Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ενημερωτικό Σημείωμα για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 12+1 πληγές που δημιουργεί ο Νόμος Κατρούγκαλου/Βρούτση

        1) Το σχέδιο της ΝΔ αποτελεί μόνο φθηνό μακιγιάζ στον Νόμο Κατρούγκαλου. 
Εμμένει ουσιαστικά στον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη «ότι ο Ν. Κατρούγκαλου θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». Το σχέδιο της ΝΔ όχι μόνο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά εξαντλείται σε μερεμέτια και μπαλώματα, κυρίως για να εφαρμοστούν οι υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.  Μπορούμε πια να μιλάμε για Νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.  
       2) Οδηγεί σε απώλεια της ευκαιρίας για την δημιουργία ενός  σύγχρονου, δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος με ορίζοντα δεκαετιών.  Αυτό το σχέδιο θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και σε νέες δυσμενείς παρεμβάσεις στο μέλλον. Και το ακόμη χειρότερο, δεν ενδιαφέρεται, δεν εγγυάται το μέλλον της νέας γενιάς.  Είναι όσο ποτέ απαραίτητος ο Εθνικός Διάλογος για μια πραγματική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς η ευκαιρία χάνεται.  Δεν μπορείς όμως να σχεδιάσεις βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς σύνδεση με την Ανάπτυξη, χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης του Δημογραφικού και χωρίς νέους Πόρους που θα αποκαταστήσουν την δικαιοσύνη, και θα διασφαλίσουν το μέλλον.  Όπως από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και του ορυκτού πλούτου, αντί την παράδοσή του στο Υπερταμείο της Υποτέλειας.  Στο σημείωμα 4 η θέση μας για τον αναγκαίο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. 
    3) Διατηρούνται τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου. Οδηγούμαστε σε  μείωση συντάξεων.  Ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια ασφάλισης, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.  Το επίπεδο των συντάξεων για τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί κατά 15% χαμηλότερο από το σημερινό . (έναντι 18% του Νόμου Κατρούγκαλου).  Για τους νέους συνταξιούχους το 60% περίπου της κύριας σύνταξης θα αποτελεί η Εθνική σύνταξη και μόλις το 40% η ανταποδοτική.  
      4) Προσαρμόζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά με την λογική «παίρνουμε από το ένα χέρι, για να μοιράσουμε δήθεν από το άλλο».  Αυξάνονται λίγο, οι συντελεστές αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30-32 χρόνια ασφάλισης (και ως τα 40) αλλά μόνο για 65.000 συνταξιούχους. Γιατί για τους υπόλοιπους 500.000 που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, θα συμψηφίζεται η αύξηση με αντίστοιχη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς!! Οι συντάξεις του θα μείνουν για πολλά χρόνια παγωμένες, μέχρι να μηδενιστεί η διαφορά αυτή.   Εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για την αύξηση των Επικουρικών.  Αλλά μικρό το όφελος για ανθρώπους που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 50% από 1-06-2016.  Και το χειρότερο: Οι μικροπαρεμβάσεις αυτές γίνονται με αφαίρεση κονδυλίων από τα 972 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το «επίδομα» των συνταξιούχων.  Παίρνει η Κυβέρνηση από το ένα χέρι, για να δώσει δήθεν με το άλλο.  
      5) Μια βαθιά συντηρητική λογική. Απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για κατώτερο όριο ή κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για τους συνταξιούχους.  Συνεχίζει την λογική του Νόμου Κατρούγκαλου, μετά την κατάργηση των κατώτερων ορίων και του ΕΚΑΣ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην πρόταση του για επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους.  
      6) Ακυρώνει την προοπτική ανάπτυξης του 2ου πυλώνα της ασφάλισης. Ανοίγει αντίθετα τον δρόμο για την κατάργηση των κλάδων επικουρικής και εφάπαξ.  
 Με την  πρόβλεψη για την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ.   Εξαφανίζεται η προοπτική ανάπτυξης των επαγγελματικών ταμείων.   Ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.  
      7) Απομακρύνει κάθε προοπτική καταβολής 13ης κανονικής σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.  Και κυρίως αρνείται την Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για χορήγηση-αντί των προσωρινών επιδομάτων- κανονικής 13ης Σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, ως έμπρακτη αναγνώριση των μεγάλων θυσιών που υπέστησαν για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.  
      8) Διατηρεί ουσιαστικά τις αδικίες που δημιούργησε ο Νόμος Κατρούγκαλου, ακόμη και για τους οικονομικά ασθενέστερους συνταξιούχους.   Δεν αποκαθιστά πλήρως την μεγάλη απώλεια σε συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.   Επιμένει στην διάταξη για την «αποδεδειγμένα νόμιμη διαμονή» στην Ελλάδα για 40 έτη των ομογενών από Αλβανία και Πόντο, προκειμένου να τους χορηγηθεί το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης (διάκριση εις βάρος τους). 
      9) Δημιουργεί και νέες αδικίες εις βάρος των συνταξιούχων.  
 Προβλέποντας την οριζόντια περικοπή του 30% της σύνταξης (πλην συντάξεων ΟΓΑ), για αγροτικά εισοδήματα ακόμη και ενός ευρώ.  
      10) Μειώνει εισφορές εις βάρος όμως των ανέργων.  
Η πολυδιαφημιζόμενη μείωση των εισφορών, αφορά κυρίως αυτές των εργοδοτών εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή μειώνει τους πόρους για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κύρια αυτής των νέων μας.  
      11) Δημιουργεί νέα ζητήματα με τις εισφορές.  Η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα είναι αναγκαία αλλαγή.  Είχαμε αναδείξει ότι η σύνδεση του Νόμου Κατρούγκαλου δημιουργεί κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.  Όμως πρέπει να μην εγκλωβίζονται όλοι σε μια και μόνο υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία.  Ιδιαίτερα για τους επιχειρηματίες (όχι τους αυτοαπασχολούμενους), πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες κατηγορίες, ώστε να μη φθάνουμε στο σημείο να πληρώνουν μικρότερες εισφορές από εκείνες των μισθωτών που απασχολούν.  
      12) Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς καμία εξαίρεση για τους εργαζόμενους τα βαρέα και ανθυγιεινά, στα υπερβαρέα ή στους  υπογείτες των μεταλλείων. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση της διάταξης που αφήνει ανοιχτή την αύξηση των ορίων ηλικίας από 1/01/2022, μέσα από την σύνδεση τους με την μεταβολή του προσδόκιμου  επιβίωσης.  
          (12+1) Ο νέος οργανισμός, ο κατά Βρούτση e-ΕΦΚΑ, εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.  Ήδη οι εκκρεμείς συντάξεις αυξάνονται κατά 4.000 τον μήνα: 103.000 στις 31/12/2018 151.000 στις 31/12/2019. Και ούτε ακόμη έχει εφαρμοσθεί ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης μεταξύ των 8 εντασσόμενων Ταμείων που έχουν συγχωνευθεί σε ένα. Ο ΕΦΚΑ ταλανίζεται από μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, και απαράδεκτες ελλείψεις  στο αναγκαίο λογισμικό για την έκδοση συντάξεων, με αποτέλεσμα απίστευτη ταλαιπωρία για τους πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: