Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Διεθνείς τράπεζες ετοιμάζονται για κατάρρευσηΔιεθνείς τράπεζες ετοιμάζονται για κατάρρευση του ευρώ - Προσπαθούν να "ξεκλειδώσουν" τις συναλλαγές με εθνικά νομίσματα.

- Συναλλαγές με λιρέτες, δραχμές και εσκούδα προετοιμάζονταν να κάνουν διεθνείς τράπεζες
- Τα σχέδια μπλόκαραν στην παγκόσμια εταιρεία διεθνών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών
- Εξετάζουν σενάρια για την ασφάλεια του προσωπικού τους σε περίπτωση κατάρρευσης της  
  Ευρωζώνης
       Καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη εντεινόταν, τουλάχιστον δύο τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας φρόντισαν να προετοιμαστούν για να κάνουν συναλλαγές στα παλιά νομίσματα των χωρών της ευρωζώνης, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.
       Οι τράπεζες αυτές προσπάθησαν να σχεδιάσουν εφεδρικά συστήματα για συναλλαγές σε νομίσματα όπως η λιρέτα, η δραχμή ή το εσκούδο, αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες, εξηγεί η οικονομική εφημερίδα.
        Οι υπεύθυνοι των τεχνικών τμημάτων των τραπεζών αυτών επικοινώνησαν με τη βελγική Swift, την παγκόσμια εταιρεία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών η οποία λειτουργεί ένα δίκτυο για τις διεθνείς συναλλαγές και ζήτησαν τεχνολογική στήριξη αλλά και τους κωδικούς των νομισμάτων ώστε να προετοιμάσουν ένα σύστημα ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσει η ευρωζώνη, υποστηρίζουν οι πηγές της εφημερίδας.
       Ωστόσο η Swift αρνήθηκε να παράσχει τέτοιες πληροφορίες, εν μέρει γιατί κάτι τέτοιο θα υποδαύλιζε την κερδοσκοπία και θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ευρωζώνη.
         Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι τράπεζες εξετάζουν όλες τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η έξοδος μίας ή περισσότερων χωρών από την ευρωζώνη, από τις δανειακές συμβάσεις μέχρι την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: