Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», που είχαν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία ασθενούς από αμέλεια. Επρόκειτο για την περίπτωση 42χρονου πατρινού που είχε περάσει το 2014 από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Καρδιολογίας και Παθολογίας του νοσοκομείου, με δυνατούς πόνους στην κοιλιακή χώρα και τάση για έμετο.
Αφού εξετάστηκε από τους εφημερεύοντες γιατρούς της Καρδιολογικής και της Παθολογικής Κλινικής, του επετράπη να αποχωρήσει με συνταγογράφηση παυσίπονου και χαπιών για στομαχικές διαταραχές, με την ισχυρή σύσταση να επιστρέψει την επομένη για περαιτέρω εξετάσεις, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν.
Δυστυχώς, λίγες ώρες μετά την ιατρική εξέταση, ο 42χρονος επιστρέφοντας στο σπίτι του, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νοσοκομείο, όχι μόνο δε συνήλθε αλλά εξέπνευσε στο κρεβάτι, στα χέρια των οικείων του.
Το ιατροδικαστικό πόρισμα έδειξε ότι ο άνδρας είχε πεθάνει από διαχωρισμό (σχίσιμο) και ρήξη θωρακικής αορτής, μια θανατηφόρα και δύσκολα αντιμετωπίσιμη καρδιολογική πάθηση, που χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.
ΓΝΩΣΤΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας ο γνωστός καθηγητής καρδιολογίας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και μέλος του ΔΣ του ΠΓΝΠ Περικλής Νταβλούρος, ο οποίος κρίνοντας τις ενέργειες των συναδέλφων του, είπε ότι δεν διέκρινε καμία ιατρική ευθύνη ή παράλειψη στην αντιμετώπιση του περιστατικού.
Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως η ρήξη της αορτής, πιθανόν επήλθε κατά τη στιγμή που ο ασθενής βρισκόταν στο σπίτι του. Δεν απέκλεισε η αρχή να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά σίγουρα ήταν μη ανιχνεύσιμη.
Η πρώην διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του «Αγ. Ανδρέα» Αγγελική Φραγκούλια, στην κατάθεσή της τόνισε ότι οι παθολόγοι έκαναν ό,τι έπρεπε και μπορούσε να γίνει, με βάση τα κλινικά ευρήματα και τις εργαστηριακές εξετάσεις. «Στην κλινική μας δεν φεύγει άρρωστος, αν υπάρχει έστω η παραμικρή υπόνοια ότι κάτι δεν πάει καλά», τόνισε κατηγορηματικά.
ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ
Στο δικαστήριο βρέθηκαν χθες οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους γιατρούς, που την επίμαχη περίοδο ασκούσαν χρέη ειδικευόμενων και επιμελητών των αντίστοιχων κλινικών. Ολοι τους τόνισαν πως ο 42χρονος ασθενής αντιμετωπίστηκε με βάση το ιατρικό πρωτόκολλο και τα κλινικά συμπτώματα, τις εξετάσεις που έγιναν και τις ιατρικές εκτιμήσεις και γνωματεύσεις.
Οπως σημείωσαν, όλες οι εξετάσεις, που έγιναν στον ασθενή, δεν έδειξαν κανένα ύποπτο σημάδι για καρδιολογικό περιστατικό άμεσης αντιμετώπισης. Επιπλέον, το ιστορικό του ασθενούς με στομαχικά προβλήματα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο πόνος που ένοιωθε είχε αυτή την προέλευση.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Σε μεγάλο μέρος της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, η χήρα του 42χρονου δεν έκρυβε την δυσφορία της στις απολογίες των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αναφωνήσει «αίσχος» και ο πρόεδρος της έδρας να της κάνει ισχυρή σύσταση.
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων. Οπως είπε, ο ασθενής υπέστη οξύ διαχωρισμό της αορτής, ο οποίος φέρει τέτοια κλινικά συμπτώματα που δεν θα μπορούσαν να μην γίνουν αντιληπτά από τους γιατρούς που τον εξέτασαν. Μάλιστα, υιοθέτησε το ιατροδικαστικό πόρισμα που αναφέρει ημερομηνία θανάτου αυτήν που ο 42χρονος είχε επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ επισήμανε πως η εξέλιξη της πάθησης δεν θα μπορούσε να είναι προβλέψιμη ή αναμενόμενη. Οι δε κατηγορούμενοι, επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή, όπως θα έπραττε κάθε συνετός ιατρός σε παρόμοιες περιστάσεις.
ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιώργος Κυριαζής, εξέφρασε την έκπληξή του για την εισαγγελική πρόταση και επέμεινε πως στον ασθενή δεν έγιναν οι προβλεπόμενες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις. Ισχυρίστηκε πως έγινε εσφαλμένη διάγνωση και ότι υπήρξε πλημμέλεια εκ μέρους των γιατρών, ενώ σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα έπρεπε να κάνει εισαγωγή σε κλινική ή τουλάχιστον να κρατηθεί για τη νύχτα στον χώρο του ΤΕΠ. «Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να παλέψει για τη ζωή του. Οφειλαν να τον εξετάσουν ενδελεχώς γιατί οι ζωές των ανθρώπων είναι αναντικατάστατες» τόνισε ο κ. Κυριαζής.
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
Την υπεράσπιση των τεσσάτων γιατρών, είχαν αναλάβει συνολικά πέντε συνήγοροι. Οι δικηγόροι Πατρών Γιάννης Παπαναστασόπουλος, Χρήστος Τσόλκας και Νικόλαος Κορφιάτης και οι δικηγόροι Αθηνών Λεωνίδας Κουρμπανάς και Αλέξανδρος Στρίμπερης.
Η υπερασπιστική τους γραμμή ήταν πανομοιότυπη. Στηρίχθηκαν στο βιβλίο ασθενών όπου καταγράφηκαν τα συμπτώματα και οι εξετάσεις που έγιναν μαζί με τα αρνητικά τους αποτελέσματα, ενώ τόνισαν σε κατηγορηματικό τόνο ότι ο ασθενής είχε την προβλεπόμενη και δέουσα φροντίδα από όλο το ιατρικό προσωπικό που τον εξέτασε, αλλά δεν εντόπισε κανένα ύποπτο σύμπτωμα που να οδηγεί έστω και σε υπόνοια για επερχόμενο σοβαρό καρδιολογικό περιστατικό.
Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης γιατρού, δικηγόρος Γιάννης Παναναστασόπουλος δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου, αποτελεί πυξίδα, όσον αφορά την αρτιότητα, επιμέλεια και επιστημονοκή επάρκεια των γιατρών του ΕΣΥ, που μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες παλεύουν για να σώζουν ανθρώπινες ζωές.
Αναδημοσίευση από pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου