Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ε.Ι.Ν.Α ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ


ΠΡΟΣ: - Διοίκηση Γ.Ν.Πατρών «Άγιος Ανδρέας»
             - Διοικητής 6ης ΥΠΕ             - Γραφείο Υπουργού κου Κικίλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:- ΟΕΝΓΕ
                              - Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
                              - ΜΜΕ
Συνάδελφοι

                ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ε.Ι.Ν.Α ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

     Η κατάσταση και η λειτουργία του νοσοκομείου μας, έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της υποβάθμισης και απαξίωσής του από την πολιτεία, την 6η ΥΠΕ και όλες τις Διοικήσεις των τελευταίων χρόνων. Η υποστελέχωση και οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού, η διαρκής μείωση του προϋπολογισμού, το κτιριακό, το καθιστούν ανεπαρκές να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες των χιλιάδων συμπολιτών μας που το επιλέγουν λόγω της προσβασιμότητας και της θέσης του. Η άναρχη και επιπόλαιη μετεγκατάσταση του Θώρακος και του 409 στο επταόροφο είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 150 κλίνες, να συρρικνωθούν υπηρεσίες και να στεγάζονται κλινικές όπως η Πνευμονολογική σε χώρους ακατάλληλους.

     Οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων που δεν αναπληρώθηκαν από τις αναγκαίες προκηρύξεις ισάριθμων μόνιμων θέσεων, έχουν ως αποτέλεσμα το ξεγύμνωμα του νοσοκομείου από έμπειρο δυναμικό και την διαιώνιση του απαράδεκτου θεσμού των επικουρικών γιατρών που δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις του Γενάρη, οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 60, με ελάχιστες από αυτές να έχουν δεσμευτεί για προκήρυξη. Από το πακέτο των 902 θέσεων που προεκλογικά προκηρύχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν παγώσει, μόνο 12 προβλέπονταν για το νοσοκομείο μας. Οι επικουρικοί γιατροί ξεπερνούν πλέον τους 30. Χειρότερη είναι η κατάσταση για τους ειδικευόμενους γιατρούς καθώς πολλές κλινικές καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους ή καθόλου(Οφθαλμολογική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ,Πνευμονολογική),οι λίστες αναμονής είναι άδειες, με αποτέλεσμα την υπερεργασία και την υπερεφημέρευση εις βάρος της εκπαίδευσής τους. Πάνω από τις μισές οργανικές θέσεις είναι κενές(70).

      Η κατάσταση στο ΤΕΠ θυμίζει πεδίο μάχης σε κάθε εφημερία. Είναι προφανές ότι οι εκατοντάδες ασθενείς που ειδικά τον χειμώνα, καταφεύγουν στο νοσοκομείο μας, είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν από το ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό, που υπερβαίνει εαυτόν για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το 2018 προσήλθαν στο ΤΕΠ συνολικά 60.000 ασθενείς! Κατά μέσο όρο 5.000 ασθενείς το μήνα. Ας υπολογίσουμε πόσοι ασθενείς ανά εφημερία αντιστοιχούν σε κάθε γιατρό. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν, όπως έχει βαλθεί η ΥΠΕ και η Διοίκηση να μας πείσει, μόνο το χωροταξικό και η έλλειψη οργανωμένης διαλογής, αλλά η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, η τεράστια αναντιστοιχία αριθμού εργαζόμενων-ασθενών. Μόνο με επιτάχυνση των προσλήψεων των επτά μόνιμων γιατρών για το ΤΕΠ που εκκρεμούν από τον Απρίλη του 2018, με ενίσχυση του τμήματος διαλογής και άμεση μεταφορά του στο νέο χώρο, με παράλληλη ενίσχυση των νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, μπορεί να δοθεί λύση. Μονιμότερη και πιο ουσιαστική λύση,θα αποτελούσε η 24ωρη λειτουργία στελεχωμένου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στο Νότιο Τομέα τις μέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, μιας και πάνω από τα μισά περιστατικά της εφημερίας χρήζουν μόνο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

      Όλα τα παραπάνω προβλήματα, θα οδηγήσουν στην μετατροπή του Αγίου Ανδρέα σε υποβαθμισμένο νομαρχιακό νοσοκομείο, αν δεν δοθούν γενναίες και άμεσες λύσεις στην κατεύθυνση της ουσιαστικής του στήριξης. Είναι αναγκαία όσο ποτέ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να προκηρυχθούν οι περισσότερες από τις κενές οργανικές θέσεις , να λυθεί το κτιριακό και να αναπληρωθούν οι 150 κλίνες με την αντίστοιχη στελέχωση. Μόνο έτσι θα γίνει ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και αποτελεσματικό για τους χιλιάδες συμπολίτες μας. Καλούμε τη νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει.

     Δείγμα όχι καλής αρχής, έδωσαν οι παρεμβάσεις στελέχους της νέας Διοίκησης του νοσοκομείου. Αντί να εντρυφήσει στα καίρια προβλήματα, παρεμβαίνει ως μη όφειλε στο ιατρικό και νοσηλευτικό έργο και τη λειτουργία κλινικών και τμημάτων, κατηγορώντας τους για την κατάσταση στην εφημερία και απειλώντας για μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε μεικτές για να κάνει …οικονομία το νοσοκομείο, μιας και κρίνει ότι οι γιατροί και το προσωπικό επαρκούν… Δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των συναδέλφων και πρέπει πάραυτα να εκλείψουν. Αν αυτό δε γίνει, ευθύνη θα φέρει η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ. Προφανώς, οι συνάδελφοι του Αγίου Ανδρέα δεν είναι μόνοι τους…

      Για όλα τα παραπάνω ζητάμε άμεση συνάντηση των εκπροσώπων μας με τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να αναπτυχθούν από πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: