Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Τα αποτελέσματα της συνάντησης του Σωματείου μας με την Διοίκηση

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25/9/2023 η Συνάντηση του Σωματείου μας, με τη Διοίκηση και τη Νοσηλευτική Διεύθυνση του Νοσοκομείου μας.

Διαπίστωση όλων είναι ότι ο βασικός πυρήνας των προβλημάτων που απασχολούν το Νοσοκομείο και τους εργαζόμενους, είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Παρ’ ότι έχουμε βομβαρδιστεί όλοι μας, για χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της υγείας, διαπιστώνεται ότι κάθε μήνα είμαστε ολοένα και λιγότεροι.

Σε αυτή τη συνάντηση, δεν τρέφαμε αυταπάτες ότι θα λυθεί το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης αλλά θεωρούμε ότι κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Εκφράσαμε τους έντονους προβληματισμούς μας,  σχετικά με την απαράδεκτη συλειτουργία  της Μονάδας Λοιμώξεων μαζί με την Πλαστική Χειρουργική.

Θέσαμε το θέμα με τις μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού που δεν συνοδεύεται με την έκδοση της σχετικής Ημερήσιας, έτσι ώστε να είναι καταγεγραμμένες όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές του υπαλλήλου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Επισημάναμε ότι το φαινόμενο μετακίνησης του Νοσηλευτικού προσωπικού από το Τμήμα του για κάποιες βάρδιες σε άλλο Τμήμα είναι καταδικαστέο, λίαν επιεικώς απαράδεκτο και ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το Νοσηλευτικό επάγγελμα.

Συζητήθηκε το θέμα της επαναφοράς των συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις Μονάδες που υπηρετούσαν στην προ covid εποχή, εφόσον το επιθυμούν, αξιοποιώντας αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό προς όφελος των ασθενών.

Όσον αφορά το θέμα της Γραμματειακής υποστήριξης των Νοσηλευτικών Τμημάτων, τονίσαμε ότι από αυτό ένας σημαντικός αριθμός Νοσηλευτών θα απεγλωβιστεί από αλλότρια καθήκοντα και θα προσφέρει υπηρεσίες που έχουν στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Επισημάναμε, επίσης, την κάλυψη του Νοσοκομείου με Β.Θαλάμου στις γενικές εφημερίες στη Νυχτερινή βάρδια καλύπτοντας τις ανάγκες που προκύπτουν στο Νοσοκομείο.

Επίσης, τέθηκε  και το θέμα με τον διαχωρισμό και τον διχασμό που έχουν επιφέρει τα καθηκοντολόγια στο Νοσηλευτικό κλάδο. Την στιγμή που κανένα Νοσοκομείο λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης δεν μπορεί να τα εφαρμόσει πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες πως οι συνάδελφοι ΔΕ Κατηγορίας να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και όταν προκύψουν καποιες ανάγκες να θεωρούνται ως «Υπεύθυνοι» και όταν δεν χρειάζονται να καλύψουν επείγουσες ανάγκες να θεωρούνται «Ανεύθυνοι».

Απαιτήσαμε ενίσχυση των Τραυματιοφορέων του Χειρουργείου, διότι οι αναγκες που έχουν προκύψει μετά το άνοιγμα και της 5ης Χειρουργικής αίθουσας είναι πολύ  αυξημένες.

Ζητήσαμε να περιληφθούν και οι Νεκροτόμοι στα Τμήματα που  χορηγείται η ειδική άδεια των κλειστών τμημάτων,όπως ορίζονται σύμφωνα με τις σχετικές ΚΥΑ.

Σχετικά με την χρέωση των ασθενών που φιλοξενούνται σε άλλες Κλινικές τονίσαμε την αναγκαιότητα η χρέωση αυτών των ασθενών να γίνεται από την Κλινική που τους φιλοξενεί, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και καλύτερη απόδοση, εξοικονομώντας ταυτόχρονα αρκετές εργατοώρες.

Σχετικά με τη χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε κατηγορίες εργαζομένων όπως ο Κλάδος των Οδηγών που μεταφέρουν καθημερινώς διάφορα βιολογικά δείγματα δυνητικά επικίνδυνα θα πρέπει να το λαμβάνουν.Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους στο Γραφείο Διαχείρισης Υλικού όπως σας έχουμε κάνει γνωστό σε σχετική επιστολή μας.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας στο Νοσοκομείο μας, που καταδεικνύουν εύγλωττα το οξύτατο πρόβλημα της Υποστελέχωσης που μας ταλανίζει.

Οι απαντήσεις που λάβαμε από την Διοίκηση  ήταν:

 

ü Για την Μονάδα Λοιμώξεων με την αύξηση των κρουσμάτων που έχουμε,  θα εξετάσει το άνοιγμά της.  

ü Για την υποστελέχωση έχει ζητησει 6 θέσεις Επικουρικό Προσωπικό, αλλά η έκβαση δύσκολα θα είναι θετική.

ü Για τις μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού θα βγαίνει η σχετική Ημερήσια Απόφαση.

ü Για την επαναφορά στις Μονάδες των συναδέλφων που υπηρετούσαν και πριν την πανδημία, εξετάζεται θετικά και σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες θα επανέρχονται, εφόσον το επιθυμούν.

ü Σχετικά με τον διαχωρισμό στο Νοσηλευτικό κλάδο η Νοσηλευτική Διεύθυνση απάντησε ότι τρέφει εκτίμηση σε όλες τις κατηγορίες του Νοσηλευτικού κλάδου.

ü Για την Γραμματειακή υποστήριξη των Νοσηλευτικών τμημάτων η Διοίκηση απάντησε θετικά και με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ που αναμένονται θα καλυφθούν στα Τμήματα που υπάρχει ανάγκη.

ü Η ιδια απάντηση ήταν και για τους Τραυματιοφορείς του Χειρουργείου, ενίσχυση μέσω ΟΑΕΔ.

ü Θετική ήταν η απάντηση για την κάλυψη με Β.Θαλάμου στη Νυχτερινή βάρδια στις γενικές εφημερίες.

ü Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας στους Νεκροτόμους θα το εξετάσει.

ü Για τη χορήγηση του Επιδόματος θα το εξετάσει η Υπηρεσία.

 

Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που  όπως φαίνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα θα οξυνθούν περισσότερο  το Σωματείο μας θα απαντήσει με ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: