Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

40 Νοσοκομεία «υπ' ατμόν» χάνονται χιλιάδες κρεβάτια.

         Ένα δημοσίευμα της REALNEWS και την δημοσιογράφου Αιμιλίας Σταθάκου δίνει κατά τη γνώμη μας αρκετές πληροφορίες σχετικά με τους σχεδιασμούς του Υπ. Υγείας σχετικά με τα λουκέτα που έρχονται στα νοσοκομεία.
        Σύμφωνα με την εφημερίδα βρίσκεται στα «χέρια» της η μελέτη για τις αναδιαρθρώσεις στην υγεία που προβλέπει την μετατροπή 40 Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας ή μονάδες νοσηλείας (προφανώς νοσοκομεία ημέρας) καθώς και τη συγχώνευση 200 μονάδων του ΕΟΠΥΥ (προφανώς ως ιατρεία στα κέντρα υγείας).
         Όμως το δημοσίευμα παρόλο που αναφέρεται σε 40 Νοσοκομεία στον ονομαστικό κατάλογο που περιέχει για τα Νοσοκομεία της περιφέρειας περιλαμβάνει μόνο 19 νοσοκομεία που αν προστεθούν και με τα 6 της Αττικής που αναφέρονται αριθμητικά φτάνουν τον αριθμό 25.
         Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτημα ποια είναι τα άλλα 15 Νοσοκομεία τα οποία περιέχονται στην μελέτη κα δεν αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα ;
      Ένα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από το δημοσίευμα είναι ότι μόνο από τα 25 Νοσοκομεία αν μετατραπούν σε κέντρα υγείας η νοσοκομεία ημέρας (τα 15 περιφερειακά, τα 6 της Αττικής που έχει υπάρξει αντίστοιχη διαρροή αλλά και τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ που έκλεισαν) θα χαθούν από τις αρχές του 2013 συνολικά 4139 κρεβάτια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ στις αρχές του χρόνου ήταν ανεπτυγμένα 35020 κρεβάτια και αν αφαιρεθούν τα 4139 ο αριθμός των κρεβατιών στα Νοσοκομεία πέφτει στα 30881. Αν μάλιστα προστεθούν και 15 Νοσοκομεία ακόμα για να φτάσουμε στον αριθμό 40 ο αριθμός των κρεβατιών στα δημόσια Νοσοκομεία θα κατρακυλήσει πολύ πιο κάτω από τις 30000 κρεβάτια.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της realNews

Εισήγηση Φωτιά για τα Νοσοκομεία
         Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τη μετακίνηση του υγειονομικού προσωπικού. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν σαράντα νοσοκομεία και διακόσια πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ με χαμηλές επιδόσεις. Το σχέδιο των συγχωνεύσεων πρόκειται να βασιστεί στη μελέτη του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που είναι στη διάθεση τη ς Real news, στην καρδιά των συγχωνεύσεων θα βρεθούν 15 νομοί που διαθέτουν δύο ή και περισσότερα νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση. Για 40 νοσοκομεία έχει προταθεί να μετατραπούν είτε σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου είτε σε Μονάδες Νοσηλείας ενώ προτείνεται να συγχωνευθούν και 200 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.
        Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους.
        Όπως δήλωσε στην «R», «μετά την ολοκλήρωση της αλλαγής του χαρακτήρα των έξι νοσοκομείων της Αττικής καθώς και της κινητικότητας του προσωπικού στην A' και στη ΒΎΠΕ, θα έχουμε βγάλει ασφαλή συμπεράσματα και θα είμαστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προσανατολισμού των νοσοκομείων. Ωστόσο, κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει, θα αλλάξει προσανατολισμό».Μεταξύ των νοσοκομείων που θα πρέπει να συγχωνευθούν, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι τα εξής:
- Αμαλιάδας και Κρεστένων με το νοσοκομείο του Πύργου.
- Νεάπολης Σητείας και Ιεράπετρας με το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.
- Νάουσας με το νοσοκομείο Της Βέροιας.
- Γιαννιτσών με το νοσοκομείο της Έδεσσας
- Πτολεμαΐδας με το νοσοκομείο της Κοζάνης.
- Θήβας με το νοσοκομείο της Λιβαδειάς.
- Αργοστολίου με το νοσοκομείο Ληξουρίου.
- Κυπαρισσίας με το νοσοκομείο της Καλαμάτας
- Νοσημάτων Θώρακος με τον «Άγιο Ανδρέα».
- Μολάων με το νοσοκομείο της Σπάρτης.
- Καλαβρύτων με το νοσοκομείο του Αιγίου.
- Γουμένισσας με το νοσοκομείο του Κιλκίς.
Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση τα νοσοκομεία «Αγιος Παύλος», B' Νοσοκομείο του ΙΚΑ,
Αφροδισίων Νοσημάτων, Ειδικών Παθήσεων.
Αναδημοσίευση από realNews (Αιμιλία Σταθάκου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: