριβώς δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο εφησυχασμού ή αδράνειας.
Για να αλλάξουμε το σύστημα, πρέπει να αλλάξουμε και το δικό μας τρόπο ζωής, το καταναλωτικό μας μοντέλο.
            Ο τρόπος που μετακινούμαστε, οι διατροφικές μας συνήθειες, οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε, αφήνουν το δικό τους ενεργειακό αποτύπωμα που συνεισφέρει σημαντικά στο πρόβλημα.
Από μέρος του προβλήματος, να γίνουμε μέρος της λύσης με το δικό μας παράδειγμα!
Ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται σήμερα από ολόκληρο τον κόσμο;
       Ανεπανάληπτες κινητοποιήσεις δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων όπου Γης, που διατρανώνουν την αντίθεσή τους και απαιτούν ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΤΩΡΑ, Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
        Από τη Νέα Υόρκη, με αυτήν την απίστευτη διαδήλωση ενός εκατομμυρίου κόσμου έξω από τον ΟΗΕ, μέχρι τις μαχητικές συγκεντρώσεις στη μακρινή Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι γιγαντώνεται και ταρακουνά το σαθρό οικοδόμημα αυτής της αδιέξοδης ανάπτυξης!
         Πρωτοστατούν οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι, εμπνευσμένοι από την εμβληματική παρουσία της 17χρονης Γκρέτα Τούνμπερκ, όπου με το δυναμισμό και τα ευρηματικά τους  συνθήματα, δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.
        Αυτή την Παρασκευή, 27 του Σεπτέμβρη, η Πάτρα δίνει το δικό της παρόν σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα!  Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου ενώνουμε τις φωνές μας στο πανανθρώπινο αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, απαιτώντας ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ!
        Καλούμε τους συμπολίτες και πρώτα από όλα γονείς με τα παιδιά τους, μαθητές, φοιτητές, να διαδηλώσουν αυτή τη φορά για το περιβάλλον, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ!

          Γιατί τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: