Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Ένα ΕΣΥ σε διάλυση, ένας υπουργός σε παράκρουση

Η εικόνα του ΕΣΥ όχι μόνο δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αντιθέτως μάλλον δεν είναι καν αξιοπρεπής για ασθενείς και εργαζόμενους. Χειρουργεία κλείνουν, τμήματα υπολειτουργούν, εργαζόμενοι ψάχνουν την πρώτη ευκαιρία στο εξωτερικό για να αποχωρήσουν και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες.

Θα περίμενε κανείς, σε αυτή τη συνθήκη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να επιχειρήσει να τα λύσει. Ωστόσο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει επιλέξει μία άλλη οδό, μάλλον επηρεασμένος από τη μακρόχρονη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όποιος κάνει το... λάθος να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα στο ΕΣΥ ή να αντιδράσει, έρχεται αντιμέτωπος με προκλήσεις και αηθείς απαντήσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι όσα έγιναν χθες με το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Ο κ. Λυδάκης που εκτελούσε χρέη διοικητή στο νοσοκομείο μετά την παύση του κ. Χαλκιαδάκη, παραιτήθηκε μετά από μόλις 7 ημέρες, αφού παρά την υποστελέχωση γίνονται μετακινήσεις από το Βενιζέλειο σε άλλες δομές υγείας που έχουν κενά. Επίσης, ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Αγαπίου παραιτήθηκε με φόντο τις τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε δεδομένα μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Αντί λοιπόν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να επιχειρήσει να λύσει αυτά που παρουσιάζουν οι γιατροί, τους κουνάει το δάχτυλο. Με μια προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν απαντά στην κραυγή αγωνίας, αλλά δηλώνει ότι «κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου». Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο σοβαρότατο θέμα των μετακινήσεων παθολόγων από το αποδεκατισμένο Βενιζέλειο, με τελευταία σταγόνα το αίτημα για μετακίνηση ειδικευμένου παθολόγου για την κάλυψη των εφημεριών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου που οδήγησε τον Χάρη Λυδάκη να παραιτηθεί και να πάει ο ίδιος στο Ρέθυμνο για να καλύψει το κενό.

Αντίθετα, διακηρύσσεται ότι «η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων ξεκινά την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων». Ενώ όλες οι ενέργειες δείχνουν το αντίθετο, η ανακοίνωση επιμένει ότι «για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης».

Μάλιστα, δεν διστάζει να εκτοξεύσει και απειλές σημειώνοντας ότι «το Υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους». Τέλος, όπως ανακοινώνεται, την προσωρινή άσκηση καθηκόντων διοίκησης αναλαμβάνει ο Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας.

Καλό θα ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να μη δημιουργεί εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Οι γιατροί δεν είναι εχθροί του ΕΣΥ, αλλά η ραχοκοκαλιά του, οι ψυχή του, οι άνθρωποι που το κρατούν -όπως μπορούν- όρθιο. Αν υπάρχει κάποιος που εμποδίζει «την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου» και κάθε νοσοκομείου στη χώρα, αυτοί είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι πολιτικές επιλογές που απαξιώνουν το ΕΣΥ και το έχουν φέρει στη σημερινή του κατάσταση.

Αναδημοσίευση από: healthstat.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: