Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας και σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό υγείας, τους αρχηγούς των κομμάτων, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών θέτουν ανοικτά θέμα βιωσιμότητας.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ), τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων αγγίζουν τo 1,2 δις, ενώ οι επιχειρήσεις- μέλη τους παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτες εδώ και μια πενταετία.
Πιο συγκεκριμένα:
• Τα έτη 2008 και όλο το 2009 οι προμηθευτές πληρώθηκαν με ομόλογα, η τρέχουσα αξία τους όμως μετά το κούρεμα υπολογίζεται κάτω από το 20% της αρχικής τους αξίας. Για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων ετών, υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές που για διάφορους λόγους δεν εντάχθηκαν στη διαδικασία πληρωμής με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Οι οφειλές αυτές διεκδικούνται κατά πλειοψηφία δικαστικά και εκτιμώνται στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ.
• Για το 2010 μένει απλήρωτο ένα δίμηνο, δηλαδή 130 εκατ. ευρώ.
• Για το 2011 υπάρχουν οφειλές εννέα μηνών, που αντιστοιχούν σε 562 εκατ. ευρώ.
• Οι οφειλές για το 2012, ανέρχονται σε 302 εκατ. ευρώ έως σήμερα.
Την ίδια ώρα οι προμηθευτές κάνουν λόγο για μεγάλη πίεση που δέχονται από τις τράπεζες, προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει. Επειδή όμως οι αδυνατούν να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις, οι τράπεζες προχωρούν με εντεινόμενο ρυθμό, σε καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αξίωση επιστροφής του συνόλου των χρημάτων που δάνεισαν (μαζί με υψηλούς τόκους και πανωτόκια), έκδοση διαταγών πληρωμής σε βάρος των επιχειρήσεων και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου των επιχειρήσεων, καθώς και των σπιτιών και των περιουσιών των εγγυητών των δανείων αυτών.
Οι προμηθευτές ζητούν από την πολιτεία να δώσει άμεση και βιώσιμή λύση, ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου